PDA

Zobacz pełną wersję : Głowica panoramiczna a adapter poziomujący

mcBertol
16-12-2011, 15:55
Witam wszystkich forumowiczów,
mam zamiar zakupić głowicę panoramiczną Manfrotto 303SPH wraz ze statywem Manfrotto 055X PRO B - który posiada libelkę okrągłą (poziomicę jak to nazywają).
I tu moje pytanie do osób które zajmują się fotografią panoramiczną (sferyczną - taką zamierzam uprawiać):
czy jest wymagane aby pod głowicą znalazł się dodatkowo adapter poziomujący typu: Manfrotto 338, czy jeżeli statyw wyposażony jest w przyrząd z grubsza poziomujący to nie zachodzi potrzeba zaopatrzenia zestawu w takie cudo?
Wiem że horyzont instrumentu powinien być w poziomie aby przy przetwarzaniu zdjęć nie tworzyły się problemy i stąd moje pytanie czy "poziomica" przy statywie zapewni odpowiednie spoziomowanie głowicy.
Pozdrawiam:)

hijax_pl
16-12-2011, 16:34
Poziomica nie wypoziomuje - to tylko wskaźnik.

markB
16-12-2011, 17:06
Kup małą poziomicę wsuwaną w stopkę (np. http://www.speedgraphic.co.uk/spirit_levels/two_bubble_spirit_level/6071_p.html). Wyjdzie dużo taniej niż poziomujący adapter. Poziomica na statywie to mało przy panoramach, bo aparat na głowicy wcale nie musi byc ustawiony równolegle do płytki statywowej, do której przykręca się głowicę. Ten adapter ułatwia poziomowanie, ale nie jest niezbędny.

marszull
16-12-2011, 21:51
z urzadzeniem poziomujacym jest latwiej

mcBertol
16-12-2011, 23:48
Poziomica nie wypoziomuje - to tylko wskaźnik.

sory hijax_pl moje niesprecyzowanie:/

mcBertol
16-12-2011, 23:57
Dzięki bardzo za odpowiedzi, miałbym jeszcze jedno pytanie do oprogramowania, który z programów istniejących na rynku byście polecili? Czytałem sporo dobrych opinii o PTGui jak i Autopano. Jakiego Wy używacie i byście polecili? Dopowiem jeszcze że chciałbym mieć możliwość robienia przejść między sferami (pomieszczeniami, miejscami).

marszull
17-12-2011, 16:04
Autopano i panotour
drogo ale to bardzo dobry soft i caly czas rozwijany
sciagnij sobie triala i poprobuj

mcBertol
18-12-2011, 19:21
Dzięki wielkie za odpowiedź/podpowiedź :)

RomanZWrocławia
18-12-2011, 22:51
tak na marginesie: poziomnica

jackrabbit
18-12-2011, 23:01

jak juz to waserwaga

astramus
18-12-2011, 23:05
jak juz to waserwaga

a może LIBELKA?
Nie wiem po co się czepiać skoro i tak każdy wie o co chodzi.

RomanZWrocławia
19-12-2011, 00:18
nie wiem jak inni, ja się nie czepiam. Sam dowiedziałem się z ogromnym zdziwieniem całkiem niedawno. To wszystko.

markB
20-12-2011, 14:11

Dopuszczalne są oba sposoby pisania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziomica

RomanZWrocławia
21-12-2011, 13:11
a właśnie że nie.
Na linkowanej stronie wiki jest odnośnik do strony Rady Języka Polskiego, z którego znów dowiaduję się, że byłem w błędzie - w który wprowadziła mnie popularna audycja poświęcona poprawności językowej w radiowej Trójce. W również radiowej reklamie tego przyrządu pewnej sieci marketów budowlanych również wyraźnie wypowiadano tę nazwę z "n" w środku.
Ostatecznie więc wg. zdaję się najwyższej instancji w sprawach języka ojczystego ( po ekonecie oczywiście :) ) poprawna jednak jest poziomica.
amen
PS. Trzeba jasno powiedzieć ja się myliłem, założyciel wątku miał od samego początku rację. Ale nie po to ginęliśmy w II Wojnie, żeby na śliczną poziomicę mówić wass...... ;)