Zobacz pełną wersję : D5000 Wstępne podniesienie lustra
Nie potrafię znaleźć opcji pozwalającej na wstępne podniesienie lustra ( przy zdjęciach ze statywu z e zdalnym wyzwalaniem migawki). Podnosząc najpierw lustro i pozwalając na uspokojenie się drgań chciałbym do maksymalnie usunąć efekt poruszenia aparatu.
W d5000 nie ma takiej możliwości.Trzeba stosować "opóźnienie ekspozycji".
Pilot, albo wężyk spustowy.
w D5000 można zrobić "opóźnienie ekspozycji" o 10 sekund tylko. 2 sekundy w przypadku pilota.
wojtziech
11-12-2011, 22:45
Nie potrafię znaleźć opcji pozwalającej na wstępne podniesienie lustra ( przy zdjęciach ze statywu z e zdalnym wyzwalaniem migawki).
„Tryb opóźnienia ekspozycji” - opcja d5 w „ustawieniach osobistych” (ikona ołówka) opisana jest w instrukcji (strona 159) tak:
...aby opóźnić wyzwolenie migawki do około 1s po naciśnięciu spustu migawki i podniesieniu lustra
Najpierw podnosi się lustro (robi się ciemno w wizjerze), po chwili kłapnięcie migawki. Przypuszczam, że przy zdalnym wyzwalaniu też działa (nie mam niestety pilota ani wężyka aby to sprawdzić).
w D5000 można zrobić "opóźnienie ekspozycji" o 10 sekund tylko. 2 sekundy w przypadku pilota.
Opóźnienie o 10s to oczywiście coś zupełnie innego (samowyzwalacz), przy tym opóźnieniu po 10s od naciśnięcia spustu podnosi się lustro i od razu kłapie migawka. Nie wiem jak działa zdalne wyzwolenie z opóźnieniem (2s), spodziewam się, że tak jak samowyzwalacz i to także jest coś innego niż „tryb opóźnienia ekspozycji”.
krzysiek.81
12-12-2011, 10:23
Witam
-opóźnienie 2 lub 10 sekund to zwykły samowyzwalacz- wciskasz spust lub przycisk na pilocie i po 2 lub 10 s aparat podnosi lustro i wyzwala migawkę (jednocześnie)
-" opóźnienie ekspozycji" to coś jak wstępne podnoszenie lustra, wciskasz spust lub pilot czy tam wężyk i aparat podnosi lustro a po 1 s wyzwala migawkę
- wstępne podnoszenie lustra działa na zasadzie ,że jedno wciśnięcie spustu lub pilota powoduje podniesienie lustra , a kolejne wyzwolenie migawki i opuszczenie lustra ( ten tryb o tyle jest lepszy od " opóźnienia ekspozycji, że sam decydujesz kiedy wyzwolić migawkę)
D5000 nie posiada wstępnego podnoszenia lustra, tylko tryb "opóźnienia ekspozycji. To i tak dobrze bo np. taki D3000 lub D3100 w ogóle nie ma takiej opcji i trzeba stosować specjalne wężyki z taką funkcją ( oczywiście droższe ).
W sumie do D5000 też możesz dokupić specjalny wężyk i mieć "pełną opcję" wstępnego podnoszenie lustra
Pozdrawiam.
To i tak dobrze bo np. taki D3000 lub D3100 w ogóle nie ma takiej opcji i trzeba stosować specjalne wężyki z taką funkcją ( oczywiście droższe ).
W sumie do D5000 też możesz dokupić specjalny wężyk i mieć "pełną opcję" wstępnego podnoszenie lustra
Pozdrawiam.
Funkcja podnoszenia lustra musi być zaimpletowana w body i na jej brak nie pomoże żaden wężyk. Ale w dzisiejszych czasach różne cuda się zdarzają:-?
Jeżeli masz informację o takim cudzie w postaci tego wężyka, to poproszę o szczegóły.
krzysiek.81
12-12-2011, 12:14
Funkcja podnoszenia lustra musi być zaimpletowana w body i na jej brak nie pomoże żaden wężyk. Ale w dzisiejszych czasach różne cuda się zdarzają:-?
Jeżeli masz informację o takim cudzie w postaci tego wężyka, to poproszę o szczegóły.
Nie sprawdzałem co prawda czy to działa, ale przeglądając kiedyś allegro widziałem takie wężyki.Nawet byłem wtedy zainteresowany bo miałem D3100 ,ale sprzedałem i nie interesowałem się później tematem.
Chodzi mi o takie coś :
http://allegro.pl/pixel-tc-252-nikon-mc-dc2-wezyk-spustowy-interwal-i1968277333.html
Czytając z opisu aukcji:
"
. Opóźnienie wyzwolenia migawki: od 0s do 99h59m59s z dokładnością do jednej sekundy;
"
Teraz jednak czytam dokładniej i chyba jednak nie miałem racji bo to prawdopodobnie chodzi o zwykły samowyzwalacz, tylko czas można dowolnie ustawić.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd :)
Dziękuję Kolegom za wyczerpujące podpowiedzi. Rzeczywiście w instrukcji ani w menu nie ma pozycji:wstępne podniesienie lustra ale jest: opóźnienie ekspozycji.
To rzeczywiście działa jak piszą: po naciśnięciu migawki słychać podniesienie lustra a po sekundzie następuje wyzwolenie migawki. I to jest to o co mi chodziło. Niestety- nie umiem czytać uważnie... :-(
Jeszcze raz dziękuję, bez was nie odkryłbym tego.
D5000 ma tą wadę że nie ma samowyzwalacza po 2 sekundach. Ma tylko taką możliwość z pilota. Taki bubel.
Albo samowywazalacz 2 sekundowy i 10 sekundowy z pilota, albo 10 sekundowy normalny.
D5000 ma tą wadę że nie ma samowyzwalacza po 2 sekundach. Ma tylko taką możliwość z pilota. Taki bubel.
Albo samowywazalacz 2 sekundowy i 10 sekundowy z pilota, albo 10 sekundowy normalny.
Jeśli czegoś nie jesteś pewien to nie pisz, wprowadzasz innych w błąd.
D5000 ma opóźnienie samowyzwalacza 2, 5, 10, 20 sekundowe, 10 sekund jest ustawieniem domyślnym.
hijax_pl
14-12-2011, 23:16
Nie sprawdzałem co prawda czy to działa, ale przeglądając kiedyś allegro widziałem takie wężyki.To wężyk z interwałometrem. Nie podnosi lustra ani nie oĻżnia migawki. Po prostu "wciska" spust migawki po zadanym czasie. I może tę operację powtarzać.
krzysiek.81
14-12-2011, 23:29
To wężyk z interwałometrem. Nie podnosi lustra ani nie oĻżnia migawki. Po prostu "wciska" spust migawki po zadanym czasie. I może tę operację powtarzać.
Tak już wiem, trochę pospieszyłem się z odpowiedzią, ale zaraz przeedytowałem posta
"Teraz jednak czytam dokładniej i chyba jednak nie miałem racji bo to prawdopodobnie chodzi o zwykły samowyzwalacz, tylko czas można dowolnie ustawić.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd"
Po prostu przeczytałem to co chciałem żeby pisało,a nie to co pisze :)