PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 co mozecie o nim powiedziec?

scotish1
22-02-2007, 01:48
Witam!

Witam ponownie nie wiem czemu ale sie uparlem i poszukuje cos ciekawego jesli chodzi o zoomy no i mam na oku albo Sigme albo Tamrona i nie wiem co jest w sumie dobre bo nie chcialbym wywalic kaski w blotko jak to sie mowi hehehe:D:D:D:D
Co mozecie mi powiedziec o
1.Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro 1:2?
2.TAMRON AF 70-210mm F/4-5,6?
3.Jesli chodzi o Sigmy to juz sie naczytalem i wiem na czym stoje ale chcialbym jeszcze poznac opinie wasza na wyzej wymieniony temacik :D:D:D bede bardzo wdzieczny za pomoc z gory wielkie dzieki!

Jesli chodzi o Nikkory mile widziane informacje hehehe:D:D:D ale mydelka nie wchodza w gre!:D:D;):)

Pozdrawiam serdecznie !

art44
26-02-2007, 10:35
Witam!
Witam ponownie nie wiem czemu ale sie uparlem i poszukuje cos ciekawego jesli chodzi o zoomy (...)
Co mozecie mi powiedziec o
1.Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro 1:2?
(...)
Witaj,
mam takiego TAMRONA, z tym, że jest to starsza wersja (bez literki D, bo wtedy jeszcze cyfraków nie było...).
Jest to przeciętny obiektyw, bez rewelacji, ale też i nie odbiegający "w dół" od tej klasy amatorskich zoomów.
Jest niezły do, powiedzmy, 200-220mm, potem niestety ostrość już słaba, musisz mocno przymykać.
Autofocus też wolny i hałasliwy, do sportu się nie nadaje... .
Za to bardzo ładnie wypada jeśli chodzi o kontrasty.
Jeśli masz życzenie, mogę nim cos pstryknąć i Ci podesłać. Art
PS.: Zobacz też tu: http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=56

Gemini
02-03-2007, 17:27
Właśnie odebrałem, testowany znacznie wcześniej Tamron 70-300F/4-5.6 DiLD i po przestrzeleniu kilku fotek muszę potwierdzić jego całkiem niezłe osiągi, ładnie ostrzy, nie winietuje, abberacji nie dostrzegłem... słowem warto się nim zainteresować, tym bardziej że kosztuje ok.570 zł. Śmiało można go porównać do tele Sigmy APO (miałem i łapała ostrość baaaaardzo długo), a wersję bez APO na bank przebija (ten ob. też sprawdzałem)...
Sprawdzałem 3 egzemplarze Tamronka i albo mam szczęście, albo Tamron poprawił powtarzalność jakości wykonania, gdyż wszystkie bardzo ładnie współdziałały z D50... Według mnie bomba! Pozdrawiam

scotish1
02-03-2007, 18:41
Witam!!!

Moja oferta jest juz !!!!NIEAKTUALNA!!!!

Wlasnie nabylem owy sprzecik i czekam az pojawi sie i przekroczy prog mej chawirki hehehe!!!

Dziekuje za te komentarze i wlasne opinie na ten podany przezemnie temacik z gory dziekuje pozdrawiam serdecznie i do nastepnego razu hehehe:D:D:D:d

Pozdrawiam serdecznie !

arthx
02-03-2007, 19:19
i wybor padl na tamronika ? jesli tak - prosze o wrazenia po otrzymaniu obiektywu. tez chcialbym naa poczatek kupic dobrego i niedrogiego telezooma i chcialbyc cos dobrego wybrac

Kakaroto
14-09-2007, 23:26
czemu prawie wszystkie tematy o tym tamronie koncza sie na obietnicy o fotkach... a fotek jak nie bylo tak nie ma :)

Gemini
14-09-2007, 23:32
Kakaroto... zapraszam do linka w stopce...a tam do AIR SHOW... wszystkie robione tym Tamronem ... ;)

Kakaroto
16-09-2007, 19:05
ok, dzieki. bo wlasnie uzbierało sie pare grosza i szkoda zeby lezalo:D

sebah
16-09-2007, 20:07
tamron jest prawie identyczny z sigma 70-300,
af dziala u niego odrobinke szybciej...

Kakaroto
25-11-2007, 23:34
Nbyłem weszcie tego tamronika. byłbym szcześliwy gdyby nie jedno.

Przy 70mm od f/4 az do f/5.6 strasznie mi mydli (przy f/4 to taj jak bym zdjęcie blurem potraktował, przy czym czasem brak tu wogole ostrości), wyżej na tej ogniskowej też nie jest lepiej.
Nasomiast powyżej, tak do 250mm, jest naprawde nieźle, ale zawsze przesłone trzeba ciut przymknąć:)

Mógłby tkoś zapodac corpa z 70mm i f/4 albo f/4.5 ? (przy 4.5 aberacja mi znika ale blur pozostaje)

Zarzuce we wtorek fotke do oceny, może akurat taki egzemplarz trafiłem albo ten typ tak ma:)

stachmuszel
02-12-2007, 15:56
sigma 70-300 apo dg macro ostra w zakresie 70-220 mm od pełnej dziury. bardzo fajne kolorki i kontrast. af dosyc wolny ale celny.
pozdro!