PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o yn-560

hellbike
17-12-2011, 02:13
Postanowilem kupic yn-560. Obecnie posiadam pentax k-x, w przyszlosci planuje kupic d7000 - czy 1 lampa bedzie dziala z obydwoma modelami?

Czy potrzebuje cos dokupic, aby moc uzywac tej lampy odczepionej od aparatu z pentax k-x?

Czy modyfikatory do tej lampy beda pasowac do wszystkich innych lamp? (chodzi mi glownie o nikonowskie sb)

Oraz - czy istnieje jakas lepsza alternatywa dla yn-560?
Warto odrazu kupic cos razem z lampa?

wosik
17-12-2011, 12:04
hmm ja mam 560 i w sumie sobie chwalę dość dość. będzie pasowała zarówno na nikona, pentaxa jak i canona a nawet samsunga! tylko Sony odstaje :P ja do lampy posiadam zestaw Phottix Aster. ogólnie budowa lampy yn 560 to konstrukcja Canon-a, plastiki i układ przycisków jest z Canon-a więc myślę, że mydelniczki itp. od Canon-a trzeba brać 560 czy 580 nie znam się na ichnich lampach zbytnio. zależy do czego używać będziesz ja np. bardzo sobie chwalę Astera jako radio i również pasuje na wszystkie systemy...prócz Sony.

simil
17-12-2011, 13:23
ale wiesz o tym ,że to manualna lampa ? i nie będzie sama dobierac parametrów błysku - wszystko musisz ustawic sam ręcznie. Mam dwie na zdjęcia plenerowe i jestem zadowolony

cheyenne
17-12-2011, 13:31
hmm ja mam 560 i w sumie sobie chwalę dość dość. będzie pasowała zarówno na nikona, pentaxa jak i canona a nawet samsunga! tylko Sony odstaje :P ja do lampy posiadam zestaw Phottix Aster. ogólnie budowa lampy yn 560 to konstrukcja Canon-a, plastiki i układ przycisków jest z Canon-a więc myślę, że mydelniczki itp. od Canon-a trzeba brać 560 czy 580 nie znam się na ichnich lampach zbytnio. zależy do czego używać będziesz ja np. bardzo sobie chwalę Astera jako radio i również pasuje na wszystkie systemy...prócz Sony.

To nie jest żadna konstrukcja canona.
Ta lampa nawet obok lamp canona nie stała.
To zwykły chińczyk. Do pewnych zastosowań na pewno wystarczający ale musisz być świadom jej ograniczeń.
Pamiętaj, że to lampa manualna.

adolfik9501
17-12-2011, 14:08
Postanowilem kupic yn-560. Obecnie posiadam pentax k-x, w przyszlosci planuje kupic d7000 - czy 1 lampa bedzie dziala z obydwoma modelami?

To jest prosta lampa wyzwalana z jednego styku (plus boczna blaszka, oczywiście), więc będzie działać z każdym urządzeniem, które zewrze te styki.

Czy potrzebuje cos dokupic, aby moc uzywac tej lampy odczepionej od aparatu z pentax k-x?

YN560 posiada wbudowaną fotocelę, więc można ją wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej w trybie M lub TTL, zależy na co tam k-x pozwala ;) Poza tym można dokupić radiowe wyzwalacze.

Czy modyfikatory do tej lampy beda pasowac do wszystkich innych lamp? (chodzi mi glownie o nikonowskie sb)

Mydelniczka (stofen) pasuje tylko do Canona 580, pozostałe modyfikatory to zależy, czy są dopasowane konkretnie pod daną głowicę flesza czy bardziej uniwersalne.

Oraz - czy istnieje jakas lepsza alternatywa dla yn-560?
Warto odrazu kupic cos razem z lampa?

1. W podobnej cenie nie ma. Tańsza to YN460 II (mniejsza, moc taka sama, mniej czuła fotocela, brak zoomu), droższa to YN560 II (LCD, lepsza obsługa, ciut lepsze przyciski, tryb strobo - choć ciężki w zastosowaniu) - choć nie wiem czy już dostępna w powszechnej sprzedaży na eBayu.

