Zobacz pełną wersję : Gwarancja na obiektyw
Cześć,
mam takie 2 pytania, gdyż przymierzam się do zakupu obiektywu:
Od czego jest uzależniona długość gwarancji na obiektyw? Czy to normalne, że trwa tylko rok? Moje pytanie dotyczy obiektywów Nikkor. Troszkę zdziwiłem się, gdy ujrzałem tak krotki okres gwarancyjny (np. sklep Fotozakupy).
Moje drugie pytanie, w sumie też mieszczące się w tej kategorii: Jeżeli na stronie sprzedawcy (sklep) w opisie obiektywu nie ma wymienionej osłony przeciwsłonecznej to trzeba o nią zapytać czy jest to standardowe wyposażenie kupowanego obiektywu (wraz z zaślepkami) i taka konieczność zapytania nie zachodzi? Na niektórych stronach obiektywy w opisie mają osłonę wymienioną , a na niektórych nie. Jest to zwykłe niedopatrzenie? Wiadomo, że zadzwonię przed zamówieniem i dopytam, ale jak to jest w praktyce?
Dziękuję za odpowiedzi
ronc
Na całym świecie standartowa gwarancja na szkła Nikona wynosi jeden rok, aczkolwiek w niektórych krajach (jak USA) obiektywy sprzedawane przez autoryzowanych dystrybutorów Nikkorów mają gwarancję 5-letnią pod warunkiem rejestracji i przedstawienia dowodu zakupu. W Hiszpanii i Włoszech szkła mają gwarancje dwuletnie, ale taki okres gwarancyjny nie jest zapewniany przez serwis Nikona, ale przez sklep (nie każdy zresztą). Niestety ani jedno ani drugie nie działa w Polsce.
A to co jest dołączane do obiektywu znajdziesz na stronie Nikona: http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses
http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page?lang=
Sporo nowych modeli Nikona ma 2 lata gwarancji.
Dzięki chłopaki za informacje. Obiektyw już zamówiłem i mam potwierdzenie, że wszystkie części, które znajdują się na stronce, którą podał markB, są również w zestawie.
Zmartwiliście mnie jednak tą gwarancją... O czym może to świadczyć, że takie praktyki są w Polsce i innych krajach oprócz tych wymienionych? Topowe marki, z reguły działają w drugą stronę.
Wychodzi na to, że głupim pomysłem nie będzie zakup obiektywu w USA. W przypadku usterki po roku użytkowania, bardziej (zdaje się?) opłacalne będzie wysłanie obiektywu do USA niż naprawa go w Polsce (w zależności oczywiście od usterki). Oczywiście mam nadzieję, że Nikkory tak szybko się nie psują ;-)
Który obiektyw planujesz kupić? :)
Michaelius
13-12-2011, 20:29
Dzięki chłopaki za informacje. Obiektyw już zamówiłem i mam potwierdzenie, że wszystkie części, które znajdują się na stronce, którą podał markB, są również w zestawie.
Zmartwiliście mnie jednak tą gwarancją... O czym może to świadczyć, że takie praktyki są w Polsce i innych krajach oprócz tych wymienionych? Topowe marki, z reguły działają w drugą stronę.
Wychodzi na to, że głupim pomysłem nie będzie zakup obiektywu w USA. W przypadku usterki po roku użytkowania, bardziej (zdaje się?) opłacalne będzie wysłanie obiektywu do USA niż naprawa go w Polsce (w zależności oczywiście od usterki). Oczywiście mam nadzieję, że Nikkory tak szybko się nie psują ;-)
Generalnie swiadczy to o tym jak dana marka szanuje rynek.
