Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zeiss Planar ZF *T 85/1.4

Sławek
21-02-2007, 17:25
Pojawił się test na:

http://www.photozone.de/8Reviews/index.html

Ładne cacko :)

nowart
21-02-2007, 18:21
już wczoraj czytałem... optyczny i mechaniczny rzeźnik :D

adrian
21-02-2007, 18:32
Kopie po jajach :) Co zeiss to zeiss :mrgreen:

Czornyj
21-02-2007, 18:48
:shock: O scheiße!!!

Nikon powinien brać się do roboty, tym bardziej że - do cholery - też potrafi!!!!:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_105_28vr/index.htm

nowart
21-02-2007, 19:11
może to tylko moje subiektywne odczucia ale w porównaniu z tym Zeissem to ... niewiele potrafi...
To co Nikon pokazuje na 2.8 Zeiss potrafi już prawie przy 1.4 a to już jest przepaść. Poza tym dużo lepsze wykonanie to też niemały plus. No i cena - porównując 85 Zeissa i Nikona tu niestety Nikon też daleko w tyle. Zeisa można dostać z tego co widzę za ok 920$.
Miałem w rękach Zeissa ale 50mm - po prostu bajka!! Dbałość o najmniejsze szczegóły i sam metal i szkło. Ta 85 z pewnością nie będzie gorsza...
Szkoda, że manuale...

Vadim
21-02-2007, 19:31
:shock: O scheiße!!!

He,he,he... A podobno to taka trochę lipa miała być... Piękna sprawa. Profi-studio ma na co wydawać kasę.

Pozdrawiam

Kolekcjoner
22-02-2007, 00:13
Ciekawe czy zrobią kiedyś wersję AF?

fridrih
23-02-2007, 19:49
No i niech mi teraz ktoś powie że stalki takiejak 20, 24, 28, 35, 85 są super rewelacyjne i że nie trzeba ich poprawiać... Nkon musi się wziąć do roboty i zadbać o to by go nie wykopali z interesu

Sławek
23-02-2007, 23:53
Nie rozdzierałbym tak od razu szat. Wyniki Zeiss-ów są owszem lepsze, ale na odbitkach to trzeba by się naprawdę uważnie doszukiwać różnic.

Vadim
24-02-2007, 00:44
Aparat by dali do obiektywów zeissa jakiś dobry, a nie jeden zrobili i zniknął...

Pozdrawiam

Wini
25-02-2007, 12:54
Nie rozdzierałbym tak od razu szat. Wyniki Zeiss-ów są owszem lepsze, ale na odbitkach to trzeba by się naprawdę uważnie doszukiwać różnic.
Wyniki w testach lepsze
Ciekawe czy kiedyś znowu pojawi sie rozpoznanie bojem (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=21244575)

StruceL
06-03-2007, 10:46
jak sobie patrzę na specyfikację nikona 85/1.4 i zeissa 85/1.4 to nie dziwię się, że zf to optyczny kosiarz. przede wszystkim posiada o 3 soczewki mniej niż nikon. poza tym rozmiary i szerokość gwintu filtra stanowią poważną zaletę. co do jakości na odbitkach to jakby założyć velvię i dobrze naświetlić klatkę to na pełnej dziurce na a4 nie jeden onanista by się doszukał różnic. marzy mi się 50 i 85 zf :)

Kolekcjoner - a po co? af ma nikon. a tak na marginesie to nikon powinien odświeżyć kolekcję stałek, dołożyć swm i oczywiście poprawić optykę pod cyfrę.

Kolekcjoner
06-03-2007, 17:52
Kolekcjoner - a po co? af ma nikon. a tak na marginesie to nikon powinien odświeżyć kolekcję stałek, dołożyć swm i oczywiście poprawić optykę pod cyfrę.

A po to że są ludzie, którzy mają problem z ręcznym ostrzeniem i dla nich ktoś po coś wymyślił i zrobił AF.

BTW - jak piszesz "na czarno" to osoby, które mają włączone forum w stylu "black" w ogóle nie widzą Twoich postów.

StruceL
06-03-2007, 22:11
a co to za głupota z tymi kolorami. jakieś niedopatrzenie administratorów. przecież od czytania białego tekstu na czarnym tle bolą oczy. to jest niezdrowe. dlatego używam białego forum i pisze w standardowym kolorze czarnym. to jest logiczne i naturalne. więc proszę na mnie nie krzyczeć, że piszę tak jak się pisze :)

rabijki
06-03-2007, 22:42
Strucel
jak ci nie zalezy zeby cie czytali to twoja sprawa
ja na przyklad wole NIEZDROWE czarne tlo i tyle. nie bedziesz mi tu dyktowal jak mam ogladac forum bo nic ci po prostu do tego!!!

Kolekcjoner
07-03-2007, 11:22
Strucel
jak ci nie zalezy zeby cie czytali to twoja sprawa
ja na przyklad wole NIEZDROWE czarne tlo i tyle. nie bedziesz mi tu dyktowal jak mam ogladac forum bo nic ci po prostu do tego!!!

Dla mnie cały cymes tego forum to to że jest czarne. StruceL ja na Ciebie nie krzyczę pisz jak chcesz. Uświadamiam Ci tylko systucję.

Jacek_Z
07-03-2007, 11:35
a co to za głupota z tymi kolorami. jakieś niedopatrzenie administratorów. przecież od czytania białego tekstu na czarnym tle bolą oczy. to jest niezdrowe. dlatego używam białego forum i pisze w standardowym kolorze czarnym. to jest logiczne i naturalne. więc proszę na mnie nie krzyczeć, że piszę tak jak się pisze :)
możesz pisać domyślnym kolorem czcionki a nie czarną.
Domyślna na jasnym forum jest czarna - i dlatego dla ciebie wizualnie sie nic nie zmieni, a na czarnym sama sie zmienia na białą - i inni widzą twoje teksty.

StruceL
11-03-2007, 18:44
możesz pisać domyślnym kolorem czcionki a nie czarną.
Domyślna na jasnym forum jest czarna - i dlatego dla ciebie wizualnie sie nic nie zmieni, a na czarnym sama sie zmienia na białą - i inni widzą twoje teksty.

No właśnie. Dzięki za info. Przepraszam za zamieszanie.