PDA

Zobacz pełną wersję : Wszystko o AGD... pralki, lodówki, kuchenki itp.

titus1
24-04-2011, 22:25
Witam,
postanowiłem zakupić do domu odkurzacz piorący. Zacząłem czytać komentarze o wiodących markach, ale zaraz stwierdziłem, że pisało je stado małp na usługach firm sprzedających taki sprzęt.
Jedni znajomi chwalą Philipsa, inni Karchera. Tyle, że ponoć Philipsowi się sypie osprzęt, z kolei, Karcher strasznie wyje i jest słaby w odkurzaniu na sucho.
Jakieś doświadczenia, podpowiedzi?

ALF
17-12-2011, 02:18
Wątek dla całego sprzętu AGD. Inne wątki dotyczące tego sprzętu będą kasowane bez łączenia.

Wątek jest już do Waszej dyspozycji.

sote
21-03-2012, 16:02
Czy mi sie zdaje, czy zniknely posty w tym watku? Chcialem poczytac co ludzie pisali o odkurzaczach ;)

Strus
21-03-2012, 19:48
hmmm Wydawało mi się taki wątek już był i było sporo różnych rzeczy w nim.... Ale może za dużo masła jem :)

sote
21-03-2012, 23:04
Strus - pomogles mi jak diabli ;)

Strus
22-03-2012, 00:03
Starałem sie :)

Zolty
22-03-2012, 03:00
Witam,
postanowiłem zakupić do domu odkurzacz piorący. Zacząłem czytać komentarze o wiodących markach, ale zaraz stwierdziłem, że pisało je stado małp na usługach firm sprzedających taki sprzęt.
Jedni znajomi chwalą Philipsa, inni Karchera. Tyle, że ponoć Philipsowi się sypie osprzęt, z kolei, Karcher strasznie wyje i jest słaby w odkurzaniu na sucho.
Jakieś doświadczenia, podpowiedzi?

Co prawda nie pioracy, ale topowy "suchy" Philips - potwierdzam opinie o osprzecie. Padaczka - rury, zlaczki, uchwyt, wszystko polamane w ciagu 2 lat. Sam odkurzacz (tzn jego silnik) chodzi nadal.

kacperek
22-03-2012, 22:30
Ktoś może używa piekarnika elektrycznego z Lidla? http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-3F576F91-05F1AE17/lidl_pl/hs.xsl/index_25521.htm Jakieś opinie?

ALF
22-03-2012, 22:39
Czy mi sie zdaje, czy zniknely posty w tym watku? Chcialem poczytac co ludzie pisali o odkurzaczach ;)

Jakiś czas temu kupiłem ZELMER 1600.3 HT SYRIUS. Polecano go na kilku forach... i słusznie. Sprawdził się znakomicie.

akbi
22-03-2012, 22:42
Ma moze ktos cos do powiedzenia na temat produktow Hoover ... Bo zamierzam wlasnie kupic ich urzadzenia agd.

thorcik
10-04-2012, 08:53
Odkopię trupa, tym razem w poszukiwaniu AGD drobnego - ma ktoś jakieś pozytywne doświadczenia z maszynkami do strzyżenia? Interesowałoby mnie pozbycie się kłaków ze głowy także najlepsze byłoby coś z opcją 0mm.

robin102
10-04-2012, 16:17
Ma moze ktos cos do powiedzenia na temat produktow Hoover ... Bo zamierzam wlasnie kupic ich urzadzenia agd. Rodzice mieli odkurzacz tej marki strasznie głośny był.

ALE ALE w święta zastrajkowała zmywarka BOSCH. Nie wypompowuje wody, mimo, że cykl programu idzie do przodu, coś tam w niej buczy jakby pompa pracowała, ale woda na dnie zmywarki stoi. Przyznam szczerze, że zmywarka jak i pralka to dla mnie czarna magia. Filtr jakiś co na dnie komory jest umiejscowiony oczyściłem, odpływ sprawdziłem i amba dalej.
Może ktoś miał doświadczenie z podobną usterką ? 8 lat chyba już ma ta zmywarka.
Dwa dni przed światami padł po 10 latach służenia ZELMER Cobra, poszedłem kupiłem drugi też ZELMER Cobra ll , fajny jest prawie jak D800 zamiast D700:)

ALF
10-04-2012, 17:11
najlepsze byłoby coś z opcją 0mm.

Z 0 będzie ciężko. Mam Philipsa, ale on zostawia ok 1mm.

Strus
10-04-2012, 17:15
Nic zdaje się nie ma opcji 0. Taka opcja to tylko pianka na głowę i brzytwa w rękę :) Ja też mam jakiegoś tam Phillipsa i po prostu bez nakładek się golę. Zostaje jakiś 1-2mm

thorcik
10-04-2012, 17:17
Dzięki panowie, tak mi się wydawało. Najlepsze co udało mi się znaleźć to jakieś 0,5. Nic to, i tak będzie widać zmianę :razz:

Zolty
10-04-2012, 18:45
Robin102: W sprawie zmywarki- sprawdź wąż odprowadzający wodę. Miałem taki przypadek z pralką: 5 groszówka zablokowala wąż. Roboty na 3 minuty, rachunek na prawie 200PLN (ASO).

SADPUNK44
11-04-2012, 21:40
Mi właśnie skończyła się(mam nadzieję!) czarna seria, niemal wszystko mi w domu padło...Pralka Electrolux - 3 lata, odkurzacz Rowenta - 13 lat(sam go załatwiłem:mrgreen:), mikrofala Daewoo - 4 lata, komp - nie wiem ile ma lat(naprawiłem sam), DVD(jakieś z Kauflandu) - 8 lat...:(

robin102
12-04-2012, 13:42
Robin102: W sprawie zmywarki- sprawdź wąż odprowadzający wodę. Miałem taki przypadek z pralką: 5 groszówka zablokowala wąż. Roboty na 3 minuty, rachunek na prawie 200PLN (ASO).
Dzięki. Sprawdziłem, odbiłem deski bo zmywarka zabudowana i okazało się , że przy dostawianiu urządzenia do ściany waż był dość konkretnie zagięty, do puki się nie zamulił to te przewężenie nie stanowiło problemu dla wypływu wody. Wąż wyprostowałem, długim drutem na wszelaki wypadek przepchałem i zmywarka jak nowa :)
się może przyda komuś na przyszłość

Rafał_Sz
12-04-2012, 17:37
zmywarka jak nowa :)
się może przyda komuś na przyszłość
Biorę!

;):)

Zolty
12-04-2012, 23:26
>robin102: Na zdrowie... (żeby tak jeszcze było urządzenie do wyjmowania gratów i rozkładania po szafkach) ;)

di_
15-09-2012, 10:17
To teraz ja trochę odkopię. ;-)

Przede mną wybór AGD do mieszkania. Chyba wszystko już wybrałem, ale chciałbym się zapytać o opinię:
- lodówka: Samsung RL56GHGIH,
- zmywarka: Bosch SPV50E00EU,
- piekarnik: Amica EBI8562, ewentualnie EBI8862 (nie wiem czy jest sens dopłacać do tego drugiego),
- płyta indukcyjna: Amica PI 6512TF,
- pralka: Electrolux EWF127440W,

Będę wdzięczny za wszystkie opinie, porady, wskazówki. :-)

wasilewk
15-09-2012, 17:19
Poza płytą (bo jej nie mam) wszystkie pozostałe sprzęty są extra - choć u syna jest też pralka Samsunga - no ale ich jest więcej jak nas.

Pzdr.

Jastrząb
15-09-2012, 20:33
Jeżeli mogę coś podpowiedzieć.
AGD z IKEA - 5 lat gwarancji.
Pralkę kupuj w miarę tanią, produkowaną w Polsce, gdzie będziesz miał dostępne części zamienne.

Zolty
16-09-2012, 04:32
5 lat gwarancji - i niestety sprzet niskich lotow: Whirlpool wersja marketowa. To juz niestety nie ten Whirlpool co dawniej.
Uwazam, ze albo nalezy kupowac tani sprzet i liczyc sie z tym ze za 3-4 lata do wymiany, albo kupic sprzet dobry (no moze nie Miele, ale gorna polka uznanych producentow) - niestety placac wiecej. Mam Siemensa - swego czasu najwyzszy model (sdielano w Germanii). Po 6 latach padla pompka za 300 PLN, a pralka obrabia 5 osob, w tym przezyla mlodosc mioch szkodnikow (czyt. codziennie pranie albo dwa). Innych awarii nie bylo. Zmywarka od 4 lat bez awarii - tez najwyzszy wolnostojacy model 45 cm. Jest powolna, nie ma wstepnego plukania - ale jest cicha. (Bardziej slysze zmywarke sasiadow zza sciany).
Lodowke kupilem swego czasu najtanszego Mastercooka - po 3 latach na smietnik i to mimo (a moze przez to) wczesniejszej gwarancyjnej wymiany kompresora.

Jastrząb
16-09-2012, 08:05
JA mam zgoła inne doświadczenia. Whirpoole z Ikei działają już 4 rok. Pralka Panasonica za prawie 4 tys po 2,5 roku - poszły łożyska, brak części, serwisy rozkładają ręce.
Lodówki Bosha, modele KGV czy jakoś tam - duże stojące 4 sztuki działają bezproblemowo (najstarsza ma chyba około 6 lat. Z lodówką Liebhera też nie mam problemu.

Dla mnie wnioski są takie, że najważniejsza jest gwarancja!

MARS CooL
16-09-2012, 22:29
Pralki Panasonica produkuje Beko ;) porównaj ceny obu ;)
Jeśli lodówka Samsunga produkowana w polsce to warto
Zmywarkę zobacz od środka czy ci pasuje (żonie)
Piekarnik Amica,Bosch,Mastercook,Electrolux,Aeg,Teka może być ok
Płytę indukcyjną weź z Mastercooka bo raczej tam stara dobra francuska szkoła jest

Strus
09-10-2012, 05:25
Panowie (Panie też oczywiscie :) ) , jak to Jest z tym calym No Frost'em w lodowkach? Faktycznie to takie glosne jest ? Tylko z doswiadczenia prosze :)

konopia
09-10-2012, 08:30
Mam taką: samsung RL55VQBRS
http://www.samsung.com/uk/consumer/home-appliances/refrigeration/fridge-freezers/RL55VQBRS1/XEU?subsubtype=style-line
Nie zauważyłem żeby była głośna, poprzednia zwykła (szronowa) robiła większy hałas.

MARS CooL
09-10-2012, 10:25
Panowie (Panie też oczywiscie :) ) , jak to Jest z tym calym No Frost'em w lodowkach? Faktycznie to takie glosne jest ? Tylko z doswiadczenia prosze :)

W moim AEG do zabudowy wiatraczek i dziwne odgłosy pojawiły się po 2 latach ale o tym wiedziałem że tak będzie. Do tego czasu była praktycznie bezgłośna no może w ciszy nocnej delikatny szum. Teraz jest głośniej ale nie aż tak samo głośna jak No Frost wolno-stojąca u mamy, teściowej i znajomych. Być może jest to sprawa zabudowy kuchennej która tłumi. W dzień nie przeszkadza a w nocy niestety słychać - u mnie nie jest to specjalnie uciążliwe chociaż kuchnia otwarta na całe wnętrze. Żona jest bardzo zadowolona że nie musi rozmrażać. Chłodziarka i zamrażarka czyściutka, bez szronu lodu itp. Tylko myta od czasu do czasu. Ja polecam.

