Zobacz pełną wersję : opłata za garaż - precedens...
Nie, nie... to nie kolejny wątek o tym jak źle jest u nas :)
Podzielę się jednak z wami gorącym tematem
Wszyscy którzy mają dom lub mieszkanie z garażem wiedzą że opłata za powierzchnię garażową jest wyższa i to znacznie od mieszkalnej... otóż jedna z firm chyba deweloperskich nie za bardzo chciała się z tym zgodzić
nie znam dokładnie szczegółów sprawy ale oczywiście chodziło o podstawę prawną do naliczania wyższych opłat za powierzchnię garażową.
Zgłosili sie więc do prawnika żeby poprowadził im sprawę... dokładnie mojego teścia.
Sprawa precedensowa a efekt taki że teść wygrał...:) więc teraz za powierzchnię garażową będziemy płacić tyle samo co za mieszkalną
i dodatkowo można napisać o zwrot kasy za pięć lat wstecz bo opłata była naliczana niesłusznie ;)
Ciekawe co teraz zrobi Urząd Miasta...
RobertMiernik
12-12-2011, 22:42
Ale o której opłacie myślisz? Cenie za metr przy sprzedaży/kupnie czy czynszu za dzierżawę/wynajem?
chodzi o podatek od nieruchomości od osób fizycznych.
A tych opłat nie ustala sobie dowolnie miasto?
A tych opłat nie ustala sobie dowolnie miasto?
Tak ale w ustawie jest wpisana maksymalna stawka. Za budynek mieszkalny( w tym i garaż znajdujący się w nim, jeżeli jego powierzchnia nie jest większa niż połowa budynku) maksymalna stawka wynosi 0,67 zł. W przypadku jeżeli garaż jest wolno stojący to podpada pod budynki "pozostałe" gdzie maksymalna stawka wynosi coś koło 7 zł.
Oczywiście są to stawki za m^2.
login_87
12-12-2011, 23:31
Czyli za 5 lat wychodzi kolo 600zl za 20m garaz...
Teść wygrał, ale w której instancji? U "nasz" nie precedensów prawnych.
Teść wygrał, ale w której instancji? U "nasz" nie precedensów prawnych.
Pewno o to chodzi http://www.rp.pl/artykul/56717,732005.html Inna sprawa, że nie dotyczy wolno stojących garaży tylko garaży w budynkach mieszkalnych gdzie garaż był traktowany jako osobny lokal . Wolno stojące dalej są opodatkowane jak "pozostałe".
precedensem to u NAS jest ,że w tych samych sprawach są różne wyroki i oba są zgodne z prawem...
taaa, już Ci oddadzą....
Panowie przeciez nie o to chodzi czy to jest duża kwota czy też nie...
chodzi o to że miasto sobie liczy i bezpodstawnie nalicza wyższe opłaty no i o to że u nas również może zdarzyć precedens ;)
a do takich spraw dochodzi właśnie dla tego ,że są ludzie którzy niezgadzając się z pewnymi rzeczami nie tylko o nich mówią ale również zdecydowanie robią coś w tym kierunku.
Ja również jakiś czas temu nie mogłem zrozumiec czemu posiadajac samochód na firmę i chcąc z niego zrobić darowiznę komuś z rodziny mam płacić podatek od jakiejś wartości giełdowej czy inne bzdety i...
okazało się że nie muszę nic płacić skoro to przecież darowizna ;)
Panowie przeciez nie o to chodzi czy to jest duża kwota czy też nie...
chodzi o to że miasto sobie liczy i bezpodstawnie nalicza wyższe opłaty no i o to że u nas również może zdarzyć precedens ;)
Ale precedens nie ma u nas mocy prawnej, nie jesteśmy w Juesej ;)
Ale precedens nie ma u nas mocy prawnej, nie jesteśmy w Juesej ;)
U nas zdarza się, że w takich samych sprawach, a nawet przy tych samych stronach, są dwa różne
postanowienia sądu. Nieraz to nawet ten sam sędzia.
ja napiszę wniosek do Urzędu Miasta o zmianę naliczania stawki więc zobaczymy
będę wiedział już w styczniu ;)
ja napiszę wniosek do Urzędu Miasta o zmianę naliczania stawki więc zobaczymy
będę wiedział już w styczniu ;)
Weź pod uwagę, że takie orzeczenie Sądu Administracyjnego dotyczy osób, które zaskarżyły jakąś decyzję jakiegoś urzędu.