Który obiektyw planujesz kupić? :)
Nikkor 35mm f/1.8G . Wymknął mi się ostatnio z rąk na giełdzie tego forum ;-) < Jakiś łotrzyk szybciej ode mnie wpłacił pieniądze ;-) > Na szczęście w miarę tanio znalazłem nowy w Krakowie i już mam zamówiony. W piątek odbieram. Przy okazji poszukiwań obiektywu w zacnej cenie odkryłem przypadkowo (może to już wiecie? - pewnie tak ;-) ), że właścicielem FotoJokera, FotoBasi (sic!) i Niezdzieramy jest jedna i ta sama firma ;-) Muszę przyznać ciekawa strategia, szczególnie zauważalne w przeglądarkach cenowych, gdy wszystkie trzy są najwyżej przy poszukiwaniu najtańszego ;-)
Generalnie swiadczy to o tym jak dana marka szanuje rynek.
Jeszcze dwa (?) trzy lata temu był dwuroczny okres gwarancyjny, ciekawe dlaczego zrezygnowali. Czyli co ? Firma wychodzi z założenia , że ludzie i tak będą kupować, bo marka na tyle jest silna ?
W praktyce polskie prawo daje nam 2 letnią gwarancję na m. in, obiektywy, ale na zasadzie niezgodności towaru z umową i jest to realizowane przez sklep, a nie przez firmę nikon.
Odsyłam do lektury ustawy konsumenckiej.
Michaelius
15-12-2011, 20:46
Jak kupujesz prywatnie. Jak kupujesz na firme nie masz tych 2 lat ani wiekszosci z pozostalych przywilejow ustawowych.
W przypadku firmy masz rękojmie za wady fizyczne, czyli przez pół roku po zakończeniu gwarancji z tego co pamiętam.
Jak kupujesz prywatnie. Jak kupujesz na firme nie masz tych 2 lat ani wiekszosci z pozostalych przywilejow ustawowych.
Niestety dokładnie tak jest.
W praktyce polskie prawo daje nam 2 letnią gwarancję na m. in, obiektywy, ale na zasadzie niezgodności towaru z umową i jest to realizowane przez sklep, a nie przez firmę nikon.
Odsyłam do lektury ustawy konsumenckiej.
Ciebie też odsyłam. Ludzie przestańcie wypisywać bzdury na temat gwarancji, to potem zostaje w sieci i ktoś może przeczytać.
Świadczenie gwarancyjne jest w pełni dobrowolne. Żadnej firmy nie zmusza prawo do udzielania gwarancji na swoje produkty. Zmusza ją do tego rynek czyli konkurencja i klienci.
Powoływać się na niezgodność towaru z umową można przez dwa lata, ale tylko przez pierwsze pól roku domniemuje się, że wada występowała w momencie zakupu. Przez kolejne półtora roku, jak sklep nie pójdzie na rękę może być trudno i kosztownie.
Ciebie też odsyłam. Ludzie przestańcie wypisywać bzdury na temat gwarancji, to potem zostaje w sieci i ktoś może przeczytać.
Świadczenie gwarancyjne jest w pełni dobrowolne. Żadnej firmy nie zmusza prawo do udzielania gwarancji na swoje produkty. Zmusza ją do tego rynek czyli konkurencja i klienci.
Powoływać się na niezgodność towaru z umową można przez dwa lata, ale tylko przez pierwsze pól roku domniemuje się, że wada występowała w momencie zakupu. Przez kolejne półtora roku, jak sklep nie pójdzie na rękę może być trudno i kosztownie.
To, że coś może okazać się trudne lub kosztowne nie oznacza, że nie istnieje. Prawo nie zmusza do udzielenia gwarancji, ale zmusza do utrzymania zgodności towaru z umową przez okres 2 lat od zakupu w przypadku prawidłowego użytkowania. Okresu 2 lat dla nowego produktu nie da się skrócić
To domniemanie, o którym mówisz oczywiście mam miejsce. Tyle, że to tylko domniemanie.
ronc
Też planuję zakup tego obiektywu, możesz mi podesłac na PW namiary na ten sklep.
No i oczywiście pochwal się zakupem!!
