PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Bardzo daleko od szosy

Wizymir
16-12-2011, 21:24
Jeśli nie wybrałem właściwego działu, proszę o przeniesienie.

EDIT: zdjęcie usunięte na prośbę autora wątku/fotografii.

sowart
17-12-2011, 10:40
3 rzeczy mi się na tym zdjęciu gryzą
- miejsce
- stylizacja
- ta torba
Moim zdaniem razem nic nie wnoszą.

TheKilla
17-12-2011, 10:40
nie rozumiem tego zdjęcia :(

Wizymir
17-12-2011, 12:52
nie rozumiem tego zdjęcia :(

Taki komentarz w jakimś sensie schlebia. Poza tym, dla autora pracy artystycznej, może dobrze rokować na przyszłość, jednak dla autora komentarza, może oznaczać brak wyobraźni, lub zwykłej ludzkiej fantazji.

Mi1980
17-12-2011, 12:57
taki komentarz w jakimś sensie schlebia. Poza tym, dla autora pracy artystycznej, może dobrze rokować na przyszłość, jednak dla autora komentarza, może oznaczać brak wyobraźni, lub zwykłej ludzkiej fantazji.

:):):)

bogdi64
17-12-2011, 13:09
według mnie (lubię starą szkołę kadrowania) - dziewczynę bym ustawił z drugiej strony kadru i troszkę głębiej, dlaczego ? - nasze uwarunkowania powodują, że zdjęcia "czytamy" od lewej strony, więc widzimy osobę, która patrzy się nie wiadomo gdzie (poza kadr nie pokazująca swoim wzorkiem, że chodzi o drogę) po przeczytaniu tytułu oglądamy resztę resztę zdjęcia "szukając" drogi ? - po prawej stronie właśnie "wypatrywała" by czegoś wzdłuż drogi, którą już byśmy zobaczyli, poza tym pozycja modelki jest sztuczna, widać, że długo była ustawiana do tej sytuacji i jest "odegrana" - ale to tylko moja opinia, a ja mogłem się nie domyślić wizji autora

CathyNoo
17-12-2011, 14:16
3 rzeczy mi się na tym zdjęciu gryzą
- miejsce
- stylizacja
- ta torba
Moim zdaniem razem nic nie wnoszą.

Mam dokładnie takie samo zdanie.Zupełnie nie rozumiem przekazu.
Pani to kosmitka (strój + pomarańczowy odcień skóry + sztuczna poza),której talerz rozbił się nieopodal a ona spakowała swoją walizkę i rozgląda się,gdzie ja jestem,cóż to za dziwna planeta?

krzysiekn
17-12-2011, 14:25
a mnie się wszystko podoba.ktoś kobitkę wywiózł do lasu i zostawił,albo gps do d.... ustawili.nie ma co "rozumować" zdjęcia,tylko patrzeć.

Amadeusz
17-12-2011, 14:59
Jedyne co bym zmienił to torbę. Jest za duża poprostu i szpeci zdjęcie. A poza tym to mi się podoba.

KWs
17-12-2011, 15:50
A dla mnie mega kicz. Strój pożyczony od córki, prosto z allegro, ścieżka, torba, wszystko totalnie z innych bajek, do tego dziewczyna ledwo powstrzymuj się od śmiechu (taka mina) i patrzy w dal przy czym potencjalnie sześć metrów dalej jest dalszy ciąg tej skarpy z lewej lub krzaki. Takie przeniesienie typowych, dworcowych ślubniaków na polną dróżkę po najmniejszej linii oporu.

pawulon
17-12-2011, 16:00
fajna dupa :)

ranbir kapoor
17-12-2011, 16:14
To nie jest szalona wizja autora tylko raczej totalny brak pomyslu
Jepiej bylo z tej wstazki zrobic ozdoby choinkowe

Wizymir
17-12-2011, 17:45
według mnie (lubię starą szkołę kadrowania) - dziewczynę bym ustawił z drugiej strony kadru i troszkę głębiej, dlaczego ? - nasze uwarunkowania powodują, że zdjęcia "czytamy" od lewej strony, więc widzimy osobę, która patrzy się nie wiadomo gdzie (poza kadr nie pokazująca swoim wzorkiem, że chodzi o drogę) po przeczytaniu tytułu oglądamy resztę resztę zdjęcia "szukając" drogi ? - po prawej stronie właśnie "wypatrywała" by czegoś wzdłuż drogi, którą już byśmy zobaczyli, poza tym pozycja modelki jest sztuczna, widać, że długo była ustawiana do tej sytuacji i jest "odegrana" - ale to tylko moja opinia, a ja mogłem się nie domyślić wizji autora

Dobre i pouczające spostrzeżenia co do kadru, z pewnością pod tym względem zdjęcie nie robi spójnego wrażenia. Może tylko wyjaśnię (nie usprawiedliwiając się wcale) że, modelka stoi przed bardzo ostrym zakrętem, stromo pnącym się w górę i tam kieruje swój wzrok. Przez 20 min. zrobiłem w tym miejscu kilkadziesiąt ujęć, a modelka biegała po drodze we wszystkie strony bez żadnych moich uwag, czy też podchodzenia do niej. Mogła pozować jak tylko miała ochotę trzymając się założonego klimatu osoby zagubionej, pozostawionej samej sobie.

