Zobacz pełną wersję : SB-600, Metz 50 af-1 a wesele?
Witam,
jestem szczesliwym posiadaczekm d700. Znajomi poprosili mnie zebym porobil im zdjecia na weselu. Budżet jest bardzo ograniczony, stąd moje pytanie, czy SB-600 da sobie rade czy moze Metz 50 af-1. Wiem, że Metz ma troche wieksza LP. Oczywiscie nie jestem głownym fotografem ale chcieliby też miec i ode mnie taka pamiatke.
Naczytałem sie na forum co kto woli czy SB czy Metza ale pytanie brzmi która lepiej sie z tych dwóch lampek do tego nada.
Z góry dziekuje
pozdrawiam
LordRamzes
18-12-2011, 20:28
Jedyna i słuszna odpowiedź sb 600 a przyjdziesz i piwo postawisz zacna lampa a przy iso d700 to tylko będzie służyć jako muśnięcie czy lekkie doświetlenie bo chyba nie chcesz błyskać na wprost na iso 100......prawda.........????
No raczej ;) dzieki za pomoc, bo troche sie zasugerowałem mocą SB600 że ma mniejsza ...
LordRamzes
18-12-2011, 20:40
nie sugeruj bo mocy wystarczy a to niezawodna lampa :) , poza tym lampę kupujesz na lata pamiętaj a szkoda zachodu na męczenie się z kundlami zwłaszcza na ślubach
...że tak zapytam z ciekawości, a co temu Metz'owi dolega, że "kundlem" został ??
LordRamzes
18-12-2011, 20:48
...że tak zapytam z ciekawości, a co temu Metz'owi dolega, że "kundlem" został ??
kundel to określenie na nie markowe szkła i lampy :) sigma tamron itd obskoczysz kilka wesel z systemową i nie systemową sam odpowiesz sobie na pytanie :) kiedyś eksperymentowałem potem założyłem sb 800 i nie chce innej
namówiłeś mnie :) dzieki za pomoc
LordRamzes
18-12-2011, 20:51
namówiłeś mnie :) dzieki za pomoc
spoko i mi ktoś kiedyś na forum pomógł i Jestem mu wdzięczny do końca życia :)
kundel to określenie na nie markowe szkła i lampy :) sigma tamron itd obskoczysz kilka wesel z systemową i nie systemową sam odpowiesz sobie na pytanie :) kiedyś eksperymentowałem potem założyłem sb 800 i nie chce innej
...aaa znaczy, że z metz'em kilka wesel i do kosza... ehhhh nie wiem skąd masz takie doświadczenia, w każdym razie moje są zupełnie inne, a to że akurat teraz używam sabin to wyłącznie przypadek, z metz'ami pracowało mi się równie dobrze, aczkolwiek obsługa menu może drażnić. Na pewno jakościowo nie odbiegają od lamp systemowych
LordRamzes
18-12-2011, 20:58
a mi się źle pracowało jednak nikon ma jakiś taki lepszy rozkład światła itd...... :) pozdrawiam i nie kontynuuje dyskusji wyższości jednej firm nad 2 po prostu z czasem każdy dojrzewa do pewnych spraw no chyba ,że ktoś się liczy z groszem to kombinuje ze szkłami lampami itd dla mnie to ma być niezawodne po prostu i odpukać wesel już się troche zrobiło i nic nie nawaliło i wszystko pięknie "gra" dobrej nocy :)
ok o gustach nie dyskutuję, poza tym sabiny mi się również lepiej obsługuje i stąd pewnie poniekąd wybór sabin, poza tym od czasów "cyfrowych" wiele się zmieniło zwłaszcza przy obecnych użytecznych czułościach. Natomiast nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów technicznych z metz'ami, a zajechałem niejednego. pozdrowienia i dobrej nocy :)
dzieki wam koledzy :) a wiec wezme sb600 :)
czy SB-600 da sobie rade czy moze Metz 50 af-1. Wiem, że Metz ma troche wieksza LP.
Obie lampy mają prawie tą samą LP, z przewagą na korzyść SB.
SB-600 ma liczbę przewodnią: 30 dla ISO 100 przy kącie rozbłysku 35mm.
Metz 50, jak samo oznaczenie mówi ma liczbę przewodnią: 50 dla ISO 100 przy kącie rozbłysku 105 mm,
ale dla kąta rozbłysku 35 mm LP Metza wynosi 29.
Liczbę przewodnią poszczególnych lamp należy sprawdzać zawsze zachowując te same parametry, czyli ISO i kąt rozbłysku.
adolfik9501
19-12-2011, 00:08
Obie lampy mają prawie tą samą LP, z przewagą na korzyść SB.
SB-600 ma liczbę przewodnią: 30 dla ISO 100 przy kącie rozbłysku 35mm.
Metz 50, jak samo oznaczenie mówi ma liczbę przewodnią: 50 dla ISO 100 przy kącie rozbłysku 105 mm,
ale dla kąta rozbłysku 35 mm LP Metza wynosi 29.
Liczbę przewodnią poszczególnych lamp należy sprawdzać zawsze zachowując te same parametry, czyli ISO i kąt rozbłysku.
Powiedz to tym, którym w pomiarach, a nie w prospektach, wychodzi, że SB600 jest słabsza... Jednym więcej, innym mniej, ale słabsza. Oczywiście na tym samym ustawieniu zooma lampy.