Rafał_Sz
09-10-2012, 10:56
Panowie (Panie też oczywiscie :) ) , jak to Jest z tym calym No Frost'em w lodowkach? Faktycznie to takie glosne jest ? Tylko z doswiadczenia prosze :)Jak chcesz, żeby Ci się coś w nocy w kuchni tłukło, to kup sobie Samsunga z tą funkcją. Bezsenność gwarantowana. Ale niedługo wywalę to ścierwo na złom, będzie spokój. Choć trzeba przyznać, że funkcja jako taka działa idealnie.

nowart
09-10-2012, 11:04
Potwierdzam. Indesit Total No Frost. Działa od 5lat idealnie jednak na początku miałem wrażenie, ze omyłkowo kupiłem sprzęt z wbudowaną kruszarka do lodu. Trzaski niemiłosiernie. Juz się przyzwyczaiłem, choć niekiedy nadal potrafi w środku nocy zaskoczyć... :-)

Strus
09-10-2012, 19:33
Czyli jak No Frost to z gratisowymi efektami akustycznymi trzeba się pogodzić. A jak bez to trzeba się przeprosić z rozmrażaniem. Osiołkowi w złoby dano...

miron19j
09-10-2012, 19:51
dziwy zaiste Panowie wypisujecie, jakieś wiatraczki, trzaski, szumy.
Mam w domu Vestfrosta dwuagregatowego, już dobre 10 lat. Szron zbiera się jedynie w tym miejscu, gdzie stawiam korytka z wodą na kostki lodu. Lodówkę wyłączamy raz w roku, gdy żona chce ją umyć :-)

ALF
09-10-2012, 20:16
Też mam 10 lat Elektroluksa, cicho i spokojnie, 3m dalej śpi córa.

Strus
09-10-2012, 20:19
Z No Frost macie ?

miron19j
09-10-2012, 20:39
jak ją kupowałem, to nikt nawet nie słyszał o nofrost.
Nazywała się samorozmrażająca. Nie wiem, jak to działa i nie interesuje mnie, jeżeli działa. :-)
Na tylnej ściance w środku jest dodatkowa płyta z rurką odpływową, a lodówka od czasu do czasu robi się ciepła.
Pewnie wykorzystuje się tu różnicę temperatur płyta-lodówka.

Strus
04-01-2013, 12:12
Pomarudzę chwilkę może

Potrzebuję porady z okapem. Sam już chyba nic nie wymyślę. Utknałem w martwym punkcie pod hasłem "nie mam pojęcia". Kuchnia blokowa w granicach 18m3 czyli malutka czyli wydajność okapu ma drugorzędne znaczenie bo nawet 120-150 by wystarczyło.
Jako że blok to okap kominowy w grę nie wchodzi. Rozpatrywane są okapy podszafkowe. Zauważyłem że można je podzielić na takie grupy:
- wystające spod szafki
- teleskopowe czyli wystają spod szafki wtedy kiedy działają bo się wyciąga jedną z części
- takie co nie wystają bo są wbudowywane w szafkę i praktycznie ich nie widać

W pierwszych 2 przypadkach muszę sie martwić o wygląd, kolor ma znaczenia - taki okap w naszym wypadku musiałby być czarny. W trzecim przypadku kolor mnie nie interesuje bo okap jest praktycznie niewidoczny.

Czy jak na razie dobrze to rozgryzłem ? Jeśli nie to mnie poprawcie. Jeśli tak to fajnie. I teraz problem główny - jeśli czarny to jaki ? Jeśli taki zupełnie schowany to jaki ? Jak wspomniałem wcześniej - wydajnośc na wysokim poziomie jest zbędna. Cena jak najniższa. Mozecie cos zasugerowac ?

Precyzujac to wymiar szafki to 60x35

Strus
04-01-2013, 20:08
Serio ? Okapow tego typu nikt nie ma czy jak ? :)

sokrates
04-01-2013, 20:18
koledzy, potrzebuje porady w wyborze pralki. stara ardo po 6 latach odeszla na emeryture.
Celuje w gorenje, nie mam zadnych wymagan, poza tym zeby byla o glebokosci 45cm, i ladowana od frontu.
Cena - do 1000 zl, w porywach do 1100...

co polecicie? tylk niie wylatujcie mi z miele czy boshem za 2000 i wiecej.

Strus
04-01-2013, 20:23
Osz... Znalazl watek. A mi wyszuwarka tylko tekstowa wersje wyrzucila....

My mamy jakiegos Indesita w UK i Indesita w PL. Ten polandzki ma wlasnie 45 glebokosci. I kosztowal chyba 750zl. Pierze, pluczen wiruje. Czegoz chciec wiecej ?

kakersik
04-01-2013, 21:07
koledzy, potrzebuje porady w wyborze pralki. stara ardo po 6 latach odeszla na emeryture.
Celuje w gorenje, nie mam zadnych wymagan, poza tym zeby byla o glebokosci 45cm, i ladowana od frontu.
Cena - do 1000 zl, w porywach do 1100...

co polecicie? tylk niie wylatujcie mi z miele czy boshem za 2000 i wiecej.

Slyszalem, ze jesli Gorenje to tylko wysokie modele. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Mam kuchnie tej firmy (lodowka, indukcja, mikrofala, piekarnik i zmywarka) od pol roku i jestem zadowolony. Fakt, ze sugerowalem sie tym co mowia i nie kupowalem najtanszych.

eristoff
04-01-2013, 21:14
Ja też, ja też szukam pralki, właśnie dzisiaj po południu w 4-letnim whirlpoolu jakimś najtańszym pakowanym od góry wyskoczył błąd f23 na wyświetlaczu podczas wirowania i stała dłuższą chwilkę nieruchomo. Już wyczytałem w internecie że to może być wszystko od grzałki, czujnik temperatury, hydrostat i kilka innych rzeczy. Udało się ją uruchomić, po prostu włączając najkrótszy program piorący, ale nie wróżę jej długiego "życia", choć wróżbami zawodowo się nie zajmuję. Moje preferencje to pralka pakowana od przodu, w miarę cicha i do 1500 zł, może być taniej. Od rodziny i znajomych same pozytywy o LG słyszałem, czy też macie takie opinie o LG ?

kakersik
04-01-2013, 21:18
Mam okap gorenje dkf 2600 msbt i mimo, ze mieszkam w bloku to odprowadzam w komin. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w regulaminie spółdzielni jest info, ze można wpiąć sie w pion wentylacyjny jeśli masz elektryczną/indukcyjną płytę. Przy kuchence gazowej jest zakaz. Co do samego okapu: troche hałasuje. Ale jest wydajny. Ma filtr przeciwtłuszczowy i dwa weglowe. Sterowanie sensorowe lub z pilota dołączonego do okapu.

Zolty
04-01-2013, 21:36
Co do odprowadzenia do wentylacji to jest tak jak pisze kakersik. Ze swojej strony stanowczo odradzam cokolwiek co wyprodukowala firma o nazwie DEKA.
Dalem sie namowic sprzedawcy i niestety - glosne, malo wydajne (wbrew parametrom na papierze). Glownie sluzylo jako oswietlenie nad plyta ;)

Slawko
04-01-2013, 21:50
kuchnia 18m2 to wielka kuchnia, wydajność okapu na poziomie mniej niż 500m3/h nie ma sensu. okapy pod szafkowe sa dobre dla ozdoby(jeśli komuś się podoba).
Kup normalny kominowy z dyfuzorem i filtrem. Bedzie ładnie i okap spełni swoje zadanie.

pil74
04-01-2013, 21:54
Ja jestem prawie zdecydowany na takie coś: http://www.euro.com.pl/okapy/amica-okc951s.bhtml
Z tego co wyczytałem to kluczowa jest wydajność, a dopiero potem poziom hałasu.
Wydajny okap spokojnie może pracować na niskich biegach generując przy tym mniejszy hałas.

Strus
04-01-2013, 21:57
kuchnia 18m2 to wielka kuchnia, wydajność okapu na poziomie mniej niż 500m3/h nie ma sensu.

Wielka ? Nie róbmy sobie jaj z pogrzebu :) 2.7 x 2.7 x 2.5 to mała blokowa kuchnia. Wedle jakiś tam wyliczeń znalezionych w sieci mnożymy razy 6 więc daje nam to wydajność na poziomie 110. Według innych wyliczeń znalezionych w sieci mnożymy razy 10 co daje 180. Więc 500 to ogromy przerost formy nad treścią. Chyba że powietrze musi być przefiltrowane ze 30 razy w ciągu godziny......

PS teraz zobaczyłem że Ty o kwadratowych a ja o sześciennych

Slawko
04-01-2013, 22:04
taaa, ja tez teraz doczytałem, że to 18 jest w metrach szesciennych.

To faktycznie mała kuchnia, niecałe 7,3m2.
W takim razie wyciąg dałbym co najmniej 250m3/h i na pewno nie podszafkowy. te podszafkowe, to taka namiastka okapu, ale z braku laku i kit dobry.

ppfalcon
04-01-2013, 22:16
Ja jestem prawie zdecydowany na takie coś: http://www.euro.com.pl/okapy/amica-okc951s.bhtml
Z tego co wyczytałem to kluczowa jest wydajność, a dopiero potem poziom hałasu.
Wydajny okap spokojnie może pracować na niskich biegach generując przy tym mniejszy hałas.

Ja mam taki w kuchni montowany od roku. Generalnie jeżeli jest podłączony do komina to jest wydajny. Co do głośności - fakt, na 4-tym biegu jest dość głośny, ale przynajmniej wyciąga zapachy. Jeżeli jest dużo mocnych zapachów albo gotuje się na 4 palnikach to lepiej jest otworzyć klapkę. Traci się co prawda łatwy dostęp do tylnych palników, ale wtedy parę wciąga jak odkurzacz - wszystko idzie w komin. Generalnie jest to jeden z najtańszych okapów skośnych no i naprawdę świetnie wygląda w kuchni (znajomi nawet się pytali czy to telewizor :P)

m737
04-01-2013, 22:23
mam dwie rzeczy od Gorenje - pralkę i lodówkę - obydwie by Pininfarina
obie mają trochę lat, lodówka bezawaryjna, pralka - remonty kosztowały już więcej niż nowa ;)
ale twardo ją remontowałem ze względu na designerską obudowę i brak następcy

Strus
05-01-2013, 09:02
taaa, ja tez teraz doczytałem, że to 18 jest w metrach szesciennych.

To faktycznie mała kuchnia, niecałe 7,3m2.
W takim razie wyciąg dałbym co najmniej 250m3/h i na pewno nie podszafkowy. te podszafkowe, to taka namiastka okapu, ale z braku laku i kit dobry.

Tylko że ja nie potrzebuje okapu z prawdziwego zdarzenia. Obecnie w domu wlaczamy to ustrojstwo naprawde od swieta. Zalezy mi glownie na stronie wizualnej bo parametrami to sie znaczna wiekszosc tego co na rynku lapie.

Takze jesli mozecie to rzuccie jakas propozycje albo z teleskopowych (koniecznie czarny) albo z tych do zabudowy (kolor obojetny). Wazne jest żeby oswietlenie mozna bylo wlaczac i wylaczac niezaleznie od samego okapu. Wiem że niektore teleskopowe maja wszystko idiotycznie zintegrowane. A po co mi swiatelko w srodku dnia ?

PS - Candy - nada sie to jako ozdoba ktora od swieta troche pohalasuje ?

roofman
05-01-2013, 12:49
Nie bardzo może się nadaje pytanie do tego wątku, bo za drobne ale... zadam tutaj.

Jaki polecacie otwieracz do konserw?
Po dzisiejszej walce z puszką filetów w oleju i pochlapanej olejem z tej puszki połowy siebie i kuchni zwątpiłem w swoje umiejętności.
Kupiłem przez nieuwagę puszkę bez ucha do otwierania i musiałem się zaposiłkować otwieraczem.
Otwieracz teoretycznie mam dobry ale chyba nie nadaje się do puszek z blachy poniżej jakiegoś tam poziomu sztywności.
Nie chcę elektrycznych - puszkę otwieram od czasu do czasu więc po co ma zajmować miejsce.
Mam taki:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img837.imageshack.us/img837/5620/otwieracz.jpg)

Próbowałem bezskutecznie też takim:

źródło (http://img132.imageshack.us/img132/2243/otwieracz1.jpg)
Kiedyś może dawał radę, teraz puszki są z tak miękkiej blachy że rant się wygina i ząbki po nim ślizgają.

