PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z fototapetą ze zdjęcia

kh29228
20-12-2011, 23:09
Witam,
mam pytanie dotyczące fototapet. Potrzebuję zrobić fototapetę na ścianę o wymiarach ~2,5m x 2,5m. Jako zdjęcie do tapety posłuży plik z D700 czyli pierwotnie 12 mp, ale jako że tapeta będzie kwadratowa, będzie to plik 2832px x 2832px.

I teraz pojawia się dla mnie pytanie, czy ma ktoś doświadczenia w drukowaniu tak dużej fototapety z takiego pliku? Jak wypada jakość? Będzie ona naklejana w korytarzu, który przechodzi w ścianę pokoju, więc nie można jednoznacznie powiedzieć, że tapeta będzie oglądana z dużej odległości, bo przejście korytarzowe ma jakiś 1m szerokości.

Czy zna ktoś sprawdzone miejsca na drukowanie takich tapet?

marszull
20-12-2011, 23:28
ja drukowalem taka 4x5 metrow ale z wiekszego pliku (zdjecie skladane z wielu zdjec) wiec co do wielkosci to nie wiem czy cos poradze
ale drukowalem tez takie powiekszenia 1x1 i 1x1,5 z fuji s5 (interpolowane) i bylo ok
a tapete (ta 4x5) drukowalem w krainabarw.pl bylo bardzo ok
tylko naklejanie takiej tapety to naprawde duze wyzwanie

kh29228
20-12-2011, 23:49
z naklejaniu tapety samej w sobie mam doświadczenie, zatem tutaj się nie boję. boję się natomiast jakości z takiego kwadratowego kropa. z drugiej strony skoro mówisz, że interpolowane 1m x 1,5m z S5 było ok, to może i tutaj się uda:)

może jeszcze ktoś ma jakieś przemyślenia, doświadczenia, komentarze? :)

marszull
21-12-2011, 00:14
ja zrobilem tak ze druknalem dwie probki takie 40/40 cm w dwoch wersjach bo nie za bardzo wiedzialem ktora bedzie chcial klient
na lateksowym papierze i na winylowej z fizelina (obydwie zalaminowane) i klient wybral ta druga. Ja do domu tez bym wybral druga ;) Za probke i kuriera zaplacilem tak miedzy 40 a 60 zl
a tak apropos wyfrukow to przypomnialo mi sie ze jakis czas temu powiekszalem tez pliki taki 12mp naprawde sporo (200-300% druk w 150dpi) i na wydrukach tez bylo ok (instalacja dla pewnej artystki przedstawiajaca dachy, ogladalo sie tak z 1-1,5 metra)

Budziko
21-12-2011, 01:31
mam w pokoju 200 na 130. Pelny kadr z d300s. zrobilem najpierw w ps pusty dokument 200x130 przy 150dpi a nastepnie wrzucilem zdjecie rozciagajac je. Wg mnie jakosc jest super. Drukowane na materiale winylowym. Takich zdjec z bliska sie nie oglada, Ty piszesz ze korytaz ma metr szer ale rozumiem, ze z pokoju (z dalszej odleglosci) bedzie je widac.

marekb
21-12-2011, 08:29
Dla mnie trochę bez sensu, skoro korytarz ma 1m szerokości to oglądanie z najdalej 80 cm, lub po skosie. Weź włącz projektor ustaw obraz 2.5 x 2.5 i stań obok tego z odległości 80 cm.

kh29228
22-12-2011, 00:07
Dla mnie trochę bez sensu, skoro korytarz ma 1m szerokości to oglądanie z najdalej 80 cm, lub po skosie. Weź włącz projektor ustaw obraz 2.5 x 2.5 i stań obok tego z odległości 80 cm.

chyba nie do końca chwytam o co Ci chodzi. Zdjęcie będzie naklejone na ścianę w pokoju, do kórego prowadzi taki mini korytarz, albo inaczej wejście o długości ~1m, szerokości z resztą też 1m. można powiedzieć, że wejście do pokoju znajduje się w rogu tego pokoju, a ściana na której naklejona będzie tapeta jest właśnie przy tym wejściu. kurcze, nie wiem jak to inaczej opisać:)