PDA

Zobacz pełną wersję : dane statystyczne - ile zakladow fotograficznych jest zarejestrowanych w woj wielkopo

11-12-2011, 17:28
dostalem na studiach zadanie. genialnie wybralem sobie temat fotografow.
brakuje mi tylko ile firm fotografcznych znajduje sie na terenie wojewodztwa wlkp.
gdzie mozna znalezc takie dane? najlepiej z wyszczegolnieniem na branze w jakich dzialaja?

żeglarz
11-12-2011, 19:22
Promotor nie zasugerował ci GUS-u, bo oczywiście statystki na studiach najzwyczajniej nie miałeś ?

ekonet
12-12-2011, 09:39
genialnie wybralem sobie temat fotografow.
Ale co znaczy to zdanie? O ile to jest zdanie...?

12-12-2011, 10:45
znaczy tyle ze trudno mi zdobyc te dane... zasugerowal ale nie moge znalezc tam tych informacji :) a dane generalnie potrzebne sa do analizy rynkowej - jestem na zarzadzaniu i nie mam statystyki samej w sobie :)

żeglarz
12-12-2011, 11:16
znaczy tyle ze trudno mi zdobyc te dane... zasugerowal ale nie moge znalezc tam tych informacji :) a dane generalnie potrzebne sa do analizy rynkowej - jestem na zarzadzaniu i nie mam statystyki samej w sobie :)

Tak z ciekawości uczysz się zarządzania czymś/kimś ? Co to za uczelnia ? Jak chcesz sensownie zarzadzać czymś/kimś jeżeli na twoje biurko nie będą lądować odpowiednie dane statystyczne, a istniejące na necie fora potraktują Ciebie tak jak Nikoniarze. Czarno to widzę !
Może zostań artystą fotografikiem ( widzę, że całkiem dobre fotki robisz ), fotoreporterkę odradzam ponoć media tną koszty jest odpowiedni wątek na forum.

Semati
12-12-2011, 11:19

To masz kapitalną sprawę . Dane w jakiś sposób pozyskujesz ,według kilku wybranych metod ,które do tego służą , an końcu zaznaczasz ,że we własnym zakresie ,źródła swoje lub kilka np. GUS. i masz dane jak ta lala, a sprawdzić ciężko.. Liczy się Twoja kreatywność..

12-12-2011, 12:25
politechnika poznanska. wydzial inzynierii zarzadzania.. zarzadzanie glownie w przedsiębiorstwach. zadanie o wdziecznej nazwie BIZNESPLAN :P
zadzwonie do gusu, jak nie to sam cos wymysle i tyle :P

jchyra
17-12-2011, 11:10
GUS niestety nie posiada takich danych. To znaczy posiada, ale niewiarygodne bo oparte na podstawie PKD, gdzie ludzie wpisują co chcą a nie co robią. Swego czasu potrzebowałem takich informacji do biznes-planu i generalnie tak bezkosztowo to raczej nie pójdzie. Wszystko zależy od tego jakie dane są potrzebne.

wer
18-12-2011, 01:59
dostalem na studiach zadanie. genialnie wybralem sobie temat fotografow.
brakuje mi tylko ile firm fotografcznych znajduje sie na terenie wojewodztwa wlkp.
gdzie mozna znalezc takie dane? najlepiej z wyszczegolnieniem na branze w jakich dzialaja?

Co rozumiesz przez firma fotograficzna? Co rozumiesz przez działają? Od tego trzeba zacząć.

Dane są w GUS i każda gmina ma rejestr firm zarejestrowanych na ich terenie. Ale jest jeszcze szara strefa. Dodatkowo można legalnie świadczyć usługi dla firm, nie mając działalności gospodarczej, firmy mogą wystawiać umowy o dzieło. Musisz sprecyzować najpierw kryteria, potem szukać danych.

18-12-2011, 16:41
firma fot czyli uslugi (czyli wszyscy co wykonuja jakiekolwiek zdjecia)
faktycznie chyba ciezko bedzie wiec chyba po prostu nazmyslan

Rafał_Sz
18-12-2011, 17:34

Dyplom sobie od razu wymyśl. I pracę...

wer
18-12-2011, 17:46
Usługi foto to też robienie odbitek. A jak potraktujesz np FotoJokera? Zajmują się ogólnie handlem foto, ale w ich punktach można zrobić zdjęcia legitymacyjne.

żeglarz
18-12-2011, 18:11
firma fot czyli uslugi (czyli wszyscy co wykonuja jakiekolwiek zdjecia)

Żenująca wypowiedź polskiego studenta. A potem żalimy się, że Polsce nie chcą nas po studiach zatrudniać. Pozostaje polskim "magistrom" sprzątanie i inne proste prace na Zachodzie. A nie lepiej było od razu wybrać sobie porządny zawód ? Pozostaje mieć nadzieję, że nie będziesz żalić się na polskich przedsiębiorców jeśli nie zechcą Ci dać pracy zgodnie z ciężko "zdobytym" dyplomem Poznańskiej Polotechniki.

jchyra
18-12-2011, 18:38
[...] ciezko bedzie wiec chyba po prostu nazmyslan
Nie rób tego. Może wybierz mniejszy obszar, jakieś kilka miasteczek, gdzie będziesz mógł sam pobrać materiał badawczy. W czasie takiej pracy też może być ciekawie, możesz mieć zaskakujące obserwacje, jakieś przemyślenia, zdobyć doświadczenie.

wer
18-12-2011, 19:42
Wystarczy napisać do urzędu gminy o wykaz firm z danej branży. Można wziąć dane z dużego miasta, z małego miasta, z 2 wsi i są konkretne dane dla różnych obszarów.

jackrabbit
18-12-2011, 20:53
slyszalem ze podobno studia sa teraz obowiazkowe w Polsce, to prawda? :)

ku6i
18-12-2011, 22:02
slyszalem ze podobno studia sa teraz obowiazkowe w Polsce, to prawda? :)

Studia nie, dyplom tak :D

RobertMiernik
21-12-2011, 10:11
Który dyplom jest obowiązkowy tak z ciekawości?

ku6i
21-12-2011, 13:44
Wyższej Szkoły Rozpoznawania Ironii ;)

RobertMiernik
21-12-2011, 16:44
A to te co ostatnio widziałem na bazarku, mam 7 - nie działają, nie kupujcie!

amirez
21-12-2011, 20:45
No, a u Pana Prezesa Fototeja próbowałeś się dowiedzieć ;)
Przecież masz do pana dr na PP dwa kroki.

22-12-2011, 03:00
nie - już mam wszystkoco potrzebne, dzieki :)