Jakbym miał siekierę pod ręką to chyba szybciej bym otworzył... ale wiadomo, wtedy to "przerost formy nad treścią" ;)

MARS CooL
05-01-2013, 14:14
ja bym wybrał coś z tego linku - mocy nigdy za wiele - jak ci się mleko przypali to będziesz wiedział do czego potrzebna
http://www.teka.com/products/index/11#!prettyPhoto[iframes]/0/
http://www.teka.com/products/view/18301

MARS CooL
05-01-2013, 14:22
Mam od 4 lat pralkę parową LG - 8kg ładowności. Póki co wszystko elegancko. Brat ma nowszy model tej samej pralki i też nie narzeka. Pranie parowe bardzo się przydaje przy małych dzieciakach a i program do odświeżania koszul dobrze działa - część z nic nie potrzeba ponownie prasować

Strus
05-01-2013, 15:08
Widocznie nie przeczytales glownych wymogow - o ile nie zabudowywany calkowicie to koniecznie czarny. Teka ma swojej ofercie zdaja sie że dokladnie 0 takowych

sokrates
05-01-2013, 15:23
dzieki, ale 8kg to duza pralka, a ja potrzebuje malej, no i zdaje sie moj budzet przekracza dwukrotnie :-)

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

MARS CooL
05-01-2013, 16:16
te szufladkowe Teki mają zdejmowany panel który można zastąpić meblowym - chyba jednak doczytałem ;)

wilk325
05-01-2013, 16:27
może nie spełniać jednego warunku - cena; choć sam polecam
http://www.best-media.pl/elica-om-special-edition-bl-f-80.html

Strus
05-01-2013, 16:27
Nie po to cos kupuję zeby to od razu rozbierac :) :)

No ale wyszperałem 2 modele które sie łapią w krąg zainteresowania. Oba poniżej 320zł. Oba Candy. I chyba będę sie tego 3mał

Nooo, wilku, ideał jak dla mnie hehehehe Udał Ci się żarcik :)

schwepes
05-01-2013, 20:42
roofman, ja używam czegoś takiego http://www.militaria.pl/tm/otwieracz_do_puszek_p-38_(m3803)_p8887.xml . Nie konkretnie tego, ale o podobnej konstrukcji. Nie ma puszki, która mogłaby się mu oprzeć ;).

roofman
05-01-2013, 21:00
Dzięki za propozycję modelu.
Po przeoraniu tematu zdecydowałem się wypróbować inną konstrukcję. Cięcie po ściance a nie we "wieczku".

źródło (http://img202.imageshack.us/img202/8130/otwieracz3.jpg)

Jeśli się nie sprawdzi następny będzie ten który proponujesz. :D

ropusz
05-01-2013, 21:14
Co do okapów kominowych to u mnie twierdzą, że można używać jak po podłączeniu okapu do jednego ujścia, pozostaje nam drugie działające grawitacyjnie.

wilk325
05-01-2013, 21:42
Co do okapów kominowych to u mnie twierdzą, że można używać jak po podłączeniu okapu do jednego ujścia, pozostaje nam drugie działające grawitacyjnie.

I twierdzą słusznie,
można ewentualnie zrobić coś takiego jak wprowadzenie okapu za pomocą rury w kształcie L do przewodu kominowego, ale żeby średnica tej rury była nie większa jak 1/2 średnicy przewodu kominowego i żeby w pionie w przewodzie kominowy miała najmniej 40cm wysokości; trzeba też pamiętać że jak wentylator okapu działa to należy otworzyć okno-fizyka nie lubi próżni;), albo się nie dziwić że w łazience przez kratkę leci zimne powietrze.

sibelio
13-01-2013, 14:14
Powiedzcie mi, lepiej kupić używaną (np. 2 letnią ) płytę indukcyjną czy nową ceramiczną?
Mieszkanie dla singla, czasem 2 osoby.
Używane indukcje można tak dostać po ok 500 jak się dobrze trafi, najtańsza nowa ceramiczna Amica 550.

Faktycznie indukcja się grzeje wiele szybciej od płyty ceramicznej?
Mam w domu piekarnik ceramiczny ale ma 10 lat więc może coś się zmieniło bo ten strasznie wolno się nagrzewa :)

Na dodatek napiszę że płyta będzie używana nie dłużej jak 2-3 lata bo to mieszkanie przejściowe a w kuchni nikt nie będzie godzinami siedział.

moro
13-01-2013, 14:47
Powiedzcie mi, lepiej kupić używaną (np. 2 letnią ) płytę indukcyjną czy nową ceramiczną?
Mieszkanie dla singla, czasem 2 osoby.
Używane indukcje można tak dostać po ok 500 jak się dobrze trafi, najtańsza nowa ceramiczna Amica 550.

Faktycznie indukcja się grzeje wiele szybciej od płyty ceramicznej?
Mam w domu piekarnik ceramiczny ale ma 10 lat więc może coś się zmieniło bo ten strasznie wolno się nagrzewa :)

Na dodatek napiszę że płyta będzie używana nie dłużej jak 2-3 lata bo to mieszkanie przejściowe a w kuchni nikt nie będzie godzinami siedział.

Nie kupuj używanej, może Ci paść w każdej chwili, obecne najważniejszą rzeczą w AGD jest gwarancja. Mnie indukcyjno-ceramiczna Amica padła po trzech latach. Udało mi się uruchomić, naprawić tanim kosztem część ceramiczną. I tak się męczymy na dwóch polach. Ale mimo to kolejną kupie indukcję.

sibelio
13-01-2013, 15:02
o znalazłem coś ciekawego :)
http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%20AGD/Porownanie%20plyt%20grzewczych.pdf

Strus
23-01-2013, 18:19
Kurna, nie miał Struś zmywarki , nie miał Strus problemów :) :)

Kupiłem pierwszą w życiu i jak patrzę na tabletki, sole, zapachy to nie mam pojęcia co kupić ?

Czy sól potrzebna jest przy każdych tabletkach? Czy warto kupować all in one ? Czy kupować Finish'a czy np Domola albo inne W5 ? Czym różnią się zwykłe powerballe Finisha od wersji Quantum ?

Pomóżcie mi to ogarnąc :)

robin102
23-01-2013, 19:33
Najtańsza totalnie sól marki LUDWIK, najtańsze totalnie tabletki markowe ;;) też marki LUDWIK. Dobrzej przemyślanej konstrukcyjnie zmywarce to bez znaczenia. czym myje, a dla kieszeni ma. Chlorchinaldin ;) ten w tabletkach nawet możesz tam wrzucić, oby nie ten w czopkach może się obrazić :mrgreen: Udało mis ie parę razy włączyć bez tabletki zmywarkę i wszystko było umyte. Zmywarki i praliki to wielce skomplikowane w obsłudze urządzenia. Zostaw temat kobiecie swojej.

Tom01
23-01-2013, 23:50
Najtaniej wychodzi sól Finish, sprzedawana w dużych, chyba w 3kg kartonach. Taniej nawet niż Ludwik. Wygodnie też ją sypać bo jest bardzo gruboziarnista. Różnicę w tabletkach czuć. Testowaliśmy przez lata z żoną chyba wszystkie dostępne łącznie z allegrowymi wynalazkami. Najlepsze są też Finish, choć jest jakoś tak dziwnie, że kilka, a nawet kilkadziesiąt myć czymkolwiek, daje takie same skutki, jakby była stara tabletka i pogorszenie jest dopiero za jakiś czas. Resztki środka nie mają gdzie zalegać, więc myślę, że to po prostu zasługa bardzo miękkiej wody dopóki złoże jest zregenerowane. Tak jak deszczówka, myje bez mydła. Kiedy zaczyna się zawalać, czuć gorszą jakość mycia.

Nabłyszczacz obojętnie jaki. Najtańszy jest firmy Robot i jest ok. Zapachy to już przesada. Brudu się nie perfumuje, tylko włącza zmywarkę. Raz na kilka miesięcy powinno puszczać się mycie techniczne, bez naczyń, tylko ze środkiem do czyszczenia zmywarek. Wypłukuje nieco szlamu z rur, częściowo płaszcza i hydrostatu. W nowej zmywarce nie robiliśmy tego, i po 4 latach odmówiła współpracy. Naprawiałem, a w zasadzie czyściłem sam. Szlamu nazbierałoby się pół wiadra. Zaoszczędziłem w ten sposób conajmniej 1000 zł, bo serwis się nie pierdzieli trzy dni żrącymi kwasiorami, tylko wymienia płaszcz wodny na nowy.

grzegorzant
24-01-2013, 01:40
Witam i tu Kol/Kol :)
Powoli przygotowuję kuchnię do remontu kompletnego.
Cała zabudowa (meble) no i sprzęt ofc. Płyta indukcyjna, nad nią pochłaniacz, lodówka jednodrzwiowa, może być wysoka, zmywarka, może ekspres do kawy i jeszcze się tam pewnie coś znajdzie.
Te rzeczy, które wymieniłem kupię napewno. Muszę najpierw wybrać sprzęt, a do niego "dorobić" meble.
Prócz lodówki, wszystko do zabudowy.
To wszystko na 3 osoby
Kuchnia 10 mkw 3.5 h
Podpowiedzcie, czy trzymać się jednej firmy? Jesli tak to której . Czy jazda bez trzymanki po firmach :)

aaaaaaaa no i w ramach rozsądku jakość/cena

Tom01
24-01-2013, 01:58
Podpowiedzcie, czy trzymać się jednej firmy?

Podejrzewam, że każdy będzie podpowiadał to, co sam kupił. Dobrym, merytorycznym źródłem informacji o niektórych markach/liniach modelowych jest elektroda a to z powodu, że pisują tam serwisanci, technicy i w ogóle ludzie patrzący od strony technicznej, z czego poskładane, problemów serwisowych itd. Kilka mcy temu skończyłem całkowitą przebudowę kuchni i płytę, piekarnik, mikrofalówkę zdecydowaliśmy Siemensa, tak jak wcześniej zmywarkę. W porównaniu do uprzednio posiadanego wyposażenia jest skok jakościowy, ale to podejrzewam raczej z uwagi na postęp techniczny. Przy czym spore znaczenie miały właśnie 4 letnie doświadczenie ze zmywarką Siemensa. Nic się nie połamało, nie pożółkło, jak poprzednio w Whirlpolu, a sprzęt jest tłuczony codziennie, a nawet nie rzadko dwa razy dzienne.

Ps, co do ekspresu, polecam fora kawoszy. Sam wybrałem firmę WMF, kawa świetna, jak dla nie-fanatyka.

.:Gerard:.
24-01-2013, 02:14
Ps, co do ekspresu, polecam fora kawoszy. Sam wybrałem firmę WMF, kawa świetna, jak dla nie-fanatyka.

wykorzystam sytuacje, czy u Ciebie tez Latte Macchiato i Cappuccino trzeba od razu pic bo jak postoi to już zimne mam wmf 800 podgrzewa tylko mleko ale piane bardzo słabo ?

Tom01
24-01-2013, 02:17
wykorzystam sytuacje, czy u Ciebie tez Latte Macchiato i Cappuccino trzeba od razu pic bo jak postoi to już zimne mam wmf 800 podgrzewa tylko mleko ale piane bardzo słabo ?

Nie wiem. :)
Wybrałem, byłem na prezentacji, piłem kawę, ale nie kupiłem. Jeszcze....

grzegorzant
24-01-2013, 02:20
Piekarnik !.. byłbym zapomniał :)
Ekspress... nie wiem czy go kupię (pod nosem mam b fajną kawiarnię i Kawiarkę ;) )
Czyli narazie opcja: jeden producent.
Ma to sens jeszcze jeden : te wszystkie urządzenia będą w jednym pomieszczeniu i wzorniczo powinny jakoś pasować do siebie, a nie jak nie przymierzając C i N :)

Tom01
24-01-2013, 02:24
Ma to sens jeszcze jeden : te wszystkie urządzenia będą w jednym pomieszczeniu i wzorniczo powinny jakoś pasować do siebie

Powinny...
Płyta ma czerwone wyświetlacze, piekarnik niebieskie a mikrofalowka niebiesko białe. Ale design w podobnym stylu.

24-01-2013, 02:30
Nie wiem. :)
Wybrałem, byłem na prezentacji, piłem kawę, ale nie kupiłem. Jeszcze....

:-) Aha
mimo to polecam

sąsiad jak zobaczył ze kupiłem zonie expres i ze przeklinałem słabe podgrzewanie piany to poleciał kupił Siemensa bo podgrzewa piane tak ze trzeba czekać 10 min az ostygnie :roll:
ale ta sama kawa u mnie smakuje lepiej nie potwierdził ale kręcił nosem :-) zresztą w większości knajp L Macchiato czy Cappuccino jest cieple a nie gorące wiec pewnie tak powinno byc.

