Zobacz pełną wersję : UWAGA!!!Najlepszy analog do szkieł m42
Witam!
Od niedawna jestem właścicielem F65, ale jestem niezbyt zadowolony.Mam trochę świetnych szkieł m42, myślałem że uda się je bezproblemowo podpiąć...a tu:-?...Pozatym aparat zdecydowanie ogranicza moje ambicje, choć ograniczają je głównie pieniądze...
Dlatego ogłaszam plebiscyt na najlepszą lustrzankę analogową nadającą sie do takich obiektywów!!! Piszcie co uważacie za najlepsze wyjście.
Niekoniecznie aparaty Nikona, mogą być też inne (tylko bez Canonów proszę...).
OTO WYMAGANIA:
1. Wspólpraca z obiektywami m42 bezpośrednio na gwint lub przez przejsciówki
2. Wewnętrzny pomiar światła działający bez względu na to co się założy z przodu. Raczej wymagany pomiar punktowy.
3. Automatyka naświetlania, preselekcja czasu i przesłony razem z ustawieniami manualnymi
4. Czasy co najmniej 1s -1/1000s +B
5. Cena do 500zł (najlepiej 350-400)
6. Mile widziana możliwość stosowania szkieł AF (aktywnie oczywiście) oraz silnik do przsuwu filmu(niekoniecznie).,
Zależy mi szczególnie na pomiarze światła, bo w F65 po prostu nie działa...Piszcie o wszystkim - Nikony, Olympusy,Pentaxy,Praktiki!!!
Nawiasem mówiąc dysponuję Zenitem ET (zewnętrzy światłomierz:( ) i szkłami m42 bez automatyki i popychaczy.
Jeśli istnieje coś takiego jak mi się marzy,wspomóżcie!!!
Możecie wymienić kilka aparatów, koniecznie podając ich cechy które uważacie za kwalifikujące do grona najlepszych.
Zapraszam wszystkich do udziału w duskusji!!!
Nikony: F801, F90 - oba można kupić za 500pln, spełnią Twoje wymagania.
Pozdrawiam
sokrates
21-02-2007, 15:48
tak to ci tylko w erze dopasują :-)
A ta serio to jeśli mam polecać body z mocowaniem M42 to zobacz Cosinę lub Porsta. Niestety AF oraz czasy rzedu 1/4000 w takich aparatach nieosiągalne.
Drugie wyjście to Nikon F601 lub F801 - czasy co prawda 1/2000 ale z przejściówką działają z każdym szkłem, działa potwierdzenie ostrości na szkłach M42 i pomiar światała. (tak na marginesie w 601 i 801 chyba też - pomiar światła działa nawet bez obiektywu)
Superosko!!! tylko mam szkiełko nikkor AF-G.Będzie hulało z 801 czy 601???
ja bym polecil F70 ewentualnie za grosze kupic jakiegos zenka z pomiatem TTL np. 122, TTL, 12XP.
kronos28
21-02-2007, 17:11
prakatica MTL5B moim zdaniem najlepszy aparat pod m42 no a jak koniecznie cos innego to nikon f801
clostermann (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8272) masz genialny podpis
sokrates
22-02-2007, 09:17
Superosko!!! tylko mam szkiełko nikkor AF-G.Będzie hulało z 801 czy 601???
no niestety z 601 hulają częściowo - nie ma jak sterować przesłoną. zostaje tylko tryb S. nie wiem czy tak samo jest z 801 bo nie miałem.
F90! Ale preselekcja czasu, to nie będzie działała nigdy i z niczym, bo aparat nie ma jak sterować przesłoną w manualnych obiektywach, nie ważne jaki aparat to będzie. Zostaje tryb manualny i tryb preselekcji przysłony. Pomiar światła działa i masz potwierdzenie ostrości. A czasy w F90 do 1/8000s! Szkła typu G działają, ale tylko w trybach pełnej automatyki i preselekcji czasu. Pozatym to świetny i bardzo solidny aparat. Pozostaje jednak problem konieczności stosowania przejściówki z soczewką, bo inaczej nie będziesz miał nieskończoności (to z każdym nikonem).
Z poza Nikonów, to może Pentax?! Ponoć mają najlepszą zgodność systemową wstecz, tzn, że nawet do najnowszego body bez problemu można podpiąć nawet najstarsze szkła (z bagnetem oczywiście), no i do M42 nie trzeba przejściówki z soczewką, tylko zwykłą. A ceny pentaxów są niskie, można też tanio dorwać bardzo dobre oryginalne szkła.
Z bardziej "egzotycznych" polecam Contaxa 167MT lub innego tej firmy, co prawda bez AF, ale to świetny aparat, a przejściówka też prosta i dostępna (takie samo mocowanie jak Yashica).
