PDA

Zobacz pełną wersję : Obawy - kupno Nikona D7000

ArekZ
10-12-2011, 17:07
Witajcie!
Jako użytkownik jestem tutaj nowy, a to jest pierwszy post, choć forum śledzę od dawna, szczególnie wątki poświęcone D7000.

Za pamięci, zanim przejdę do pytań: mam kiepski wzrok i strasznie męczy mnie czytanie białego tekstu na czarnym tle. Pozmieniałem wszystkie opcje w panelu użytkownika (Profil -> dostosuj profil) i nic się nie zmienia.. Nigdzie nie widzę też opcji zmiany skórki. Da radę jakoś to zmienić?

Teraz temat właściwy:
Od kilku miesięcy odkładam na lustrzankę. Na sam korpus mam przeznaczone około 3500zł i nie chciałbym już przekraczać już tej kwoty (jeszcze lustrzanki nie mam, a już widzę jak to finansowo wciąga...). Wcześniej myślałem o D90, jednak nie podoba mi się jej zabarwianie zdjęć na żółtawo. W dodatku D7000 w testach matrycy wypada lepiej. Pewną alternatywą był D5100, ale nie ma wstępnego podnoszenia lustra i silnika AF. Z kolei do D300s jeszcze byłoby trzeba dołożyć.

Jak się już pewnie domyślacie, przeraziłem się skargami na plamienie olejem i problemem z AF w D7000.
Jednak widzę, że tematy te nieco ucichły, pojawiły się głosy (nie tutaj, ale na optycznych, że kilka puszek miało z tym problem i został on wyolbrzymiony).

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729&page=459 <- szkoda, że ten wątek został zamknięty, bo widzę, że i serwis Nikona trochę się "nawrócił" i ciekawy jestem jak sprawa potoczyła się dalej.

Pojawiają się też głosy, że problemy z aparatem wynikają z niewiedzy fotografujących i z nie czytania przez nich instrukcji...

Wiele osób skarży się na szczególny problem z AF przy jasnych stałkach, a akurat pierwsze obiektywy to będą na pewno stałki. Niektórzy potem milkną, a inni piszą, że serwis im wyregulował i wszystko jest ok..

Jednak najbardziej obawiam się plam oleju. Jestem dość zalatanym i zapracowanym człowiekiem i z lustrzanką chciałbym odpocząć, a nie wykłócać się w serwisach czy narzekać na zdjęcia z plamami. Rozumiem, że może wpaść kurz. I wtedy można pobawić się samemu. Albo że ktoś może być idiotą i kichnąć na matrycę.. Ale żeby aparat tak sam pluł na swoją matrycę? Tak jak pisałem, chciałbym czerpać z tego przyjemność i ma to być dla mnie odskocznia od pracy i byłbym bardzo niezadowolony jak bym musiał wysyłać na kilka tygodnia swoją lustrzankę jak niektórzy.

Rozwiejecie albo potwierdzicie moje obawy? Będę bardzo wdzięczny.

dziulas
10-12-2011, 17:29
Zmianę koloru forum masz na dole po lewej stronie. Z D7k jestem bardzo zadowolony, zdjęcia robię nim prawie rok. Do D90 nie mam porównania bo nie miałem.

Daniel_Foto
10-12-2011, 18:15
Mam D90 od ponad 2 lat, nie zauważyłem żółtego zabarwienia zdjęć. ( pewnie przez to że robię w 90% w RAW-ach) pozdro :)

lesiuc
10-12-2011, 18:17
Cóż miałem-mam 2 szt. Pierwszy zaczął sobie chlapać drugi nie sprawia problemów. Także 50/50% :)
W obydwu sztukach AF bez zarzutu jeśli chodzi o powtarzalność.
W obydwu również wymagał niewielkiej korekty mikroregulacją. Z racji tego że posiadam 135 2.8 AIs (manual)
ten drugi wysłałem do kalibracji tak aby móc polegać na ostrzeniu ma "kropkę" (wskaźnik ostrości w wizjerze).
Na dzień dzisiajszy aparat sprawuje się wyśmienicie. Mikroregulacja całkowicie wyłączona.
Szkła które aktualnie sobie zostawiłem to 18-105, 35/1.8, sigma 400 5.6, no i 135 2.8 MF -z każdym bez problemów,
biorąc oczywiście pod uwagę ich "klasę" :) . Dużo lepiej niż z D50
To tyle.
Nie powiem zatem aby było tak zupełnie bezproblemowo ale radość z użytkowania tego aparatu,
po kilku latach pracy-zabawy z D50 pokrywa z nawiązką tydzień oczekiwania (zaledwie) na kalibrację AF
w serwisie.
Osobiście polecam bo to idealny zakup dla świadomego amatora (również ewentualnych wad niestety).
Pozdrawiam!

ArekZ
10-12-2011, 18:50
Zmianę koloru forum masz na dole po lewej stronie.
Dzięki, nie wiem dlaczego od razu zacząłem szukać w ustawieniach profilu zamiast na dole.. :P

Mam D90 od ponad 2 lat, nie zauważyłem żółtego zabarwienia zdjęć. ( pewnie przez to że robię w 90% w RAW-ach) pozdro :)

Gdybym tylko ja korzystał z aparatu, to pewnie też nie byłby to dla mnie większy problem, ale z aparatu oprócz mnie będą korzystały 2 inne osoby, które raczej chcą być zadowolone z tego co puszka daje w JPGach. A czytając dwa testy (drugiego znaleźć nie mogę), to jednak ta żółć jest dość zauważalna:
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d7000-test-22714.html,3 - lepiej jest widoczne w drugim teście, w którym jest fotografowany budynek marmurowymi elementami, gdzie ewidentnie widać przekłamanie koloru. A tak jak pisałem - nie tylko ja będę z tego aparatu korzystał.

Cóż miałem-mam 2 szt. Pierwszy zaczął sobie chlapać drugi nie sprawia problemów. Także 50/50% :)

Miałeś w rękach czy najpierw kupiłeś jeden, a wymienili Ci na drugi? Może po prostu kupiłeś drugi? Sorry za szczegółowość pytań, ale po prostu zastanawiam się co będę mógł zrobić jak będę w tej grupie z matrycą chłodzoną olejem. :P

Osobiście polecam bo to idealny zakup dla świadomego amatora (również ewentualnych wad niestety).
Pozdrawiam!
Jakieś szczególne wady masz na myśli jeżeli chodzi o przedział cenowy poniżej 4000zł? Czy chodzi właśnie o ewentualne problemy z AF/olejem?

KamilM
10-12-2011, 18:56
Przecież masz ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=118 oraz ten: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196816

Masz tam zawarte wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Miłej lektury ;)

efmk
10-12-2011, 19:05
D7K to świetna puszka, ale czytając przytoczone wątki wydaje się, że to loteria. Jeśli Cię na nią stać (czasowo i finansowo) - nie wahałbym się.

ArekZ
10-12-2011, 19:27
Przecież masz ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=118 oraz ten: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196816

Masz tam zawarte wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Miłej lektury ;)

Dzięki, jeden i drugi temat czytałem wielokrotnie, ale:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196816&page=3 <- po przeczytaniu tego nie miałbym żadnych wątpliwości

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=118 <- po przeczytaniu tego może zastanowiłbym się, czy rzeczywiście nie warto kupić HTC Desire HD ;) Oczywiście żartuje. Ale w tym temacie z kolei D7000 jest wielokrotnie ostro krytykowany. A że na kilkaset stron rozwinął się temat, często idąc w kierunku tego, czy aparaty Nikona zdrożeją po zalaniu czy nie, pytam oddzielnie, czy dla zaawansowanego amatora do których jest skierowana ta puszka będzie odpowiednim wyborem i czy ma te wady, o których się tak dużo mówi i to często sprzecznie (najlepszym na to przykładem są te dwa tematy, które podałeś).

