Zobacz pełną wersję : Jakie konto oszczędnościowe?
No więc od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem konta oszczędnościowego, ale kompletnie się nie znam na tych sprawach i nie wiem jak się za to zabrać, może ktoś wie coś na ten temat gdzie uważać i na co głównie zwracać uwagę. Nie chcę się wpakować tak jak z teraźniejszym kontem w którym za każdą transakcję muszę płacić 9zł! Nawet wypłacając pieniądze z bankomatu, który należy do banku w którym mam konto, przecież to jest jakaś paranoja! Macie jakieś doświadczenia? Jakieś propozycje? Byłbym wdzięczny bo naprawdę nie chcę się wpakować w jakieś błoto.
MariuszJ
11-12-2011, 00:05
Takie, z którego możesz możliwie swobodnie przelewać pieniądze na równoległy rachunek bieżący, w tym samym banku. Chodzi o potencjalne limity liczby takich operacji na miesiąc bądź limity kwotowe.
Nie wiem czy istnieje złotówkowe konto oszczędnościowe, które uchroni Cię przed inflacją. Nie naprężałbym się wobec tego na szukaniu jakiegoś super oprocentowania - i tak to wielkie G jest, a często za wyższym oprocentowaniem kryją się pułapki, które powodują że konto takie ma charakter podobny do lokaty terminowej i to z niższym od niej oprocentowaniem.
Sprawdź Eurobank. Bieżące konto prestiż z darmowymi wypłatami we wszystkich bankomatach + do 15 rachunków oszczędnościowych (do 15000 każdy).
Teraz pewnie zadam głupie pytanie ale co to są te odsetki po podatku? Które obok każdego konta widnieją.
MariuszJ
11-12-2011, 11:22
Teraz pewnie zadam głupie pytanie ale co to są te odsetki po podatku? Które obok każdego konta widnieją.
Raczej podatek od odsetek :) To takie coś, co powoduje że z deklarowanych groszy z odsetek dostajesz mniej niż mówią w reklamach. Pomimo że Twój kapitał topnieje w dużo większym tempie z powodu inflacji i deprecjacji złotego.
Aha rozumiem:). Dzięki za pomoc:).
robin102
11-12-2011, 13:01
w PKO BP masz konto oszędnościowe gdzie nie tracisz odsetek wypłacając część czy całość, można zrobić tylko 1 przelew wychodzący z tego konta miesięcznie bezpłatnie. Oprocentowanie nie jest wysokie niestety, chyba 4%
Slawskip
11-12-2011, 13:42
w PKO BP masz konto oszędnościowe gdzie nie tracisz odsetek wypłacając część czy całość, można zrobić tylko 1 przelew wychodzący z tego konta miesięcznie bezpłatnie. Oprocentowanie nie jest wysokie niestety, chyba 4%
Tak samo jest w ING, też raz w miesiącu możesz wybrać pieniądze bez ponoszenia opłat. oprocentowanie też podobne.
Polecam konto oszczędnościowe w BZ WBK (uprzedzam jestem klientem, nie pracownikiem).
Na koncie osobistym mam bieżące wpływy, to co udało mi się zaoszczędzić trzymam na oszczędnościowym. Staram się przelewać tam wszystkie wolne środki. Oprocentowanie wypada lepiej niż lokata (bez wdawania się w szczegóły - nie musisz płacić podatku Belki) i wiem to od finansistów.
Można też dowolnie przesuwać środki między kontami a także karta kredytową. Ja wszystko robię elektronicznie. Nienawidzę chodzić do banków...
zainteresuj się ofertą mbanku,
Rafał_Sz
11-12-2011, 15:12
Polecam konto oszczędnościowe w BZ WBK (uprzedzam jestem klientem, nie pracownikiem).
Na koncie osobistym mam bieżące wpływy, to co udało mi się zaoszczędzić trzymam na oszczędnościowym. Staram się przelewać tam wszystkie wolne środki. Oprocentowanie wypada lepiej niż lokata (bez wdawania się w szczegóły - nie musisz płacić podatku Belki) i wiem to od finansistów.
Można też dowolnie przesuwać środki między kontami a także karta kredytową. Ja wszystko robię elektronicznie. Nienawidzę chodzić do banków...
Też mam konto w BZWBK, tylko, że zlikwidowałem ostatnio prawie wszystkie środki na rzecz lokat "antybelkowych". Żeby nie zamrażać kasy, część lokat utworzyłem na stosunkowo niewielkie kwoty, więc jak mnie przyciśnie, to sporo nie stracę.
