Zobacz pełną wersję : D700 a wyświetlacz lcd (zepsuło się draństwo)
blackmetal_x
20-12-2011, 18:10
Witajcie. Używam D700. Problem powstał... Sprawdzałem baterie (mam 7:)) Wkładam w gripa, sprawdzam poziom wyłączam, wkładam kolejną, włączam, sprawdzam poziom itd. Siadł w pewnym momencie lcd, po włączeniu przy 3 lub 4 baterii, wyświetlacz jakby się rozgrzewał włączając i pokazuje poziome paski białe...
Teraz tak. Serwis nie wycenia. Czy miał ktoś podobny problem? Serwis niedługo się przenosi (zostałem ostrzeżony) i pomimo zawodowego wykonywania foto jakbym teraz wysłał nawet otrzymam aparat po nowym roku:/ Ciężko u mnie z kasą (siostra chora na sm) dlatego pytam czy ktoś miał już taki problem i może zna rozwiązanie?
Art Erie
20-12-2011, 18:17
Przypadek dość szeroko opisywany na forum, jeśli masz nieoryginalny grip i aku zarówno w body, jak i w gripie to przy pewnym pechu może dojść do uszkodzenia elektroniki w body.
blackmetal_x
20-12-2011, 19:14
ale aku oryginały wszystkie. Wina gripa? Cena elektr?
Art Erie
20-12-2011, 19:20
Z tego co wyczytałem, to rodzaj aku nie ma znaczenia. Prawdopodobnie w gripie ( zamiennikach, nie dotyczy Nikon MB-D10 ) powstaje jakieś przepiecie podczas przełączania zasilania z akumulatorów grip/body i robi się "buba".
Mnie temat nie dotyczy, bo używam wyłącznie AA; poszukaj na forum tematów w stylu "ciemny wyświetlacz D700", ktoś chyba to naprawiał i podał koszty.
Naprawa chyba około 1800 zł
mateo912
20-12-2011, 19:41
Witajcie. Używam D700. Problem powstał... Sprawdzałem baterie (mam 7:)) Wkładam w gripa, sprawdzam poziom wyłączam, wkładam kolejną, włączam, sprawdzam poziom itd. Siadł w pewnym momencie lcd, po włączeniu przy 3 lub 4 baterii, wyświetlacz jakby się rozgrzewał włączając i pokazuje poziome paski białe...
Teraz tak. Serwis nie wycenia. Czy miał ktoś podobny problem? Serwis niedługo się przenosi (zostałem ostrzeżony) i pomimo zawodowego wykonywania foto jakbym teraz wysłał nawet otrzymam aparat po nowym roku:/ Ciężko u mnie z kasą (siostra chora na sm) dlatego pytam czy ktoś miał już taki problem i może zna rozwiązanie?
Miałem to samo.
"Smoliński Zdzisław. Naprawa aparatów fotograficznych
Grzybowska 5,
Warszawa
22 620 71 13
Zrobione w ciągu tyg i koszt 450zł.
Gwarancja półroczna.
Naprawa chyba około 1800 zł
Tyle kosztuje wymiana płyty głównej.
A trzeba wymienić tylko blok zasilania LCD na płycie głównej.
ale fakt w serwisie nikona tego nie robią.
I masz już oryginalny grip? :)
mateo912
20-12-2011, 20:10
I masz już oryginalny grip? :)
tak ;) no cóż znów się okazało że kto tanio płaci ten 2 razy płaci.
stachmuszel
20-12-2011, 22:44
ale aku oryginały wszystkie. Wina gripa? Cena elektr?
