PDA

Zobacz pełną wersję : OCZ VERTEX 3 Firmwere 2,15 jak zaktualizować ???

Arthasek
15-12-2011, 13:53
Witam , jutro dostaje komputer i wiem ze musze zrobic firmwere ale nie wiem za bardzo jak ,bede mial wlasnie ten dysk SSD OCZ vertex 3 60 GB oraz dysk HDD seagem sata 3 1 TB pytania brzmia nastepujaco

1)zeby zrobic firmwere dla dysku SSD musze miec zainstowanego windowsa 7 na dysku HDD oraz SSD?

2) zeby zrobic firmwere dla dysku ssd musze zrobic to na dysku HDD?(poniewaz robienie firmwere dla dysku SSD jest tylko mozliwe jak jest nie obslugiwany na dana chwile?)

3) czy sterowniki do plyty glownej musza byc zainstlowane na dysku SSD i dysku HDD czy wystarczy na jedym?

4)slyszalem tez ze przez pendrive moze zrobic ale jak?

5)jak taka operacja w skrocie powinna wygladac?

Srednio sie na tym znam wiec prosze was o pomoc z gory Dziekuje

Psychotrop
15-12-2011, 14:03
google nie gryzie, to raz.

dwa, poważnie chcesz "zrobić" firmware ? czy może go zaktualizować ? :)

a i trzy na koniec:
http://www.ocztechnology.com/ssd_tools/OCZ_Vertex_3,_Vertex_3_Max_IOPS,_Agility_3,_Solid_ 3,_RevoDrive_3_and_RevoDrive_3_X2/

http://www.ocztechnology.com/files/ssd_tools/OCZ_Toolbox_Firmware_Update_Guide_8_12_2011_Window s_consumer_4.pdf

pierwszy link z googli.
jak widzę, jest tam wszystko krok po kroku opisane.

Arthasek
15-12-2011, 14:10
Tak ponieważ wiele problemow jest z starszymi wersjami ,chodzi o to ze duuuuzo juz szukalem ,znam ten link ale tam jest tylko w tym linku program zeby to zrobic ,a jak to zrobic nie ma nigdzie napisane :p ,dlatego tutaj napisalem

Psychotrop
15-12-2011, 14:12
no przeca w drugim linku, tym z pdf jest opisane :)
krok po kroku, jak dla amerykanów ;)

Arthasek
15-12-2011, 14:14
Hehe dziekuje jeszcze wtedy przed Editem patrzylem i jeszcze nie bylo tego linku ,jeszcze raz Dziekuje

Psychotrop
15-12-2011, 14:22
ten drugi link jest wyciągnięty z tego pierwszego ;)

a no i proszę bardzo :)

Arthasek
15-12-2011, 14:26
Jeszcze jedno pytanie ,tam napisane jest ze wszystkie dane moga zostac utracone podczas tej operacji to tu chodzi o dane np. gry ,notatki itd ,ale samego Windowsa 7 nie usunie i np sterownikow do plyty glownej np:p?

Psychotrop
15-12-2011, 14:38
windows to też jakieś tam dane zapisane na dysku ;)

możesz utracić wszystko.
zrób sobie IMAGE dysku na jakiś HDD

Arthasek
15-12-2011, 14:42
To zeby zrobic IMAGE bede musial zaisntalowac windowsa na HDD zrobic firmwere dla SSD ,potem zaisntalwaoc windowsa na SSD i usunac na HDD ,troszke roboty ale coz ;D Dziekuje bardzo :p

PS: przyjemni ludzie na tym forum :D

Psychotrop
15-12-2011, 14:57
niekoniecznie tak jak piszesz :)
możesz odpalić płytkę CD z systemem LiveCD, wtedy nic nie musisz instalować, żeby zrobić image.

poszukaj po necie jakiegoś Hirens, BartPe - jest tego sporo.

lazik_s
15-12-2011, 18:33
niekoniecznie tak jak piszesz :)
możesz odpalić płytkę CD z systemem LiveCD, wtedy nic nie musisz instalować, żeby zrobić image.

poszukaj po necie jakiegoś Hirens, BartPe - jest tego sporo.

Ja swój tak aktualizowałem bo z poziomu windy jak ma się ją własnie na SSD to nic nie da się zrobić. Opoeracja trywialnie prosta i nic się nie kasuje.

Arthasek
15-12-2011, 21:40
O kurde :p Chyba ladniej bedzie zrobic to z pendrive'a i przez linuxa ;D

Tak czy siak musze windowsa zainstalowac zeby sterowniki do plyty glownej zainstalowac :p

OSTATNIE pytanie , tam jest taka notka

3) Any OCZ SSD drives installed in the system will not be recognized by the Toolbox if you are using an Intel
chipset based motherboard running the Intel RST 10.1.X.XXXX AHCI drivers. We recommend using
Microsoft ACHI drivers for Toolbox to be properly recognized.

czy na tej plycie glownej mi odczyta ten program? Asus P8P67-m

Psychotrop
15-12-2011, 22:00
jeśli masz chipset intela na płycie, a posiadasz takowy (intel P67) i w windowsie są zainstalowane sterowniki Intel RST 10.1.X.XXXX AHCI, to TOOLBOX OCZta nie rozpozna dysku SSD.
czyli nie instalować tego sterownika, a zostawić na windowsowym sterowniku :)

Arthasek
15-12-2011, 22:23
no ale jak nie zainstaluje sterownikow do plyty glownej to wogole bede mogl zrobic linuxa przez pendrive ,pozniej odpalic i firemwere zrobic? ktos wczesniej mi mowil ze musze miec sterowniki do plyty glownej miec wgrane? a moze w biosie zamienic (chyba jest taka opcja)

Psychotrop
15-12-2011, 22:33
...We recommend using "Microsoft" ACHI drivers for Toolbox to be properly recognized.

więc jak mniemam, ma się to nijak do linuxa, a jedynie do windowsa ;)
czytać, czytać i rozumieć ;)

poza tym, jeśli to z tego PDFa którego linka ci podesłałem, to zobacz nagłówek ;)
"FOR WINDOWS" !

Arthasek
15-12-2011, 22:55
WIEM NOOOB JESTEM

Dobrze :p kurde bo mi ktos mowil ze musze miec sterowniki do plyty glownej zainstalowane ,ze to jest wymagane ze bez tego nie zrobie firmwere dla SSD

thorcik
16-12-2011, 17:24
Aha, jeśli masz na tymże SSD zainstalowany system to narzędzie windowsowe Ci nie pomoże. Przegryź się przez ten (http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?89670-Tools-for-OCZ-SandForce-Driven-SSD-s) temat a wszystko ładnie się zaktualizuje. U mnie w każdym razie poszło.