Z aparatów z oryginalnym mocowaniem M42, polecam Prakticę EE3, to ostatni model z mocowaniem gwintowym i ma automatykę ekspozycji na zasadzie trybu preselekcji przysłony, z możliwością zadania korekcji ekspozycji. Z całkowicie manualnych puszek najbardziej uniwersalna jest Praktica MTL 50. Bardzo też lubię pstrykać zdjęcia Mamiyą 1000TL, też ma gwint M42, a puszka mimo, że stara, to z wysokiej półki.
"Z poza Nikonów, to może Pentax?! Ponoć mają najlepszą zgodność systemową wstecz, tzn, że nawet do najnowszego body bez problemu można podpiąć nawet najstarsze szkła (z bagnetem oczywiście), no i do M42 nie trzeba przejściówki z soczewką, tylko zwykłą."
Jestem jeszcze mało doświadczony - powiedzcie dlaczego w Pentaxy można wpinać przejściówkę bez szkieł, a w Nikony nie??? Od czego to zależy???
Chodzi o odległość mocowania obiektywu od płaszczyzny filmu lub matrycy. Jeżeli za odnośnik weżmiemy system M42, to jeżeli ta odległość w innym systemie jest równa lub większa, to wtedy wystarczy odpowiednio dłuższa przejściówka, żeby tą odległość wyrównać. Gorzej, jak ta odległość jest mniejsza, a tak jest chyba w przypadku Nikona, bo wtedy, ze względów konstrukcyjnych, nie możemy takiego obiektywu M42 wcisnąć głebiej w body. Jest on więc odsunięty bardziej od płaszczyzny filmu, tak jak byśmy użyli pierścieni do makro i nie można wtedy ostrzyć na nieskończoność, za to skraca się minimalna odległość na którą może ostrzyć obiektyw. Może to wystarczyć do portretów, a być nawet przydatne przy makro. Aby można było uzyskiwać ostrość w nieskończoności, trzeba taki układ optyczny skorygować dodatkową soczewką.
Tak się składa, że w innych systemach, oprócz Nikona, takich jak np. Pentax, Minolta, Contax/Yashica czy Canon, odległość mocowania obiektywów od płaszczyzny filmu jest równa lub większa niż w przypadku M42. Wystarczy więc zmienić kształt mocowania. W przypadku Nikona ta odległość jest niestety mniejsza.
W przypadku Nikona alternatywą jest stosowanie bardzo dobrych manualnych szkieł z systemu P-six (średni format), ponieważ w tym systemie odległość mocowania od płaszczyzny filmu jest znacznie większa niż w Nikonie. Na allegro są dostępne przejściówki z P-sixa na bagnet Nikona.
Ale ja mam mrowie m42,i na Allegro jest tego zdecydowanie więcej niż p six-ów...
Jeszcze jedna sprawa.Podoba mi się F801,ALE NIE MA WBUDOWANEJ LAMPY. Taka lampa to dodatkowy duży koszt,a ja używam sporadycznie...Szukam jak mogę dobrego opisu 801, ale nie znajduję...Podrzućcie jakiś link, tylko po polsku - błagam!!
PS. Czy do 801, 601, f90 i f70 moge podpiąć wężyk spustowy???
Chodzi o odległość mocowania obiektywu od płaszczyzny filmu lub matrycy. Jeżeli za odnośnik weżmiemy system M42, to jeżeli ta odległość w innym systemie jest równa lub większa, to wtedy wystarczy odpowiednio dłuższa przejściówka, żeby tą odległość wyrównać. Gorzej, jak ta odległość jest mniejsza, a tak jest chyba w przypadku Nikona, bo wtedy, ze względów konstrukcyjnych, nie możemy takiego obiektywu M42 wcisnąć głebiej w body. Jest on więc odsunięty bardziej od płaszczyzny filmu, tak jak byśmy użyli pierścieni do makro i nie można wtedy ostrzyć na nieskończoność, za to skraca się minimalna odległość na którą może ostrzyć obiektyw. Może to wystarczyć do portretów, a być nawet przydatne przy makro. Aby można było uzyskiwać ostrość w nieskończoności, trzeba taki układ optyczny skorygować dodatkową soczewką.
Tak się składa, że w innych systemach, oprócz Nikona, takich jak np. Pentax, Minolta, Contax/Yashica czy Canon, odległość mocowania obiektywów od płaszczyzny filmu jest równa lub większa niż w przypadku M42. Wystarczy więc zmienić kształt mocowania. W przypadku Nikona ta odległość jest niestety mniejsza.
W przypadku Nikona alternatywą jest stosowanie bardzo dobrych manualnych szkieł z systemu P-six (średni format), ponieważ w tym systemie odległość mocowania od płaszczyzny filmu jest znacznie większa niż w Nikonie. Na allegro są dostępne przejściówki z P-sixa na bagnet Nikona.
Dzięki za szczegółowe informacje!!!!!!!!!!
clostermann (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8272) niestety nie znalazłem po polsku ale są też inne body nikona
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/htmls/models/htmls/slr88.htm
F801 to (o ile się nie mylę) poprzednik F90, więc dość wysoka półka i bardzo dobry aparat, nie miałem z nim do czynienia, ale słyszałem wiele pochlebnych opinii.