Bo oczywiście rozumiem, że dla kogoś, kto fotografuje kilkukrotnie droższym aparatem, zdjęcia z D7k będą - upraszczając: złe. A niestety nie każdy ma w stopce, czy jest profesjonalistą, czy amatorem. Ilość postów też nie zawsze to odzwierciedla, ponieważ w tym temacie wypowiada się osoba, która ma mniej niż 100 postów, a wydaję się być bardziej profesjonalistą niż amatorem.

D7K to świetna puszka, ale czytając przytoczone wątki wydaje się, że to loteria. Jeśli Cię na nią stać (czasowo i finansowo) - nie wahałbym się.
Właśnie wydaję mi się, że mam odwrotny problem niż większość - bo udało mi się odłożyć na tą puszkę, ale tyle kasy to dla mnie bardzo dużo (plus obiektywy) i po prostu chciałbym robić zdjęcia, a nie martwić się o olej :P

Stąd te moje obawy :) Też zauważyłem, że D7k to w dużej mierze loteria i cały czas czekam na zbawienną wiadomość, że producent wykrył wadę i aparaty sprzedawane od np. nowego roku jej już mieć nie będą. :P

Temat też założyłem po to, aby wiedzieć czego mogę się spodziewać po spotkaniu mnie tego nieszczęścia jakim są problemy z olejem/AF. Bo z AF widzę, że z regulacją nie ma większych problemów, ale z olejem.. Nie dość, że serwis Nikona (z tego co czytałem) pobierał za to opłaty, to jeszcze po kilku dniach problem powracał.. Zmieniło się coś w tej kwestii?

Dzięki za odpowiedzi!

Gregor174
10-12-2011, 19:58
Moze warto sie zainteresowac Pentaxem? Ostatnio kilku kolegow z forum poszlo ta droga .Masz gotowke ,nie masz osprzetu ,masz calkowitcie wolna wole wyboru:-)

krop
10-12-2011, 20:55
Mam d7000 od roku i dla mnie to super puszka,nie mam problemów z AF,matryca ma może z pięć plamek (za parę dni będzie czyszczona).Podoba mi się bardzo obrazek z puszki (jpg)choć lubię robić w rawie.Ergonomia mi odpowiada(nawet z 70-200 dobrze mi leży w dłoniach) Współczuję tym zawiedzonym wadliwymi sztukami ale myślę że jest wielu zadowolonych do których się zaliczam.Pozdrawiam.

pil74
10-12-2011, 21:57
Tak jak koledzy wyżej napisali, że to trochę taka loteria i to dość kosztowna.
Jest sporo osób zadowolony z tego aparatu, ale też jest sporo narzekających na AF.
50/50
Wg mnie to świetna puszka o ile działa jak działać powinna. Sam się na nią napaliłem ale po lekturze pierwszego wątku jednak odpuściłem.
Nie wiem co Ci doradzić.....

marekwwwww
10-12-2011, 22:39
u mnie na razie wszystko gra, ale problem na pewno istnieje olej mozna wyczyścić gorzej jak AF zacznie szwankować

jestem ciekaw co Nikon spartolił ze sie nie chce przyznac a kupno tej puszki to loteria

lesiuc
10-12-2011, 23:18
Jeśli chodzi o mnie to pierwsza sztuka zaczęła chlapać.
Po prostu któregoś dnia focąc coś w okolicach f11-16 (Tatry) zauważyłem na niebie plamkę.
Zrobiłem test na f max i okazało się że matryca cała jest pokryta "milionem" okrągłych, "mieniących" się od środka plamek.
Po powrocie z wakacji aparat oddałem do sklepu (FJ) na podstawie niezgodności towaru z umową (dołączyłem zdjęcia matrycy, pismo
w którym powołałem się na prawo żądając wymiany aparatu na nowy).
Od zakupu nie minęły nawet 2 m-ce zatem sklep za bardzo nie miał jak zakombinować i po tyg. miałem tel.
że w sklepie czeka nowy aparat.

Mówiąc szczerze, jestem na tyle zadowolony z tego body, że postanowiłem że jeśli temu nowemu przydarzy
się w przyszłości jakaś mokra niespodzianka :) to po prostu wyczyszczę matrycę i tyle.
W D50 robiłem to wiele razy przez te lata i żyjemy oboje.
Aparat zmienię jeśli pojawi się w takiej puszce (wielokość, cena) coś z matrycą formatu FX.
Do tego czasu zostaję przy D7000, bo pewnie natępca będzie miał gibany ekranik i od cholery megapikseli więcej
a mi to na nic.
20 MB pliki nef są wystarczającymi gnębicielami dla nikonowskiego oprogramowania i mojego laptopowego turiona ultra :)

jo44
10-12-2011, 23:38
Aparat zmienię jeśli pojawi się w takiej puszce (wielokość, cena) coś z matrycą formatu FX.
Do tego czasu zostaję przy D7000 (...)
Wystarczy zakleić jedno zero. :) i masz D700!
Niech spróbuje to zrobić posiadacz D300 czy D90! :)

ArekZ
10-12-2011, 23:45
Moze warto sie zainteresowac Pentaxem? Ostatnio kilku kolegow z forum poszlo ta droga .Masz gotowke ,nie masz osprzetu ,masz calkowitcie wolna wole wyboru:-)

Właśnie też dużo o tym myślałem o Pentaxie, konkretnie o modelu K-5. Trzeba przyznać, że aparaty (przynajmniej w testach i pomiarach) wypadają świetnie. Przynajmniej na dx0mark testy matrycy K-5 wypadają lepiej niż w przypadku Nikona D7000, a w dodatku jest nieco tańszy i nie ma aż takiego ryzyka "niespodzianek" jak w Nikonie D7000.

Jednak gdy rozważałem różne systemy to tak przeglądając i aparaty i obiektywy doszedłem do wniosku (nie wiem czy prawidłowego), że Pentax ma często zdecydowanie droższe obiektywy.

Np. do D7k zamierzałem na start kupić te obiektywy:
1. Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX - 800zł
2. Nikkor 50mm/1.8 - 550zł
3. Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro - 1600 zł

Przy czym odpowiednikiem cenowym dla 1 w Pentaxie byłby Pentax 35mm f/2.4, dla 50mm trzeba wydać minimum drugie tyle. Trzeci na szczęście - z tego co teraz przeczytałem - jest także z mocowaniem do Pentaxa. Chyba, że naprawdę warto to jeden obiektyw odłożyłbym na potem.

W dodatku z tego co zdążyłem przeczytać - są osoby skarżąca się na inne akcesoria (ich trudna dostępność/cena)

Jeżeli powyższe kwestie okażą się bzdurą, to może dam się przekonać do Pentaxa. Jestem początkujący jeżeli chodzi o lustrzanki i opieram się głównie na tym, co czytam na forach i co czytam w testach (tych subiektywnych i tych zdaje się bardziej obiektywnych). Tak więc jeżeli przeczytałem coś źle i teraz to powtórzyłem - to byłbym wdzięczny za naprowadzenie na właściwe tory :) Bo przyznam, że Pentax K-5 kusił mnie od samego początku, a że na jednym z for odradzali początkującym ten system, to odpuściłem i jakoś mi się o nim zapomniało...

