PDA

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie AF Nikon D90

marush
10-12-2011, 22:30
Szanowne forum!

Zastanawia mnie jedna rzecz. Podczas, gdy ostrzę na centralny punkt ostrości, to AF działa szybko, bo jest doświetlany lampą wspomagania AF. Natomiast, jeśli tylko zmienię punkt ostrości na któryś z 10 pozostałych, to nie ma już wspominanego wspomagania AF przez lampę a co za tym idzie, marnie jest z ostrzeniem.
Moje pytanie brzmi.... czy tak już jest, czy może ja nie umiem temu zaradzić. Będę wdzięczny za porady, wskazówki.

Amator.

tomek67
10-12-2011, 22:52
Lampy typu SB-700, SB-900 mają możliwość wspomagania AF także na punktach poza centralnym.

Irpac
11-12-2011, 01:19
Ale pytający, jeśli dobrze zrozumiałem, nie używa lampy błyskowej, tylko wspomaganie AF z puszki. Ta lampka aktywuje się tylko przy centralnym punkcie ostrzenia, lub w trybie automatycznego wyboru punktów ostrości. Zatem w pewnych sytuacjach, ta druga opcja może pomóc. Choć zapewne nie zawsze, jak to automatyka. Ja w takich przypadkach używam centralnego i przekadrowuję.

TOP67
11-12-2011, 12:00
Po prostu lampka w body nie obejmuje pozostałych punktów AF i dlatego nie świeci.

Anion
11-12-2011, 14:13
d90 ma 11 punktów AF, ale tylko 1 (właśnie centralny) jest czujnikiem krzyżowym i to właśnie na nim, który jest czujnikiem najskuteczniejszym AF aparatu "łapie" najszybciej i jest najcelniejszy. Czujniki krzyżowe – potrafią wykryć różnice w jasności wzdłuż kilku osi, najczęściej dwóch – poziomej i pionowej – są zbudowane z dwóch matryc liniowych. Dzięki temu nie są tak zależne od fotografowanego obiektu i pozwalają na celniejsze ustawienie ostrości, a często również szybsze. Pozostałe czujniki są typu liniowego (najczęściej pionowe) i potrafią wykryć różnice w jasności tylko wzdłuż jednej, prostopadłej osi. I tak: Czujniki pionowe działają poprawnie tylko jeśli celujemy w linie poziome, a czujniki poziome potrafią wykryć tylko zmiany jasności wzdłuż linii pionowych.
Jeśli przestawiasz af swojego body na czujnik boczny (liniowy), a w dodatku gdy jest wokół ciemno (jak piszesz używasz przy tym lampy) to siłą rzeczy AF będzie działał gorzej (wolniej, mniej celnie) bo aktywujesz czujnik, który już konstrukcyjnie jest uboższy.
Rada: jak wcześniej wspomniał jeden z kolegów używać centralnego i przekadrowywać i/lub dokupić dobrą zewnętrzną lampę.

TOP67
11-12-2011, 14:19
W kontekście tematu całkowita nieprawda. D700 ma 15 krzyżowych i też lampka się włącza tylko przy centralnym. Po prostu nie obejmuje innych.

Irpac
11-12-2011, 15:21
W kontekście tematu całkowita nieprawda. D700 ma 15 krzyżowych i też lampka się włącza tylko przy centralnym. Po prostu nie obejmuje innych.

To też nie do końca prawda, bo w trybie automatycznego wyboru punktu ostrzenia lampka również się włącza i potrafi pomóc w ostrzeniu na punkty ostrości poza centrum (światło pada również poza centrum, choć zapewne nieco słabiej niż na środku). Mimo to najskuteczniejszy nadal pozostaje punkt centralny.

marush
11-12-2011, 17:42
Jak zwykle, mozna liczyc na nikoniarzy. Zgadza sie, poki co, zdjecia robie bez lampy zewnetrznej. Przymierzam sie do zakupu (SB700 lub 900) ale to powazny zakup i chwilke jeszcze musze sie wstrzymac.
Dziekuje za wyjasnienie. Moze to zapytanie bylo banalne, ale jestem poczatkujacy a z instrukcji nie zawsze udaje mi sie wyczytac to co mnie nurtuje. Pewnie przeoczylem to.
Dzieki wielkie!

Anion
11-12-2011, 17:43

rzeczywiście - w trakcie pisania umknął mi ten fragment o lampce i wypowiedziałem się tylko o punktach af. Sory.