Zobacz pełną wersję : Płatność w Amazon uk
Witam serdecznie mam pytanie osób które dokonują płatności w sklepie Amazon uk. Jak łatwo obliczyć podwójne przewalutowanie ze złotówek na funty?
Rafał_Sz
20-12-2011, 11:16
Ja płacę kartą kredytową, a konto mam tak skonstruowane, że bank przelicza mi po kursie lepszym niż miałbym walutę kupić w "realu". A jak robię drobne zakupy używam PayPal. Po co podwójne przewalutowanie?
Tak mi powiedział konsultant Deutsche Bank że najpierw trzeba zrobić przewalutowanie z zł na euro a potem na funty
grudzinsky
20-12-2011, 13:20
Tak mi powiedział konsultant Deutsche Bank że najpierw trzeba zrobić przewalutowanie z zł na euro a potem na funty
tzn? przeciez placac karta nie bawisz sie w przeliczanie na euro, a pozniej funt. chyba, ze bank tak sobie liczy, a to juz jest lichwa ;)
przy aktualnym kursie funta nie wiem czy jest zbyt oplacalne robienie zakupow w UK. jeszcze miesiac temu tak. jesli to cos bardzo pilnego i nigdzie tego nie mozna dostac to nie ma innego wyjscia, ale jesli mozna z tym poczekac to proponuje poczekac do stycznia...
Rafał_Sz
20-12-2011, 13:43
Koniecznie zmień bank. A z kart polecam Mastercard, Visa ma problemy z płatnościami w klepach w Azji.
Poza tym załóż sobie konto na PayPal, a życie stanie się zdecydowanie prostsze. :)
Niemal zawsze warto orobic zakupy w UK, jest inny VAT i ceny sa nizsze a wysylka z amazona jest darmowa jezeli kupujemy za wiecej niz £20......
Nigdy nie zworcilem uwagi na przewalutowanie, mam kredytowke podpieta pod konto Amazona i na koncu przez zatwierdzeniem ostatecznym mam cene w mojej walucie i kurs wymiany, klikam tak lub nie...;)
Poza tym załóż sobie konto na PayPal, a życie stanie się zdecydowanie prostsze. :)
Gdzie jest opcja płacenia przez paypal w Amazon.uk?
Wlasnie, tez chcial bym to wiedziec....
Rafał_Sz
20-12-2011, 13:54
A nie ma w .uk ?
A nie ma w .uk ?
A jest? :-)
Rafał_Sz
20-12-2011, 13:56
Nie wiem, w US płaciłem kiedyś w ten sposób. Jeśli nie ma, to przepraszam za wprowadzenie w błąd, widocznie są zacofani. :)
W takim razie zmień bank. :)
A nie ma w .uk ?
Nie ma.....credit card or debit card czyli karta platnicza:D
grudzinsky
20-12-2011, 14:12
kazda jedna karta, ktora ma obok podpisu trzy cyferki mozna placic na amazonie i nie ma znaczenia czy to jest maestro czy visa (kiedys electron)
Rozumiem tylko że sławetny DB na dzień dzisiejszy nie jest mi w stanie powiedzieć ile mnie wyniesie ta transakcja. Podaję 400 funtów a miła Pani podaje mi kurs euro 4,62 i prosi abym sam sobie przewalutował z zł-euro-funt.
jackrabbit
20-12-2011, 15:11
Rozumiem tylko że sławetny DB na dzień dzisiejszy nie jest mi w stanie powiedzieć ile mnie wyniesie ta transakcja. Podaję 400 funtów a miła Pani podaje mi kurs euro 4,62 i prosi abym sam sobie przewalutował z zł-euro-funt.
no to spytaj jeszcze o kurs euro do funta i sobie przelicz, to nie moze byc takie trudne :)
Wiec zrob sobie zakup, niemal do konca a na kocu przed kliknieciem "zatwierdzam zakup" bedziesz mial cene jaka poleci z twojej karty;)
podepne sie pod temat.
mam karte debetowa VISA. nigdy nie placilem nia w internecie. postanowilem sprobowac na amazonie.
zlozylem zamowienie na interesujacy mnie produkt. zalozylem konto, dodalem moja karte visa tam.
i co dalej? zamowienie niby jest zlozone, dzisiaj dostalem maila ze wysylaja. nie wiem jak to jest z ta platnoscia bo jedyne co podawalem to nr karty i jej waznosc, pieniadze nie zeszly z konta. moze mi ktos wytlumaczyc jak to wszystko dziala?
no to spytaj jeszcze o kurs euro do funta i sobie przelicz, to nie moze byc takie trudne :)
Oczywiście że to nie jest trudne ale wszystkie rozmowy są nagrywane i gdyby mi podała jaką kwotę ostatecznie zapłacę to nie dodadzą mi jakiś super ukrytych dodatkowych kosztów o których najnormalniej nie wiem.
Ja płacę kartą kredytową, a konto mam tak skonstruowane, że bank przelicza mi po kursie lepszym niż miałbym walutę kupić w "realu". A jak robię drobne zakupy używam PayPal. Po co podwójne przewalutowanie?
Zawsze przelicznik między bankowy jest bardziej korzystny niż kantorowy, więc bajery o konstrukcji kont włóż między bajki. Nawet zagranicą lepiej płacić kartą niż wymieniać w kantorze pieniądze.;-)
Chciałbym delikatnie odświeżywszy temat. Dokonalem zakupu w Amazon. Ale tak sie złozyło ze na koncie było brak wystarczających środków. Mam pytanie czy mam sam w jakiś sposób dla mnie nieznany jeszcze raz ponowić płatność czy wesoły Pan (i) automatycznie jeszcze raz dokona pobrania środków płatniczych?