Zobacz pełną wersję : F100 i lampy błyskowe
kacperek
19-12-2011, 01:18
Cześć,
interesuje mnie współpraca Nikona F100 ze zdalnymi lampami, np. SB-800.
F100 nie ma wbudowanej lampy, więc zakładając, że jedna SB-800 znajduje się w sankach, to zakładam, że powinna ona wyzwolić błysk innych lamp w trybie TTL? Dobrze myślę?
Czy w takiej sytuacji, tzn. jedna SB-800 w sankach, wszystkie w trybie M, jest możliwość sterowania mocą lamp bez ustawiania ręcznie każdej z nich?
Czy jest jakiś wyzwalacz radiowy, który umożliwia ręczne ustawianie mocy lamp błyskowych zdalnie, bez podchodzenia po kolei do każdej z nich?
adolfik9501
20-12-2011, 11:57
Cześć,
interesuje mnie współpraca Nikona F100 ze zdalnymi lampami, np. SB-800.
F100 nie ma wbudowanej lampy, więc zakładając, że jedna SB-800 znajduje się w sankach, to zakładam, że powinna ona wyzwolić błysk innych lamp w trybie TTL? Dobrze myślę?
Źle ;)
Czy w takiej sytuacji, tzn. jedna SB-800 w sankach, wszystkie w trybie M, jest możliwość sterowania mocą lamp bez ustawiania ręcznie każdej z nich?
Nie.
Generalnie F100 nie jest kompatybilny z CLS/AWL wobec tego, cuda typu sterowanie zdalnymi lampami nie działają. Istnieje jedynie możliwość wyzwalania lamp w trybie SU4. SB800 w trybie SU4 zamontowana na korpusie staje się "masterem" w trybie TTL, a zdalna SB800 w trybie SU4, ustawiona na Auto tegoż trybu będzie świecić tak długo jak lampa główna (master).
Jeśli SB800 na korpusie ustawisz w M, to zdalna SB800 w trybie SU4, w trybie M działa normalnie jak lampa z fotocelą.
Czy jest jakiś wyzwalacz radiowy, który umożliwia ręczne ustawianie mocy lamp błyskowych zdalnie, bez podchodzenia po kolei do każdej z nich?
Nie wiem, wydaje mi się, że nie, lecz może mi się tylko wydawać. Na pewno nic z tych tanich, typu RF602/603.
kacperek
21-12-2011, 13:45
adolfik9501 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=10031) dzięki za informację. Trochę mnie zmartwiłeś, ale to mnie tylko zachęci to stosowania trybu M :)
adolfik9501
21-12-2011, 13:49
W SB800 lampa ładnie podaje zasięg po podaniu przysłony (zgrywasz przysłony aparat-lampa i dostosowujesz odległość lampa - przedmiot), więc używanie jej w M nie jest w cale takie trudne.