Po powrocie z wakacji aparat oddałem do sklepu (FJ) na podstawie niezgodności towaru z umową (dołączyłem zdjęcia matrycy, pismo
w którym powołałem się na prawo żądając wymiany aparatu na nowy).
Od zakupu nie minęły nawet 2 m-ce zatem sklep za bardzo nie miał jak zakombinować i po tyg. miałem tel.
że w sklepie czeka nowy aparat.

WOW! Z tego co czytałem na forach, to takie sytuacje były rzadkie! Zazwyczaj ludzie musieli się nieźle wykłócać i kończyło się i tak na niczym..

Mówiąc szczerze, jestem na tyle zadowolony z tego body, że postanowiłem że jeśli temu nowemu przydarzy
się w przyszłości jakaś mokra niespodzianka :) to po prostu wyczyszczę matrycę i tyle.

Serio aż tak Ci pasuje? Mocno mnie zachęcasz. A jak z tym czyszczeniem matrycy? Rozumiem z kurzu, ale z oleju? Samodzielnie czy w serwisie? Kosztowne (finansowo i czasowo)?

lesiuc
11-12-2011, 00:03
"WOW! Z tego co czytałem na forach, to takie sytuacje były rzadkie! Zazwyczaj ludzie musieli się nieźle wykłócać i kończyło się i tak na niczym.."

Bo ludzie zamiast korzystać z niezgodności towaru z umową oddają na gwarancję samodzielnie wysyłając do serwisu...
Oddając na podstawie nizgodności klient decyduje czy godzi się na naprawę czy żąda wymiany.
Sprzęt wędruje na ekspertyzę do serwisu który potwierdza wadę. Trudno nie potwierdzić że matryca jest uciaprana olejem...
Poza tym jest taki kruczek (jak to dokładnie brzmi nie pamiętam) że od momentu stwierdzenia wady muszą upłynąć nie więcej niż dwa m-ce,
i zdaje się że trzeba wykazać że wada istniała w dniu zakupu czy jakoś tak. Chętni muszą doczytać :)
Zatem jeśli od zakupu minęły mniej niż dwa miesiące, a wada istnieje i jest oczywista (w tym przypadku wręcz naoczna + dołączone fotki na f22)
sklep za bardzo nie może się wymigać twierdząc że upłynął czas i takie tam dyrdymały.
Nawet na zgłoszeniu oddając do sklepu jest rubryka czy klient chce skorzystać z gwarancji czy niezgodności.
Do tego pismo z opisem, brakiem zgody na naprawę=żądaniem wymiany na nowy, fotki i nie było problemów.
Aczkolwiek to wszystko (dobre chęci) w takim wypadku zależy od sklepu, jego układów zapewne z producentem-dystrybutorem itd.
Być może w innej sieci, a nawet z innym sprzedawcą miałbym problemy. Nie wiem. W tym nie jestem mocny :)
Dla mne FJ Zabrze zachował się WZOROWO...

"Serio aż tak Ci pasuje? Mocno mnie zachęcasz. A jak z tym czyszczeniem matrycy? Rozumiem z kurzu, ale z oleju? Samodzielnie czy w serwisie? Kosztowne (finansowo i czasowo)?"

Pasuje mi idealnie. Już gdzieś pisałem.
Wziołbym D300s ale dla mnie za duży. Duży korpus + małe dłonie to akurat w moim wypadku zaprzeczenie ergonomii,
poza tym głównie pstrykam w górach i tu waga ma dla mnie znaczenie (jak też iso 100 z dużym DR).
W D90 brakowało by mi uszczelnień, 1/8000 i iso 100 z jego DR -to samo mi wadziło w D50 -więc byłaby to taka trochę bez sensu wymiana.
Poza tym po pomacaniu D7000, D90 już taki milutki "organoleptycznie" nie był, choć dawniej nieco się na niego napalałem :)

Czyszczenie matrycy czy to z oleju czy kurzu raczej różnicy nie robi.
No chyba żeby lał notorycznie jakimiś strasznymi ilościami ale to raczej chyba ekstremalne przypadki.

fafniak
11-12-2011, 00:03
A ja ci polecę pentaxa. Pomijając kwestię lepiej oprogramowanej matrycy, dostaniesz aparat który ma tak pięknie wytłumione lustro, mały korpus i według mnie dużo lepsza ergonomię (subiektywnie).
Kwestia szkieł to oczywiście poważna sprawa, tyle że jeżeli wylądujesz na forum pentaxa na 100% dostaniesz to czego szukasz. No i w żadnym innym systemie nie będziesz miał tak małych szkieł :)

micz87
11-12-2011, 00:18
Kup, zobacz, za i przeciw raczej znasz bo sądzę że studiowałeś główny watek o D7000. Podejmij męską decyzję, a nie szukasz kogoś kogo obarczysz winą za ewentualne niezadowolenie.

lesiuc
11-12-2011, 00:36
Pentax jest super. Też o nim myślałem.
Jest tylko jedno ale.
Pomijając fakt konieczności w moim wypadku wymiany całego sprzętu (obiektywy, lampa),
-ciężko zdobytego (nie żyję z fotografii więc to w moim wypadku nie inwestycja a kaprys, hobby, nadliczbowy wydatek).
Jest jeszcze jeden problem. Co dalej. Jaka przyszłość tego systemu?
Po jakimś czasie znów uzbierałbym jakieś szkła itd. i na co w przyszłości zmienię body?
Są jakieś lepsze puszki tego producenta o pełnej klatce nie wspominając?
Sama firma przechodzi z rąk do rąk.
Osobiście miałbym obawę przed podzieleniem losu posiadaczy systemu 4/3 którzy zostali de facto
ze świetnym osprzętem którego nie ma do czego podpiąć...
Dlatego pentax był nie dla mnie.

Największym konkurentem dla D7000 był używany 5D.
Świetny aparat, system świetnych szkieł o które nie ma zmiartwienia czy będzie je do czego
podpiąć za kilka lat...
Tyle że ciężko znaleźć jakąś nie zajechaną sztukę no i zakup za te pieniądze sprzętu kosztownego w serwisowaniu
i już daaawno po gwarancji mocno mnie zniechęcił.

gavin
11-12-2011, 00:42
Ja trafiłem na 5D z 17 tys przebiegu Zdarzają się

lesiuc
11-12-2011, 00:49
Gratuluję :) jak kupowałem niczego sensownego na alle... nie było.
Same "ślubniaki" z przelotami rzędu kilkadziesiąt tyś klapnięć w góre (na marginesie -sprawdzalne tylko w serwisie),
powycierane na rogach itp. albo sztuki którym "zawieruszyła" się oryginalna ładowarka, instrukcja i pudełko :)
Ale dziś jak się trafi coś używanego przez szanującego sprzęt "nie zawodowca" to bardzo rozsądna propozycja w tych pieniądzach,
może trochę dla odważnych. Ale w końcu nie każdy się zepsuje :)

fafniak
11-12-2011, 00:49
Na razie jest tak ze wszyscy wieszczą upadek tego systemu a on jakoś nie chce upaść wydając coraz to lepsze puszki, które spokojnie konkurują z produktami konkurencji. Mało tego wydał kolejny strzał w kolano czyli 645D

lesiuc
11-12-2011, 00:59
Cóż, z całym szacunkiem dla systemu, jego historii, zgodności wstecz i jakości K5...
Dwie lustrzanki amatorskie w trzech kolorach już dziś ciężko nazywać systemem.
Inwestować w to dzisiaj od zera to dla mnie głupota.
Chyba że ktoś chce-potrzebuje dokupić ze dwa kit'y i na tym zakończyć rozwój.
Wtedy ok. Ale to nie ja akurat.

