Zobacz pełną wersję : Filtr UV i zaślepka na gwint 122mm
Hej,
Czy ktoś mógłby mi poradzić, gdzie mogę dostać w rozsądnej cenie filtr o średnicy 122mm? (nie mam ochoty wydawać na to 500 zł, bo potrzebuję tylko po to, żeby chronić obiektyw przed piachem)
Do tego potrzebuję jeszcze zaślepki, ewentualnie pokrowca na przód, poprzedni właściciel gdzieś posiał. Szukałem na allegro, na ebay'u, po sklepach - nigdzie nie ma! Może ktoś z Was po znajomości w jakimś sklepie/komisie/serwisie jest w stanie to załatwić?
Pozdrawiam
Poszukać np. trzeba (http://www.ebay.pl/itm/New-View-122-mm-UV-Filter-NEW-/260844078929?pt=Camera_Filters&hash=item3cbb84c751) ;) Zaślepki i inne pierdółki też tam znajdziesz.
Widziałem już tego New-View, ale wydał mi się podejrzany. Ktoś tego używał lub używa?
Zaślepki były, nakręcane na gwint, znalazłem w archiwum ebay'a, teraz już ich nie ma.
marcin_G
16-12-2011, 23:00
Jeśli rzeczywiście jesteś z Chicago, to w USA znajdziesz to znacznie szybciej niż u nas w Polsce. Ja sam dorobiłem sobie pokrywkę na teleobiektyw. Kilka warstw sklejonego brystolu + okleina z ekoskóry - jest estetyczne, sztywne i tanie.
Co do filtów tej marki New-View - nie mam żadnych doświadczeń, sam bym chętnie kupił taki filterek, gdyby był bardzo dobry
Już się przeprowadziłem do Polski (4 miesiące temu, zapomniałem zmienić danych w profilu), ale skończę doktorat i spadam, sam jeszcze nie wiem gdzie :)
Zaryzykuję tego New-View i przetestuję, na pewno podzielę się wrażeniami.
marcin_G
17-12-2011, 00:32
Zaryzykuję tego New-View i przetestuję, na pewno podzielę się wrażeniami.
Będę bardzo zobowiązany za test filtra
Z jakim obiektywem będziesz go sprawdzał? 200? 300? 400? 600? 800? 1200? 360-1200?
nikkor 300mm 2.8 AI-S
postaram się też sprawdzić transmitancję dla światła 180-1000 nm, muszę tylko sprawdzić jak skalibrować spektrofotometr żeby diody nie zjarać :)
marcin_G
17-12-2011, 11:16
Wystarczy chyba tylko widzialna część widma....
właśnie dostałem ten filtr, przyszedł zaraz po świętach, ale niestety dopiero teraz mogłem go odebrać
pierwsze wrażenie takie sobie - jest brudny (zakurzony?), tak jakby leżał w magazynie przez rok czy dwa (??!!),
ale dorzucili do niego futerał i wysłali pocztą lotniczą (nie spodziewałem się!)
test zamieszczę w nowym wątku
dostęp do spektrofotometru będę miał w poniedziałek, wtedy dopiero go sprawdzę, bo nie jestem na tyle zboczony, żeby w weekend do pracy przychodzić
marcin_G
15-01-2012, 23:11
OK - poza pomiarami laboratoryjnymi zrób zdjęcia z oraz bez filtra, spróbój ocenić ostrość, spadek kontrastu obrazu, zmianę kolorów itp.