Zobacz pełną wersję : wskaźnik ekspozycji w d3100
- Witam - proszę o wytłumaczenie jak działa wskaźnik ekspozycji jeśli chcę robić zdjęcia z wbudowaną lampą? Jestem początkujący - w trybie M rozumiem już jak ustawiać wskaźnik ekspozycji w świetle zastanym - ale czy także należy ustawiać go na 0 (zero) jeśli chcę skorzystać z lampy?
Czy po otwarciu wbudowanej lampy system zaczyna inaczej przeliczać wskaźnik ekspozycji?
Pozdrawiam Marek
już dostałeś odpowiedź w sąsiednim wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2647690&postcount=31
Dziękuję :-) jak w takim razie kontrolować wskaźnik ekspozycji chcąc skorzystać z lampy błyskowej? Czy wtedy ustawiać wartość ekspozycji na "-" minus wartości ujemne? Czy zupełnie nie zwraca się uwagi na wskaźnik wartości ekspozycji chcąc zrobić zdjęcie z lampą - a dopiero potem ocenia się czy wyszło dobrze?
hijax_pl
16-12-2011, 16:37
Zacznij od http://foto.jasiu.pl
Dziękuję :-) jak w takim razie kontrolować wskaźnik ekspozycji chcąc skorzystać z lampy błyskowej? Czy wtedy ustawiać wartość ekspozycji na "-" minus wartości ujemne? Czy zupełnie nie zwraca się uwagi na wskaźnik wartości ekspozycji chcąc zrobić zdjęcie z lampą - a dopiero potem ocenia się czy wyszło dobrze?
Dokładnie tak. Wskażnik ekspozycji nigdy nie uwzglednia błysku, więc się nim nie sugruj. Pisałem przeciez - on analizuje światło ciagłe, nie błysk.
Dzięki hijax_pl - strona fotojasiu jest naprawdę ciekawa :-)
Jacku ja tez tak myślałem - wydawało mi się że: jeśli wskaźnik ekspozycji ustawię na "0" (zero) i odpalę lampę to fotka wyjdzie prześwietlona. Więc próbowałem robić zdjęcia następująco: wskaźnik ekspozycji np. na -1/3 EV i próba fotki, potem np. na -2/3 EV i tak dalej. Powiedz tylko czy dobrze kombinuję: jeśli jest w miarę ciemno i chcę zrobić zdjęcie bez lampy - to mogę przesunąć wartość ekspozycji na np. +1/3 EV i zdjęcie powinno wyjść jaśniejsze?! Podsumowując - "wartość ekspozycji" jest elementem pomagającym a nie "obowiązkowym" by otrzymać dobre zdjęcie! W zależności od potrzeby możemy dzięki wartości ekspozycji "doświetlić" fotkę lub odwrotnie.
Dobrze myślę? (próbuję to ogarnąć d3100 to mój pierwszy solidny aparat - dużo czytam a przede wszystkim chcę "zrozumieć") :-)
Pozdrawiam Marek
Dzięki hijax_pl - strona fotojasiu jest naprawdę ciekawa :-)
Jacku ja tez tak myślałem - wydawało mi się że: jeśli wskaźnik ekspozycji ustawię na "0" (zero) i odpalę lampę to fotka wyjdzie prześwietlona. Więc próbowałem robić zdjęcia następująco: wskaźnik ekspozycji np. na -1/3 EV i próba fotki, potem np. na -2/3 EV i tak dalej. i jest OK ?
Powiedz tylko czy dobrze kombinuję: jeśli jest w miarę ciemno i chcę zrobić zdjęcie bez lampy - to mogę przesunąć wartość ekspozycji na np. +1/3 EV i zdjęcie powinno wyjść jaśniejsze?! tak. Wyjdzie prześwietlone o 1/3 EV.
Ustawione na 0 wyjdzie prawidłowo (bez lampy)
Oczywiście pomiar matrycowy ma swoje wady. Na zdjęciach nocnych, ze źródłami swiatła w kadrze lubi się sporo mylić. Ale w końcu to cyfra, popatrz sobie na LCD co wyszło.