ArekZ
11-12-2011, 01:05
Kup, zobacz, za i przeciw raczej znasz bo sądzę że studiowałeś główny watek o D7000. Podejmij męską decyzję, a nie szukasz kogoś kogo obarczysz winą za ewentualne niezadowolenie.

Spokojnie, nie szukam nikogo kogo mógłbym obarczyć winą :P Tematy o D7000 rzeczywiście studiowałem, ale tam jak się pojawiły plamy oleju, to ludzie wpadali w histerię jak by im na lustrzankę usiadł słoń. A teraz się dowiedziałem, że czyszczenie matrycy z oleju nie jest takie straszne.

Czyszczenie matrycy czy to z oleju czy kurzu raczej różnicy nie robi.
No chyba żeby lał notorycznie jakimiś strasznymi ilościami ale to raczej chyba ekstremalne przypadki.
Wybacz, za być może prymitywne pytanie - ale gdy czytałem tematy o czyszczeniu z kurzu, to pojawiała się często metoda czyszczenia gruchą lekarską czy pędzelkiem. A tym chyba oleju ciężko się pozbyć? :P Z kolei na mokro - z racji braku doświadczenia po prostu bym się bał.

W Pentaxa boję się wejść z powodów wymienionych przez lesiuca.
Jeżeli więc okaże się, że nawet jak napotkam olej na matrycy nie będzie tak źle, to zdecyduję się na D7k.

fafniak
11-12-2011, 01:17
Cóż, z całym szacunkiem dla systemu, jego historii, zgodności wstecz i jakości K5...

Czyli kompletnie nie wiesz o czym piszesz.

lesiuc
11-12-2011, 01:19
No olej to raczej tylko na mokro :)
Ale nie są to taki ilości żeby trzeba było mopem jechać :)
W każdym razie w D50 wiele razy czyściłem na mokro odpowiednią szpatułką i ma się dobrze.
Żadna to filozofia.
Wręcz rzecz normalna w lustrzance gdzie prędzej czy później,
czy to z oleju czy paprochów które się przykleiły i nie dają sie wydmuchać ani "strzepnąć"
matrycę trzeba przeczyścić.
A czy ktoś to robi sam czy też w serwisach. To już jego rzecz i ryzyko.
Choć jak jakiś serwis foto zarysuje przy czyszczeniu to i tak ciężko cokolwiek udowodnić :)

KamilM
11-12-2011, 01:24

Bez przesady. W Pentaxie masz: K-r i K-5 z dwóch różnych segmentów cenowych. W Nikonie za to D3100, D5100, D90 i D7000. Wybór większy, ale czy ma on aż tak duże znaczenie?

Chcesz podstawową puszkę, wybierasz K-r, który możliwościami przewyższa D3100/5100 i starego D90. Dla D7000 konkurentem jest wspominamy już kilkukrotnie K-5. Do tego wiele szkieł systemowych, innych producentów oraz starych M42, które ze względu na pomiar światła nawet w tanim K-r można je swobodnie używać - nie to co w D3100/5100, czy D90.

O jakim osprzęcie wspominasz? Brak lamp? Jest ich całe zatrzęsienie. Ceny szkieł są zbliżone, a wszelkie różnice wynikają z różnic jakości wykonania.

Podsumowując, trudno uzyskać aprobatę na temat innych systemów, niż Nikon na jego forum :).

lesiuc
11-12-2011, 01:25
Zaprezenuj proszę zatem dziesiejszą ofertę lustrzanek tej firmy.

Cóż z tego że są świetnie szkła systemowe jak też i sigmy itp. skoro niczego ponad
jakby nie było amatorskie body nie ma? Jakaś pewność że będzie?
Ładować grube pieniądze w optykę lepszą niż szkła w zestawie po to żeby nie daj boże
za kilka lat sprzedać za grosze jeśli system padnie?
Dziękuję. Wolę nadal nie wiedzieć o czym piszę :)

Popytaj fanów olympusa czy im do śmiechu. A miało być tak pięknie...

"Bez przesady. W Pentaxie masz: K-r i K-5 z dwóch różnych segmentów cenowych. W Nikonie za to D3100, D5100, D90 i D7000. Wybór większy, ale czy ma on aż tak duże znaczenie"

W nikonie to przedsionek a ponad tym jest wiele, wiele więcej.
I to ten górny segment rynku napędza technologicznie tą maszynę, ciągnie system do przodu.

ArekZ
11-12-2011, 01:30
Bez przesady. W Pentaxie masz: K-r i K-5 z dwóch różnych segmentów cenowych. W Nikonie za to D3100, D5100, D90 i D7000. Wybór większy, ale czy ma on aż tak duże znaczenie?

Chcesz podstawową puszkę, wybierasz K-r, który możliwościami przewyższa D3100/5100 i starego D90. Dla D7000 konkurentem jest wspominamy już kilkukrotnie K-5. Do tego wiele szkieł systemowych, innych producentów oraz starych M42, które ze względu na pomiar światła nawet w tanim K-r można je swobodnie używać - nie to co w D3100/5100, czy D90.

O jakim osprzęcie wspominasz? Brak lamp? Jest ich całe zatrzęsienie. Ceny szkieł są zbliżone, a wszelkie różnice wynikają z różnic jakości wykonania.

Podsumowując, trudno uzyskać aprobatę na temat innych systemów, niż Nikon na jego forum :).

Rany! Zapomniałem, że teraz piszę na forum Nikoniarzy! :P Serio, po zmianie wyglądu na jasne jakoś nie skojarzyłem go z wcześniejszym jego przeglądaniem zanim założyłem konto :P A na forum Nikoniarskim napisałem, bo myślałem, że tutaj uzyskam więcej informacji o D7K :))

I jednak nie sposób nie zgodzić się z lesiucem, że przyszłość Pentaxa jest nieznana. A fotografia zawsze mnie interesowała (tylko dopiero teraz pojawiły się na to pieniądze) i kto wie jak daleko w tej pasji zabrnę. Pełne klatki oczywiście raczej wykraczają poza hobby przeciętnego zjadacza chleba (jakim jestem), ale kto wie? Może kiedyś pomyślę o fotografii bardziej komercyjnie i szkoda byłoby wtedy wymieniać wszystko dla pełnej klatki.

lesiuc
11-12-2011, 01:38
Pełne klatki oczywiście raczej wykraczają poza hobby przeciętnego zjadacza chleba (jakim jestem), ale kto wie? Może kiedyś pomyślę o fotografii bardziej komercyjnie i szkoda byłoby wtedy wymieniać wszystko dla pełnej klatki.

Dzisiaj wykraczają. Za kilka lat mogą być codziennością.

Pięć czy sześć lat temu przesiadłem się z kliszy na d50, dziś filmy poznikały z wielu sklepów,
a porządnie wywołać kliszę to też już mały problem się robi.
Kto wie co będzie za kolejne pięć lat?
Po co nawet potencjalnie zamykać sobie drogę?

jo44
11-12-2011, 02:14
Nie wiem co wie kolega, do którego piszesz :), ale ja zaczynałem od 4/3 i wiem doskonale czym kończą się eksperymenty z "niszowymi" systemami. Zgadzam się więc z kolegą lesiuc em (?) - mimo doskonałej K5 od Pentaxa będę trzymał się z daleka.