Ale ja mam mrowie m42,i na Allegro jest tego zdecydowanie więcej niż p six-ów...
Zgadza się!!! Podałem tylko jako alternatywę.
Co do aparatu, to ja używam obiektywów z M42 w zestwieniu z F90 i przejściówką z soczewką i jestem zadowlony.
Najlepszym body pod szkła M42 jest body na M42.
Kup jakiś korpus z tego systemu i tyle. Teraz tanie jak barszcz są. Osobiście polecam:
http://tinyurl.com/38zmlw
Najbardziej kulturalna praca z korpusów jakie miałem. Matówka chyba najjaśniejsza w M42. Do pełni szczęścia brakuje tylko spota. To ma któryś z prostów.
Do m42 to albo Fujica albo Bessaflex.
Marcin B
24-02-2007, 13:48
Kup F70 i do tego przejściówkę z soczewką.
Możesz podłączyć do tego nawet denko od słoika, a światłomierz cały czas pracuje.
Padły tu pytania o stosowanie obiektywów serii G ze starymi aparatami, więc mówię jakie mam doświadczenia - w preselekcji przysłony nie da sie robić zdjęć, bo nie ma jak regulować wartości przysłony, to oczywiste. Ale..... ustawia sie tryb P (program) a następnie kręcąc kółeczkiem można zmienić parametry ekspozycji, ale nie prześwietlać/niedoświetlać tylko zmieniać wartość przysłony, a do tego czas bedzie sie automatycznie dostosowywał. obok symbolu P pojawia się wtedy * gwiazdka. Tak więc F70 działa z obiektywami M42, nikonowskimi MF, AF, AF-D, AF-G, AFS, jedynie VR nie będzie działało.
Biorąc pod uwagę ceny aparatu, to wg mnie najlepsza propozycja.
... acha, zapomniałem dopisać, że nawet z M42 działa elektroniczny dalmierz, gdyby ktoś miał problem z ostrzeniem. tak więc full wypas.
Ciekawa propozycja...
Chodzi mi o tę Fujicę i Bessaflexa...Ale czasu brak żeby poczytać...W każdym razie dzięki!!!
A co byście polecili z Pentaxów????
A co byście polecili z Pentaxów????
chinon lub revue
o wiele tańsze a to samo :-)
chinon lub revue
o wiele tańsze a to samo :-)
Jaki model będzie najlepszy pod moje wymagania????
przy M42 wszystkie modele były pancerne
rzuć okiem na eBay zobacz co który ma (TTL, preselekcje, czasem pełny automat, róznie)
bawiłem się kilkoma, zawsze były zgrabne, szczególnie chinon ma dobre światłomierze
ostatnio mam Revueflex SD I - bardzo mały i leciutki, niepozorny
wchodzisz wszędzie jako totalny amator :-) focisz z bliska a gwardia z lufami tłoczy się w sektorach dla prasy
PS
przy bagnecie trzeba uważać na modele Chinona powyżej CE-4
to znaczy te z elektroniką - uważać; oznacza unikać jak ognia :-)
PS
przy bagnecie trzeba uważać na modele Chinona powyżej CE-4
to znaczy te z elektroniką - uważać; oznacza unikać jak ognia :-)
A to czemu???
plastik :-)
tzn CE-4 jest super, wyższe już chyba nie - to wisdać w budowie, wystarczy zdjęcie z aukcji
na przykład jest taki CM-7 - plastik
cały czas na rynku wtórnym widać ogłoszenia sprzedam na części :-)
plastik :-)
tzn CE-4 jest super, wyższe już chyba nie - to wisdać w budowie, wystarczy zdjęcie z aukcji
na przykład jest taki CM-7 - plastik
cały czas na rynku wtórnym widać ogłoszenia sprzedam na części :-)
ROZUMIEM:-DdZIĘKI!!
A co myślicie o Olympusach??? O tym systemie wogóle nie mam pojęcia, więc napiszcie coś...Drogo???
Taki OM-10 wygląda bardzo ładnie, ale czy spełniłby moje wymagania???
Szymon a co sadzisz o takich modelach Fujica AZ-1 i AX-1? Jesli dobrze kumam to pasuja do nich obiektywy wszystkie na m42, albo jakis konkretny bagnet? Pytam bo nie znam sie na analogach a mam zamiar jakis kupic.
Tylko po co ładować się w takie wynalazki? Bardzo ładne zdjęcia można robić zwykła Prakticą MTL 5b lub MTL 50 lub innym modelem z wewnętrznym światłomierzem. I tak efekt finalny w największym stopniu zależy od szkła. A Fujica z tego co wiem to ma jakiś swój bagnet, jak już to lepeij coś z pentaxowatych.
A co myślicie o Olympusach??? O tym systemie wogóle nie mam pojęcia, więc napiszcie coś...Drogo???
