Zobacz pełną wersję : wyostrzanie i wysokie iso
igorbyrski
15-12-2011, 15:21
witam serdecznie
zapytanie brzmi:
jak ostrzyc (wyostrzac) zdjecia o wysokim iso?
czy pierwsze odszumic potem wyostrzyc czy odwrotnie???
dodam program na ktorym pracuje to lightroom.
dziekuje
hijax_pl
15-12-2011, 15:26
czy pierwsze odszumic potem wyostrzyc czy odwrotnie???A jak myślisz jak wygląda wyostrzony szum.
dodam program na ktorym pracuje to lightroom.Na szczęście w LR nie masz możliwości zmienić kolejności tych dwóch operacji ;)
darkmajin
15-12-2011, 15:30
Żeby Ci odpowiedzieć musiał bym sobie sprawdzić ....zajęło by mi to 5 min, ale będę udawał tak jak Ty że jestem leniwy.. :D
..jak po obróbce i tak wrzucisz na forum żeby ktoś je skatował to obróbka RAW ( odszumianie ) > zmniejszanie po obróbce i ostrzenie
nie wiem jak Ty, ale ja nie wychodzę poza ostrzenie na 30 ( camera raw ) i później góra 30 / 0,6 Unsharpem jeżeli już go używam z reguły większość zdjęć jest ostra sama z siebie chyba że z każdej foty chcesz zrobić kujący w oczy kaktus.
artuss811
15-12-2011, 20:02
Podepnę się bo tez mam pytanie czy jeśli chcemy usuwać szumy i wyostrzać w programie komputerowym, to w body wyłączyć te funkcje czy ustawić na jakichś wartościach
jak ostrzyc (wyostrzac) zdjecia o wysokim iso?
czy pierwsze odszumic potem wyostrzyc czy odwrotnie???
dodam program na ktorym pracuje to lightroom.
Kolejność machania suwakami nie ma znaczenia dla efektu końcowego.
Ale jest jedna zasada - przy wysokich czułościach koniecznie użyj suwaka "masking", wartość dobierając doświadczalnie (im większa czułość, tym bardziej w prawo).
Suwakiem machasz z wciśniętym Altem - wtedy ładnie widać maskę wyostrzającą.
artuss811
15-12-2011, 20:26
wiec co z moim pytaniem?
wiec co z moim pytaniem?
Jeśli robisz w rawach, to ustawienia "w puszce" nie mają żadnego znaczenia.
artuss811
15-12-2011, 20:40
zgadza się wiem o tym tylko raczej będę robił puki co w jpg, bo zaczynam zabawę w fotografie, a jak próbowałem robić w raw to racje było lepiej, tylko obróbka z raw trwa o wiele dłużej, zanim go załaduje i po każde operacji jak zacznie myśleć to mnie szlag tafia. W sumie się nie dziwie bo rawy maja większą pojemność niż jpg. Wiec jak włączać czy wyłączać te ustawienia ostrzenia i odszumiania w puszce jak chcemy zdjęcia poprawiać w komputerze i będą w formacie jpg
Wiec jak włączać czy wyłączać te ustawienia ostrzenia i odszumiania w puszce jak chcemy zdjęcia poprawiać w komputerze i będą w formacie jpg
W takim wypadku na pewno warto, ale musisz organoleptycznie ocenić jaki poziom ustawić.
Zbyt mocne wyostrzania spowoduje widoczne "halo" które może przy obróbce zostać wzmocnione, a zbyt mocne odszumianie zmiękczy obrazek i spowoduje zanikanie detalu.
Zrób kilka zdjęć testowych i wszystko ci się wyjaśni.
songvari
15-12-2011, 23:07
Chyba, że będziesz używać nikonowskich wywoływarek, jak ViewNX2 albo Capture NX2, co szczerze polecam :)
Motorniczy
15-12-2011, 23:29
Chyba, że będziesz używać nikonowskich wywoływarek, jak ViewNX2 albo Capture NX2, co szczerze polecam :)
Polecasz mu spedzenie 3x wiecej czasu w NX2 niz podczas edycji rawow , na ktorych juz go szlag trafia. Madre to to nie bylo. Pozdro
igorbyrski
16-12-2011, 01:47
dziekuje serdecznie za podpowiedzi
songvari
17-12-2011, 00:37
Polecasz mu spedzenie 3x wiecej czasu w NX2 niz podczas edycji rawow , na ktorych juz go szlag trafia. Madre to to nie bylo. Pozdro
A niby czemu edycja w NX2 miałaby zajmować 3 razy więcej czasu? Przynajmniej od razu dostanie na zdjęciu to, co sobie ustawi w aparacie. Połowa pracy z głowy. A NX2 jest tak banalnie prosty, że można edytować zdjęcia bardzo szybko.