Tom01
24-01-2013, 02:37
Nigdy nie dostałem nigdzie parzącej Late, więc chyba tak ma być. Cappuccino nie pijam więc ciężko powiedzieć. A co do WMF, oczytałem się, że mi się ekspresy po nocach śniły. Kawa znakomita jak na moje podniebienie. Lepsza niż z Jury i szczerze mówiąc większości restauracji. Mam zamiar go kupić, bo to chyba najrozsądnieszy wybór, jeśli kawa ma być kawą a nie napojem kawowym i jednocześnie aby nie pierdzielić się z młynkami, kolbami etc. Guzik i jest.

24-01-2013, 02:45
sprzedawca tłumaczy mi to tak Jura przeznaczona do użytku domowego a WMF do przemysłowego tzn dluuugo będzie działać, następnie ważna sprawa zeby maszynę można bylo samemu rozebrać na "części pierwsze " dokładnie umyć, dużo sprzętu nie ma tej możliwości i po pol roku trzeba wysyłać na czyszczenie do serwisu a to niezły koszt

Tom01
24-01-2013, 02:51
snastępnie ważna sprawa zeby maszynę można bylo samemu rozebrać na "części pierwsze " dokładnie umyć

M.in. to do mnie też przemówiło. W WMF800/900, cały blok zaparzania można wyciągnąć. W Jurze, nawet drogich modelach nie. Poza tym automat do czyszczenia rurociągu mlecznego. Przed ekspresem powstrzymywał mnie m.in. niehigieniczny aspekt co zrobić z rurką w mleku. W Jurze za każdym razem kłopot. Nie mówiąc o marketowych. W WMF zrobione jest to super. No i mniejszy, z dużo mniej jarmarczną obudową niż Jura np serii Z.

Zolty
24-01-2013, 09:03
Tak jak Tom01 polecę Siemensa - ale nie te z najniższej półki (to zresztą dotyczy każdej firmy). Mam w domu zmywarkę (5 lat cięzkiego używania po 2 razy dziennie bez najmniejszego problemu), pralkę (wtedy najwyższy model, przez 7 lat jedna "awaria" - pięciogroszówka wpadła do odpływu i nie oddawała wody), suszarkę (do ciuchów nie do włosów, bo takowych nie posiadam) - znowu jeden z wyższych modeli: po 6 latach padł jakiś czujnik od wody i przestała odpompowywać. Wg serwisu ten element w nowszych modelach został poprawiony, naprawa ok. 350 PLN

Nie wypowiem się co do lodówki - używam Mastercooka z racji małej szerokości. Kiedyś takim Mercedesem wśród lodówek był Liebherr, i tak jak Mercedes również zszedł na psy z jakością.

Rafał_Sz
24-01-2013, 09:16
Nigdy nie dostałem nigdzie parzącej Late, Wszystko zależy jak spienia się mleko. Przeważnie robione jest to na odwal się, także przez ekspresy automatyczne. Kawa ma być gorąca i już, chyba, że jest to przepis na chłodniejszy koktajl. Ja latte robię z doppio i spienionego mleka. Z tym, że mleko przygotowuję w spieniaczu indukcyjnym (mleko ma ok 80 stopni).

elanek
24-01-2013, 09:28
Nie wypowiem się co do lodówki - używam Mastercooka z racji małej szerokości. Kiedyś takim Mercedesem wśród lodówek był Liebherr, i tak jak Mercedes również zszedł na psy z jakością.
Znajomy ma lodówkę Westfrost od 15 lat. Nie wiem czy je jeszcze produkują, ale jak kupował to powiedzieli mu, że jedyny serwis jest w Warszawie, bo ten drugi w Krośnie upadł z powodu braku zleceń.

Tom01
24-01-2013, 10:59
Tak jak Tom01 polecę Siemensa

Aha, Siemens to grupa Bosch więc wiele modeli jest wręcz identycznych.

Strus
24-01-2013, 12:02
Wlasnie byl Pan z Aristona przekladac drzwi w lodowce. Popytalem o zmywarke bo też mamy Aristona. Nie kupowac Ludwika. Uzywac osobno tabletek i osobno nablyszczacza. Nie korzystac z tabletek typu all in one. Jako ciekawostka - zmywarki Aristona to Bosch że zmienionym wygladem i ukladem filtrow i koszy. Technicznie jest to to samo :)

Tom01
24-01-2013, 12:09
Nie kupowac Ludwika. Uzywac osobno tabletek i osobno nablyszczacza. Nie korzystac z tabletek typu all in one.

Ludwik nie jest zły, acz najlepszy też nie. Tabletki bez soli i nabłyszczacza to rzadkość. Poza tym sól zmywarka sobie bierze tyle ile chce, więc dodatkowa w tabletce nie ma większego znaczenia. Sól nie bierze bezpośrednio udziału w zmywaniu. Jest potrzebna do zmiękczacza wody. Ilość nabłyszczacza reguluje się, więc jeśli jest w tabletce to dawkę ze zbiornika ustawia się mniejszą.

robin102
24-01-2013, 12:15
zmywarki Aristona to Bosch że zmienionym wygladem i ukladem filtrow i koszy. Technicznie jest to to samo :)
To chyba jakieś bzdury za przeproszeniem ten pan gada. Ariston, a obecnie Hot Point Ariston to marka należąca do Merloni, włoskiego producenta Indesit, Zanussi i Hot Pointa. Mam całe AGD w domu od Hot Pointa. Budżetowe klamoty kupione wszystko za 5200zł :) Bardzo fajny zestaw: pralka, lodówka, zmywarka, piekarnik, płyta gazowa, okap. Wszystko chyba w jakiejś promocji w OleOle bralem bo to tylko AGD spisuje się dobrze choć to ledwie kilka miesięcy chodzi, ładne jest, przyzwoicie wykonane i tanie. Tu o wielu markach można poczytać:
http://www.domplusdom.pl/katalog/marki-agd
a tu o Ariston
http://www.domplusdom.pl/sklep/hotpoint-ariston
Chyba, że ten pan miał na myśli to co robili kiedyś Rosjanie w tajemnym moskiewskim instytucie gdzie rozbierali każdy zapadnyj produkt zwieziony do swojego kraju, a, kopiowali i produkowali identyczny. Na przykład kuloodporna pralka Wiatka, to nic innego jak włoska pralka z tamtych lat marki Ocean.
Jest jeszcze taka ewentualność, że Ariston u Boscha w rumuńskiej fabryce zamawia te graty AGD i branduje je swoim logo :)

Strus
24-01-2013, 21:35
Ja tego nie zweryfikuję. Po prostu podałem informację jaką uzyskałem od serwisanta Aristona a nie Pana Ziutka spod piątki

robin102
24-01-2013, 22:34
Ja rozumiem, serwisanci różne ciekawe rzeczy opowiadają. Choć z trzeciej strony patrząc nie zdziwię się kiedyś jak będzie już publicznie wiadomo ;), że wszystkie, cale AGD robione jes w Chinach a po drodze na statku do Europy właściwe emblematy przyklejają różnych marek :)

nowart
29-01-2013, 17:08
No to teraz ja poproszę o pomoc i poradę. Z racji coraz bardziej kurczącej się powierzchni mieszkaniowej i braku miejsca na suszenie coraz bardziej rozrastającej się góry prania, zaczynam myśleć o :
1. Zmianie pralki na pralko-suszarkę ( pralkę mam sprawną, pomysł na połączanie obu funkcji wyłącznie ze względu oszczędności miejsca)
2. Dokupienie suszarki.
Do tej pory wyczytałem różnorakie opinie o suszarkach. Również takowe, że warto osobną bo 2w1 nie sprawuje się do końca tak jak powinno.
I tu pytania - czy warto? jakie efekty? co polecacie? dlaczego nie polecacie? no i na co zwracać uwagę? czy faktycznie i tak trzeba rozwiesić wilgotne bo jak się dosuszy do końca to potem nawet ciężko rozprasować?
Jedno wiem - muszę wybrać kondensacyjną, na zew. wyciąg nie mam szans.
Z góry dziękuję za opinie. Najlepiej użytkowników, nie teoretyków :)

Zolty
29-01-2013, 17:57
Odradzam pomysł 2-w-1: miał sąsiad i ani to dobrze nie prało, ani nie suszyło. Tak poza tym popatrz na parametry tych dwufunkcyjnych: pralka bierze 6 kg, a opcja suszenia to często połowa maksymalnego wkładu pralki. Czyli trzeba połowę wywalić z bębna i suszyć "na raty".
Co do suszarki jako takiej (mam kondensacyjnego Siemensa od kilku lat) - rewelacyjna rzecz przy praniu pościeli itp.
Z ciuchami różnie: mimo opcji niskiej temperatury, "delikatnie" itd wiele moich T-shirtów, skarpet zmniejszyło rozmiar.
Po początkowym zachwycie teraz suszę tylko wielkowymiarowe "bezpieczne" rzeczy (obrusy, pościel itp) i podsuszam ciuchy (opcja odgniatania i lekkiego przesuszenia po pralce). A i to tylko gdy nie mogę wywiesić na zewnątrz. Normalne ciuchy suszę tylko "awaryjnie" - kiedy leje i nie da się na zewnątrz suszyć.
Acha - prądu żre jak Iwan Stolicznej w sobotę wieczorem.

Edyta: z rozprasowywaniem nie ma kłopotu - zwykle są opcje suszenia: "Do szafy" i "Do prasowania", w tej drugiej wersji ciuchy nie są suszone "na wiór", poza tym - o ile suszarka nie jest załadowana "pod czubek" - ciuchy są dobrze przewiane i mniej zgniecione niż wyjęte z pralki. Wiele rzeczy ląduje prosto w szafie z pominięciem "Iron Maiden". ;)

hydra_nt
31-01-2013, 16:29
Czy 2w1 czy oddzielnie, to kwestia ilości osób do obsłużenia oraz ilości miejsca. Dla dwóch osób w zupełności wystarczy 2w1. Ja takiej używam (choć jest nas 2+2) i wbrew opinii powyżej napisanej pierze i suszy już ponad 12 lat - stary dobry Whirlpool. Oczywiście następnym moim zakupem będzie wszystko oddzielnie ale to już z racji wielkości rodziny - bo pranie trzeba robić co 2-3 dni. Dla dwóch osób w rodzinie polecałbym 2w1 . Trzeba też pamiętać o tym, że suszenie kondensacyjne jest dość głośne - wieczorem mocna to słychać.

prz3mo
11-02-2013, 16:58
Krótka piłka - zmywarka do zabudowy 45cm, jaka? Niedroga, oszczędna i niezawodna? Jest taka? :)

edit:
Ta się "nada"?
http://www.agito.pl/zmywarka-do-zabudowy-bosch-spv-50e00-eu-2837-490603.html?attr=2261-285575

11-02-2013, 17:52
Krótka piłka - zmywarka do zabudowy 45cm, jaka? Niedroga, oszczędna i niezawodna? Jest taka? :)

edit:
Ta się "nada"?
http://www.agito.pl/zmywarka-do-zabudowy-bosch-spv-50e00-eu-2837-490603.html?attr=2261-285575

Bierz Siemens-a

Kupiłem Blomberg tylko wolno stojąca a jak żałuję to tylko ja wiem.
Od trzech lat do dziś słucham, a u tej siemens pierze bez problemu a u tamtej wkłada z kluskami i wyjmuje idealnie czyste, naczyń u nas nie domywa, któregoś dnia w końcu nie wytrzymam wyniosę i tak się zacznie ręczne mycie albo zakup za swoje. :D

robin102
11-02-2013, 17:57
Jestem po zmianie lokum na mniejsze i zmywarka zmieniła się z 60 cm na 45 cm o ile jest fajna cicha ta nowa i ładnie myje i niedroga. Jednak przy trzech osobach i domowej kuchni jaka się u mnie prowadzi zdecydowanie za mała ta 45 cm. przy 4 osobach raczej zamierzaj się na 60cm, a jeśli już mała 45 cm to koniecznie z możliwością modernizowania po potrzeby kosza górnego aby większe gary można było wstawić, a nie każda to posiada.:(
Konkretnie posiadam tą
https://www.oleole.pl/zmywarki-do-zabudowy/hotpoint-ariston-lst-329-ax-ha.bhtml
jak za te pieniądze rewelacja, masz w linku sklepowym sporo opinii do poczytania o tej taniźnie

prz3mo
11-02-2013, 18:02
Jestem po zmianie lokum na mniejsze i zmywarka zmieniła się z 60 cm na 45 cm o ile jest fajna cicha ta nowa i ładnie myje i niedroga. Jednak przy trzech osobach i domowej kuchni jaka się u mnie prowadzi zdecydowanie za mała ta 45 cm. przy 4 osobach raczej zamierzaj się na 60cm, a jeśli już mała 45 cm to koniecznie z możliwością modernizowania po potrzeby kosza górnego aby większe gary można było wstawić, a nie każda to posiada.:(
Konkretnie posiadam tą
https://www.oleole.pl/zmywarki-do-zabudowy/hotpoint-ariston-lst-329-ax-ha.bhtml
jak za te pieniądze rewelacja, sporo opinii do poczytania o tej taniźnie

Nie mam możliwości wcisnąć 60cm, musi być 45.