Z Olympusów serii OM najlepsze są modele jednocyfrowe np. OM 1, OM 2. modele dwucyfrowe to wersje uproszczone, dla mniej wymagających, często słyszy się o nich niepochlebne opinie, oczywiście w porównaniu do modeli jednocyfrowych. Ogólnie to bardzo dobry jakościowo system, z bardzo dobrą optyką, choć nieco u nas egzotyczny.
Z Olympusów serii OM najlepsze są modele jednocyfrowe np. OM 1, OM 2. modele dwucyfrowe to wersje uproszczone, dla mniej wymagających, często słyszy się o nich niepochlebne opinie, oczywiście w porównaniu do modeli jednocyfrowych. Ogólnie to bardzo dobry jakościowo system, z bardzo dobrą optyką, choć nieco u nas egzotyczny.
Rzeczywiście, trudno znależć np.OM-4,słyszałem o nim dobre opinie.
Co do Practik - zgadzam się .Fujicę trudno uświadczyć na Allegro, z niemcami nie ma problemu, a sprzęt bardzo dobry...
Szymon a co sadzisz o takich modelach Fujica AZ-1 i AX-1? Jesli dobrze kumam to pasuja do nich obiektywy wszystkie na m42, albo jakis konkretny bagnet? Pytam bo nie znam sie na analogach a mam zamiar jakis kupic.
Za mały zakres czasów migawki jak dla mnie, za to z automatyką. AX nie jest na M42. Zresztą popatrz tu:
http://tinyurl.com/28msko
Tylko po co ładować się w takie wynalazki? Bardzo ładne zdjęcia można robić zwykła Prakticą MTL 5b lub MTL 50 lub innym modelem z wewnętrznym światłomierzem. I tak efekt finalny w największym stopniu zależy od szkła. A Fujica z tego co wiem to ma jakiś swój bagnet, jak już to lepeij coś z pentaxowatych.
Zanim Fujica wprowadziła swoje mocowanie, klepała lustra pod M42. Praktica jak na sprzęt z ustojowo poprawnego kraju jest klasą samą dla siebie. Jednak to jeszcze nie to. Najbardziej pasiło mi umieszczenie spustu migawki w tych aparatach. Chinon też fajny, ale w porównaniu z Fujicą, to matówka jest ciemna jak kaplica, a spust twardy jak przy zenku.
lord_ninurta
04-03-2007, 18:13
ktos sie pytal o Stare OM'y :)
wertowalem ten temat bardzo dokladnie jakis czas temu bo zastanawialem sie nad kupnem. Jezeli chodzi o korpusy to jedynie OM 1,2,2n,3,3ti,4 i 4ti są warte polecenia no i jeszcze jakies mutacje tych cyferek ktorych nie wymienilem najlepiej celowac od 2n do 4Ti mają swietny pomiar swiatla bardzo dobry wizjer (97%) podobno porownywalne zwlaszcza OM3 i 4 z Nikonem F3. W OM'ach koncowka Ti oznacza Tytan, tak ze te modele sa dosc solidne :)
Stanowczo odradzam OM10 i dalsze modele - są toretycznie wzorowane na wczesniejszych 1-4 ale są bardzo amatorkie. W sumie nadają sie na start zamiast np zenita/practiki z tym ze trudniejszy dostep do szkla. Firma postanowila wypuścic namiastke OM1-4 na plastikowych czesciach i okrojone z wiekszosci zalet poprzednikow.
Dalej jezeli chodzi o wkrecenie m42 to z tego co wiem Olympus nie przewidzial takiej mozliwosci i w zasadzie nie jest to mozliwe. Oficjalnie nie ma przejsciowek, podobno da sie kupic jakies wykonane u stefana w garazu ale nie ostrzą na nieskończoności i ogulnie są takie "na oko" , nie polecam jezeli chcecie wykozystac stare zbiory obiektywow na m42. Swoja droga oryginalne szkla Olympusa te z serii OM czyli Zuiko sa doskonale. Panuje ogulne przekonanie o ich bardzo wysokiej jakości. Są oczywiscie tanie kopie innych firm ale jakosciowo podobno przepaść (z wypowiedzi uzykowników) tak ze jak juz, to kupowac tylko oryginaly. Obiektywow Zuiko jest cale mrowie, nie ma strachu ze czegos braknie, ceny moze nie zachecają ale jakosc kosztuje :) Co wiecej ? moze tyle ze Zuiko wychodzily dosc dlugo i mają dopiski literowe chyba od E do G ale pewnoesci nie mam. chodzi tu o ilosc czesci zastosowanych w obiektywie. E=5, F=6 itd. Warto dodac ze wiele firm produkuje przejscieowki na system OM ze względu na wysoka jakosc obiektywów. Natomiast z przejsciowkami z innych systemow na OM jest kiepsko.