2. Z lampą warto kupić akumulatorki ;) (najlepiej typu "Ready 2 use" - np. Eneloop) no i przydałaby się jakaś ładowarka, jak nie masz, najlepiej 4 kanałowa co by każdy akumulator był "zadbany", wybór spory takie optimum cena/osiągi to zestaw BC700 + 4 x eneloop nieco (20-30) ponad 100 PLN.

EDIT: Jak się trochę z lampą obeznasz i wciągniesz to zapewne skierujesz swe myśli ku statywowi+uchwyt+parasolka, do tego filtry foliowe/żelowe... a potem druga lampa... drugi zestaw statyw+uchwyt... itd. ;)

hellbike
17-12-2011, 14:34
we wbudowanej lampie mam tryb bezprzewodowy - czy to wystarczy?

Oraz co mam dokupic odrazu do lampy, zeby zwiekszyc mozliwosci swojej zabawy, a jednoczesnie nie wydac zbyt duzo?

adolfik9501
17-12-2011, 14:40
we wbudowanej lampie mam tryb bezprzewodowy - czy to wystarczy?

To jest zapewne Pentaxowy system zdalnego sterowania błyskiem, odpowiednik Nikonowskiego CLS/AWL. By YN560 wyzwolić za pomocą fotoceli lampa wbudowana musi być w TTL lub M, a nie w trybie sterowania błyskiem.

Oraz co mam dokupic odrazu do lampy, zeby zwiekszyc mozliwosci swojej zabawy, a jednoczesnie nie wydac zbyt duzo?

Za mało danych odnośnie zabawy i budżetu. Proponuję przeglądnąć na początek ten (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69088) wątek co by się Tobie rozjaśniło co z czym się je.

dominicus
20-12-2011, 13:37
Obecnie posiadam pentax k-x, w przyszlosci planuje kupic d7000 (...)
Czego brakuje Ci w systemie Pentax'a że planujesz przesiadkę na Nikona :?: Pytam bo kiedyś też się przesiadłem. Twój nick wydał mi się znajomy i okazało się że trochę udzielałeś się forum fotopolis. Po krótkiej lekturze Twoich wypowiedzi doszedłem do wniosku iż wydaje Ci się że bardziej zaawansowany sprzęt sprawi iż będziesz robił lepsze zdjęcia. Otóż nic bardziej mylnego. Wiem bo sam też tak kiedyś myślałem. Ok, tyle OT.
Co do samej lampy YN560 to kolega adolfik9501 udzielił Ci wyczerpujących informacji. Ja sam pewnie jutro jedną zakupie dla siebie w ramach prezentu gwiazdkowego :)

Muhozol
22-12-2011, 03:09
Ja przesiadłem się na pełną klatkę Canona z Pentaxa k200d i gdyby nie wydane już pieniądze na obiektywy i upływ czasu to chętnie bym przy Pentaxie pozostał. Jeśli chodzi o YN560 to działa oczywiście w obu systemach tak samo bo to lampa manualna (wpięta w sanki czy na statywie to jeden kit :-) ) i oczywiście jest fajniejsza niż 460II, którą też posiadam. Polecam do której niebądź YN-... uchwyt parasolki, statyw i parasol shoot-through na początek... do tego samoróba snoot i grid i zabawa na całego...YN-560 czy 460II to sprzęt dający duże możliwości i dużą frajdę, a świeci np. tak http://500px.com/photo/3798484 z przodu przez najtańszy parasol z tyłu przez reporterski softbox...
Podsumowując warto raczej zainwestować w naukę świecenia (to forum to kopalnia wiedzy i lektura konieczna od deski do deski) niż w sprzęt...wyniki przyjdą z czasem albo nie...
A gdybym mógł cofnąć czas to Pentax K-5 i nic innego bym nie szukał :-), pozdrawiam i życzę ślicznych modelek przy nich nawet gówniane światło ujdzie Ci na sucho...