Ta, ma więcej kombinacji przy górnym koszu z tego co widzę...
http://www.agito.pl/zmywarka-do-zabudowy-bosch-spv-43m10-eu-2837-490604.html?attr=2261-285575

ps. Robin, z pewnych względów chcę Boscha lub Siemensa.

robin102
11-02-2013, 19:53
Nie mam możliwości wcisnąć 60cm, musi być 45.
ps. Robin, z pewnych względów chcę Boscha lub Siemensa.
W poprzednim mieszkaniu miałem prawie caly sprzęt AGD od Merloni czyli Zanussi, Ariston, Indesit oraz zmywarkę BOSCH jako jedyną i niestety nic się w niej nie psuło :) przez 12 lat podobnie jak w pozostałych fiatach. Dzisiejszy BOSCH to już nie ta klasa, nie ta jakość . Trzeba by wydać ze 2,5-3 kzł żeby to był BOSCH ;)
Ale rozumiem.

prz3mo
11-02-2013, 20:04
W poprzednim mieszkaniu miałem prawie caly sprzęt AGD od Merloni czyli Zanussi, Ariston, Indesit oraz zmywarkę BOSCH jako jedyną i niestety nic się w niej nie psuło :) przez 12 lat podobnie jak w pozostałych fiatach. Dzisiejszy BOSCH to już nie ta klasa, nie ta jakość . Trzeba by wydać ze 2,5-3 kzł żeby to był BOSCH ;)
Ale rozumiem.

Dzisiaj żadna firma nie robi sprzętu by działał długo, więc wiesz.... :)

11-02-2013, 20:50
znalazłem na szybko test (http://www.testsieger.de/k/haushalt-und-wohnen/kuechengeraete/geschirrspueler.html) i nie słuchaj ze bosch to samo co siemens

Strus
11-03-2013, 16:16
A znacie/polecacie jakieś urządzenie które pokroi warzywa w kostkę i zetrze ziemniaki na placki albo marchewkę i jabłko na surówkę ?

wonito
11-03-2013, 16:45
A znacie/polecacie jakieś urządzenie które pokroi warzywa w kostkę i zetrze ziemniaki na placki albo marchewkę i jabłko na surówkę ?

żona ;)

Zen
11-03-2013, 17:23
Trzeba by wydać ze 2,5-3 kzł żeby to był BOSCH ;)....

Wydanie takiej kwoty również nie gwarantuje dobrej jakości. W 2008 kupiliśmy pralkę Bosch za 2,8 tys. po zakończeniu gwarancji zepsuła się 4 razy. Poleciała na złom po 3 i pół roku użytkowania.

!AGresT
13-03-2013, 15:33
Wydanie takiej kwoty również nie gwarantuje dobrej jakości. W 2008 kupiliśmy pralkę Bosch za 2,8 tys. po zakończeniu gwarancji zepsuła się 4 razy. Poleciała na złom po 3 i pół roku użytkowania.

U moich rodziców to samo.

hackermuz
10-11-2013, 13:12
To teraz ja :) Jaką mikrofalówkę szanowne grono polecić może?

Strus
10-11-2013, 13:56
Ja mam czarną i polecam :) :)

A tak serio to zależy czego potrzebujesz. U nas mikrofala służy tylko do podgrzewania a nie do pieczenia czy gotowania więc szukaliśmy jak najprostszej. Jedynym kryterium był czarny kolor.

hackermuz
11-11-2013, 10:42
Podgrzewanie, opiekanie na chrupko, gotowanie :)

Strus
11-11-2013, 11:58
To "na chrupko" sie w ogole w mikrofali da ?

freefly
11-11-2013, 12:03

Włóż do mikrofali kromkę chleba na 15 minut.:wink:

qualin
11-11-2013, 15:02

Da się jak mikrofala ma opcję grilla/opiekacza ;)

Johny42
11-11-2013, 15:08
Z doświadczenia wiem, że kupując mikrofalę zakłada się, że będzie używana do wszystkiego. Tak naprawdę wykorzystuje się tylko do podgrzewania i rozmrażania.
Moja rada: jak najmniej funkcji i przycisków. Im prostrza tym lepsza (i tańsza :-D)

konopia
11-11-2013, 16:12
E tam, gadanie.
od kilku lat mam i używam miktrofalę z rodziny Panasonic Inverter, z wbudowanym piekarnikiem i grillem.
I jest wypas, nie ma jak to ugrilować sobie rybę (czy coś innego) czy upiec coś na szybko bez potrzeby rozgrzewania "dużego" piekarnika.

Strus
28-11-2013, 10:10
Ja muszę jednak na Aristona ponarzekać. Mamy zmywarkę, powszechnie chwaloną. U nas po mniej więcej 6 miesiącach zaczęły się problemy. Zmywarka np ma ustawiony program na 1:20 a po 4 godzinach otwieram drzwiczki i jak się okazuje pełno wody na "podłodze" zmywarki. Kolejnym objawem tego że zmywarka nie zakończyła programu jest fakt iż po naciśnięciu guzika OFF jest dłuuuuuugi sygnał dźwiękowy zamiast krótkiego. W przypadku naszego Aristona świadczy to o tym że zmywarce przerywa się pracę.....tą samą którą powinna 2 i pół godziny temu skończyć. To że nie otwiera się klapka z kostką to już prawie reguł więc naczynia po tych 4 godzinach są nadal nie umyte. Dzwonię do serwisu bo mam już dość tego szmelcu. Poprzednio (bo to drugi raz) serwisant powiedział że to nasza wina, bo albo kosz ze sztućcami za blisko ścianki albo zapach źle powieszony albo Święty Mikołaj jest zbyt czerwony. Także reasumując zmywarek Aristona polecać nie będę. Model to LST329 gdyby ktoś chciał wiedzieć

!AGresT
28-11-2013, 10:12
To teraz ja :) Jaką mikrofalówkę szanowne grono polecić może?

U teściowej jest świetny patent - piekarnik z mikrofalówka, takie dwa w jednym.

freefly
28-11-2013, 11:45
Ja muszę jednak na Aristona ponarzekać. Mamy zmywarkę, powszechnie chwaloną.

Powszechnie chwaloną?:roll:

arecki
28-11-2013, 11:50
Ja muszę jednak na Aristona ponarzekać. Mamy zmywarkę, powszechnie chwaloną.

pierwszy raz słyszę, żeby ktoś chwalił tudzież polecał zmywarkę Aristona...

Zolty
28-11-2013, 11:53
>Struś: sprawdź czy nie zapchał się wężyk odprowadzających wodę ze zmywarki.
Miałem podobnie z pralką, nie dawała rady odpompowac wody bo 5 groszówka utknela w wężu.
W efekcie pralka stawała z bebnem napelnionym wodą.
Na inne problemy nie pomogę.
Kupiłem sprzeta AGD Siemensa z góry oferty,
Zmywarka od 5 lat działa
Suszarka - w ciągu 6-7 lat jedna awaria (pompa)
Pralka - od 6-7 lat bez problemu pracuje na akord (5 osób w tym dwoje dzieciaków).

Miałem wątpliwości czy jest sens kupować tak drogie sprzeta, ale mam wrażenie że jednak tak.

!AGresT
28-11-2013, 12:09
Chyba też kwestia szczęścia. Zmywarka Zanussi pracuje codziennie od jakiś 17 lat, pralka AEG od 12, jedne z najtańszych, jakie wtedy były.

arecki
28-11-2013, 13:16
Chyba też kwestia szczęścia. Zmywarka Zanussi pracuje codziennie od jakiś 17 lat, pralka AEG od 12, jedne z najtańszych, jakie wtedy były.
szczęscie też ale wtedy robili znacznie lepszy sprzęt niż dzisiaj

pil74
28-11-2013, 14:15
Też używam piekarnika z mikrofalą. Świetna sprawa. Jednego grata mniej.
Jestem zadowolony ze sprzętu Simensa. Jak do tej pory nie było wtopy z żadnym produktem.
Od kilku lat używam też lodówki Samsunga i złego słowa o niej nie powiem, w przeciwieństwie do poprzedniej marki Amica. To był dopiero złom.

Rafał_Sz
28-11-2013, 15:00
Od kilku lat używam też lodówki Samsunga i złego słowa o niej nie powiem, w przeciwieństwie do poprzedniej marki Amica. To był dopiero złom.
A ja lodówkę Samsunga naprawiałem kilka razy. Oczywiście zaczęła się psuć kilka miesięcy po gwarancji.

stock
28-11-2013, 15:22
A moja lodówka Samsunga dzielnie chłodzi browary juz 5 rok bez żadnego problemu. Cicha, bezproblemowa. jestem pozytywnie zaskoczony :)

freefly
28-11-2013, 15:33
A ja lodówkę Samsunga naprawiałem kilka razy. Oczywiście zaczęła się psuć kilka miesięcy po gwarancji.

A co w niej konkretnie się psuło? Światło cały czas się świeciło?;-)

Rafał_Sz
28-11-2013, 16:25
A co w niej konkretnie się psuło? Światło cały czas się świeciło?;-)

Właśnie nie, światło jako jedyne w tym zlomie się nie zepsulo :-) . Samsung jest w miarę ok, jednak jeśli chodzi o AGD, to nigdy więcej tej firmie nie zaufam.

!AGresT
28-11-2013, 16:32
A co w niej konkretnie się psuło?

Jedzenie.

Rafał_Sz
28-11-2013, 16:44
To była lodówka z automatycznym odszranianiem. I samo to zdechlo 4 razy. Plus 2 razy górny panel z wyświetlaczem i raz czujnik temperatury. Chyba wystarczająco jak na jeden egzemplarz? :-)

ekonet
28-11-2013, 17:18
Jedzenie.
You are my Lord!
:)

robin102
30-11-2013, 13:22
Kochani może macie wiedzę, może doradzicie. Potrzebuje kupić mały elektryczny czajnik ot na 0,5-075 litra wody. Musi być cholernie sprawny energetycznie. Ma zastąpić czajnik który używam na gazie i wali mi totalnie po portfelu. W zwyczaju mamy w domu robienie ze 30 herbat na dzień z czego wypijamy góra 5-6 reszta stoi. Taki obyczaj i nawyk i tego się nie zmieni :) ale gotować to na gazie i to w dużym czajniku istna katastrofa. Czajniczek nie musi być jakiś tani, oby szybciorem gotował zużywając mało energii elektrycznej.

stock
30-11-2013, 13:24
gotowanie na gazie wali Ci po portfelu ?! Elektryczny wali po portfelu a nie gaz.

robin102
30-11-2013, 13:26
Sprawdziłem gotując tylko herbatki. idzie na dobę lekko ponad 1 m3 gazu na same herbatki czyli 2 zł na dzień czyli 60 zł na miesiąc, czyli 720 rocznie !!

HYPER
30-11-2013, 13:36
nie chce mi sie liczyc czy te wyliczenia sa prawidlowe, ale zakladajac, ze sa to chyba nie jest wielki koszt w przeliczeniu na herbate. wychodzi jakies 6,6 grosza/herbate. jak kupisz czajnik 0,5l i zrobisz 30 herbat dziennie (gotowanie wody od 15-30 raze/dobe) to naprawde sie ludzisz, ze wyjdzie Ci to taniej niz gaz?

eristoff
30-11-2013, 16:25
Pomocy, szukam pralki do 1500 zł wymagania: pakowana od przodu i absolutne minimum 6 kg ładowności, preferowane 7 kg, czym wyższa klasa efektywności energetycznej tym lepiej.

