Zobacz pełną wersję : dane statystyczne - ile zakladow fotograficznych jest zarejestrowanych w woj wielkopo
dostalem na studiach zadanie. genialnie wybralem sobie temat fotografow.
brakuje mi tylko ile firm fotografcznych znajduje sie na terenie wojewodztwa wlkp.
gdzie mozna znalezc takie dane? najlepiej z wyszczegolnieniem na branze w jakich dzialaja?
Promotor nie zasugerował ci GUS-u, bo oczywiście statystki na studiach najzwyczajniej nie miałeś ?
genialnie wybralem sobie temat fotografow.
Ale co znaczy to zdanie? O ile to jest zdanie...?
znaczy tyle ze trudno mi zdobyc te dane... zasugerowal ale nie moge znalezc tam tych informacji :) a dane generalnie potrzebne sa do analizy rynkowej - jestem na zarzadzaniu i nie mam statystyki samej w sobie :)
znaczy tyle ze trudno mi zdobyc te dane... zasugerowal ale nie moge znalezc tam tych informacji :) a dane generalnie potrzebne sa do analizy rynkowej - jestem na zarzadzaniu i nie mam statystyki samej w sobie :)
Tak z ciekawości uczysz się zarządzania czymś/kimś ? Co to za uczelnia ? Jak chcesz sensownie zarzadzać czymś/kimś jeżeli na twoje biurko nie będą lądować odpowiednie dane statystyczne, a istniejące na necie fora potraktują Ciebie tak jak Nikoniarze. Czarno to widzę !
Może zostań artystą fotografikiem ( widzę, że całkiem dobre fotki robisz ), fotoreporterkę odradzam ponoć media tną koszty jest odpowiedni wątek na forum.
To masz kapitalną sprawę . Dane w jakiś sposób pozyskujesz ,według kilku wybranych metod ,które do tego służą , an końcu zaznaczasz ,że we własnym zakresie ,źródła swoje lub kilka np. GUS. i masz dane jak ta lala, a sprawdzić ciężko.. Liczy się Twoja kreatywność..
politechnika poznanska. wydzial inzynierii zarzadzania.. zarzadzanie glownie w przedsiębiorstwach. zadanie o wdziecznej nazwie BIZNESPLAN :P
zadzwonie do gusu, jak nie to sam cos wymysle i tyle :P
GUS niestety nie posiada takich danych. To znaczy posiada, ale niewiarygodne bo oparte na podstawie PKD, gdzie ludzie wpisują co chcą a nie co robią. Swego czasu potrzebowałem takich informacji do biznes-planu i generalnie tak bezkosztowo to raczej nie pójdzie. Wszystko zależy od tego jakie dane są potrzebne.
dostalem na studiach zadanie. genialnie wybralem sobie temat fotografow.
brakuje mi tylko ile firm fotografcznych znajduje sie na terenie wojewodztwa wlkp.
gdzie mozna znalezc takie dane? najlepiej z wyszczegolnieniem na branze w jakich dzialaja?
Co rozumiesz przez firma fotograficzna? Co rozumiesz przez działają? Od tego trzeba zacząć.
Dane są w GUS i każda gmina ma rejestr firm zarejestrowanych na ich terenie. Ale jest jeszcze szara strefa. Dodatkowo można legalnie świadczyć usługi dla firm, nie mając działalności gospodarczej, firmy mogą wystawiać umowy o dzieło. Musisz sprecyzować najpierw kryteria, potem szukać danych.
firma fot czyli uslugi (czyli wszyscy co wykonuja jakiekolwiek zdjecia)
faktycznie chyba ciezko bedzie wiec chyba po prostu nazmyslan
Rafał_Sz
18-12-2011, 17:34
Dyplom sobie od razu wymyśl. I pracę...
Usługi foto to też robienie odbitek. A jak potraktujesz np FotoJokera? Zajmują się ogólnie handlem foto, ale w ich punktach można zrobić zdjęcia legitymacyjne.
firma fot czyli uslugi (czyli wszyscy co wykonuja jakiekolwiek zdjecia)
Żenująca wypowiedź polskiego studenta. A potem żalimy się, że Polsce nie chcą nas po studiach zatrudniać. Pozostaje polskim "magistrom" sprzątanie i inne proste prace na Zachodzie. A nie lepiej było od razu wybrać sobie porządny zawód ? Pozostaje mieć nadzieję, że nie będziesz żalić się na polskich przedsiębiorców jeśli nie zechcą Ci dać pracy zgodnie z ciężko "zdobytym" dyplomem Poznańskiej Polotechniki.
[...] ciezko bedzie wiec chyba po prostu nazmyslan
Nie rób tego. Może wybierz mniejszy obszar, jakieś kilka miasteczek, gdzie będziesz mógł sam pobrać materiał badawczy. W czasie takiej pracy też może być ciekawie, możesz mieć zaskakujące obserwacje, jakieś przemyślenia, zdobyć doświadczenie.
Wystarczy napisać do urzędu gminy o wykaz firm z danej branży. Można wziąć dane z dużego miasta, z małego miasta, z 2 wsi i są konkretne dane dla różnych obszarów.
jackrabbit
18-12-2011, 20:53
slyszalem ze podobno studia sa teraz obowiazkowe w Polsce, to prawda? :)
slyszalem ze podobno studia sa teraz obowiazkowe w Polsce, to prawda? :)
Studia nie, dyplom tak :D
RobertMiernik
21-12-2011, 10:11
Który dyplom jest obowiązkowy tak z ciekawości?
Wyższej Szkoły Rozpoznawania Ironii ;)
RobertMiernik
21-12-2011, 16:44
A to te co ostatnio widziałem na bazarku, mam 7 - nie działają, nie kupujcie!
No, a u Pana Prezesa Fototeja próbowałeś się dowiedzieć ;)
Przecież masz do pana dr na PP dwa kroki.
nie - już mam wszystkoco potrzebne, dzieki :)