Chogori
11-12-2011, 08:53
Z dylematem D7K czy K-5 jest jak w tym starym kawale:
Pani do pana: Pan jest pijany
Pan do pani: a Pani jest brzydka a ja jutro będę trzeźwy

micz87
11-12-2011, 10:07
Z dylematem D7K czy K-5 jest jak w tym starym kawale:
Pani do pana: Pan jest pijany
Pan do pani: a Pani jest brzydka a ja jutro będę trzeźwy

To nie kawał ale słowa W. Churchill'a wypowiedziane do pewnej damy ;)

fafniak
11-12-2011, 10:24
Nie wiem co wie Kolega, do którego piszesz :), ale ja zaczynałem od 4/3 i wiem doskonale czym kończą się eksperymenty z "niszowymi" systemami. Zgadzam się więc z Kolegą lesiuc em (?) - mimo doskonałej K5 od Pentaxa będę trzymał się z daleka.

I co ...?
Twoje zdjęcia automatycznie stały się lepsze ?:p

Na litośc boską - gadałem już z wieloma fanatykami systemowymi i praktycznie za każdym razem słyszę: ale co można podpiąć , co z "pełną klatką" itp.
Pokażcie mi zdjęcia - powiem czy coś więcej jest wam potrzebne. Większość tych co gadają o rozbudowie systemu i możliwościach w nikonie i canonie kończy potem na 2,3 ciemnych zoomach ;) - NO ALE MAJA MOŻLIWOŚCI ;)
ehhhh - kiedyś też lubiłem spoglądać w katalogi obiektywów tyle że nic z tego nie wynika.

Zapewniam że k5 spokojnie zaspokoi 150% potrzeb 80% użytkowników nie tylko tego forum, ale wiem też że "nikon" brzmi dumnie ;)
Jeżeli nie wchodzimy w rejony szeroko rozumianej reporterki do dla mnie rozważania co kupić sensowne są dopiero przy zestawieniu K-5 i d700 i to tylko na zasadzie czy wybrać większy korpus z bardzo dobrym AF czy mniejszy z lepszą matrycą i gorszym AF.
Natomiast biorąc pod uwagę tylko korpusy APS-C - wybieram K-5.
Co do szkieł....
35 2.0 (lub 2.4)
70 mm lub 77 (ten ostatni chciałbym mieć zamiast kiczowatego 85 1.4 nikona)
ze szkieł szerszych dobrałbym sigme 10-20 lub ciamcianga 14mm , pentaxa 12-24
Jedyny problem jaki widzę to szkło w okolicach 200mm - pentax ma 200tkę ale drogą, 180 nikona jest tańsza w zakupie na rynku wtórnym.
Zoomy 16-50 2.8 pentaxa należy uważnie dobierać (tak jak nikonowski odpowiednik) -wolałbym 17-70f4
Nie chce mi sie dalej pisać - szkieł jest od pyty - kwestia tylko czy zalezy nam na fotografowaniu czy masturbacji mitycznymi "możliwościami" systemu. Proponuję poczekać aż nasze możliwości przerosną to co posiadamy.
I żeby nie było... pomijając kilka topowych canonów i nikonów miałem w ręku i używałem praktycznie puszek z każdego systemu - najmniej olka

marcus777
11-12-2011, 10:49
I co ...?
Twoje zdjęcia automatycznie stały się lepsze ?:p

Na litośc boską - gadałem już z wieloma fanatykami systemowymi i praktycznie za każdym razem słyszę: ale co można podpiąć , co z "pełną klatką" itp.
Pokażcie mi zdjęcia - powiem czy coś więcej jest wam potrzebne. Większość tych co gadają o rozbudowie systemu i możliwościach w nikonie i canonie kończy potem na 2,3 ciemnych zoomach ;) - NO ALE MAJA MOŻLIWOŚCI ;)
ehhhh - kiedyś też lubiłem spoglądać w katalogi obiektywów tyle że nic z tego nie wynika.

Amen ;)

już to gdzieś kiedyś pisałem, że ilekroć czytam wywody, że w C czy w N jest więcej szkieł skoro amator czy zaawansowany fotograf nie kupi całej szklarni i nie otworzy hurtowni :] Sam znam grono/multi ludzi, którzy pisali może o przejściu na FF i na czym skończyli ? 18-105/16-85 + 35/1.8 + no i ewentualnie 70-300. Amator kupuje ze 3 szkiełka i potem zapomina o 101 szkłach. Zapomina potem o forum, idzie robić zdjecia a w najgorszym wydaniu używa jednego szkła, bo nie chce mu się targać całej reszty. ( BTW zamożni kupują sobie dodatkowo bezlusterkowce, heavy sprzęt leżyw domu non stop albo potem sprzedają :D

a i żeby nie było, że bronie P. Sam uzywam d300s + 17-55/2.8 a i tak obrazek podoba mi się bardziej w P,C.

Zoomy 16-50 2.8 pentaxa należy uważnie dobierać (tak jak nikonowski odpowiednik) -wolałbym 17-70f4

Fafaniak a nie lepiej s17-50/2.8 ? obrazek jest porównywalny i nie łapie tak flar. Sigma bardzo dobry zoom, stosunek jakość/cena chyba najlepszy. Obrazkiem nawet nie odbiega od "przereklamowanego" n17-55/2.8

70 mm lub 77 (ten ostatni chciałbym mieć zamiast kiczowatego 85 1.4 nikona)

ten ostatni chodzi jak wiertarka :D

http://www.youtube.com/watch?v=Cp9N1qlHypY

lesiuc
11-12-2011, 11:40
Szkieł nie brakuje -już wcześniej napisałem, czy to systemowych czy też firm trzecich.
Bez wątpienia jest CO podpiąć. OSOBIŚCIE obawiałem się tego że za kilka lat nie będzie DO CZEGO podpiąć...
Nawet te szkiełka które wymieniłeś to spory wydatek 35+70-300+16-85 to już kilka tyś. zł -do tego jakaś lampa
i co dalej? Jaka gwarancja że firma przetrwa? Co wówczas z tym sprzętem za ciężko uciułane pieniądze?
Będą chętni na zakup? Muzea? Kolekcjonerzy? Za grosze?

Parenaście lat temu kiedy zaczynałem przygodę z fotografią nieświadomie kupiłem w komisie również za zaoszczędzone pieniądze
lustrzankę KONICA AUTOREFLEX TC. Tak, tak -była taka firma ;) (nie chciałbym kiedyś tak mówić o pentaxie, a moim przypadku
fotografia to raczej życiowe hobby, takie długofalowe).
Później trafiła się KONICA FS1 -to zdaje się pierwsza na świecie lustrzanka z wbudowanym silnikiem. W owych czasach takie D3.
I co? I konica przestała istnieć, kupiła ją minolta a tą z kolei kupiło sony. A moje zabytkowe szkiełka czasem wyjmuję
razem z korpusem z szuflady i oglądam sobie jak relikty.
Nie chciałbym mieć za kilka lat nowych reliktów w szufladzie, a wobec niejasnej przyszłości firmy kota w worku drugi raz,
tym razem świadomie nie kupię.
To moje zdanie, moje pieniądze :) i już zagłosowałem.

fafniak
11-12-2011, 11:54
Szkieł nie brakuje -już wcześniej napisałem, czy to systemowych czy też firm trzecich.
Bez wątpienia jest CO podpiąć. OSOBIŚCIE obawiałem się tego że za kilka lat nie będzie DO CZEGO podpiąć...

