Zobacz pełną wersję : Lekkie zmiany
Koledzy.
Jestem tutaj nowy na forum i wiele się nie udzielam, jednak mam małą propozycję, która mogłaby troszkę pomoć fotoamatorów. Mianowicie, w dziale: Fotografia - zdjęcia i ich obróbka gdy dodajecie zdjęcia, czy nie można by było wraz ze zdjęciami podawać info. o ustawieniach jakie użyte były do zrobienia foty oraz jakim obiektywem. Bo ja sam wiele razy zastanawiam się czym i jak było to zdjęcie zrobione.
mam nadzieje, że nie zostanę wyśmiany:)
Pozdrawiam
Witam kolege z Sącza. Nie wiem czy wiesz ale w zdjeciach jest cos takiego jak exif i jezeli osoba wstawiajace zdjecie go nie usunie to mozna podejrzec czym bylo zrobione ( jaki aparat) jaka ogniskowa, przyslona i czas. W tym celu pomocny jest program opanda exif. Jednak nie ktorzy fotograficy chcroniac swoj warsztat usuwaja tego typu dane.
I ja witam Kolegę z Sącza, a już myślałem że sam tutaj jestem z tych okolic;)
Szczerze, to nie wiedziałem, że tak można, ale mimo wszystko łatwije było by napisać
Jeśli używasz przeglądarki firefox to polecam plugin exif viewer. Informacje o zdjęciu uzyskasz po naciśnięciu prawego przycisku myszy i wybraniu Exif view.
Niestety, ale przywiązany do Opery jestem:)
Jest tutaj kilku sadeczan. Bylo to juz przerabiane o co prosisz malo kto z wlasnej woli podaje takie info z lenistwa podejrzewam. Dla tego opanda sciagamy zdjatko na puplicik i wrzucamy w program :)
Jest tutaj kilku sadeczan. Bylo to juz przerabiane o co prosisz malo kto z wlasnej woli podaje takie info z lenistwa podejrzewam. Dla tego opanda sciagamy zdjatko na puplicik i wrzucamy w program :)
no wiec pewnie tak bede robił, dzięki za info;)
To skoro jest nas tutaj wiecej no może kiedyś uda nam się jakiś wspólny wypad zrobić, z miłą chęcią bym się pouczył od kogoś doswiadczonego
Pozdrawiam
Opera domyślnie ma możliwość wglądu w exif
Wystarczy kliknąć PPM i właściwości obrazka. Na końcu powinieneś mieć w rubryce długi opis wszystko, albo nic jeżeli fotka była przeciągnięta przez Photoshop lub inną aplikację do obróbki i zostały usunięte te informacje.
nonnatus
20-12-2011, 19:50
jest prosty plugin w irfan view. klikasz "info" i masz wszystko co potrzeba, a nawet więcej.
nawet kolejnego mumerosa klapnięć migawkosa masz - czyli to co w opanda exif:)
po pewnym czasie to jest zupełnie bez znaczenia jakie parametry ustawisz. robisz to intuicyjnie:) bo liczy się tylko ŚWIATŁO:)
powiem Ci, że są tu tacy, co z zamkniętymi oczami przez skórę wyczuwają jakie należy ustawić parametry ekspozycji, albo z wilgotności powietrza, albo po ruchu skrzydeł ptaków, albo po spadających liściach. jak widzisz - magiczne to wszystko:)
bajcy1 tez myslalem o jakims wspolnym wypadzie w tym celu wystosowalem prywatna wiadomosc od Ciebie jednak bez odzewu.
Temat powraca jak bumerang. W praktyce... te dane i tak na niewiele się przydadzą.
Pomoc w nauce znajdziesz tu:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=43
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=27
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=20