Zobacz pełną wersję : ViewNX 2
luzaczek82
17-12-2011, 20:04
Witam!mam pytanko: po zaktualizowaniu do najnowszej wersji nie mam możliwości usuwania zdjęć.opcja delete jest nie dostępna(szlak mnie trafia jak robię selekcje rawów i nie mogę skasować tych co Mi się nie podobają) Ma ktos taki problem?
W prawym dolnym rogu jest symbol kosza.
luzaczek82
17-12-2011, 22:37
wiem że jest kosz ale nie podświetlony jak zaznaczę zdjęcie
No to zaznacz kliknięciem zdjęcie, wtedy powinien być aktywny.
luzaczek82
18-12-2011, 10:07
Robiłem tak i dalej nie można...
piotr_74
18-12-2011, 11:52
czasami też tak mam, ppm i trzeba wybrać opcję - delete :)
luzaczek82
18-12-2011, 11:54
czasami też tak mam, ppm i trzeba wybrać opcję - delete :)
nic to nie daje
wasilewk
18-12-2011, 12:21
Może są read-only ?
luzaczek82
18-12-2011, 12:39
nie mam zaznaczonych tylko do odczytu
Miałem podobny problem i niestety nie znalazłem bezpośredniego rozwiązania. Bo niebezpośrednio to system przeinstalowałem, bo ja nerwus jestem :D
luzaczek82
19-12-2011, 09:52
co do systemu to nie dawno stawiałem nowy...
luzaczek82
21-12-2011, 12:27
problem już się rozwiązał po aktualizacji do najnowszej wersji ;-)
Pawel Pawlak
21-12-2011, 13:42
Mam 2 pytania:
-czy ViewNX2 potrafi domyślnie robić wszelkie modyfikacje jak zmian nazwy, tagowanie, usówanie na obu wersjach plików: RAW+JPG ? (tak robi wersja pierwsza)
-czy przeglądanie i powiększnie do 100% działa działa szybko ?
wasilewk
21-12-2011, 15:50
Mam 2 pytania:
-czy ViewNX2 potrafi domyślnie robić wszelkie modyfikacje jak zmian nazwy, tagowanie, usówanie na obu wersjach plików: RAW+JPG ? (tak robi wersja pierwsza)
-czy przeglądanie i powiększnie do 100% działa działa szybko ?
1 - tak
2 - tak
Mi (ale może tylko mi) nie działa "Otwórz za pomocą" - tutaj ostatnia wersja się nie pokazuje, natomiast stara 1-ka jest.
Pzdr.
U mnie widać, a dodatkowo jest opcja dodania innego programu zarejestrowanego mam :
- open with Capture NX2
- Register...
jak klikniesz na Register - Możesz wskazać inny program który zostanie przypisany do akcji "Open with" i później wciskając na focie w trybie Browser'a prawy klawisz myszy - Możesz wybrać program do otwarcia....Mam wersję VNX 2.1.2
wasilewk
21-12-2011, 16:35
.
Pawel Pawlak
22-12-2011, 23:17
1 - tak
2 - tak
Dzięki :)
samson09
03-01-2012, 19:59
A ja mam inny problem. Po zaktualizowaniu do najnowszej wersji jak klikam prawym przyciskiem myszy na obrzek/otwórz za pomocą/wybierz program domyślny wybieram viewnx i nic...nie pojawia się ona w oknie z domyślnymi przeglądarkami i nie mogę jej wybrać jako domyślnej :( Jakieś porady???
Kliknij register i zapodaj mu nową ścieżkę NXa 64bit.
samson09
03-01-2012, 22:11
tzn gdzie mam kliknąć?
samson09
03-01-2012, 22:55
A ja mam inny problem. Po zaktualizowaniu do najnowszej wersji jak klikam prawym przyciskiem myszy na obrzek/otwórz za pomocą/wybierz program domyślny wybieram viewnx i nic...nie pojawia się ona w oknie z domyślnymi przeglądarkami i nie mogę jej wybrać jako domyślnej :( Jakieś porady???
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja mam problem z poziomu windowsa.
Teraz zakumałem :) U mnie działa prawidłowo z poziomu pulpitu i otwiera nefy w viewnx. Sorki za zamieszanie.
krzysztof jot
04-01-2012, 02:57
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Ja mam problem z poziomu windowsa.
nizej jest gdzieś "ptaszek" i rozwijane okno w którym znajdziesz wszystkie inne programy i wykażesz NXa . Pisze z telefonu i nie mam tego przed oczami, ale kojarzę bo też czasem szukam jakiegoś domyslnego programu innego niż standardowe sugestie systemu
krzysztof jot
04-01-2012, 03:01
problem już się rozwiązał po aktualizacji do najnowszej wersji ;-)
zaczynaleś , że najnowsza wersja... :) więc coś nie teges,
może kluczyk był na obrazach :) i głupio teraz, czy jak :)
samson09
04-01-2012, 11:35
nizej jest gdzieś "ptaszek" i rozwijane okno w którym znajdziesz wszystkie inne programy i wykażesz NXa . Pisze z telefonu i nie mam tego przed oczami, ale kojarzę bo też czasem szukam jakiegoś domyslnego programu innego niż standardowe sugestie systemu
No jest. Rozwijam go i mam tylko cx2. Nx nie ma :(
jendrzej_44
04-01-2012, 14:20
Witam. Podepnę się ze swoim zapytaniem w temacie View NX2. Po otwarciu View NX2 wybieram folder , przeglądam zdjęcia z tego folderu . Chcę wybrać następny / inny/ folder i "zero" reakcji . Działa tylko na pierwszym otwartym folderze . Coby zdjęcia z innego folderu przeglądać muszę ponownie uruchamiać View NX-a. ktoś wie gdzie tkwi przyczyna . Mam najnowszą wersje , a tak dziej sie od którejś aktualizacji . Pozdrawiam
wiem, kurcze ja mam tak samo. pomaga kliknięcie na przycisk filtrowania zdjęć po nadanym ratingu (ten z prawej strony). Przeinstalowywałem i nic nie pomogło.
jendrzej_44
04-01-2012, 15:11
pomaga faktycznie :) i już życie stało się prostsze .....dzięki
A mnie trapi (od niedawna, wcześniej tego nie zauważyłem) CZERWONY PROSTOKĄT pokazujący miejsce aktywnego AF. Ale NIE NA WSZYSTKICH ZDJĘCIACH ten prostokąt w ogóle się pokazuje. Można go jakoś wyłączyć? Jest koszmarny i przeszkadza w ocenie ostrości głównego motywu, na którym AF ostrzył.
poszukaj u góry "Focus Point" taka ikonka "[]". to słuzy do pokazywania i chowania punktu ostrości.
Czy posiadacie View NX2 w języku polskim? Istnieje spolszczenie bdb działające?
Nie ma spolszczenia do Viewnx 2.