W ten sposób to właściwie nikona też nie powinieneś kupować bo za kilka lat moze nie być lustrzanek z bagnetem nikona w sensownych cenach a na rynku rządzić będą bezlusterkowce z innym mocowaniem. A bagnet tradycyjny zostanie zachowany w profi puszkach za 9-30 tyś zł.

lesiuc
11-12-2011, 12:00
Może i tak być, ale rachunek prawdopodobnieństwa mówi że w przypadku Nikona czy Canona szansa jest większa :)

fafniak
11-12-2011, 12:02
marcus777 - nwet jeżeli chodzi jak wiertarka - wolę jego niż 85 1.4 :)
Co do tego zomma - być może ale z sigmą jest zbyt wiele kłopotów

marcus777
11-12-2011, 12:09
marcus777 - nwet jeżeli chodzi jak wiertarka - wolę jego niż 85 1.4 :)

na plener , w domu to jak najbardziej. Gorzej jakby ktoś chciał w kościele porobić :)

Co do tego zomma - być może ale z sigmą jest zbyt wiele kłopotów

BF/FF ? jeśli tak, to niestety trzeba przebierać. Chociaż znam jednego z d7000 co kupił przez sieć s17-50/2.8 i musiał dać chyba +10. No ale jest zadowolony. Ja bym nie był :) Sigmy lepiej na miejscu sprawdzić. A w domu jeszcze dokładniej

fafniak
11-12-2011, 12:27
Robiłem tym szkłem w kościele - nie ma problemów (głośność jest względna : d700 i 85 1.4 przy przejazdach pełnego zakresu w kościelnej ciszy też będzie słyszalne :) - nie piszę tu o AF-S tylko o wersji D - a w K5 i 77 nie będzie jeździc po całym zakresie :) ))

ArekZ
11-12-2011, 16:49
I co ...?

Mamy tu już dwie czy trzy osoby, których systemy.. wygasły. Nie mówię, że będzie podobnie szybko z Pentaxem, ale z tego co czytałem, to ta firma przeżywa burzliwy okres (przejęcia, kłopoty finansowe). Jak napisałem - dopiero zaczynam drogę z lustrzankami. Jednak zawsze to było mega zainteresowanie - przeczytałem na temat fotografii naprawdę sporo, tylko nigdy finansowo nie mogłem sobie pozwolić na żadną lustrzankę. Nawet z zaawansowanym kompaktem byłby problem. Teraz przyszedł czas, w którym zacząłem zarabiać więcej i nie sądzę, aby na tej jednej lustrzance się skończyło, a tym bardziej na "2,3 ciemnych zoomach" ;).

Zapewniam że k5 spokojnie zaspokoi 150% potrzeb 80% użytkowników nie tylko tego forum, ale wiem też że "nikon" brzmi dumnie ;)

NIKON brzmi dumnie? Ehh.. Słuchaj. Gdyby Pentax był w lepszej sytuacji, miał większą ofertę aparatów, to nawet bym nie patrzył na tego N7k. Pentax k-5 w testach wypada bardzo świetnie, a wielu użytkowników to potwierdza. Tylko zauważ, że tutaj padły konkretne obawy, dlaczego nie Pentax. I je podzielam. Dla mnie te około 6000zł, które chce przeznaczyć na aparat na start to kupa kasy. Naprawdę. Chcę wybrać taki system, aby niezależnie co się stanie z moją pasją (czy się zatrzyma na jakimś poziomie, czy będę celował w profesjonalizm) - będę mógł powiedzieć: w tym systemie widzę jeszcze dalszy rozwój. Nie sądzę, aby kiedykolwiek dla mnie kwoty w jakich są ceny lustrzanek i obiektywów były "codzienne". Jestem przeciętnym zjadaczem chleba, ale zafascynowanym fotografią od wielu lat. I właśnie z tego powodu chcę wybrać jak najlepiej.

Nie chce mi sie dalej pisać - szkieł jest od pyty - kwestia tylko czy zalezy nam na fotografowaniu czy masturbacji mitycznymi "możliwościami" systemu. Proponuję poczekać aż nasze możliwości przerosną to co posiadamy.

A cenowo jak z tymi obiektywami? Mi zależy na fotografowaniu i jeżeli tylko mnie przekonasz, że nie będę musiał szczególnie dopłacić w przypadku Pentaxa i ma on jakąś przyszłość to nie będę się masturbował "mitycznymi możliwościami systemu".
A co do poczekania aż nasze możliwości przerosną to co posiadamy - co wtedy? Dasz mi kasę na FF w Nikonie jak Pentax nigdy nie wypuści? Nie sądzę, abym kiedyś się FF dorobił, ale kto wie co będzie w przyszłości. Na pewno jednak nie chciałbym marnotrawić pieniędzy na przejście między systemami..

Amen ;)
już to gdzieś kiedyś pisałem, że ilekroć czytam wywody, że w C czy w N jest więcej szkieł skoro amator czy zaawansowany fotograf nie kupi całej szklarni i nie otworzy hurtowni :] Sam znam grono/multi ludzi, którzy pisali może o przejściu na FF i na czym skończyli ? 18-105/16-85 + 35/1.8 + no i ewentualnie 70-300. Amator kupuje ze 3 szkiełka i potem zapomina o 101 szkłach. Zapomina potem o forum, idzie robić zdjecia a w najgorszym wydaniu używa jednego szkła, bo nie chce mu się targać całej reszty.

Myślę, że ten post jest mocno nie na miejscu. Bo nie zamierzam zapomnieć ani o tym forum (choć coraz bardziej mnie kilka osób zniechęca po czytaniu ich postów) i zapomnieć o wszystkim. Śledzę masę stron, for, od 3 lat czytam wszystkie testy, które pojawiają się na 2 stronach. Marzę o tym, aby móc w końcu robić ambitniejsze zdjęcia porządnym sprzętem, a kilka osób próbuje to sprowadzić do sprzętowej masturbacji czy do idiotów, którym mamusia dała kasę na lustrzankę, a potem nawet nie raczyli dowiedzieć się co to jest ISO... Jeżeli tylko finanse będą mi na to pozwalały, to nie skończę na pewno na tych 3 obiektywach, o których pisałem wcześniej. Z resztą tam też dopisałem, że to na start. A co do targania - na spotkania z klientami taszczę od 2 lat laptopa (wcześniej Compala FL90, który waży ponad 2kg, a teraz Della Inspirion Q17R, który waży 3kg). Więc jeżeli chodzi o niechęć targania - to dla mnie nie problem. W dodatku harcerstwo i wypady w góry też swoje wyrabia :) Podsumowując: o moją fotograficzną przyszłość się nie martw ;)

Choć żeby nie było: wcale nie znaczy, że nie kupię K-5. Jak ktoś mnie przekona, że ta firma ma naprawdę sensowną przyszłość, to k-5 jak najbardziej wchodzi w grę.

Dzięki za dotychczasowe (p)odpowiedzi.

fafniak
11-12-2011, 18:15
Napisze to tak... gdyby nie kłopoty z d7000 i serwisem to d7000 byłby bardzo interesującym korpusem. I proszę mi nie pisać ze to jest kilka przypadków rozdmuchanych - bo nie tylko na forum ludzie pisza/mówią o problemach z puszką. Miałem kupić d7000 ze wzgledu na filmowanie i szklarnię nikona.Kupiłem c5DII - dlaczego? Wystarczy zajrzeć do tasiemcowych wątków o tym aparacie

marcus777
11-12-2011, 18:57
o moją fotograficzną przyszłość się nie martw ;)

do tej pory się nie martwiłem, aż do teraz...