A jak myślisz jak wygląda wyostrzony szum.
Na szczęście w LR nie masz możliwości zmienić kolejności tych dwóch operacji ;)
A to nie jest tak że te dwie funkcje są przeciwstawne??
Sądziłem że jeśli coś wyostrzamy to wzmacniamy wysokie częstotliwości czyli również szum
Jeśli coś odszumiamy to usuwamy wysokie częstotliwości?
Ja ekspertem nie jestem ale mnie tak w szkole uczyli...
P.s. z moich odczuć wychodzi że najlepiej nie przeostrzyć zdjęcia, a jeśli ma być publikowane w internecie to najlepiej troszkę wyostrzyć i zmniejszyć, zdjęcie wtedy wygląda ostre jak igła, ale bez szumu... oczywiście jeśli jest dobrze naświetlone...
"A to nie jest tak że te dwie funkcje są przeciwstawne??"
Ideowo są przeciwstawne, fizycznie to już zależy od użytych algorytmów,
natomiast użyć można obydwu w jednym procesie przetwarzania (nie jednocześnie).
Witam forumowiczow-
Podepne sie pod zaszumiony watek. Moje pytanie pewnie wyda sie wielu osobom glupie ale z gory dziekuje za podpowiedzi.
Sprawa wyglada tak-strzelilam ostatnio pare fotek na iso800 w pokoju w ktorym jedynym swiatlem byla niebieska choinka.Wyszly oczywiscie czarno- niebieskie, zaszumione zdjecia. Odszumilam sobie RAW y do akceptowalnego poziomu ale- po zamianie na jpg i zmniejszeniu zdjec szum wraca.Nie ma pomyslu jak to ugryzc...?
Zapomnialam dodac- obrabiam zdjecia w cs5.
grzegorzant
10-01-2012, 20:53
Kol Założyciel nie napisał jakiego komputera używa. Na dobrym - wydajnym z NX nie ma problemu z szybkością pracy nad NEF.
Witam forumowiczow-
Podepne sie pod zaszumiony watek. Moje pytanie pewnie wyda sie wielu osobom glupie ale z gory dziekuje za podpowiedzi.
Sprawa wyglada tak-strzelilam ostatnio pare fotek na iso800 w pokoju w ktorym jedynym swiatlem byla niebieska choinka.Wyszly oczywiscie czarno- niebieskie, zaszumione zdjecia. Odszumilam sobie RAW y do akceptowalnego poziomu ale- po zamianie na jpg i zmniejszeniu zdjec szum wraca.Nie ma pomyslu jak to ugryzc...?
Zapomnialam dodac- obrabiam zdjecia w cs5.
Polecam inaczej naświetlić zdjęcia i spróbować wówczas. A jeżeli to niewykonalne to... Zwiększyć odszumianie lub zmienić sposób wyostrzania podczas skalowania zdjęć. Niestety nie używam CS5, ale może znajdziesz coś analogicznego. W Lightroomie ilość widocznego detalu i wyostrzanie można regulować również za pomocą suwaka Masking. Zbliżony jest on w działaniu do suwaka Clarity, w odpowiedni sposób obrabiając krawędzie przedmiotów, czyli
linie o największym kontraście. Połączenie mocnego odszumiania oraz podniiesionej klarowności i/lub maskowania, daje możliwość dokładnej regulacji efektu szumu. Podobnie unsharpen mask można zastosować z różnym promieniem działania i ilością detalu. Opcji jest zatem całkiem sporo. No i jest także możliwość dalszego rozmycia zdjęcia na przykład przez warstwę z gausowskim rozmyciem. Na początek jednak wyłaczyłbym ostrzenie podczas zmniejszania. Wówczas uzyskasz większą kontrolę nad tym, co robisz.