Ogulnie w tym przedziale OM'ow od 1 do 4Ti to doskonale i cenione aparaty. Om 10 i wiecej nie polecam, chyba ze dla amatora na dobry start.
pozdro :)
dziwny wątek. Uporządkuję.
W analogu nie ma matryc - sa filmy.
w związku z tym jedyną!!! funkcja body jest odmierzanie czasu - wszystkie zapewne sie będa w normach mieściły (tylko zenity tu odpadaja bo maja kiepski zakres) oraz pomiar światła i jakas tam automatyka. Z tym, że oczywiście pomiar swiatła mozna zrobic sobie światłomierzem Svierdlowsk4 i będzie OK. No i jeszcze przesów filmu do nastepnej klatki - czyli ręcznie bądź silnik. Szybki przesów to dla reporterów - a zakładam, że taki ktos nie zadaje tego pytania.
jaki z tego wniosek - że nie należy patrzeć na body w pierwszej kolejności, a nalezy patrzec jaki system szkieł chcemy mieć.
najdostepniejszy i najszerszy bedzie system nikona z bagnetem F - sa tam niedrogie manualne obiektywy serii E.
jest też system canona - szkła mnanualne FD
system olympusa - ze szkłami Zuiko
system pentaxa - bagnet K
systemy na M42 - np Praktica itp
i to tyle z tych co warto rozpatrywac. Jest wiecej - ale jest do nich na rynku wtórnym b. mało szkieł - albo i drogie szkła (Leica)
pierwsze 4 systemy (Nikon, Canon, Pentax, Olympus) będa miały zdecydowanie najlepsze szkła, te na M42 są gorsze, ale tańsze i dostepniejsze.
Co najwazniejsze dla mnie - ten stary sprzet analogowy chodzi w śmiesznie niskich cenach na allegro i naprawde bardzo dobre aparaty mozna dostac za 300 złotych.
Mozna robic bardzo rózne symulacje - Olympus OM2 czy Pentax ME super czy Canon AE1 programm czy Nikon F301 czy Praktica LTL - wymieniłem po 1 przykładowym body z każdego z producentów optyki, a mógłbym wymienic po 5 każdego z nich. Ja bym mimo najtańszej optyki odpuścił to na M42 - a z pozostałych - bierz co chcesz. Różnice w cenie są żadne.
teh_14m3
04-03-2007, 22:32
mam i używam OM-3. Puszka świetna, egronomia jak na manula cudowna! (może spowodowane to przesiadką z zenka:twisted:) Małe, lekkie, poręczne... ALE szkła w normalnej cenie znaleźć ciężko, nie mam ochoty płacić za obiektyw manualny 300 zl w systemie który od kilkunastu lat nie istnieje... Osobiście wybrałbym coś na M42 bo męczyć sie w poszukiwanie szklarni w przystępnej cenie to mordęga...
Jak ktoś koniecznie się upiera na używanie szkieł na M42 to kupowanie Nikona trochę mija się z celem - przejściówka droga a soczewka nadszarpnie i tak często nierewelacyjną jakość. Pentax jest systemem trochę niepopularnym u nas i stąd stosunkowo mało szkła - za to manualne puszki miodzio - aż miło focić. Leica, OM podobne lepiej sobie na starcie odpuścić. Wynalazki z DDR też sobie odpuść - może i cuda socjalistycznej techniki ale często ciemne jak noc matówki - szkoda wzroku. EOS - może mnie nikt nie ukamienuje - może zadziałać. I to mi się wydaje najrozsądniejsze - albo nikon i starsze manualne i teraz tanie szkła bardzo dobrej jakości, albo jak się upierać przy gwincie to jakiś starszy EOS (5 albo coś w ten deseń) i przejściówka na M42 - dostajesz w miarę tanią i nieźle wyposażoną puszkę do szkiełek na gwint M42. Prostszej i w miarę korzystnej opcji nie widzę.
jaki jest sens kupowania canona w wersji z AF specjalnie do szkieł M42?
można także kupic Nikona D200 i D2X - bedzie działał pomiar światła.
jak chce kto manuala i taniej prościzny to niech kupi to co pisałem - a wprzypadku zakupu Pentaxa i olympusa bedzie miał swietne efekty - bo to dobra optyka.
nie rozumiem po co kupowac M42 - wydac na sprzęt foto słuzacy lata 400 zł zamiast 450 zł to chyba nie wielka róznica. Wybrałbym osobiście pentaxa lub olympusa te kilka dych drożej.