Choć żeby nie było: wcale nie znaczy, że nie kupię K-5. Jak ktoś mnie przekona, to k-5 jak najbardziej wchodzi w grę.

dlatego, kupuj d7000 :D

Dobra napisze - zebyś potem nie wymyślał, że ktoś próbuje cos sprowadzić do sprzętowej masturbacji czy do idiotów, chyba, ze chodziło o Fafniaka :) - osobiste zalety i wady systemu nikona.

Zalety

- autofocus- jeśli body nie ma jakiegoś defektu wrodzonego to praktycznie wszystkie modele nikon mają tym lepszy autofocus im niższa cyfra modelu (Dx,Dxx,Dxxx,Dxxxx)
- dużo akcesoriów systemowych, oryginalnych z napisem nikon)
- świetny system błysku bezprzewodowego
- dla innych świetny (dla mnie nie) program dedykowany do wywoływania NEF-ów (CaptureNX2);
- duża gama obiektywów, starsze czy młodsze wszystkie działają
- dużo obiektywów używanych dostępnych na Allegro, czasami za nieduże pieniądze, ostatnio kupiłem NIKKORa 35/1.8 za 500zł
- tanie, nowe obiektywy budżetowe ale całkiem przyzwoite jakościowo, np. AF-S 35/1,8, często go używam
- świetne jasne teleobiektywy systemowe (stałki i zoomy) pokrywające cały potrzebny w różnych dziedzinach zakres ogniskowych czego nie ma np. Pentax
- ergonomia aparatów - mam na myśli oczywiście modeli Dxx i Dx; w canonach brakowało mi kilku przełączników na body, których często używam bez odrywania oka od wizjera

Wady:
- serwis- to jest największa choroba, miałem do czynienia i praktycznie jeśli dzisiaj miałbym wysyłać aparat do czyszczenia czy klejenia gum, wolałbym to zrobić sam lub go sprzedać w cholere
- notorycznie odłażące gumy i to w top-owych modelach, są tacy którzy twierdzą, że im nic się nie odkleja ale wystarczy popatrzeć na Allegro w opisach modeli np. D200/d300/d700 po 2 latach prawie każdy ma gdzieś spuchniętą gumę, jeśli właściciel używa aparatu intensywnie i pocą mu się dłonie to wystarczy 1-2 lata
- usterki nowych aparatów- głównie chodzi o problemy z autofocusami; jeśli trafisz na taki spaprany egzemplarz to nic się nie da zrobić, miałem D300 który z różnymi obiektywami miał różne wartości FF/BF i to na każdej ogniskowej inne (w przypadku zoomów oczywiście); aparat po serwisie i skasowaniu 300zł nadal miał to samo; a głosy o problemach w D7000 słuchać od Założenia Świata. Tu możesz przeczytać post pewnego ślązaka dot. przyczyny(?) ułomności d700 a http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2625325&postcount=4479
- coraz gorsze wykonanie wyższych modeli, np. klapka karty pamięci w d700 to według niektórych porażka
- pseudo-uszczelnienia - jeśli producent pisze że aparat jest uszczelniony a dwa tygodnie po zakupie pod LCD pojawiają się pyłki to szkoda słów
- olej na matrycach- po zakupie nowego aparatu przez jakiś czas pojawia się coraz więcej tłustych plamek na matrycy, kuzyn swoje aparaty wysyłał do czyszczenia po 4-6 miesiącach kiedy już się "wychlapały"
- brak silnika w najtańszych modelach lustrzanek- trzeba kupować obiektywy z własnym napędem "AF-S"
- ceny- niestety chyba wszystkie systemy mają podobnie wybujałe ceny ale Nikon teraz to przegięcie.

Może ktoś inny inaczej podchodzi do tego co dla mnie jest wadą i zaletą dlatego podkreślam że to są moje spostrzeżenia po skromnym kilkuletnim użytkowaniu systemu nikon.

Mnie osobiście w Nikonie męczy obróbka rawów i dochodzenie do kolorów takich (naturalnych) jakich chcę :)

ps.

z tym kupnem d7000, żartowałem. Jakby nie było problemu z nim jakie są... to na pewno. To już lepiej d300s ale cenowo 5500 pl to już przesada. A ja za nigo dałem 4450 ech :) Zestaw(I) D7000 (1 rok gwarancji) + 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR to wartość 5,600. Nie wiem czy to Cie satysfakcjonuje ?! Drugi zestaw (II)K-5 + 18-55 WR + 50-200 WR + Sandisk 16GB + 3 lata gwarancji to
4 235 zł. Gdybym Ci dał właśnie teraz 101% gwaracje, żę firma P ma przyszłość...

...to widziałbym Ciebie jak idziesz do sklepu i kupujesz zestaw pentaxowy (II)

fafniak
11-12-2011, 19:15
Wady pentaxa
- AF podatny na zmiany barwy światła - podobno zlikwidowany przez najnowszy firmware
- skopany system błysku (tzn. nie działa on tak sprawnie jak nikonowski)
- w ciemniejszych sytuacjach (3200ASA 1/50 1.8 ) wolniej nastawia ostrość niz D700
- brak tańszych używanych stałek typu 85mm i 200mm

Jak dla mnie te wszystkie wady rekompensuje matryca, znakomicie zaprojektowane body , cicha migawka i MAŁE SZKŁA!

lesiuc
11-12-2011, 21:29
No dzięki za tego pewnego ślązaka :) hehe My to momy ta łeb.

Tak myślę jak napisałem , ale to nie żadna wyrocznia.
Poza tym mój działa dobrze, po kalibracji wręcz zadziwiająco dobrze :razz: (mikroregulacja off na wszystkich szkłach)
-tak że wciąż polecam świadomym kupującym :)

Chogori
12-12-2011, 10:03
Wiem, że żyjemy w wolnym kraju ale czy właściciele Pentaxa mogli by się przenieść na forum Pentaxa? Przepraszam ale nie po to zapisywałem się na forum Nikona aby ciągle czytać o Pentaxie. Nawet canonowcy nię są tak agresywni na tym forum (pomijam trolli bo oni chyba raczej piszą, że mają Nikona tylko że Nikon jest do dupy)

ekonet
12-12-2011, 10:15
się przenieść na forum Pentaxa
Zwłaszcza, że piszemy w dziale "Nikon dSLR...". ;)

joker333
12-12-2011, 10:35
Wiem, że żyjemy w wolnym kraju ale czy właściciele Pentaxa mogli by się przenieść na forum Pentaxa?
Jeśli ktoś ma 2 systemy to co powinien założyć nowe 2 systemowe forum?
Myślę że dobrze jak ktoś mający porównanie, może się wypowiedzieć (zaproponować alternatywę). Wiadomo ktoś siedzący mocno w nikonie szukający nowej puchy raczej na P nie zmieni ale dla niektórych rozważających zakup d7000, a mający obawy po tym co przeczytał o problemacgi może rozważyć alternatywę w postaci np k-5

krzysztof2297
12-12-2011, 13:46
Wiem, że żyjemy w wolnym kraju ale czy właściciele Pentaxa mogli by się przenieść na forum Pentaxa? Przepraszam ale nie po to zapisywałem się na forum Nikona aby ciągle czytać o Pentaxie. Nawet canonowcy nię są tak agresywni na tym forum (pomijam trolli bo oni chyba raczej piszą, że mają Nikona tylko że Nikon jest do dupy)

