PDA

Zobacz pełną wersję : czy w przypadku zakupu na Fvat mam możliwość zwrotu towaru do sklepu?

simil
11-12-2011, 17:49
Witajcie , czy w przypadku zakupu obiektywu na fvat mam możliwośc zwrotu go do sklepu- zakupu dokonałem w czwartek 08.12.2011 czyli teoretycznie nie mineło jeszcze 10 czy 14 dni , jak myślicie? obiektyw kupiłem osobiscie w sklepie - jednak po powrocie do domu przetestowałem na spokojnie i troche sie rozczarowałem...

wonito
11-12-2011, 17:52
faktura nie ma tutaj nic do rzeczy
pytanie czy sklep respektuje zwroty, niby w prawie konsumenta masz to zagwarantowane ale wiadomo jak jest :/

nowart
11-12-2011, 17:57
Prawo takie ma jedynie osoba fizyczna. Kupując na firmę nie przysługuje nam ustawowo termin 10 dni na zwrot towaru.

simil
11-12-2011, 18:01
teoretycznie na stronie internetowej sklepu w którym stacjonarnie kupiłem obiektyw jest zapis " Klient ma prawo odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, składając stosowne oświadczenie na piśmie." złozyłem zapytanie do sklepu , ale narazie bez odp - jesli nie odpisza w pon zadzwonie , chcialem tylko wiedziec czy muszą się zgodzić czy mogą powiedziec " widziałeś co brałeś ,narazie"

mateo912
11-12-2011, 18:01
Witajcie , czy w przypadku zakupu obiektywu na fvat mam możliwośc zwrotu go do sklepu- zakupu dokonałem w czwartek 08.12.2011 czyli teoretycznie nie mineło jeszcze 10 czy 14 dni , jak myślicie? obiektyw kupiłem osobiscie w sklepie - jednak po powrocie do domu przetestowałem na spokojnie i troche sie rozczarowałem...

Prawo takie ma jedynie osoba fizyczna. Kupując na firmę nie przysługuje nam ustawowo termin 10 dni na zwrot towaru.

dodatkowo przy odbiorze osobistym (nawet jeśli było zamawiane przez internet) nie przysługuje 10 dni na zwrot.
Tak że jedynie zostaje Ci spróbować wymienić na inny.

simil
11-12-2011, 18:06
nie był zamawiany przez internet, po prostu kupiony w sklepie. Szkoda, ale mimo wszystko spróbuję dogadac się ze sprzedawcą

wonito
11-12-2011, 18:08
ja kilka razy oddawałem towar jako firma
kwestia dogadania się ze sklepem
zawsze miałem wrażenie ze na firmę jest łatwiej

simil
11-12-2011, 18:10
było by fajnie gdyby sprzedawca się zgodził... jutro bede się kontaktował w tej sprawie . Dzieki za odpowiedzi

RobertMiernik
11-12-2011, 18:29
Skoro mają taki zapis na stronie, to może się uda, możesz się na to powołać, może będzie prościej.

Teoretycznie prawo do zwrotu przysługuje tylko fizolom kupującym przez internet i tylko jeśli towar nie nosi jakichkolwiek śladów użytkowania. Czyli w zasadzie jeśli kupisz coś zapakowanego w blister plastikowy to już samo otwarcie powoduje powstanie śladów i teoretycznie uniemożliwia zwrot...

Jeśli nie chcesz zwrócić tylko wymienić to nie powinno być problemu, jeśli całkiem zwrócić i odebrać kasę, to może być gorzej ale spróbować zawsze warto.

Jacek_Z
11-12-2011, 21:52
zawsze miałem wrażenie ze na firmę jest łatwiejNiestety jest dokładnie na odwrót. Firma to nie konsument, nie można zwrócić aparatu (o ile sklep sie łaskawie nie zgodzi). Jeśli sprzet nie jest OK to nie można korzytać z rękojmi tylko dokonywać naprawy gwarancyjnej. Masakra.
Jest jedna zaleta - możliwość odpisania VATu.

Art Erie
11-12-2011, 21:59
Niestety jest dokładnie na odwrót. Firma to nie konsument, nie można zwrócić aparatu (o ile sklep sie łaskawie nie zgodzi). Jeśli sprzet nie jest OK to nie można korzytać z rękojmi tylko dokonywać naprawy gwarancyjnej. Masakra.

Chyba jest jednak możliwość zakupu towaru na paragon i wystawienie FV w określonym terminie (kilka dni).

Jacek_Z
11-12-2011, 22:07
Chyba jest jednak możliwość zakupu towaru na paragon i wystawienie FV w określonym terminie (kilka dni).Tak. Ale jak już się kupi z fakturą to po ptakach.

prz3mo
11-12-2011, 23:29
Dlatego warto brać na początku paragon, a jak jest wszystko OK to udać się po fakturę.

freefly
12-12-2011, 04:03
Niestety jest dokładnie na odwrót. Firma to nie konsument, nie można zwrócić aparatu (o ile sklep sie łaskawie nie zgodzi). Jeśli sprzet nie jest OK to nie można korzytać z rękojmi tylko dokonywać naprawy gwarancyjnej. Masakra.

