PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać dużą torbę,czy średni plecak ?

Witosz
11-12-2011, 14:04
Witam mam dylemat chodzę po sklepach i nie umiem się zdecydować, co będzie bardziej praktyczne:
-duża torba na ramie
-średniej wielkości plecak na jedno ramie, taki który można szybko obrócić do przodu.
Lubię mieć wszystko przy sobie (chociaż ciężko).

jackrabbit
11-12-2011, 14:14
Witam mam dylemat chodzę po sklepach i nie umiem się zdecydować, co będzie bardziej praktyczne:
-duża torba na ramie
-średniej wielkości plecak na jedno ramie, taki który można szybko obrócić do przodu.

moze cos z tego?

http://www.thinktankphoto.com/categories/camera-backpacks.aspx

kux
11-12-2011, 14:44
ja cie zmartwię....
po kilku latach kombinowania mam mały plecak, średnią torbę i duży plecak
wszystko potrzebne zależnie od sytuacji :)

yanoo
11-12-2011, 15:42
ja cie zmartwię....

ja mam małą torbę, średnią torbę i mały pleceak, a teraz rozględam się za średnim plecakiem :)

Gdybym teraz zaczynał to kupiłbym średni plecak wg. mnie najbardziej uniwersalny na początek

kux
11-12-2011, 16:15
fakt. :)
dodam jeszcze od siebie, że uniwersalność wszystkich "nosideł" znacznie zwiększa system doczepianych pokrowców na różne akcesoria
ma to na pewno tamrac, o którym mogę powiedzieć więcej bo używam, ma też lowepro
jak inne firmy nie wiem

wasilewk
11-12-2011, 16:25
-duża torba na ramie

Nie napisałeś do czego, więc zgaduję:
- do jeżdżenia rowerem na wycieczki foto - prawie codziennie. No to akurat spotkałeś kolegę: na codzień używam TLZ-2 ale czasami wybieram coś z 2-ch plecaków: mały slingshot - średni slingshot. Na samochodowe wycieczki oczywiście AW-300.

Tak więc jednoznacznie trudno odpowiedzieć. A co by było, gdybyś jeszcze podał do czego Ci potrzebne... ..aż strach pomyśleć
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif).

Pzdr.

bogdi64
11-12-2011, 18:08
ja cie zmartwię....

toś ty szczęśliwy, mam dwa plecaki ze siedem toreb, kuferek i czasami zdarza się, że ma problem ze spakowaniem :(, a konkretniej, torba i plecak się uzupełniają się, plecak mam duży, torby mniejsze, wszystko w zależności co będzie mi potrzebne w danym momencie

Przemek Paśnik
11-12-2011, 18:17
Niestety muszę Cię zmartwić, przedmówcy mają rację. Raczej kiepsko się śmiga z dużą torbą, z dużym plecakiem też. Ja stosuję kamizelkę foto Newswear, którą ubieram na początku reportażu, na miejsce i z powrotem wrzucam wszystko do plecaka foto

kux
11-12-2011, 18:29
toś ty szczęśliwy, mam dwa plecaki ze siedem toreb, kuferek i czasami zdarza się, że ma problem ze spakowaniem :(, a konkretniej, torba i plecak się uzupełniają się, plecak mam duży, torby mniejsze, wszystko w zależności co będzie mi potrzebne w danym momencie

ale ja jeszcze nie skonczyłem :)

Mazzi
12-12-2011, 01:41
Ja na początek wybrałem Lowepro 350 ale to z racji takiej, że ma miejsce również na 17' laptop. Czekam z upragnieniem na niego chociaż teraz patrząc na zdjęcia, youtube obawiam się, że będzie za duży i będzie trzeba coś dokupić ;)

AdamoN
12-12-2011, 10:30
Osobiście używam średniego plecaka (Lowepro Filpside 400) z kilku powodów:
1. Jest na tyle duży żeby zabrać potrzebny (czytaj niezbędny) sprzęt
2. Jest na tyle mały żeby nie urwało mi kręgosłupa :)
3. Zmusza do myślenia co w danym momencie naprawdę będzie mi potzrebne
4. Jest wygodniejszy od torby
5. Ten model ma odsuwane plecy także zmniejsza ryzyko kradzieży czegoś ze srodka np w metrze :)

wer
12-12-2011, 11:50
Z plecakami i torbami to jak z obiektywami, nie ma uniwersalnego. Czasami zakup jednego szkła wymusza zmianę plecaka. Warto mieć małą torbę, gdy idzie się rekreacyjnie, większą torbę do szybkiego reportażu, średni plecak na dłuższe chodzenie.

(2 torby, 3 plecaki)

astramus
12-12-2011, 16:10
Najpierw warto się zastanowić co jest dla ciebie wygodniejsze. Temat wałkowany wiele razy ( torba- łatwy dostęp; plecak-wygoda noszenia)

Witosz
13-12-2011, 03:48
Dzięki za wszystkie rady, w końcu zamówiłem plecak ( Kata 3N1-30 Sling Bacpack + mocowanie statywu ), torbę podręczna na body + jeden obiektyw miałem wcześniej.

astramus
14-12-2011, 19:14
Daj znać jak się użytkuję zamówiony plecak. Oczywiście jak dojdzie :)

Witosz
16-12-2011, 05:29
Plecak doszedł, wszystko fajnie poukładane, jest jeszcze miejsce na rozbudowę szklarni, lub lampę błyskową.
Ma fajne dodatkowe mocowanie na statyw.
Co do uzytkowania muszę poczekać do jakiegoś wyjazdu, później dam znać.

samson09
17-12-2011, 11:46
Podepnę się do tematu. Poszukuję fajnej dużej torby z możliwością zapięcia wokół talii. Polecacie jakieś konkretne?

emte
22-12-2011, 18:36
Podepnę się do tematu. Poszukuję fajnej dużej torby z możliwością zapięcia wokół talii. Polecacie jakieś konkretne?

Speed Demon ThinkTanka mają promocje na www.thinktankphoto.pl, sa tam tez ze trzy inne z z atkim zapieciem

emte
22-12-2011, 18:39
Najpierw warto się zastanowić co jest dla ciebie wygodniejsze. Temat wałkowany wiele razy ( torba- łatwy dostęp; plecak-wygoda noszenia)

mozna zdecydowac sie na takie rozwiazanie, jak ma seria toreb UD z Think Tanka.. Mozesz nosic normalnie, na ramieniu a po przypieciu szelek zrobić z niej normalny plecak...
http://ttfoto.pl/torby-na-ramie-seria-urban-disguise-shoulder-harness-v2.0-o_l_220_484.html

samson09
22-12-2011, 21:40
O dzięki za linki Panowie. Na pewno coś znajdę.

Witosz
17-02-2013, 14:22

Z plecaka jestem bardzo zadowolony (Kata 3N1-30 Sling Bacpack + mocowanie statywu), nie mniej nie wyobrażam sobie "życia " bez kompletu plecak i torba, czasem idziesz w miasto i zabierał body i jeden słoik, to nie będziesz zabierać plecaka !!!