PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON - jaka czcionka?

grzegorzdz72
13-12-2011, 15:40
Witam !

Czy ktoś się może orientuję jaką czcionkę użyto w logo NIKONa ?

pozdrawiam
grzegorzdz72

Boryszuk
13-12-2011, 16:06
NIKON (http://lmgtfy.com/?q=nikon+font)

grzegorzdz72
13-12-2011, 16:54
NIKON (http://lmgtfy.com/?q=nikon+font)

Oj no to mi bardzo pomogłeś, w życiu bym na to nie wpadł ....a tak poważnie to wpisać w Google "nikon font" też potrafię i powiem Ci nawet więcej, już to wcześniej zrobiłem, tylko tyle, że nic mi to nie dało bo z linków które się pokazały nie dowiedziałem się jaka to czcionka.

KS
13-12-2011, 17:11
A to nie Arial pochylony i pogrubiony?

Napisz sobie Nikon w Wordzie i pokombinuj.

darkmajin
13-12-2011, 17:20
w google może i umiesz wpisać, ale trzeba jeszcze w linki kliknąć wiesz ?:D

z reguły firmy modyfikują istniejące, najbliżej jest helvetica jedyna różnica to " i ", ale można je łatwo poprawić...

logo nikona wrzucone na whatthefont wyrzuca

Berthold Standard-Diagonal
Nimbus Sans D Diagonal
Imago BQ-Extra Bold Italic

wszystko znalezione przez "nikon font" w google nie przełączając 1szej strony...

grzegorzdz72
13-12-2011, 18:46
w google może i umiesz wpisać, ale trzeba jeszcze w linki kliknąć wiesz ?:D

z reguły firmy modyfikują istniejące, najbliżej jest helvetica jedyna różnica to " i ", ale można je łatwo poprawić...

logo nikona wrzucone na whatthefont wyrzuca

Berthold Standard-Diagonal
Nimbus Sans D Diagonal
Imago BQ-Extra Bold Italic

wszystko znalezione przez "nikon font" w google nie przełączając 1szej strony...

Myslisz kolego ze wcześniej tego nie próbowałem ?
jak wrzuciłem logo NIKONa na whatthefont to wyrzuciło mi całkiem inne czcionki:

Swagg Black Italic
Proxima Nova Cond Black Italic
Pragmatica Cond Black Oblique

...tak więc tą metode to można o kant d...y rozbić

samek
13-12-2011, 18:49
...tak więc tą metode to można o kant d...y rozbić

Szanowny kolega myśli, że logo NIKON powstało przez wzięcie po prostu jakiegoś istniejącego kroju fontu?
Zazdroszczę optymizmu oraz ufności.

grzegorzdz72
13-12-2011, 19:08
Szanowny kolega myśli, że logo NIKON powstało przez wzięcie po prostu jakiegoś istniejącego kroju fontu?
Zazdroszczę optymizmu oraz ufności.

To prawda mój optymizm był chyba zbyt daleko idący ;-)

sote
13-12-2011, 20:28
co podrabiasz? ;)

Semati
13-12-2011, 20:31
co podrabiasz? ;)

hhha aahha

i wątek się zakończył...

grzegorzdz72
13-12-2011, 23:19
co podrabiasz? ;)

aparaty, lampy, szkła ....co chcesz ;-)

a tak poważnie chciałem sobie wyciąć na ploterze z folii napis Nikoniarze.pl na tył samochodu i tyle ....

RobertMiernik
13-12-2011, 23:22
A z nikoniarzowego banerka nie możesz/chcesz tego wyciąć?

grzegorzdz72
13-12-2011, 23:24
A z nikoniarzowego banerka nie możesz/chcesz tego wyciąć?

Niestety, zresztą potrzebuję ten napis w postaci wektorowej (do Corela) a nie w bitmapie.

bogdi64
13-12-2011, 23:30
bitmapę importujesz do corela, obrysowujesz, wypełniasz, usuwasz warstwę z bitmapą i po kłopocie

grzegorzdz72
13-12-2011, 23:38
bitmapę importujesz do corela, obrysowujesz, wypełniasz, usuwasz warstwę z bitmapą i po kłopocie

Trochę za dużo roboty, poza tym musiałbym mieć bitmapę w wysokiej rozdzielczości żeby dobrze obrysować, dlatego tę myślałem o jakiejś czcionce no ale cóż....

samek
13-12-2011, 23:41

:)
No cóż. Łatwo radzić, a czasami trudniej wykonać.
Praktyka to nie siedzenie wygodnie przed kompem i zgrywanie fachowca.

bogdi64
13-12-2011, 23:50
:)
No cóż. Łatwo radzić, a czasami trudniej wykonać.
Praktyka to nie siedzenie wygodnie przed kompem i zgrywanie fachowca.

masz 100% racji, jak się chce to jednak można spróbować i poświęcić troszkę czasu zwłaszcza, że logo nikona jest dość proste (i wierz mi nie raz to robiłem - niestety)
ps: to tylko porada amatora .....

samek
13-12-2011, 23:51
...(i wierz mi nie raz to robiłem - niestety)

Ja z tego żyję - DTP.

bogdi64
14-12-2011, 00:00
Ja z tego żyję - DTP.

no to współczuję, ja niestety z TEGO nie muszę żyć ...logo NIKONA jest dość proste więc pójdzie to w miarę szybko, przestałem to robić "komercyjnie" po zleceniu za "Bóg zapłać" obrazu format 9 x A3 z odbitki 10/15, tydzień czasu "dziergania"
ps: rok czasu przesiedziałem w studio DTP, wiem co to znaczy

grzegorzdz72
14-12-2011, 00:13
Panowie nie ma o co kopii kruszyć, z napisem sobie bez problemu poradzę tym bardziej że logo N w postaci wektorowej można bez problemu w sieci znaleźć np tu: http://www.brandsoftheworld.com/search/logo/nikon , pozostanie jedynie dorobienie brakujących liter do napisu Nikoniarze.pl i tyle.

Wątek rozpocząłem bo myślałem że jest jakaś konkretna czcionka, wtedy byłoby najprościej.

swider
14-12-2011, 02:07
[…] pozostanie jedynie dorobienie brakujących liter do napisu Nikoniarze.pl i tyle.
Pamiętaj tylko o ligaturce, bo bez niej logo traci smaczek. ;)
A tak w ogóle to nie prościej byłoby napisać do Czornyja, autora forumowego logo? Po co kombinować…

velaskez
14-12-2011, 22:06
Swiderku, nie każdy tu jest takim dinozaurem, żeby wiedzieć kto robił nasze logo :D

grzegorzdz72
15-12-2011, 15:10
Pamiętaj tylko o ligaturce, bo bez niej logo traci smaczek. ;)
A tak w ogóle to nie prościej byłoby napisać do Czornyja, autora forumowego logo? Po co kombinować…

Pisałem na PW do Czornyja, ale niestety nie odpowiedział w ogóle na moją prośbę o logo, ale to nic, już sobie poradziłem z tym tematem.

swider
15-12-2011, 15:13
Swiderku, nie każdy tu jest takim dinozaurem […]
Chcesz mnie obrazić? ;)
A poza tym to wcale tak dawno nie było… ;)

Pisałem na PW do Czornyja, ale niestety nie odpowiedział w ogóle na moją prośbę o logo, ale to nic, już sobie poradziłem z tym tematem.
Czyli co, wątek można zamknąć? :)

grzegorzdz72
15-12-2011, 15:17
Co prawda główne pytanie "NIKON - jaka czcionka?" nie doczekało się konkretnej odpowiedzi, ale logo już mam więc chyba można wątek zamknąć.