Dzięki
To, że coś może okazać się trudne lub kosztowne nie oznacza, że nie istnieje. Prawo nie zmusza do udzielenia gwarancji, ale zmusza do utrzymania zgodności towaru z umową przez okres 2 lat od zakupu w przypadku prawidłowego użytkowania. Okresu 2 lat dla nowego produktu nie da się skrócić
To domniemanie, o którym mówisz oczywiście mam miejsce. Tyle, że to tylko domniemanie.
Jak tak się powołujesz na praktyczne zastosowanie owego przepisu, to proponuję odnieść do sklepu prawie dwuletni obiektyw, który kupiłeś za 700 PLN i powołać się na niezgodność towaru z umową. Odeślą do serwisu, niech serwis stwierdzi, że było użytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem (niemal pewne, że tak będzie) i niech mają na to opinię rzeczoznawcy, nawet swojego. Zostajesz z takim werdyktem, bo opinii na pewno nie dostaniesz oraz popsutym obiektywem, możesz iść do sądu. Oczywiście wszystko jest możliwe, ale czy warto?
Domniemanie jest akurat na korzyść konsumenta, zatem nie rozumiem co chciałeś przekazać w dwóch ostatnich zdaniach.
No muszę Ci przyznać rację, tak często bywa. Co nie zmienia faktu, że prawo takie mamy. No i że podobnie może być w przypadku gwarancji producenta.
Co do dwóch ostatnich zdań to fakt, troszkę źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że po pół roku nadal mamy prawo tylko trudniej go dowieść, a domniemanie to nie udowodnienie, więc sklep i to podważyć może.
Uważam, że spór jest bezzasadny bo obaj mamy rację. Ja staram się przytoczyć prawo, a Ty to jak to się często mija z rzeczywistością.
Ależ burzliwa dyskusja :-)
Mam nadzieję, że marka na tyle jest dobra, że pomimo 1 roku gwarancji, obiektyw posłuży latami :-)
ronc
Też planuję zakup tego obiektywu, możesz mi podesłac na PW namiary na ten sklep.
No i oczywiście pochwal się zakupem!!
Dzięki
Obiektyw nabyłem w Krakowie na ulicy Studenckiej nr 6 w salonie Foto-Plus (http://www.sklepfotograficzny.pl/kontakt)
Zamówiłem przez internet a odebrałem osobiście w sklepie w drodze w góry ;-) Obsługa bardzo miła, fachowa. Dali mi siedem dni na sprawdzenie obiektywu i na ewentualną wymianę, gdyby coś nie grało, także chyba ok :-)
Ponieważ nie mam swojego body sprawdziłem obiektyw na kolegi D70s (manualnie, gdyż w sklepie się okazało, że klęknął autofocus) a wczoraj podpiąłem do D80 mojej znajomej. Wszystko gra, bardzo fajnie się sprawdził podczas wyjazdu górskiego (mimo, używania manualnie ostrości) i w knajpie na spotkaniu. Teraz muszę zdecydować się na zakup jakiegoś body, bo tylko tego mi brakuje do pełni szczęścia ;-)
Ależ burzliwa dyskusja :-)
Mam nadzieję, że marka na tyle jest dobra, że pomimo 1 roku gwarancji, obiektyw posłuży latami :-)
Obiektyw nabyłem w Krakowie na ulicy Studenckiej nr 6 w salonie Foto-Plus (http://www.sklepfotograficzny.pl/kontakt)
Zamówiłem przez internet a odebrałem osobiście w sklepie w drodze w góry ;-) Obsługa bardzo miła, fachowa. Dali mi siedem dni na sprawdzenie obiektywu i na ewentualną wymianę, gdyby coś nie grało, także chyba ok :-)
Ponieważ nie mam swojego body sprawdziłem obiektyw na kolegi D70s (manualnie, gdyż w sklepie się okazało, że klęknął autofocus) a wczoraj podpiąłem do D80 mojej znajomej. Wszystko gra, bardzo fajnie się sprawdził podczas wyjazdu górskiego (mimo, używania manualnie ostrości) i w knajpie na spotkaniu. Teraz muszę zdecydować się na zakup jakiegoś body, bo tylko tego mi brakuje do pełni szczęścia ;-)
Ciekawa kolejność zakupów :) ale nie masz wcale czy po prostu sprzedałeś/zepsuło się itp.?