Tak samo jest w ING, też raz w miesiącu możesz wybrać pieniądze bez ponoszenia opłat. oprocentowanie też podobne.
Ja też korzystam z ING, ale mam chyba inne konto.
Do standardowego konta ROR direct (darmowe pod warunkiem że raz w miesiącu zapłacisz kartą pow 100 zł) można założyć konto oszczędnościowe (nazywa się to OKO), też direct (czyli internetowe). Transakcje pomiędzy kontami są darmowe bez żadnych limitów. Samo konto też jest darmowe. Przesył środków pomiędzy kontami odbywa się w czasie rzeczywistym (oczywiście w dni robocze do 20.00 nie wiem tylko od której). Nie wiem jak to jest z wpłacaniem i wypłacaniem z konta oszczędnościowego (bezpośrednio np z bankomatu) bo zawsze sobie przelewam na zwykły ROR.
Wiem że z niektórych bankomatów da się wybrać z konta oszczędnościowego a z niektórych (np Euronet) tej opcji nie ma.
Generalnie jestem zadowolony, chociaż mogłoby być więcej % bo jest chyba coś koło 4% no i kapitalizacja odsetek jest co miesiąc więc jak uzbierasz odsetek więcej niż 2.5 zł to wezmą "belkę", ale od nowego roku (chyba) wezmą "belkę" już od każdych odsetek.
Slawskip
11-12-2011, 23:33
Ja też korzystam z ING, ale mam chyba inne konto.
Do standardowego konta ROR direct (darmowe pod warunkiem że raz w miesiącu zapłacisz kartą pow 100 zł) można założyć konto oszczędnościowe (nazywa się to OKO), też direct (czyli internetowe).
Bo właśnie jest OKO i OKO Direct, różnią się trochę między sobą. Ja mam OKO od czasów jeszcze jak nie było w banku wersji direct.
Obecnie najlepszą ofertę ma BGŻ optima. Zobacz z naciskiem na lokatę jednodniową, która automatycznie się odnawia. Wyciąga spokojnie ponad 6% na czysto.
robin102
01-01-2012, 13:41
Obecnie najlepszą ofertę ma BGŻ optima.
Czy ktoś z Was korzysta z tej formy oszczędzania. Jednodniowa lokata została zastąpiona lokatą 6x6 czyli 6% na 6 miesięcy. BGZ-OPTIMA to niby bank całkowicie internetowy, lokaty zakłada się przez fona i neta i co dalej :) Na ich stronie piszą, że mają gwarancje BFG.
Ja się załapałem jeszcze jak oferowali lokaty jednodniowe, ale za 4 miesiące (chyba) się one skończą.
Z jednodniową kapitalizacją odsetek oferuje jeszcze getinbank http://getinonline.pl/107/?oproc=808 - do 10 stycznia
Czy ktoś z Was korzysta z tej formy oszczędzania. Jednodniowa lokata została zastąpiona lokatą 6x6 czyli 6% na 6 miesięcy. BGZ-OPTIMA to niby bank całkowicie internetowy, lokaty zakłada się przez fona i neta i co dalej :) Na ich stronie piszą, że mają gwarancje BFG.
trudno tu chyba mówić o zastąpieniu lokat jednodniowych tą lokatą o której piszesz - przecież od niej będzie się płaciło podatek Belki a okres oszczędzania i procenty nie mają nic do rzeczy.
Na czele wyszedł teraz getin i openfinance z lokatą 5 miesięczną i odsetkami 6,3%. Bez Belki oczywiście.
A jak teraz omijają Belkę na lokatach??
Wypłacają odsetki na początku.
Nie tyle omijają, co jest ostatni dzwonek żeby ją założyć. Potem nie będzie już sposobu (a może jeszcze nikt go nie wymyślił). Ze strony Getin Banku:
W przypadku Lokaty Last Minute III dla maksymalnej kwoty lokaty odpowiednio 6 000 zł założonej do 7.01.2012 / 5 500 zł do 14.01.2012 / 5 000 zł do 21.01.2012 / 4 500 zł do 28.01.2012 / 4 000 zł do 4.02.2012 / 3500 zł do 11.02.2012 / 3000 zł do 18.02.2012 - z uwagi na zaokrąglanie kwoty podatku od dochodów kapitałowych podatek ten wynosi 0 zł (wg stanu prawnego na dzień publikacji niniejszej informacji), a Klient osiąga analogiczny zysk jak na 6-miesięcnej lokacie z oprocentowaniem 7,8% w skali roku, dla której podatek byłby równy 19%.