Ale jak ktoś chce koniecznie M42 (a taki jest cel tego wątku) to nie ma co kupować body gwintowego bo to przeważnie konstrukcje archaiczne. Trzeba coś z przejściówką a EOS ma to do siebie że jest dosyć popularny - łatwo kupić, serwisować, znaleźć poradę na forum i w miarę dobrze działa z przejściówką. Jeśli chodzi po prostu o tanią optykę to MZ najlepiej kupić Nikona z pomiarem dla manuali - nie zmienia to jednak faktu że autor wątku chce mieć coś do szkieł M42. Nie system Pentaxa, nie Olka tylko coś co będzie obsługiwać M42 i tyle. A EOS a nie FD dla tego że mają matrycę i spot (coś na kształt), całą masę przyjemnych funkcji i generalnie łatwiej o mało zużytego EOSa niż FD. Po prostu to jest logiczny zakup z Canona. I na koniec - nie sądzisz jacku że zakup D200 czy D2X do szkieł na M42 PLN jest lekko niedorzeczny :mrgreen:.
lord_ninurta
05-03-2007, 01:58
wlasciwie to tez mam dostep do pokaźnego zbioru m42 i chce miec nikona ale juz sie zamotalem z tym F'owaniem. Ktory w koncu aparat mozna wybrac zeby mi wszystko dzialalo z m42 poza AF oczywiscie :D no i zebym mogl kupowac nowe szkla pod nikona i zeby tez wsztstko dzialalo. Do wyboru podaje: F70; F601; F801; F90; F90x ktory jest najlepszy i bedzie chodzic z m42 ? eventualnie co innego polecacie (z nikonów)? cena do 500zł-600zł (za body)
aha i rozwiązanie typu: kup praktike albo zenita albo starego pentaxa mnie nie satysfakcjonuje.
ja chce miec nikona i szklo na m42 :)
pozdro
szkła z M42 maja gwint i popychacz przysłony. brak styków itd.
W związku z tym jedyne co może działac to potwierdzienie AF - to masz.
oraz pomiar światła tzw centralno-ważony (matrycowy nie), na manualu i przy przysłonie roboczej - zrównywanie parametrów do "0" na drabince.
Wybrałbym body D70, gdyz będą na nim chodzic tez manualne nikkory i to juz bez kombinowanie z przysłona roboczą- będziesz miał automatykę, oraz będa chodziły najnowsze nikory typu G bez pierścienia przysłon. Bo np. na F801 nie ma wtedy jak sterowac przysłoną.
wlasciwie to tez mam dostep do pokaźnego zbioru m42 i chce miec nikona ale juz sie zamotalem z tym F'owaniem. Ktory w koncu aparat mozna wybrac zeby mi wszystko dzialalo z m42 poza AF oczywiscie :D no i zebym mogl kupowac nowe szkla pod nikona i zeby tez wsztstko dzialalo. Do wyboru podaje: F70; F601; F801; F90; F90x ktory jest najlepszy i bedzie chodzic z m42 ? eventualnie co innego polecacie (z nikonów)? cena do 500zł-600zł (za body)
aha i rozwiązanie typu: kup praktike albo zenita albo starego pentaxa mnie nie satysfakcjonuje.
pozdro
Z tego co wymieniłeś nalepszy będzie f90x, chociaż F90 za bardzo się od niego nie różni. Wbrew temu co mówi Jacek_Z oprócz trybu manulanego i ustawiania światła "na zero" w światłomierzu, można też korzystać z preselekcji przysłony. Pracujemy wtedy na przysłonie roboczej, aparat co prawda nie zna i nie wyświetla wartości przysłony, ale wie ile ma światła po jej przymknięciu i atomatycznie dobiera do niej czas naświetlania. Fatycznie nie działa pomiar matrycowy, ale można korzystać z centralnie ważonego i punktowego. Wiem, bo używam F90 z takimi obiektywami. Potwierdzenie ostrości za pomocą elektronicznego dalmierza w wizjerze też działa w tych aparatach. W pozostałych modelach, które wymieniłeś jest podobnie, ale to już modele starsze lub z niższej półki, co nieznaczy, że się nie sprawdzą.
Widzę że pod moją nieobecność rozpętała się tu prawdziwa burza:-D...Dziękuję za wszystkie uwagi.Najbardziej podoba mi się chyba koncepcja jackamarysieńki - F90 to rzeczywiście fajna opcja, ale nie odzrzucam też F801. Tylko że na razie brak kasy:( ...Będę focił 65-ką i chyba jakąś Practiką, dopóki nie uzbieram sumy na coś lepszego...Długo to będzie trwało...
Ale bardzo ciekawy jest też pomysł z Olympusami OM...
pozdro
Chodzi mi o to samo!!!! Od początku patrzę łakomym okiem na F 801 i F90....
Znacie jakąś stronkę gdzie byłyby opisane dokładnie wszystkie modele Praktiki???Poratujcie linkiem bo trudno znależć jakieś konkrety....
Ależ proszę bardzo:
http://praktica.w.interia.pl/p.html
http://www.photojack.webpark.pl/
http://www.classiccamera.com.pl/praktica.html
Ewentualnie nie po naszemu:
http://www.praktica-collector.de/
Myślę, że na początek powinno wystarczyć. Jakbyś chciał jakiejś podpowiedzi od praktyka Prakticy, to pisz śmiało, trochę tego przerobiłem.
zainteresuj sie z tego pierwszego linku wszyskimi modelami od LTL w dół.
zainteresuj sie z tego pierwszego linku wszyskimi modelami od LTL w dół.