Moje typy:
faworyt:
http://www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1276gdw.bhtml?from=ceneo&p=1509.00&cr=0
inne:
http://www.oleole.pl/pralki/samsung-wf60f4e3w2w.bhtml

Może ktoś z Was akurat posiada wymienione modele i coś o nich skrobnie, bo opinie na "internetach" to mogą być opiniami sztucznie napędzanymi.

qualin
30-11-2013, 16:32
Kochani może macie wiedzę, może doradzicie. Potrzebuje kupić mały elektryczny czajnik ot na 0,5-075 litra wody. Musi być cholernie sprawny energetycznie. Ma zastąpić czajnik który używam na gazie i wali mi totalnie po portfelu. W zwyczaju mamy w domu robienie ze 30 herbat na dzień z czego wypijamy góra 5-6 reszta stoi. Taki obyczaj i nawyk i tego się nie zmieni :) ale gotować to na gazie i to w dużym czajniku istna katastrofa. Czajniczek nie musi być jakiś tani, oby szybciorem gotował zużywając mało energii elektrycznej.

Moze jakis ekspres do herbaty? Ustawiasz n aile herbat i grzeje ci tyle wody ile potrzebujesz. sa tez specjalne czajniki np jak ten: http://czajnikowy.pl/3438,czajnik-z-regulacja-temperatury-dla-herbaciarzy-opinie/

stock
05-12-2013, 12:31
Sprawdziłem gotując tylko herbatki. idzie na dobę lekko ponad 1 m3 gazu na same herbatki czyli 2 zł na dzień czyli 60 zł na miesiąc, czyli 720 rocznie !!

co ? !!!!

Czyli wode na 1 herbatę gotujesz w 100 litrowym garze wody. 1m3 gazu na same herbaty - w głowie mi się to nie miesci (posiadacz kuchenki gazowej i pracownik PGNiG) :)
Nie ma chyba opcji by z czajnikiem wyszło Ci taniej.

Zolty
05-12-2013, 13:34
Coś duże to zużycie na samą herbatę, biorąc pod uwagę że płacę koło 140 PLN miesięcznie (w tym opłata stała/abonamentowa) za gaz który jest używany do gotowania i grzania wody użytkowej (150 l zasobnik warstwowy) dla 5 osob.

Może termos na te herbaty których nie wypijacie od razu?
Powiedzmy ze czajnik ma 2.2 kW, grzeje wodę w 1.5 minuty to daje dziennie przy piętnastu odpaleniach jakieś 0.9 kWh (optymistycznie).
Policz ile zaoszczędzisz, biorąc pod uwagę że plastikowe czajniki po 3 latach nadają się do utylizacji .
Aczkolwiek mz elektryczne są dużo wygodniejsze i szybsze.

Btw może masz rzadki gaz ? U mnie to zauwazalne w Swieta I niedziele: jakoś wzystko dużo dłużej musi sie grzac.

robin102
05-12-2013, 15:03
co ? !!!!
Czyli wode na 1 herbatę gotujesz w 100 litrowym garze wody. 1m3 gazu na same herbaty
Tak jakoś wychodzi, choć gotuje w 2 litrowym czajniku. Spisywałem skrupulatnie licznik latem i prawie meter sześcinny na herbatki, a drugi meter na zupki i ziemniaki gotowanie, czyli cyrka 2 m3 na dobę schodzi według licznika na prowadzenie gospodarstwa domowego.

eristoff
05-12-2013, 17:19
2 litrowy czajnik, jeden metr wody na dobę to 500 czajnikow na dobę, piękny wynik

Nie licząc dwóch worków ziemniaków

Ponad 20 czajnikow na godzinę przez całą dobę

bogdi64
05-12-2013, 18:04
Pomocy, szukam pralki do 1500 zł wymagania: pakowana od przodu i absolutne minimum 6 kg ładowności, preferowane 7 kg, czym wyższa klasa efektywności energetycznej tym lepiej.

Moje typy:
faworyt:
http://www.oleole.pl/pralki/electrolux-ewf1276gdw.bhtml?from=ceneo&p=1509.00&cr=0
inne:
http://www.oleole.pl/pralki/samsung-wf60f4e3w2w.bhtml

Może ktoś z Was akurat posiada wymienione modele i coś o nich skrobnie, bo opinie na "internetach" to mogą być opiniami sztucznie napędzanymi.

używam coś bardzo podobnego

http://www.oleole.pl/pralki/bosch-maxx-7-varioperfect-wae20391pl.bhtml

to już druga z tej serii, ja i przede wszystkim żona zadowolona, poprzednia ponad 11 lat z jedną awarią (grzałka), ale u mnie jest kiepska woda :( - pralki akurat moja żona używa bardzo intensywnie, chodzi praktycznie co dzień na moje nieszczęście

robin102
05-12-2013, 18:19
Eristoff metr sześcienny gazu zużywam na 30 herbatek dziennie, a nie metr wody :)
Filiżanki mam małe, góra pół metra sześcinnego mieszczą :)

eristoff
05-12-2013, 18:40
To ja nie wiem czy to jest mało czy też dużo gazu bo ja mam butle

pinio
05-12-2013, 19:16
Eristoff metr sześcienny gazu zużywam na 30 herbatek dziennie, a nie metr wody :)
Filiżanki mam małe, góra pół metra sześcinnego mieszczą :)

Jak za dużo gazu żłopie, to lepiej sprawdź szczelność kuchenki, bo kiedyś chałupę w kosmos wywali ;)
A może jakaś regulacja potrzebna?

Zolty
05-12-2013, 20:34
robin102 - tak bardziej na poważnie, spisz licznik wieczorem po ostatnim gotowaniu wody i następnego dnia rano. Może masz jakąś nieszczelność...

qualin
05-12-2013, 21:04
Tudzież podpiętego sasiada :P

coach_lodz
11-12-2013, 12:47
no cóż kuchenka zużywa ok. 1m3 gazu na godzinę... odkręcając wszystko na full... jeśli więc 24 godziny na dobę grzeje wodę, na wypadek nagłej chęci wypicia herbaty to kto wie ;)

Tom01
11-12-2013, 12:59
Potrzebuje kupić mały elektryczny czajnik ot na 0,5-075 litra wody. Musi być cholernie sprawny energetycznie.

Czajnik elektryczny, grzałka, rezystor, ma zawsze sprawność 100%, więc nie może być mniej lub bardziej sprawny. :)

Zolty
13-12-2013, 04:48
Moze....

.... biorac pod uwage wymiane ciepla woda-scianki czajnika-otoczenie.

Dlatego zupa gotuje sie szybciej w garnku z pokrywka niz w odkrytym.

;)

robin102
13-12-2013, 15:39
Moze....

Dlatego zupa gotuje sie szybciej w garnku z pokrywka niz w odkrytym.

;)
no i jest smaczniejsza :)
-----------
W temacie herbaty, od herbaty do spraw poważnych można dojść. Miałem niestety wyciek gazu :) spec mówi, że teraz po uszczelnieniu będę zużywał nawet z 5 % mniej gazu bo wyciek był konkretny.

pinio
13-12-2013, 16:34
Miałem niestety wyciek gazu :)
Czyli miałem rację :)

Zolty
13-12-2013, 18:33
Dobrze, ze w pore wylapany.
Napisales ze wg fachowca bedziesz zuzywal 5% mniej - w ciemno strzelam ze wiecej zaoszczedzisz - blizej 50%.

Smacznej herbaty zycze. ;)

pinio
13-12-2013, 19:01
Napisales ze wg fachowca bedziesz zuzywal 5% mniej - w ciemno strzelam ze wiecej zaoszczedzisz - blizej 50%.
Może nie wszystkie "dziury" wykrył ;) :)

robin102
13-12-2013, 19:38
Dobrze, ze w pore wylapany.

Smacznej herbaty zycze. ;)
Na szczescie szło do atmosfery.

Tommy
15-12-2013, 22:41
robin smakosz, to w gazowanej herbatce gustował ;)

ja natomiast z pytankiem o mikrofalówkę '10w1'. szukam takiej z funkcją grilla, pieczenia itp ;) Piekarnik kompaktowy odpada bo za głęboki, także coś najlepszego z mikrofal ale też w najlepszej cenie ;)
Ktoś coś może doradzić bo widziałem kilka stron wcześniej posiadaczy takich wynalazków

Zolty
16-12-2013, 04:34
Na szczescie szło do atmosfery.

Tez to przerabialem - a odkrylem przez czysty przypadek, bo wyciek byl na wejsciu do licznika a nie za.

robin102
16-12-2013, 13:33
Tez to przerabialem - a odkrylem przez czysty przypadek, bo wyciek byl na wejsciu do licznika a nie za. U mnie od razu za licznikiem, poza tym fachman z gęba od razu do mnie kto panu ten zawór za gazomierzem zakładał do cholery i takie tam, a ja pan, panie Czesiu. Pan Czesio aj tam aj tam no wie pan jak to jest zapomniałem, bo dużo się tego robi przecież :D

robin smakosz, to w gazowanej herbatce gustował ;)

Na południu Krakusy i Górale lubią herbatkę z prunndem, a u nas na Podlasiu wolimy ekologicznie, z gazem :D

Zolty
18-12-2013, 07:21
Lubie takich Czesiow....

... jak fachowiec zaczyna od przeklinania na poprzednika to jest u mnie na starcie podpadniety i spodziewam sie najgorszego.

Najlepsze kwiatki z ostatnich lat:

- elektryk (drobna przerobka instalacji z odlaczeniem i zaizolowaniem przewodow w puszce): chcial gole druty zaizolowac natluszczonym papierem
- kafelkarz/budowlaniec - taras wielkosci wiekszego stolu (4.5, moze 5.5 m2), wymiana gresu, izolacji, wyrownanie. Na wejsciu powiedzial ze bedzie potrzebna betoniarka i ze mam ja zalatwic. Do dzisiaj krazy jako legenda rodzinna.

Majek
21-10-2014, 21:33
To teraz ja odkopię temat...

Kojarzy ktoś markę Morphy Richards? Czy w Polsce mają jakiś swój serwis? Tak patrząc na ceny ich sprzętu, to raczej nie jest to asortyment marketowy. Aczkolwiek zupełnie się na tym nie znam. Mamy ich czajnik (nie kupowany tylko za punkty Payback wzięty, więc nie był to jakiś specjalnie przemyślany zakup). I dzisiaj żonie wziął był ten czajnik i na ziemię upadł i nie działa. Trochę szkoda zutylizować sprzęt, który nowy w sklepie kosztuje kilka stówek... Dlatego chciałbym spróbować go naprawić. Tylko gdzie? Na stronie polskiego przedstawiciela MR nic o serwisie nie piszo, napisałem do nich zapytanie, ale jeszcze nie odpowiedzieli. Pomyślałem, że może tutaj się szybciej czegoś dowiem. ;-)

U mnie od razu za licznikiem, poza tym fachman z gęba od razu do mnie kto panu ten zawór za gazomierzem zakładał do cholery i takie tam, a ja pan, panie Czesiu. Pan Czesio aj tam aj tam no wie pan jak to jest zapomniałem, bo dużo się tego robi przecież :D
Khehe...

-Panie, kto to tak spi****ił, kto to Panu robił?!?
- No Pan przecież...
- ... Yyyy... A niee... No w sumie, to dobrze, jest... Tu nie zauważyłem... ;-)

locos
24-10-2014, 11:05
Panowie i Panie - potrzebna Wasza pomoc !
Wlasnie szukam pralki i mam zagwozdkę odnosnie pralek z funkcja odswiezania para - czy to faktycznie jest przydatne czy pic na wode fotomontaz ? Nie chce mi sie przeplacac za cos, co pozniej i tak nie bedzie zdawac egzaminu ....
Przy okazji - polecicie jakies konrketne modele ?
Genrealnie z tego co przegrzebalem neta to wazne jest np aby lozyska byly wymienne, beben rozbieralny, cos jeszcze ? No i podstawowe pytanie - czy aktualnie marka sprzetu jest jakims wyznacznikiem czy to raczej kwestia szczescia i konkretnego modelu?

