Zobacz pełną wersję : 180 stopni CPU???CO nie tak??
Arthasek
19-12-2011, 00:23
Witam zakupilem nowy komputer z procesorem i5 2500k i pokazuje mi taka temperature ,czy to mozliwe?na dole podaje link do zdjecia z biosu
http://imageshack.us/f/502/zdjcie0034t.jpg/
Prosze o pomoc ,dodam jeszcze ze czasami mi syczy (taki dzwiek z obudowy sie wydobywa) tak jakby .Mialem tez przez chwile napis ze Vertex 3 osiagnal niebezpieczna temperature 182 jak robie HD Tune ,to tez mozliwe? po tym dotknalem dysku i byl zimny
RobertMiernik
19-12-2011, 00:45
Prawdę mówiąc tyle to jeszcze nie słyszałem, wydaje mi się, że przy 120 powinien się sam automatycznie wyłączyć.
Spróbuj potwierdzić ten wynik jakimś zewnętrznym programem do monitorowania (choćby FanTestem)
Edit: sorrki doczytałem, jak syczy to nie ma co sprawdzać tylko nieść na zad do sklepu/serwisu.
Tyle że po osiagnieciu takich temp. powinien dawno się wyłączyć
Na zdjęciu widzimy 188.6 Fahrenheita (87 C). Ciepło co prawda jest, ale jeszcze do zniesienia. :smile:
O cholera - nie przyjrzałem się zbyt uważnie :)
Arthasek
19-12-2011, 01:08
Link Z Programu gdzie pokazuje temp. prosze zobaczyc
http://www15.speedyshare.com/file/hxFHm/download/komputer-temp.png
Narazie nie syczy ale to trwalo chwile tylko ,Wyjasnijcie mi dlaczego takie temp sa skoro tylko windows jest w sumie zainstalowany?a i dodam jeszcze ze windows zainstalowany jest na SSD OCZ vertex 3 60 GB a HDD jutro powinni mi doslac
Jeszcze jak bys podal ten drugi link jako jpg.....
Nie powinno nic syczec, windows dziala dobrze??
temperatura jest dosc wysoka, masz w miare przewiewna bude? Masz dodatkowe wiatraki w obudowie, czy jest to klasyczna oszczednosciowa puszka?
Arthasek
19-12-2011, 01:31
http://www.speedyshare.com/file/UkDeE/komputer-temp2.jpg
Wydaje sie ze dobrze , dizsiaj wszystko instalowalem mam obudowe a4tech x7-c2 lev 200 zl mnie kosztowala ,wiatrak ma u gory ,i z boku obudowy ,lewy bok obudowy to praktycznie sama siatka metalowa ,dziwne ze takie temp skoro procesor praktycznie nie pracuje ,dodam ze posiadam Gtx 580 on duzo pradu ciagne z tego co wiem ,ale ze dysk twardy 130 stropni prawie?;/
Arthasek
19-12-2011, 01:32
dodam ze obudowa jest zimna ,moze jest jakis blad w tych 2 pomiarach?
A jestes pewien, ze masz w biosie ustawione Celsjusze a nie Fahrenheity....cos mi tym pachnie:D
Do czego juz zreszta nawiazano.....kolejna sprawa to wrzucaj jpgi na imageshacka
Arthasek
19-12-2011, 01:52
a co to zmieni jak zmienie na celsjusze? ogolnie wlaczylem gre to znowu na poczatku posyczalo chwile i przestalo
Arthasek
19-12-2011, 01:55
kolejny screen ,gdzie weicej tego jest
http://imageshack.us/photo/my-images/710/temp1o.jpg/
a co to zmieni jak zmienie na celsjusze?
zartujesz?
Patrzac na ten screen zastanawiam sie czy dobrze zalozyles chlodzenie na procesor, dysk tez cieply, ale pytanie czy nie dmucha goraczka z procka na dysk??!
Arthasek
19-12-2011, 02:12
Ja sie tak bardzo nie znam ,zamowilem kompa , taki mi przyslali ,tylko windowsa i sterowniki mialem wgrac ,moglbys mi pomoc to ogarnac?
Arthasek
19-12-2011, 02:27
Dziwne jest to ze jak dodytam dysku jest chlodny ,ogolnie w srodku oboduwy ejst chlodno ,obudowa jset chloadna ,wiec co nie tak?
Moze byc walniety czujnik temperatury na plycie, ale lepiej niech wypowiedza sie uzytkownicy Intela.....
Kolejna sprawa jest taka, czy wszystko dziala ok i doszukujesz sie problemu, czy komp sie resetuje, wywala blue screeny?
Jezeli tak sie dzieje to faktycznie sie przegrzewa, obudowe masz dobra i to na 100% nie jest powod, jak tak bardzo to Ciebie nurtuje to spowrotem z buda do tego co to skladal, moze byc zle zalozony radiator i dlatego procek sie grzeje za mocno, ale musisz tez wiedziec, ze nowa pasta pomiedzy procesorem a radiatorem na poczatku musi sie wygrzac i to moze tez powodowac wyzsze temperatury.
nie podoba mi sie temperatura dysku, ale to najlepiej jak potwierdza uzytkownicy tego SSD....
Arthasek
19-12-2011, 11:04
po 95 rdzenie maja jak wlacze gre ,dziwne jest to bo naprade chlodno jest w srodku ,syczy karta ale to chyba cewki , boje sie zeby nic sie nie zepsulo ,a a moze zrobic firmwere plyty glownej czy cos?
Arthasek
19-12-2011, 11:06
Dopiero wlaczylem kompa i od razu pokazuje temp 128 dysku i cpu 90 ,przeceiz tak szybko by sie na nagrzaly chyba nie?
karol1981
20-12-2011, 12:24
Skoro nie chcesz grzebać w nim to odeślij temu co składał, ew. sprawdź jeszcze innym programem (np.everest) temperaturę procesora, nawet tym dołączonym do płyty głównej bo taki powinieneś mieć do monitorowania temperatur, sprawdź temperaturę w biosie, skoro na 90 st wskakuje to może pasty nie masz :D (mało realne) co do temp dysku to nie wiem bo nie mam styczności z SSD.
co do temp dysku to nie wiem bo nie mam styczności z SSD.
Tym akurat bym się nie przejmował, mój Vertex3 przed aktualizacją firmware też pokazywał temperatury z kosmosu. Gorzej z CPU.
Sprawdź, czy jest pasta między procesorem a radiatorem.
Z tego co pamietam to SandyBridge wylaczaja se przy 95 stopniach. Takie temperatury jakie kolega pokazal to moglyby na pasywnym chlodzeniu sie zdazyc. Moim zdaniem to zle odczytywanie wartosci z czujnikow albo calkowity brak pasty termoprzewodzacej. Z tego co pamietam czujniki intela podawaly zazwyczaj odleglosc od Tjmax, a nie sama temperature, chociaz wiekszosc softu to uwzglednialo. Podaj odczyty z RealTemp ( http://www.techpowerup.com/realtemp/ ).