Ciekawa kolejność zakupów :) ale nie masz wcale czy po prostu sprzedałeś/zepsuło się itp.?
Nikon będzie moim pierwszym zakupem lustrzanki i za bardzo nie mogę się zdecydować na body, więc kupiłem najpierw obiektyw, bo z tym to najłatwiej :-) Sporo jeżdżę w góry (krajobraz, portret), tak więc doszedłem do wniosku, że 35mm idealnie wpasuje się w moje potrzeby.
W przypadku tego obiektywu kierowałem się mało wyszukaną zasadą - waga obiektywu w stosunku do jego jakości :-)
Nikon będzie moim pierwszym zakupem lustrzanki i za bardzo nie mogę się zdecydować na body, więc kupiłem najpierw obiektyw, bo z tym to najłatwiej :-) Sporo jeżdżę w góry (krajobraz, portret), tak więc doszedłem do wniosku, że 35mm idealnie wpasuje się w moje potrzeby.
W przypadku tego obiektywu kierowałem się mało wyszukaną zasadą - waga obiektywu w stosunku do jego jakości :-)
Mistrzostwo świata i okolic :D
A tak poważnie to ciekawe myślenie i dobry zakup. Teraz dobierz body do obiektywu co by nie mieć problemów z AF ;) Jakby co to na postępu skalibrują (nawiązując do tematu) :)
Mistrzostwo świata i okolic :D
A tak poważnie to ciekawe myślenie i dobry zakup. Teraz dobierz body do obiektywu co by nie mieć problemów z AF ;) Jakby co to na postępu skalibrują (nawiązując do tematu) :)
Dobrałem D90 w styczniu 2012 roku :-)
Ile ja miałem problemów w 2011 w grudniu...
Otóż zamówiłem aparat w sklepie internetowym www.lider24.media.pl <naprawdę szczerze nie polecam> Po 2 miesiącach zwodzenia skierowałem sprawę do Prokuratury Gdańskiej a po miesiącu otrzymałem zwrot pieniędzy. Po tych perypetiach kupiłem aparat w Fotojokerze (miałem dosyć internetowych zakupów) i do tego czasu nie mam z nim problemu.
Natomiast z obiektywem stała się ciekawa rzecz, otóż po kilku miesiącach zaczął się dziwnie zachowywać. Nie wiem jak nazwać ten efekt, ale gdy brałem ostrość na jakąś osobę lub przedmiot w odległości ok. 3-6 m to tło za obiektem/osobą było całkowicie poruszone. Zdjęcia krajobrazów mogłem robić tylko na dużych przesłonach (np. 1.8 ) gdyż po zastosowaniu 8 lub 11 była wielka lipa. Obiektyw, na miesiąc przed końcem tej nieszczęsnej rocznej gwarancji, oddałem do sklepu. Gwarancja została uznana i obiektyw został naprawiony.
Trzeba przyznać uczciwie, że sprzedawcy zachowali się bardzo fair, gdyż nie posiadałem paragonu, ani potwierdzenia przelewu (gdyż płaciłem gotówką) a mimo to obiektyw przyjęli do naprawy. Dzień zakupu namierzyłem na podstawie biletu kolejowego a potem już wraz ze sprzedawcą odkopaliśmy zakupy robione tego dnia :-) Ponieważ kupowałem jeszcze filtry, więc łatwo było udowodnić, że to był mój zakup. Także z tego miejsca mogę gorąco polecić chłopaków z Krakowa.
Z moim obiektywem przeszedłem już tysiące kilometrów w górach i myślę, że sprawdza się całkiem całkiem :-)
Czasami zastanawiam się czy nie kupić szerszego obiektywu, gdyż głównie "pstrykam" krajobrazy i plenery. No, ale zobaczymy :-)
I zapewne ten filtr był przyczyną dziwnego zachowania.