Tom01
24-10-2014, 11:10
mam zagwostke odnosnie pralek z funkcja odswiezania para

Kolega ma i chwali. Mi się jednak wydaje, że wietrzenie nie zastąpi mycia. Na chłopski rozum, jednodniowa koszula ze śladami potu i paskiem na kołnierzu wymaga po prostu prania. Może się sprawdza np przy swetrach, polarach i usuwaniu zapachów.

Co do rozbieralności, moim zdaniem bez znaczenia. Trwałość w dzisiejszych czasach jest projektowana na kilka lat i nie ma sensu z tym walczyć. Marka - wszystko jedno.

pinio
24-10-2014, 11:21
Nie wiem jak z pralkami, ale z pewnością opcja odświeżania parą jest dobra i przydatna w suszarkach, w suszarkach jest jeszcze program suszenia parą.

Kolega ma i chwali. Mi się jednak wydaje, że wietrzenie nie zastąpi mycia. Na chłopski rozum, jednodniowa koszula ze śladami potu i paskiem na kołnierzu wymaga po prostu prania. Może się sprawdza np przy swetrach, polarach i usuwaniu zapachów.
Odświeżanie to zdecydowanie nie jest pranie :). O ile swetry, polary bez problemu można prać, to odświeżać można rzeczy typu płaszcze, garsonki, marynarki itp.

locos
24-10-2014, 11:51
no wlasnie czyli co - po calodniowym noszeniu koszulki lub koszuli jej odswiezenie cos da ? ja to robie tak - czasami, jak koszulka nie jest mega upocona i ufajdana to wrzucam do przepierki i na drugi dzien jest ok, para zrobi to samo ? draze temat , bo na necie idzie przeczytac takie rewelacje jak: cyt.: "odkad kupilem pralke z funkcja pary - nie odwiedzam pralni chemicznej...." itp itd :)

generalnie to "chodzi o to żeby plusy nie przesłoniły wam minusów" :)
kasy jakiejs wielkiej tez nie zamierzam wydawac (1200-1600)

pinio
24-10-2014, 12:13
Brudne koszulki się pierze!!! Odświeżyć to sobie można, jak np. długo w szafie poleżały. Odświeżanie nie zastąpi przepierki :)

draze temat , bo na necie idzie przeczytac takie rewelacje jak: cyt.: "odkad kupilem pralke z funkcja pary - nie odwiedzam pralni chemicznej...." itp itd :)

Jeśli chodzi o pralnie chemiczną, to zdecydowanie rzadziej można ją odwiedzać.

Majek
24-10-2014, 14:34
Hmm... A o moim czajniczku nikt, nic?

pinio
24-10-2014, 14:46
Hmm... A o moim czajniczku nikt, nic?

Ale, że niby jak dużo kosztuje i nie jest marketowy, to czymś się różni od tego taniego marketowego :)
A wiesz co w nim się zepsuło?

Kiedyś miałem AEG, do najtańszych nie należał (nieco ponad 300), ale design pięknej płci się podobał. Grzałka poszła zaraz po zakończeniu gwarancji. Nie było opcji, aby naprawić. Trzeba było nowy. Na szczęście tym razem marketowy Philips i wiele lat już dobrze grzeje :)

Majek
24-10-2014, 15:00
Ale, że niby jak dużo kosztuje i nie jest marketowy, to czymś się różni od tego taniego marketowego :)

No nie wiem... Może usługi serwisowe nie wyglądają tak, że jak się coś w czasie trwania gwarancji sp*****i, to wymieniają na nowy bez dochodzenia przyczyn... A jak coś się po gwarancji stanie, to każą na bambus spadać, bo serwisu jako takiego nie ma.

A wiesz co w nim się zepsuło?
Wiem. Nie grzeje wody. :mrgreen:

Upadł. A jak upadł, to się coś w środku połamało. Ułamała się dźwigienka wł/wył i lata luźno (ale się jakoś w środku trzyma). Coś tam jeszcze w środku grzechota. Normalnie, to ja bym sobie tyłka nie zawracał, tylko go rozkręcił i sprawdził, czy da się to jakoś poleputać. Ale oczywiście wpadli na pomysł, żeby go skręcić wkrętami z trójkątnymi gwiazdkami, żeby normalny użytkownik czasem nie zaglądał do środka... A takiego wkrętaka nie posiadam. Chyba, że sobie na Algiero załatwię...

Kiedyś miałem AEG, do najtańszych nie należał (nieco ponad 300), ale design pięknej płci się podobał. Grzałka poszła zaraz po zakończeniu gwarancji. Nie było opcji, aby naprawić. Trzeba było nowy. Na szczęście tym razem marketowy Philips i wiele lat już dobrze grzeje :)
Tak się pewnie skończy i u mnie. Wyciągnąłem z czeluści czajnik, który kiedyś był potrzebny doraźnie, kupiony za kilkadziesiąt złotych w markecie, a gdzież by indziej, a służył kupę czasu. Nadal działa...

ekonet
24-10-2014, 16:36
Normalnie, to ja bym sobie tyłka nie zawracał, tylko go rozkręcił i sprawdził, czy da się to jakoś poleputać. Ale oczywiście wpadli na pomysł, żeby go skręcić wkrętami z trójkątnymi gwiazdkami, żeby normalny użytkownik czasem nie zaglądał do środka... A takiego wkrętaka nie posiadam. Chyba, że sobie na Algiero załatwię...
Za kilkanaście zł kupisz w Castoramie komplet końcówek o dziwnych kształtach, bez problemu. ;)

Abaddon84
04-02-2016, 21:39
Witam odkopuje temat. Przeprowadzamy się i do nowej kuchni potrzebujemy sprzętu AGD tzn zmywarka, indukcja, piekarnik w zabudowie lodówka wolno stojąca, może okap podszawkowy. Co do budżetu chciałbym się zmieścić w 6 tys za całość. Problem polega na tym że nie bardzo ogarniam co jakiej firmy kupić. Na początku chciałem wszystko z Amici ale podobno serwis do bani.... Więc rozważam kupienie wszystkiego nie tylko od jednego producenta mogą być różni. Na chwile obecną wybrałem sobie coś takiego
-lodówka http://www.euro.com.pl/lodowki/hotpoint-ariston-ebgh-20243-f.bhtml
-zmywarka http://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/electrolux-esl5320lo.bhtml
-piekarnik http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/bosch-hbn539s5.bhtml
-płyta http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/whirlpool-acm-816-ba.bhtml
-okap http://www.euro.com.pl/okapy/akpo-wk-7-light-60b-czarny.bhtml

ALF
04-02-2016, 23:12
Piekarnik, płytę i zmywarkę Elektroluksa i masz promocję "Kup zestaw i odbierz premię!"

grunia99
04-02-2016, 23:22
Zwróć uwagę na części i możliwość napraw -po gwarancji. Kilka lat temu kupiliśmy lodówkę ARDO. Teraz okazało się że np. uszczelkę wymienia się z całymi drzwiami a drzwi już nie ma bo producent nie istnieje i zamiast wymienić uszczelkę musimy wymienić lodówkę.

Abaddon84
04-02-2016, 23:49
Tak czytałem o promocji ale boje się że zanim się zarejstruje to pula będzie wyczerpana bo w kolejce będę za daleko. Co do cześci to chyba nie ma problemu bo i tak większość AGD jest robiona w Polsce. O ile dobrze pamiętam jesteśmy liderem w dziedzinie produkcji.

Rafał_Sz
06-02-2016, 10:33
Zwróć uwagę na części i możliwość napraw -po gwarancji. Kilka lat temu kupiliśmy lodówkę ARDO. Teraz okazało się że np. uszczelkę wymienia się z całymi drzwiami a drzwi już nie ma bo producent nie istnieje i zamiast wymienić uszczelkę musimy wymienić lodówkę.
Popatrz na ich stronie, udało mi się nie raz kupić u nich z pozoru nieosiągalne części.

https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-lodowek/czesci-ardo/uszczelki-do-lodowek-ardo,g577203.html

pinio
08-02-2016, 11:42
Popatrz na ich stronie, udało mi się nie raz kupić u nich z pozoru nieosiągalne części.

https://north.pl/czesci-agd/czesci-do-lodowek/czesci-ardo/uszczelki-do-lodowek-ardo,g577203.html

Mają spory wybór części, dobry kontakt. Wyglądają profesjonalnie :) Niestety, przekłada się to na takie też ceny. Do niektórych elementów mają zamienniki, których ceny są zdecydowanie bardziej przyjazne. Kupowałem u nich ostatnio uchwyty do pralki i suszarki - jeden zamiennik, drugi oryginał.

sote
06-03-2016, 21:26
Witajcie :)
czy można tutaj podpytać, na co zwracać uwagę kupując klimatyzator do domu? Nie mam na myśli takiego przenośnego, tylko taki montowany " na stałe"...
Zeszłoroczne lato dało nam się bardzo mocno we znaki i mocno zaczynamy zastanawiać się nad założeniem klimy.
Z góry dziękuję za pomoc :)

Oczywiście obdzwonię lokalne firmy zajmujące się tym, ale chciałbym wiedzieć czego się wystrzegać a na co zwrócić szczególną uwagę.

Tom01
06-03-2016, 21:41
Nie ma większego znaczenia. Wszystkie działają podobnie. Wiele lat używałem najtańszego chińskiego badziewia, które wszyscy odradzali. Chłodził bardzo robrze, wcale nie słabiej od obecnie zainstalowanego Mitsubishi, nie psuł się a kosztował 700 zł + swój montaż.

Merde
06-03-2016, 23:01
Nie ma większego znaczenia. Wszystkie działają podobnie. Wiele lat używałem najtańszego chińskiego badziewia, które wszyscy odradzali. Chłodził bardzo robrze, wcale nie słabiej od obecnie zainstalowanego Mitsubishi, nie psuł się a kosztował 700 zł + swój montaż.
Czasy się zmieniły, klimatyzatorów typu on/off już się oficjalnie nie da kupić, a w inverterach najsłabsze ogniwo to elektronika. Do tego są to urządzenia prawie nieserwisowalne.
Dlatego główne kryterium wyboru to długość i warunki gwarancji.
IMHO nie ma sensu pakowanie się w drogie urządzenia, chyba że mamy warunki do montażu klimy z układem pośrednim, a nie z bezpośrednim odparowaniem.

Tom01
06-03-2016, 23:17
On/offy stoją ciągle w marketach i na Allegro, ale oczywiście inwerterowy jest przyjemniejszy. Ma regulację intensywności "chłodu" i sprężarka się tak "dynamicznie" nie załącza. Ale czy to warte 2-3x wyższej ceny? Po rachunkach różnicy nie widziałem, pomimo achów i ochów w reklamach inwerterowych. Jeśli budżet nie jest wielki, brać obojętnie co. To jest proste urządzenie, tam się za bardzo nie ma co popsuć. Jeśli kasa trochę większa, można trochę powybrzydzać odnośnie bajerów.

Bardzo dobrym sposobem jest też kupno używki. Udało mi się upolować Mitsubishi z 3 jednostkami wewnętrznymi, z jakiegoś likwidowanego sklepu, za 2,5 tys, kiedy nowy taki układ to kilkanaście. Chińczyka zdemontowałem i jeszcze poszedł za 600 zł na Allegro.

sote
07-03-2016, 20:10
Co to są on/offy? Wiadomo, że chcę wydać jak najmniej, ale z drugiej strony nie chciałbym wydać ciut mniej a za rok kupować drugi raz ;)

Tom01
07-03-2016, 20:26
Sprężarka może być napędzana silnikiem prądu przemiennego, asynchronicznym, klatkowym. Nie ma regulacji prędkości obrotowej i pracuje albo jako załączony albo wyłączony. Oznacza to dwa stany pracy sprężarki, 100% wydajności albo 0%. Nowsze rozwiązanie to silnik zasilany tzw "inwerterem". Taki silnik daje zmienną wydajność sprężarki. Z punktu widzenia użytkownika, klimatyzator on/off załącza się, daje zimnym, dmucha dalej ale wyłącza się sprężarka. Cykl powtarza z różną częstotliwością, zależnie od zapotrzebowania na chłód, czyli okresowo dmucha zimniejszym i cieplejszym. Inwerterowy za to może pracować cały czas z różną wydajnością. Może dawać mniej lodowate powietrze ale za to cały czas, nie cyklicznie. Praktycznie różnica jest mało wyczuwalna, o ile w ogóle.

