Zobacz pełną wersję : filtr połówkowy
witam
Mam zamiar zakupić filtr połówkowy do sigmy 10-20 tylko teraz co wybrać??:) prosze Was o pomoc jako że nie mam zielonego pojęcia o filtrach:)
To zależy ile masz kasy i co chcesz. Generalnie przykręcanego raczej się nie opłaca. Raz - będzie b.drogi, dwa - i to najgorsze, masz przejście na stałej wysokości.
Jak chcesz na początek się pobawić to system cokin (http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/52077-system-cokin-mini-poradnik.htm). Oryginalny jest drogi, na alledrogo (http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=cokin+p) znajdziesz chińskie "zamienniki" za grosze + jakiś lepszy filtr. Jak wciągnie można dokupić filtry: lepsze -droższe lub tańsze -gorsze. Można dokupić przelotki na mniejsze obiektywy i też zadziała.
Tutaj (http://www.raysfoto.pl/About.aspx?pageId=1/0) znajdziesz wyższą półkę.
Mam zamiar zakupić filtr połówkowy do sigmy 10-20 tylko teraz co wybrać??
Jest jeszcze dużo nie jasności w twoim pytaniu, by udzielić poprawnej odpowiedzi!
1. Piszesz o Sigmie 10-20 - są dwie wersje tego obiektywu 77mm o 82mm i dobór filtrów jest inny jak i półka cenowa :p
2. Co głownie będziesz fotografował ?
3. Filtry połówkowe są w dwóch rodzajach:
- z miękkim przejściem
- z twardym przejściem
Takie odpowiedzi mogą nas łatwiej nakierować ;)
Pozdrawiam
wiec tak, jeżeli chodzi o sigme to 77mm, a jeżeli chodzi o fotografie to głównie góry :) wyruszając wcześnie rano czesto bywa tak że dolina jest ciemna a szczyt dosyć mocno oświetlony przez wschodzące słońce i tu pojawia się problem bo trzeba by bawić sie w hdr a to zajmuje trochę czasu którego wędrując nigdy nie ma za wiele jako że nie są to typowo wycieczki fotograficzne. Sprawa finansów, powiedzmy ok 250 i ostatnia kwestia to filtry cokin, hmm wiem że jest to lepsze rozwiazanie ale także zajmuje wiecej miejsca którego i tak nie mam biorąc do plecaka d200 + grip sigme, oraz 18-70, 80-200 af-s :)
Już jest jaśniej :)
Co do filtrów, to polecam Hitech rozmiar P z przejściem miękkim i holder "wide, slim" - z jednym slotem ;)
W tej cenie kupisz dwa filtry, tu polecam 1.2 i 0.9 lub 0.9 i 0.6
...Co do filtrów, to polecam Hitech rozmiar P z przejściem miękkim i holder "wide, slim" - z jednym slotem ;)...
czy na 100% jesteś pewien, że przy ogniskowej 10mm na szkle o średnicy 77mm rozmiar P + uchwyt slim wystarczy? Nie twierdzę kategorycznie, że przy tej ogniskowej brzegi holdera wejdą w kadr, ale warto to pytającemu uświadomić. Ja osobiście przy takim szkle chyba już celował bym w rozmiar Z.
Używałem S10-20 ze "zmodernizowanym" standardowym holderem tzn. z odciętymi dwoma slotami. Nic nie wchodziło w kadr. Holder slim powinien być również OK. Jest gdzieś na forum opis tego rozwiązania.
a z nakręcanych połówek??
nakręcaną połówkę lepiej sobie wypić... ;) Cokin to przy takim filtrze brak ograniczeń w komponowaniu kadru. Przy nakręcanym, tak czy siak, skazani jesteśmy właśnie na tą linię przejścia i to nawet wtedy, gdy jest ono miękkie czy średniomiękkie (nie wspominając o twardym).
no rozumiem ale tak jak pisałem ja nie chodze w góry z torbą foto, a dodatkowe klamoty to tylko kłopot. Gdybym wybierł sie na typowo fotograficznie w góry mógł poczekać na dobre swiatło, chmury itd to miało by sens ale chcac w 8 godzin cały szlak niema za wiele czasu na kompozycje i bawienie sie sprzętem:)
czy na 100% jesteś pewien, że przy ogniskowej 10mm na szkle o średnicy 77mm rozmiar P + uchwyt slim wystarczy?
Jestem pewien że wystarczy typ P
Ja nakręcam filtr ND + holder Typ P i wówczas nie mam winiety od 12mm - tylko przy dodatkowym filtrze!
Było wiele tematów o filtrach, ale wszystko wyczyszczono :/
Jak kolega napisał wyżej!
Jest to wygodne do noszenia, ale nie do fotografowania :/
Nie polecam!
no rozumiem ale tak jak pisałem ja nie chodze w góry z torbą foto, a dodatkowe klamoty to tylko kłopot. Gdybym wybierł sie na typowo fotograficznie w góry mógł poczekać na dobre swiatło, chmury itd to miało by sens ale chcac w 8 godzin cały szlak niema za wiele czasu na kompozycje i bawienie sie sprzętem
No to, jak wiesz co chcesz czemu głowe zawracasz?
Jeśli uważasz że jeden filtr, to złoto na każdą sytuację - powodzenia!
decadent
28-12-2011, 01:27
Nie ma dobrych połówek pod system Cokin P
Nie ma dobrych połówek pod system Cokin P
Powiedział co wiedział... Mógłbyś uzasadnić?
decadent
05-01-2012, 14:41
A gdzie jest mój temat o Hitech'u ???? Kto go usunął ???
Najlepszy jest hitech tyle, że jest zupełnie do bani, co opisałem bardzo dokładnie, ale gdzieś znikło.
Skoro najlepszy jest tragiczny, to wychodzi, że nie ma żadnego godnego uwagi. Zafarb jest zawsze, mam nadzieję, że inne wersje hitecha (ja oddałem dwa 0.6 grad) nie rozmywają tak obrazu jak te co miałem....
decadent
05-01-2012, 15:00
A jest !
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=193329
Miales pecha i tyle, ludzi ktorzy kozystaja z tych polowek i nie maja takich problemow.....wiec prosze nie pisz, ze ten hitech jest taki do bani, sa nawet tacy ktorzy cokinem robia cuda.....
Czytalem ten watek, nie rozumiem co jest nie tak, sadze jednak, ze sztuki z bledami zdazaja sie nawet u najlepszych.
Zafarb, coz chcesz tanio to cierp;)
decadent
11-01-2012, 10:00
Chce tanio ? Niestety następny krok to lee, a koszt mocowanie +_ filtr co najmniej gdzieś 800 zł, a więc cena zaporowa dla amatora.
Myślę, że wszystkie 0.6 grad soft są skopane, natomiast inne wersje tej połówki moga być ok, bo nawet oglądałem jedną w sklepie ostatnio 1.2 soft i chyba była w porządku...
Tylko ten zafarb - niestety cyfrówki są bardzo na to wrazliwe....
A odnośnmie tych ludzi co nie mają problemów ze swoimi hitechami , to może tak być, że nawet nie wiedzą o wadzie, bo np. robia tylko na szerokim kącie..
fotoMichal
19-01-2012, 00:30
sorka, pomyliłem okienka :)