Z grubsza potwierdzam!
Dzięki- przeczytam to chyba za tydzień:-D
ursinovianus
08-05-2007, 17:46
pierwsze 4 systemy (Nikon, Canon, Pentax, Olympus) będa miały zdecydowanie najlepsze szkła, te na M42 są gorsze, ale tańsze i dostepniejsze.
A propos jakości szkieł. Czy ktoś się może natknął w sieci na jakąś tabelę porównawczą, z której można by łatwo wyczytać zdolność rozdzielczą popularnych używanych obiektywów (w szczególności tele)?
A propos jakości szkieł. Czy ktoś się może natknął w sieci na jakąś tabelę porównawczą, z której można by łatwo wyczytać zdolność rozdzielczą popularnych używanych obiektywów (w szczególności tele)?
w sieci to nie, natomiast starych szkieł produkcji radzieckiej i NRD to w "Fotografia w praktyce amatorskiej" Zbigniewa Pękosławskiego wyd. IV z 1977 roku str.46 i 47.
wg uczonego D S Wołosowa :-D
coś mi tu nie pasuje. tam sa podane rozdzielczości obiektywu w centrum klatki przeciętnie na poziomie 40-50 linii/mm, a 20 mm od centrum około 20 linii/mm. To zdecydowanie za małe wartości. Nie podano dla jakich przysłon (choć w tekście napisano, że od przysłon zależy i że najlepiej jest przy f= 8 do 11)
Dziś się raczej nie podaje parametru rozdzielczości, a funkcję MTF i to idzie znaleźć w wielu miejscach w sieci.
Jesli nie musi byc to nikon ja polece cos ze stajni kyocery Yashica albo starszy Contax mieszczą się w tej cenie maja baaardzo dużą matowkę ulatwiającą ostrzenie a m42 wspolpracuje dobrze poprzez zwyklą przejsciowkę. Moja Yashica fx-d ma pomiar swiatla CW migawkę elektoromagnetyczna do 1/1000 i niedawno widzialem taką na allego z winderkiem za chyba 300zł....a bywają taniej. |
pozdrawiam Wańczyk
Witajcie!!!
A cóż to - odnowa starego tematu z początku roku???Kto to odgrzebał???:-DWracam po długiej nieobecności a tu taka niespodzianka.
Ale proszę mi już nie doradzać- na razie focę F65 i rurami ciemnymi jak diabeł, i jestem zdecydowany na F601, jeśli pojawi sie nagły przypływ gotówki.
Dziekuję serdecznie za wszystkie pomocne uwagi i pouczenia - pomogły mi bardzo!
Pozdrowienia dla wszystkich!!!!
dziwny wątek. Uporządkuję.
W analogu nie ma matryc - sa filmy.
w związku z tym jedyną!!! funkcja body jest odmierzanie czasu - wszystkie zapewne sie będa w normach mieściły (tylko zenity tu odpadaja bo maja kiepski zakres) oraz pomiar światła i jakas tam automatyka. Z tym, że oczywiście pomiar swiatła mozna zrobic sobie światłomierzem Svierdlowsk4 i będzie OK. No i jeszcze przesów filmu do nastepnej klatki - czyli ręcznie bądź silnik. Szybki przesów to dla reporterów - a zakładam, że taki ktos nie zadaje tego pytania.
jaki z tego wniosek - że nie należy patrzeć na body w pierwszej kolejności, a nalezy patrzec jaki system szkieł chcemy mieć.
Wszystko się zgadza, tylko że przy manualnym ostrzeniu niebagatelną rolę odgrywa matówka. Jeżeli ktoś chce koniecznie korzystać z M42 na analogu. To przy jego dzisiejszych cenach, naprawdę nie widzę powodu do używania jakiś redukcji, pierścieni, przejściówek. O kant czterch liter to. Każdy taki wynalazek jest upierdliwy w stosowaniu i jakoś ogranicza korzystanie z jednego lub drugiego. Po kiego grzyba się ładować w np. F90(x), które to body jest zaje fajne, wiem bo mam. Ale z M42, bez chińskich kombinacji nie będzie ostrzyć na nieskończoność, a pomiaru światła trzeba dokonywać na przysłonie roboczej. Matówki AF są z reguły ciemniejsze niż manuala, co wynika z specyfiki budowy ich lustra, na dodatek są płaskie. Nie posiadają klina, czy nawet mikrorastra. A wystarczy wydać dosłownie grosze i kupić dobre body pod M42 i hulaj dusza.
A czy któreś analogowe body mierzy światło??
A czy któreś analogowe body mierzy światło??
