Zobacz pełną wersję : czy warto zainwestować ...
Witam mam Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM pole widzenia 72,4-20,2
Zastanawiam sie nad Sigmą 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM pole widzenia 107,5-68,4
Czy warto bawić sie w częste zmiany obiektywu dla tych 35,1 stopni pola widzenia ?
Sigma 17-70 jest to mój podstawowy obiektyw, którym robie najwiecej zdjęć.
Pawlus86
15-12-2011, 07:44
Patrząc na Twoją stopke, bardziej polecałbym Ci Tokine 11-16:) Ale uogólniając warto zainwestować w szeroki kąt, bez dwóch zdań:)
a może określ do czego będziesz potrzebował tego szkła (z przymrużeniem oka powiem, że do portretu czy lotnictwa znam lepsze propozycje :)). Ale zakładając, że szukasz po prostu jak najszerszego szkła np. do krajobrazów to różnica między 17mm a 10 czy 11mm jest przepaść w szerokości kadru więc z tego punktu widzenia warto nabyć takie szkło.
Możesz też spróbować z Sigmą 8-16.
Cyferki opisujące szerokość kąta widzenia tych obiektywów niewiele mogą Ci mówić.
Poszukaj w sieci zdjęć porównujących ogniskowe (np na stronie tamrona (http://tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php)) albo najlepiej poproś kogoś z forum żeby Ci pożyczył na chwilę szerokie szkiełko - różnica pomiędzy 10 a 17 mm jest bardzo duża i do zdjęć architektury, krajobrazów czy reportażu zdecydowanie warto mieć taką ogniskową. Parę lat temu na matrycy DX rozszerzyłem swój zakres z 17 na 12 mm i byłem zaskoczony różnicą.
Samej sigmy jakoś szczególnie bym nie polecał - f5,6 w tym obiektywie zaczyna się jakoś już od połowy zakresu.
Zwróć uwagę na Tokinę 12-24 lub proponowaną już 11-16
Witam mam Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM pole widzenia 72,4-20,2
Zastanawiam sie nad Sigmą 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM pole widzenia 107,5-68,4
Czy warto bawić sie w częste zmiany obiektywu dla tych 35,1 stopni pola widzenia ?
Sigma 17-70 jest to mój podstawowy obiektyw, którym robie najwiecej zdjęć.
A wiesz jaka jest różnica w kadrze? Na 10mm obejmujesz prawie 3 razy większa powierzchnię.
Ale UWA to specyficzne szkło i nie każdy je lubi. Ja wyjmuję je coraz rzadziej, zwłaszcza przy krajobrazie.
darkmajin
15-12-2011, 14:23
Ja wyjmuję je coraz rzadziej, zwłaszcza przy krajobrazie.
brawo dla tego Pana prawdę wieści, mam to samo kiedyś chciałem jak najszerzej dzisiaj 24+ to min.
Mechanizm jest taki. W plenerze chce się ująć jak najwięcej i zakładam UWA. A potem na kompie otrzymujemy cieniutki pasek horyzontu, a 80% zdjęcia zajmuje niebo i zaorane pole. Panoramę lepiej skleić z kilku pstryków. UWA przydaje się w górach (jeśli robi się je z blisa i z dołu) oraz w mieście.
A wiesz jaka jest różnica w kadrze? Na 10mm obejmujesz prawie 3 razy większa powierzchnię.
Ale UWA to specyficzne szkło i nie każdy je lubi. Ja wyjmuję je coraz rzadziej, zwłaszcza przy krajobrazie.
No właśnie, ja planowałem taki obiektyw do krajobrazów, muszę poszukać galerii zdjęć, lub porównania przy interesujących mnie zakresach
@TOP67
Jaki program polecasz do łączenia zdjęć?
Dla początkującego Microsoft ICE.
Dla zaawansowanych PT GUI
Dla początkującego Microsoft ICE.
Dla zaawansowanych PT GUI
Wielkie dzięki! Zassałem, zainstalowałem i wypróbowałem Microsoft ICE. Działa aż miło..
Wygląda na to, że zaoszczędzę na UWA, który w moim przypadku byłby używany kilka razy w roku.