W przypadku konsumentów jest niezgodność towaru z umową zgodnie z ustawą konsumencką. Pozostałym "przysługuje" rękojmia za wady fizyczne wg. KC.

Majek
12-12-2011, 11:48
Wy to byście od razu sprzedawcę ustawami straszyli... Wielokrotnie oddawałem różne rzeczy, które się po prostu nie sprawdziły z jakiegoś powodu. Za każdym razem udawało mi się po prostu dogadać z firmą na racjonalnych warunkach... Ktoś, kto prowadzi firmę wie, że jeżeli klienta nie "zadowoli", to ten klient już nie wróci, pójdzie sobie do innego sklepu. Może miałem szczęście do zakupów, ale wszyscy zawsze mi idą na rękę. Jeżeli kupiłeś obiektyw, bo jest Ci potrzebny i jeżeli ten konkretny nie spełnia Twoich oczekiwać, a nadal potrzebujesz takiego szkła, to się dogadaj na wymianę. W sensie, że oddasz ten, a weźmiesz jakiś inny, kupisz coś innego...

EDIT:
Ewentualnie, jak już Ci będzie duże problemy robił, to go po prostu na Allegro wystaw i sprzedaj nawet ciut poniżej kosztów zakupu. Będziesz parę złotych w plecy, ale to będzie jak gdyby opłata za Twoją hmm... niewiedzę...

TOP67
12-12-2011, 12:09
Warto wcześniej zapytać sprzedawcę o możliwość zwrotu towaru. To był sklep stacjonarny, więc ustawa o zakupach na odległość tu nie ma zastosowania. Jeśli gwarancja nie została podbita, to jest spora szansa na zwrot. Czasami trzeba zakupić coś innego za podobną kwotę.

Natomiast przy zakupie na odległość na firmę, są dwa sposoby na zachowanie 10 dni na zwrot. Po pierwsze zakup na paragon i wymiana. Bardzo często jednak sklepy wystawiają faktury nawet dla osób fizycznych. Jeśli firma jest jednoosobowa, to wystarczy kupić z fakturą na osobę fizyczną (byle z podanym NIP) i ja zaksięgować. Puryści mogą wysłać notę księgową z dopisaną nazwa firmy.

Rafał_Sz
12-12-2011, 13:16
Kupiłem kiedyś iMaca za 6 czy 7 tys. zł. Rozpakowałem, pobawiłem się i stwierdziłem, że zrobiłem wyjątkowo pochopny i głupi zakup. Co było robić? Na drugi dzień podjechałem do sklepu, pogadałem ze sprzedawcą i za 200 zł rekompensaty oddałem sprzęt. Zakup był na f-rę i na dodatek płatne kartą. Oddano mi gotówkę. Jak widać czasami wystarczy pogadać, choć wydawało mi się, że mam małe szanse, jeśli nie powiedzieć zerowe.

Majek
12-12-2011, 13:17
Jak widać czasami wystarczy pogadać, choć wydawało mi się, że mam małe szanse, jeśli nie powiedzieć zerowe.Dokładnie tak.

cytrus
15-12-2011, 12:14
Już dobry parę lat pracuje w handlu. Nie ma już zwrotu wynikającego z tzw. rękojmi - jest niezgodność towaru z umową i tutaj kupujący musi udowodnić, że towar nie posiada funkcji jaką powinien mieć - na tym polega niezgodność. Jeśli zakupię np. lapka i okaże się, że jest jednak za słaby - no to niestety nie oddam go, chyba,że w sklepie zobaczysz pudełko, na którym jest i7 a w rzeczywistości to i3:D
Oczywiście inna sprawa to kwestia dogadania się w normalny sposób - zawsze jest jakieś wyjście.
Aha - i czy to paragon czy faktura - nie ma znaczenia.

TOP67
15-12-2011, 12:20
To chyba szef powinien wysłać Cię na kurs. Rękojmia nie zniknęła z KC. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej (http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je .pdf) dotyczy tylko osób fizycznych. Firmy zostały po staremu.

wonito
15-12-2011, 13:54
simil no i co z tym obiektywem... oddałeś?

simil
17-12-2011, 23:15
pobawiłem się nim jeszcze i stwierdziłem ,że zostanie u mnie - nie jest co prawda wart tej kasy ( czyli prawie 2k zł) , nie zostanie moim ulubionym obiektywem , ale" może" kiedyś się przyda , a jak nie to w przyszłym roku go sprzedam ,dzieki za odpowiedzi. Wnioski : kupowac przez internet na paragon , a po przetestowaniu prosic o fakture ,albo zwracac do sklepu.

Majek
18-12-2011, 13:25
Tak z ciekawości, co to za szkło?

nowart
18-12-2011, 13:47
Cytrus, może i pracujesz w handlu ale farmazony straszne wypisujesz...

simil
18-12-2011, 16:10
sigma 50 1,4 HSM - nie warta tych pieniędzy , kupiłem też Sigme 24 1,8 - ale ta jest rewelacyjna