Tak, np Zenit TTL, Praktica MTL5, Nikon F90 i całe stado innych analogów :)
rudin no tak, ale chodziło mi o Nikona :) Sory, że nie napisałem... Zenity, Praktici , Canony i inne japońce miałem :)
rudin no tak, ale chodziło mi o Nikona :) Sory, że nie napisałem... Zenity, Praktici , Canony i inne japońce miałem :)
F 601
F70
F801(s)
F90(x)
F100
F4
F5
F6
szymony - dzięki wielkie! O takie coś mi chodziło :)
Wybaczcie, że odkopuje kotleta, ale nie znalazłem podobnego nowszego watku.
Mianowicie, czy jakaś analogowa lustrzanka z m42 posiada drabinkową prezentacje ilości światła? Tzn. taką jak znamy z nikona a nie zenitowskie diodki.
miron19j
09-06-2009, 00:47
Wybaczcie, że odkopuje kotleta, ale nie znalazłem podobnego nowszego watku.
Mianowicie, czy jakaś analogowa lustrzanka z m42 posiada drabinkową prezentacje ilości światła? Tzn. taką jak znamy z nikona a nie zenitowskie diodki.
np. Praktika MTL 5, ma co prawda nie drabinkę, ale wskazówkę
Władca Pixeli
09-06-2009, 01:26
np. Praktika MTL 5, ma co prawda nie drabinkę, ale wskazówkę
Zenit TTL też ma wskazówkę.
Dzięki!
Czy ktoś mógłby opisać, ewentualnie pokazać na zdjęciu, jak wyglada taka wskazówka? Google na szybko nie pomogło.
Jeszcze jedno; zenit ttl to model starszy od 12xp, 122, a w tych ostatnich są diody. Stąd pytanie, co takiego jest w tej wskazówce, chyba jednak bardziej precycyjnej, że zrezygnowano z niej przy konstruowaniu nowszych aparatów?
miron19j
09-06-2009, 10:01
Dzięki!
Czy ktoś mógłby opisać, ewentualnie pokazać na zdjęciu, jak wyglada taka wskazówka? Google na szybko nie pomogło.
Jeszcze jedno; zenit ttl to model starszy od 12xp, 122, a w tych ostatnich są diody. Stąd pytanie, co takiego jest w tej wskazówce, chyba jednak bardziej precycyjnej, że zrezygnowano z niej przy konstruowaniu nowszych aparatów?
+
----------------------
-
to tak na szybko
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
nie wiem co spowodowało zastosowanie diod, mogę się tylko domyślać. Wskazówka jest częścią układu pomiarowego, tak jak w miernikach uniwersalnych. Każdy taki ustrój (tak to się nazywa) ma cewkę, sprężynę, łożyskowanie. Jest to dość skomplikowana konstrukcja mechaniczna, w dodatku trudna do skalibrowania. Diody to są dwa LEDy wlutowane w płytkę. A po upowszechnieniu półprzewodników kosztują pewnie tyle, co nic.
Minusem wskazówki jest to, że jej nie widać przy słabszym świetle.
Praktica MTL 50 ma diody zamiast wskazówki, ale nie zapalają się one "zerojedynkowo" jak w Zenkach, ale zmieniają siłę świecenia w zależności od tego jak daleko od "ideału" pomiaru się oddalamy. Może nie jest to idealne i superdokładne ale daje jakiś pogląd na to jak wygląda pomiar.
Praktica EE2 i EE3 ma w wizjerze drabinkę czasów, czyli wskazówka pokazuje dobrany czas do zadanej przysłony (w tych aparatach jest automatyka z preselekcją przysłony, czas jest dobierany płynnie (bezstopniowo) do zadanej przysłony, można też zadać aparatowi korektę naświetlania).
Ze szkłami M42 świetnie współpracują przez przejściówkę Pentaxy (mam na myśli te z bagnetem, bo te strasze z gwintem M42 to naturalnie bez przejściówki), dają duże możliwości.
Jeszcze raz dzięki za info!
Ze szkłami M42 świetnie współpracują przez przejściówkę Pentaxy
Właśnie też zastanawiałem się nad Pentaxem me super. Potrafi ktoś porównać matówki, głównie ich jasność, między tym Pentaxem a Zenkiem 122?
lodzermensch
10-06-2009, 13:04
prakatica MTL5B moim zdaniem najlepszy aparat pod m42 no a jak koniecznie cos innego to nikon f801
Kolega chce pomiar punktowy, więc nie F-801, tylko F-801s.
a co tu porownywac.....to tak jakbys porownywal ciemna dupe ze sloncem
Problem w tym, że Zenit 122 jest ponoć duużo jaśniejszy od swoich poprzedników, czyli np. ttl czy 12xp. No i ma klin, nie wiem jak u tego me-super, bo jego forum troche dezinformuje. Jedni piszą że ma, kto inny, że nie ma, może zależy od wersji?
Conik, mówisz o porównaniu Pentaxa z jakimś tam Zenitem, czy dokładnie z 122-ką? (jeśli tak, to przepraszam). Bo to chyba duża różnica.