Podsumowując - "wartość ekspozycji" jest elementem pomagającym a nie "obowiązkowym" by otrzymać dobre zdjęcie! Oczywiście.
Czy dobry wniosek?
"Wskaźnik ekspozycji" i ustawianie go kółkiem jest to coś innego niż "kompensacja ekspozycji" ustawiana z menu. Prawdę mówiąc nie zauważyłem żadnej różnicy przy użyciu lampy - czy wskaźnik ekspozycji był na -1/3 EV czy więcej jak i czy był na wartości dodatnie. Z czego wnioskuję że "wskaźnik ekspozycji" ma się nijak do zdjęć z lampą.
"Kompensacja ekspozycji" czyli ustawienie wartości dodatnich by rozjaśnić fotkę z użyciem lampy błyskowej - znakomicie się spisał. Wykonałem takie ćwiczenie: robiłem zdjęcia fikusa (jego listek+ziemia w donicy) z ujęciem lekko od góry by - zobaczyć jak wyjdą fotki na różnych przysłonach i z różną kompensacją ekspozycji - na przysłonach niskich np. 5,6 zdjęcie wychodziło jasne ale... listek był widoczny a ziemia w donicy rozmazana - ze zwiększaniem przysłony otrzymywałem coraz wyraźniejszą ziemię wraz z listkiem.
I jeszcze jedno - w opisie jest: jeśli "wskaźnik ekspozycji" miga to znaczy że ustawienia są poza skalą - przy zastosowaniu lampy - wydaje się że to zupełnie tego nie dotyczy. Pomimo migającego wskaźnika zrobiłem zdjęcie:
Zdjęcia robię nikonem d3100 + 18-105mm obiektyw. Dojechałem do przysłony 36 obiektyw otwarty na 105mm + kompensacja ekspozycji 1.7 czas 1/2.5. - hologram zdjęcia przesunął mi się dokładnie na środek.
Fotografia to fascynujące zajęcie :-)
Pozdrawiam Marek
nie znam D3100 i nie mam jego instrukcji. Czyżby skalowanie światłomierza zeszło do najniższego poziomu puszek nikona? Bo w wyższych modelach można tak robić. Nie wiem czy o to tu chodzi z nomenklaturą "kompensacja" ekspozycji.
Cały czas próbujesz dojść do tego jak korygować te wartość w momencie gdy sie błyska. A ja ci cały czas piszę, że to co regulujesz dotyczy światłą ciągłego. Światła dziennego lub żarówek. To nie ma nic wspólnego z błyskiem, ustawienie tego 0, tej kompensacji, nie ma żadnego związku z błyskiem. Nie szukaj zależności - bo ich nie ma!
Zmiany siły błysku dokonuje się przez korekcję siły błysku. Najwygodniej te korekcje robić na lampie, ale na body też jest do tego guzik - koło pryzmatu, nad guzikiem do wypinania obiektywów.
Mieszasz ekspozycję, z głębią ostrości (listek i ziemia w doniczce) i siłą błysku - to utrudnia rozwiązanie problemu.
Mam jednak wrażenie, że metodą prób i błędów z jednoczesnym wyciąganiem wniosków idziesz w dobrym kierunku. To wszytsko nie jest takie trudne jak się może na początku wydawać.
Dzięki Jm :-)
Jacku - ja już wiem że "wskaźnik ekspozycji" nie ma żadnego znaczenia przy fotografowaniu z lampą - Wiem, że mierzy światło zastane - to już zrozumiałem i dzięki za opieprz :-) tak znalazłem ten przycisk do sterowania siłą błysku.
Wielkie dzięki za pomoc - o kompensacji ekspozycji znalazłem jeszcze taki tekst:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/kompensacja_ekspozycji
Dużo tych kompensacji: kompensacja błysku , kompensacja ekspozycji - ale powolutku zaczynam rozumieć o co chodzi.
Pozdrawiam Marek