A jakiego gripa uzywasz? W momencie uszkodzenia miales jedna baterie czy byly dwie, w body i gripie?
samson09
21-12-2011, 15:53
Wystarczy poszukać na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=153273&highlight=d700+wy%B6wietlacz
Grizzzly
23-12-2011, 17:24
Odkąd zepsułem w swojej d700 wyświetlacz, też chodzę już tylko z oryginalnym gripem. Aczkolwiek mi gwarancja z Nikona objęła naprawę.
blackmetal_x
02-01-2012, 18:55
W Bydgoszczy jest niejaki Cytulski, który jednak nie miał do czynienia z taką naprawą, jednak mówi, że może się podjąć tego. Teraz pytanie czy lepiej jednak wysyłać aparat do tej Warszawy, czy jemu dać w ręce (dużo ludzi zadowolonych z napraw u niego). Wydaje mi się Warszawa jednak lepszą opcją, jednak może ktoś miał do czynienia z Cytulskim. Przestrzegam zatem i ja przed nieoryginalnymi gripami:/
slij do Wawy,sprawdzony punkt ;)
mateo912
03-01-2012, 00:52
W Bydgoszczy jest niejaki Cytulski, który jednak nie miał do czynienia z taką naprawą, jednak mówi, że może się podjąć tego. Teraz pytanie czy lepiej jednak wysyłać aparat do tej Warszawy, czy jemu dać w ręce (dużo ludzi zadowolonych z napraw u niego). Wydaje mi się Warszawa jednak lepszą opcją, jednak może ktoś miał do czynienia z Cytulskim. Przestrzegam zatem i ja przed nieoryginalnymi gripami:/
Zacytuje sam siebie:
Miałem to samo.
"Smoliński Zdzisław. Naprawa aparatów fotograficznych
Grzybowska 5,
Warszawa
22 620 71 13
Zrobione w ciągu tyg i koszt 450zł.
Gwarancja półroczna.
Tyle kosztuje wymiana płyty głównej.
A trzeba wymienić tylko blok zasilania LCD na płycie głównej.
ale fakt w serwisie nikona tego nie robią.
Ślij tam.
blackmetal_x
12-01-2012, 13:16
Poszedł <trzyma kciuki>
mateo912
12-01-2012, 14:46
Poszedł <trzyma kciuki>
Gdzie wyslales?
blackmetal_x
12-01-2012, 15:24
Na grzybową oczywiście... Wolę nie ryzykować, skoro nie naprawiał takiej usterki. Chociaż serwis ma od wczoraj aparat, zero odzewu. Więc dzwonię do nich. <trzyma kciukix2>
blackmetal_x
12-01-2012, 15:27
Syn właściciela się nim zajmie, jutro będzie znany koszt naprawy. Mają umowę z UPS więc i taniej było. Teraz do mnie jedzie oryginalny grip całe szczęście. Dylemat czy do wypłaty wystarczy na naprawę:P
blackmetal_x
13-01-2012, 19:26
492 zł naprawa... Czekam teraz na dojście pieniędzy, odesłanie aparatu i pochwale się czy wszystko ok
mateo912
14-01-2012, 01:05
492 zł naprawa... Czekam teraz na dojście pieniędzy, odesłanie aparatu i pochwale się czy wszystko ok
ciut więcej niż u mnie :)
ale i tak dużo taniej niż w serwisie nikona :)
ciut więcej niż u mnie :)
ale i tak dużo taniej niż w serwisie nikona :)
Witam
waluty drożeją i pewnie to reakcja na ceny... Mojemu znajomemu w grudniu robili. Podesłałem Go na Grzybowską bo już zbierał się do wycieczki na Łopuszańską. A tak ma zaoszczędzone parę złotych. Akurat grip oryginał ogarnie :)
Pozdrawiam
blackmetal_x
19-01-2012, 11:07
Już jest mój nikuś cały i zdrowy. 0 przeszkód, kontakt telefoniczny bardzo dobry, mailowo gorzej. Bardzo miły (chyba syn właściciela). za dodatkowe 200 chcieli gumki podmienić, lecz nie trzeba mi tego. Kiedyś się zbiorę i go wyślę na wymianę sanek lampy. w sumie 580 z kurierami w tę i w tę. Paczki zadeklarowanej wartości oczywiście. Aparat rewelacyjnie zapakowany. Cóż tu więcej dodawać. Wiem przynajmniej co robić;)
Chciałbym sprzedać grip meiko. Czy mogę go oddawać w ręce ludziom z d300, nic takiego się na d300 nie dzieje? Chcę miec czyste sumienie;)