Ogryzek
07-03-2016, 21:24
Tom01 o ile się nie mylę urządzenie, które steruje prędkością obrotową silnika trójfazowego to falownik (przemiennik częstotliwości) a nie inwerter (przetwornik DC/AC)

Merde
07-03-2016, 21:29
On/offy stoją ciągle w marketach i na Allegro, ale oczywiście inwerterowy jest przyjemniejszy.
Na Allegro tak, w marketach już nie, a przynajmniej być ich nie powinno.
Unijne dyrektywy zakazują importu tych jakże "nieefektywnych energetycznie" urządzeń :roll:
W zeszłym roku kanałem bałkańskim trochę tego jeszcze trafiło na rynek, jak będzie w 2016 - czas pokaże.

Ma regulację intensywności "chłodu"
Zależy co przez to rozumiesz. Temperaturę odparowania czynnika (czytaj: temperaturę powietrza na wylocie) utrzymuje z grubsza na stałym poziomie.
A regulację prędkości wentylatora jednostki wewnętrznej mają też on/off-y.

i sprężarka się tak "dynamicznie" nie załącza. Ale czy to warte 2-3x wyższej ceny?
Kultura pracy invertera jest dużo wyższa (tj. głośność pracy), ale nie ona jest przyczyną zniknięcia starej technologii, tylko unijny zakaz.
Wg mnie chodzi wyłącznie o obciążenie sieci energetycznych, z którym urzędnicy w Brukseli tak intensywnie walczą. Z punktu widzenia energetyki lepszy jest pobór mocy typu 350 Watt przez 9 godzin dziennie, niż 1 kW trzy godziny na dobę.

Po rachunkach różnicy nie widziałem, pomimo achów i ochów w reklamach inwerterowych.
Różnica jakaś tam jest, raczej symboliczna, ale masz rację - nie uzasadnia ona różnicy w cenie.
Jedyna pociecha w tym, że invertery tanieją i będą tanieć.

To jest proste urządzenie, tam się za bardzo nie ma co popsuć. Jeśli kasa trochę większa, można trochę powybrzydzać odnośnie bajerów.
Teoretycznie proste, ale jak pisałem wcześniej - słabym puntem jest elektronika, której się nie naprawia. A wymiana jest droga, najczęściej nieopłacalna.
A co do bajerów - nie dajcie się na to nabierać :-)
Jedyna realna różnica pomiędzy "chińczykiem" a "markowym produktem" to design, jakość plastików i ew. łatwość montażu. Reszta to pic na wodę, fotomontaż.
Nawet takie niby przydatne rzeczy jak możliwość obsługi przez chmurę to pierdoła, którą się człowiek jara może z miesiąc po zakupie, a potem zapomina.

Bardzo dobrym sposobem jest też kupno używki. Udało mi się upolować Mitsubishi z 3 jednostkami wewnętrznymi, z jakiegoś likwidowanego sklepu, za 2,5 tys, kiedy nowy taki układ to kilkanaście.
Tak samo jak kupno poleasingowego monitora Eizo, który ma wyświecone "tylko 1000 godzin".
Dawno się tak nie ubawiłem, bo podobieństwo aż kłuje w oczy ;-)

Tom01
07-03-2016, 21:37
Tom01 o ile się nie mylę urządzenie, które steruje prędkością obrotową silnika trójfazowego to falownik (przemiennik częstotliwości) a nie inwerter (przetwornik DC/AC)

Dlatego napisałem "inwerter" w cydzysłowie. Ponadto, silnik może być indukcyjny, komutatorowy, prądu przemiennego albo stałego i sterowanie prędkością może być różne. "Inwerter" przyjęło się jako handlowe oznaczenie tych nowszych klimatyzatorów.

Unijne dyrektywy zakazują importu tych jakże "nieefektywnych energetycznie" urządzeń :roll:

Szczerze? Mam w dupie dyrektywy unijne i jak zechcę sobie kupić to kupię i znajdę sprzedawcę bez problemu. Jak nie u nas to poza kretyńską UE. :evil:

Zależy co przez to rozumiesz. Temperaturę odparowania czynnika (czytaj: temperaturę powietrza na wylocie) utrzymuje z grubsza na stałym poziomie.
A regulację prędkości wentylatora jednostki wewnętrznej mają też on/off-y.

Tak, ale jak sprężarka działa cyklicznie to parownik "działa" przez chwilę, przez następną nie. Sprężarka może się włączać i wyłączać wiele razy. W "inwerterowym" pracuje niemal cały czas, ale wolniej, czyli z mniejszym wydatkiem czynnika.

Tak samo jak kupno poleasingowego monitora Eizo, który ma wyświecone "tylko 1000 godzin".
Dawno się tak nie ubawiłem, bo podobieństwo aż kłuje w oczy ;-)

He, he... Nigdy nie mówiłem że zakup używki to zły pomysł. Wręcz przeciwnie, za małe pieniądze można mieć dobry sprzęt. Nie mylmy jednak uczciwego rynku wtórnego z obrotem złomem, nazwanym dla niepoznaki "poleasingowym".

Merde
07-03-2016, 21:37
https://translate.google.com/#pl/en/falownik

Tom01
07-03-2016, 21:44
https://translate.google.com/#pl/en/falownik

Inna bajka, że w domowych klimatyzatorach nie ma silników trójfazowych a jednofazowych indukcyjnych chyba w ogóle się nie da zasilać falownikiem. One i tak mają ogromny "poślizg" pola elektromagnetycznego względem wirnika i podejrzewam że przy zmniejszeniu częstotliwości po prostu stanie. Inna sprawa w silnikach synchronicznych, ale nie znam innego zastosowania przy małych mocach poza modelarstwem. Z ciekawości, można prześwietlić co stosują w nowych klimatyzatorach. W "inwertorowych" np pralkach montują nałogowo komutatorowe. Silnikiem komutatorowym jest znacznie łatwiej sterować bez utraty momentu obrotowego. Co więcej, taki silnik ma max momentu kiedy stoi, więc idealnie się nadaje do urządzeń z ciężkim rozruchem.

Merde
07-03-2016, 21:56
Szczerze? Mam w dupie dyrektywy unijne i jak zechcę sobie kupić to kupię i znajdę sprzedawcę bez problemu. :roll:
Chyba na bazarze "u ruskich". Będą stały obok odkurzaczy 2000 W, termometrów rtęciowych i stuwatowych żarówek wolframowych.

Tak, ale jak sprężarka działa cyklicznie to parownik "działa" przez chwilę, przez następną nie. Sprężarka może się włączać i wyłączać wiele razy. W "inwerterowym" pracuje niemal cały czas, ale wolniej, czyli z mniejszym wydatkiem czynnika.
To akurat doskonale wiem, ale nie zmienia to faktu że w obu przypadkach podczas pracy sprężarki z parownika dmucha powietrze o temperaturze (najczęściej) +2 do +5 C. Jak wpływa na zdrowie przebywanie w bezpośredniej okolicy parownika to chyba wiadomo każdemu użytkownikowi klimy w samochodzie...
Znacznie większy komfort dają urządzenia oparte na układzie pośrednim (roztwór glikolu np.), gdzie temperatura nawiewanego powietrza to około 12 stopni Celsjusza. Niestety nie jest to rozwiązanie tanie, do tego raczej nie jest alternatywą dla typowego "splita".

He, he... Nigdy nie mówiłem że zakup używki to zły pomysł. Wręcz przeciwnie, za małe pieniądze można mieć dobry sprzęt. Nie mylmy jednak uczciwego rynku wtórnego z obrotem złomem, nazwanym dla niepoznaki "poleasingowym".
W przypadku klimatyzatorów mamy ten sam mechanizm - rzadko kto pozbywa się sprawnego urządzenia. Najczęściej jest to złom na R22, albo po "fachowym" demontażu szlifierką kątową, przechowywany przez dwa lata w piwnicy z otwartymi zaworami ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Inna bajka, że w domowych klimatyzatorach nie ma silników trójfazowych a jednofazowych indukcyjnych chyba w ogóle się nie da zasilać falownikiem.
"Inverter" to w przypadku klimatyzacji skrót myślowy jak nie przymierzając określenie "monitor LCD".
To tak znów nawiązując do twojej specjalizacji :-)

Tom01
07-03-2016, 22:02
Chyba na bazarze "u ruskich". Będą stały obok odkurzaczy 2000 W, termometrów rtęciowych i stuwatowych żarówek wolframowych.

I plazm....

Dokąd ten świat zmierza? :???:

Mamrot
22-04-2016, 12:13
Planuję remont kuchni. Mam dylemat dotyczący okapu. Podoba mi się patent z okapem szafkowym.

np:

źródło (http://www.meble-stelmach.com/2013/Inne/Elica%20Ciak.jpg)

One dzielą się jeszcze na szufladkowe, to znaczy wysuwane.
Ma ktoś doświadczenie dotyczące firm, użytkowania, dostępności filtrów, łatwości czyszczenia, jakieś dodatkowe sugestie.

lipalipski
22-04-2016, 12:24
Mam z Ikei i nie narzekam. Filtry są. Ale pewnie całą kuchnię trzeba by z Ikei, bo oni lubią mieć swoje standardy.

Ale kuchnie mają fajne.

Pozdrawiam

Street (https:/szymoniwaszkiewicz.wordpress.com)

notdot
22-04-2016, 21:36
Panowie, a jak to jest z zakupieniem lodówki przez neta z dostawą do domu, czy jest wtedy możliwość, że starą lodówkę mi kurier zabierze? Czy netowe sklepy oferują taką opcję?
No i jaką lodówkę polecacie taką z zamrażalnikiem na dole z szufladami, niedużą, bo pod szafki musi się zmieścić.

kzkzg
23-04-2016, 17:38
nieduza z zamrazalnikiem? troche slabo.

stara wystaw na olx. nie czekalem pol dnia az zabrali. a i pare grosza wrocilo do mnie.

notdot
23-04-2016, 18:36
nieduża =150 do 160 cm i na dole dwie szuflady zamrażalnika, taką mam starą lodówkę i nowa też powinna takie coś mieć i z tego co po sklepach widzę to jest bez problemu. Nie potrzebuję przechowywać w lodówce zakupów na 5 miesięcy :D
a z wystawką na olx też się zastanawiałem
dzięki

rafulec
11-05-2016, 22:26
dogorywającego elektroluxa (do zabudowy) potrzebuje wymienić na coś
w klasie a++, a+++, z zamrażalnikiem na dole, z funkcją no frost,

pierwszy wybór padł na siemens ki 86nkd31, bosch kin86kf31
lub liebherra icuns 3314 comfort
coś polecicie innego ?

ksh
23-05-2016, 17:16
Kupował ktoś ostatnio radio kuchenne takie podwieszane, normalny odbiornik FM, tani ale żeby grał jako tako i łapał stacje, szukam dla starszej osoby więc bez jakiś wifi, dab+ itp :)

Zolty
24-05-2016, 23:26
Mam drugiego z rzedu (w ciagu 9 lat) Grundiga - chyba ze sklepu nie dla idiotow. Gra - jedyny bajer to minutnik. Calkiem wytrzymaly - biorac pod uwage ze dokladnie pod tymze radyjkiem stoi czajnik elektryczny - widac odporny na pare ;)
Sa chybaa biale I srebrne.

Rafał_Sz
28-05-2016, 09:51
Planuję remont kuchni. Mam dylemat dotyczący okapu. Podoba mi się patent z okapem szafkowym.

np:

źródło (http://www.meble-stelmach.com/2013/Inne/Elica%20Ciak.jpg)

One dzielą się jeszcze na szufladkowe, to znaczy wysuwane.
Ma ktoś doświadczenie dotyczące firm, użytkowania, dostępności filtrów, łatwości czyszczenia, jakieś dodatkowe sugestie.

Mam wysuwany Amici. Rewelacja. Pociągasz, włacza się wyciąg i swiatlo. Zamykasz i po temacie.