PDA

Zobacz pełną wersję : Pada AF w F100?

jarek77
21-02-2007, 19:58
Witam. Ostatnio F100 zaczyna mi fiksowac, mianowicie przy ogniskowaniu w poblize nieskonczonosci (na roznych obiektywach, szczegolnie pow. 100mm) nie lapie ostrosci, zjezdza na minimalna odleglosc ostrzenia i doslownie zacina sie, nie mozna wyostrzyc na jakakolwiek odleglosc, ruszy dopiero po odnalezieniu ostrosci-trzeba poszukac obiektywem, najczesciej pod nogami i dopiero z dobiegaczka dojechac do interesujacego mnie celu:( czy to normalne?? warunki swietlne np dzisiaj byly bardzo dobre i ten feler nie zawsze daje sie we znaki. Czy ktos na forum spotkal sie z podobnym problemem? Pozdrawiam. Jarek

jarek77
26-02-2007, 15:35
Na to wygląda, że wszystkim pozostałym właścicielom efsety chodzą jak należy tylko ja mam jakiegoś pecha prześladowcę :/ po paru.... iluś tam próbach i testach dochodzę do wniosku, że centralny punkt AF nie łapie poziomych lini czy jakoś tak, dotyczy to motywów małokontrastowych: odległy obiekt, horyzont, jednolita ściana lasu, niebo. Można to obejść obracając aparat o 90 stopni ew przełączyć na inne pole AF przy statycznych obiektach nie przeszkadza, zazwyczaj nie ma problemu w fotografowaniu bliskich planów ale już mogę sobie pomarzyć o "strzeleniu" fotki np ptaka w locie:( Ponowię więc pytanie: czy ktoś miał do czynienia z podobnym zachowaniem AF, czy też pozostaje mi tylko serwis(żona mnie zabije)??

Czornyj
26-02-2007, 15:49
Może sublustro lub sensor AF uległy przybrudzeniu? Przedmuchaj go solidnie, a nuż pomoże...

jarek77
26-02-2007, 16:04
Dziękuję za radę, przedmuchałem i wychuchałem wzdłuż i wszerz już parę razy, na lusterku sa jeszcze mikroskopijne pyłki ale nie chce go pucować czymś innym poza powietrzem i myślę, że one raczej w niczym nie przeszkadzają, zresztą jak obrócę aparat to ostrzy lepiej-wtedy tylko niebo albo jednolita ściana wprowadza go w błąd i zacina się, a jak przełącze na inne pole bez zarzutu już chodzi AF czyli jak nie może złapać ostrości to przejedzie sobie w te i w tamta strone zatrzymując sie na nieskończoności. Chyba to będzie kropnięty czujnik, może jakiś styk, czyli tak czy inaczej raczej serwis :evil: A przy okazji, ku czemu służą te trzy jakby diodki obok czujnika AF-podświetlenie, czujnik TTL?

Pilot-Pirx
05-03-2007, 19:46
Zawsze jest możliwość że to obiektyw się zacina. Przetestuj na innym.

jarek77
06-03-2007, 14:59
sprawdzalem na kilku niestety, im wieksza ogniskowa, wieksza odleglosc(w okolicach nieskonczonosci szczegolnie) i mniej kontrastowy cel tym gorzej:( ale to tylko na polu centralnym, jakby nie bylo najwazniejszym