Pani to kosmitka (strój + pomarańczowy odcień skóry + sztuczna poza),której talerz rozbił się nieopodal a ona spakowała swoją walizkę i rozgląda się,gdzie ja jestem,cóż to za dziwna planeta?

Wprawdzie chodziły mi po głowie dwie historyjki, które mogłyby być tłem do przedstawionej sceny, ale Twoja podoba mi się szczególnie – to jest właśnie ta historia! Jeśli nie masz nic przeciwko temu: niniejszym ogłaszam ją za oficjalną. Brawa dla Ciebie za fantazję, szkoda tylko, że towarzyszy Ci ona najwyraźniej tylko przy uszczypliwej krytyce. Jeśli doszukujesz się życiowej logiki na moim zdjęciu , to jak musi wyglądać Twój odbiór zdjęć/obrazów ......... lub........ Nazwiska wykropkowałem, by nie czynić wrażenia, że śmiem się z nimi porównywać. Odcień ciała modelki jest czerwony, gdyż stoi ona w ostatnich promieniach zachodzącego słońca – spójrz na fragment drogi, i zieleni za nią, które leżą w szczelinie tego światła. Tak to ma właśnie wyglądać.

fajna dupa :)

Pozostawiam Panom Moderatorom pod rozwagę...

Jepiej bylo z tej wstazki zrobic ozdoby choinkowe

Wstążki wykonałem sam, niełatwo się szyje, gdyż to delikatny stretch. Kiedy podziwiam Twoje prace, samoistnie nabieram przekonania, że ocieram się o szczególną osobowość człowieka-fotografa. Jakże prymitywnie na tym tle wypada Twój komentarz.

ranbir kapoor
17-12-2011, 18:16
Poprostu widzialem twoje inne prace pelne nietuzinkowych pomyslow i dopracowane
To na ich tle wypada jak kiepski zart stad taki moj komentaz nieco frywolny

KWs
17-12-2011, 18:22
"Twoja podoba mi się szczególnie – to jest właśnie ta historia! Jeśli nie masz nic przeciwko temu: niniejszym ogłaszam ją za oficjalną."

Jesteśmy zatem świadkami oficjalnego, niczym nieskrępowanego dorzucania ideologii do istniejącego już zdjęcia... Czyli pamiętajmy - na sesjach robimy coś, cokolwiek, a później na forum razem dojdziemy "dlaczego" to zdjęcie jest fajne ;) Hehehe.

CathyNoo
17-12-2011, 18:34
Wprawdzie chodziły mi po głowie dwie historyjki, które mogłyby być tłem do przedstawionej sceny, ale Twoja podoba mi się szczególnie – to jest właśnie ta historia! Jeśli nie masz nic przeciwko temu: niniejszym ogłaszam ją za oficjalną. Brawa dla Ciebie za fantazję, szkoda tylko, że towarzyszy Ci ona najwyraźniej tylko przy uszczypliwej krytyce. Jeśli doszukujesz się życiowej logiki na moim zdjęciu , to jak musi wyglądać Twój odbiór zdjęć/obrazów ......... lub........ Nazwiska wykropkowałem, by nie czynić wrażenia, że śmiem się z nimi porównywać. Odcień ciała modelki jest czerwony, gdyż stoi ona w ostatnich promieniach zachodzącego słońca – spójrz na fragment drogi, i zieleni za nią, które leżą w szczelinie tego światła. Tak to ma właśnie wyglądać.

Widzę,że źle znosisz krytykę a portret to dość wymagająca dziedzina.Twoje wycieczki osobiste pozostawię bez komentarza...Mówimy tu o Twoim zdjęciu,jeśli chcesz krytykować moje zapraszam,do komentowania w moich wątkach :)
To nie była uszczypliwa krytyka,tylko pierwsza rzecz jaka przyszła mi na myśl po obejrzeniu Twojego zdjęcia.
Co do koloru skóry,również zdarza mi się fotografować w blasku zachodzącego słońca i wiem,że to nie musi wpływać tak bardzo na odcień skóry,jednak rozumiem,że tutaj mamy efekt zamierzony :)
Pozdrawiam :)