Rece opadaja na taki tekst , potem sie dziwic , ze nikoniarzy sie uwaza za snobow z nalepka nikon , na czole ;) Mam k5 , 2 lampy nikona sb24 i sb26 , w planach zakup d700 do pary z k5 , mam tez pilota co mi zostal po d90 , czyli mam pare gratow nikona , musze sie spytac moderatora czy posiadanie pilota do nikona upowaznia do pisania postow na tym forum .
Po za tym nie byloby calej dyskusji o k5 , gdyby nie wadliwe d7000 , sam kupilem k5 wlasnie z tego powodu . Biorac pod uwage jeszcze aktualne ceny d7000 , to dla amatora nie ma lepszej oferty niz k5 . Obiektywow z drugiej reki jest masa u mnie :
http://www.pentaxuser.co.uk/forum/view/classified-adverts-15
Obiektywow tylko w jednym sklepie , z sigmami , tamronami , naliczylem jakies 70 . Jezeli to komus za malo , to ja nie wiem , co tu jeszcze napisac ...
http://www.warehouseexpress.com/pentax-fit-k-mount/b3080?SortBy=1&PageNum=1

barb
12-12-2011, 14:04
Śledzę masę stron, for, od 3 lat czytam wszystkie testy, które pojawiają się na 2 stronach. Marzę o tym, aby móc w końcu robić ambitniejsze zdjęcia porządnym sprzętem
daj sobie spokój z tym śledzeniem, zmarnowałeś 3 lata na czytanie bzdet, zamiast robić zdjęcia i dalej nic nie wiesz, do robienia jpeg-ów nie musisz mieć "aż" lustrzanki, kup sobie hybrydę z zoomem x20 a odpadnie ci kłopot z obiektywami, z rodzajem systemu, matryca nie bedzie się kurzyć czy chlapac olejem.

lesiuc
12-12-2011, 15:15
Obiektywow z drugiej reki jest masa u mnie :
http://www.pentaxuser.co.uk/forum/view/classified-adverts-15
Obiektywow tylko w jednym sklepie , z sigmami , tamronami , naliczylem jakies 70 . Jezeli to komus za malo , to ja nie wiem , co tu jeszcze napisac ...
http://www.warehouseexpress.com/pentax-fit-k-mount/b3080?SortBy=1&PageNum=1

Pisać nic -czytać ze zrozumieniem -tak.

Ktoś tu pisał że nie ma obiektywów?
Czy też może raczej że z powodu niejasnej przyszłości systemu
można nie mieć ich do czego podpinać w przyszłości, ewentualnie wyprzedawać za grosze?

Poza tym " u ciebie" widać jest lepiej, bo u nas raczej cieżko znaleźć sklep z kilkudziesięcioma szkłami do pentaxa stojącymi za szybą...
Jeśli chodzi zaś o dużą podaż używanych -być może jest ona właśnie efektem wyzbywania się elementów systemu
przez uciekających gdzie indziej użytkowników...
Ofert kupna szkieł z górnej półki też jest tak dużo? Czy tylko sprzedaży?

Mazzi
12-12-2011, 15:27

Kto Cię upoważnił aby komukolwiek nakazywać miejsce w którym może pisać? Forum to skarbnica wiedzy i nie widziałem tu nigdzie aby było napisane "musisz mieć puszkę z dużym napisem NIKON aby móc się zarejestrować i wypowiadać" - to po pierwsze...
Po drugie - żal mi ludzi którzy są ograniczeni do:
- jednej firmy/marki
- kobiet o wybranym kolorze włosów
- itd.
- itp.
Po trzecie - żyjemy w wolnym kraju (jak sam już zauważyłeś)

Ja wyczytałem w poprzednich postach obiektywizm oraz chęć pomocy.

Zakupiłem D90 ponieważ D7k jest... jaki jest a D5100 odpadł w przedbiegach. Gdybym jednak teraz wybierał to zastanowiłbym się nad systemem spod znaku "P".

krzysztof2297
12-12-2011, 16:19
lesiuc

Oj , o tych szklach , to co chwile ktos sie wyrywa ... Co do wyprzedazy systemu pentaxa , to raczej jest odwrotnie , z tego co czytalem , to pentax od paru lat nie mial takich zyskow jak teraz . k5 schodzi jak cieple buleczki ;) Oczywiscie duza w tym zasluga cen nikona i problemow z d7000 , tym razem to nikon strzelil sobie w stope ;) Canon tez nie ma nic konkretnego w tym segmecie cenowym . Jest jeszcze sony , ale do mnie slt raczej nie przemawia . Ale fakt , samego mnie ciekawi , co teraz zrobi ricoch ...

jo44
12-12-2011, 16:30
lesiuc

(...) z tego co czytalem , to pentax od paru lat nie mial takich zyskow jak teraz . k5 schodzi jak cieple buleczki ;) (...)
Gdyby nie marcowe trzęsienie ziemi i tsunami (Sendai) oraz październikowa powódź (Tajlandia) pies z kulawą nogą nie wspomniałby o K5. Ciesz się chwilą - szybko minie. :)

krzysztof2297
12-12-2011, 16:54
Gdyby nie marcowe trzęsienie ziemi i tsunami (Sendai) oraz październikowa powódź (Tajlandia) pies z kulawą nogą nie wspomniałby o K5. Ciesz się chwilą - szybko minie. :)

Mysle ze bardziej to zasluga inzynierow nikona , co to postanowili sobie zrobic z uzytkownikow kroliki doswiadczalne i nadal nie widza problemow z d7000 ;)

barb
12-12-2011, 18:25
bo u nas raczej cieżko znaleźć sklep z kilkudziesięcioma szkłami do pentaxa stojącymi za szybą...
słabo szukasz, pierwszy lepszy sklep:
http://www.fotostrada.pl/x_C_Dz__P2_42110044.html

Jeśli chodzi zaś o dużą podaż używanych -być może jest ona właśnie efektem wyzbywania się elementów systemu
przez uciekających gdzie indziej użytkowników...
ha ha ha ha ......
w tej chwili na znanym portalu aukcyjnym oferty sprzedazy obiektywów:
Nikon - 1250
Pentax - 446
masz rację, uciekają :D

laaval
12-12-2011, 18:56

Oj chyba masz niezłe (czarno-żółte) klapki na oczach skoro tak piszesz, skoro nie znasz tego co ma konkurencja :) Żadne trzęsienia ziemi ani powodzie nie zmienia tego, że w przypadku d7000 występuje spora losowość w działaniu tego sprzętu. Dużo mniejsza niż w przypadku k5. I ludzie idiotami nie są i wybiorą raczej produkt, który nie bedzie musial nie raz i nie dwa lądować w serwisie. Ja wybrałem z pełną świadomością k-5 z wadami i zaletami tego systemu. Chciałem kupić d7000, naprawdę chciałem. Lektura tego i jeszcze wcześniejszego wątku mnie od tego aparat skutecznie odstraszyła.

krzysiek.81
12-12-2011, 19:10
Ja wybrałem z pełną świadomością k-5 z wadami i zaletami tego systemu. Chciałem kupić d7000, naprawdę chciałem. Lektura tego i jeszcze wcześniejszego wątku mnie od tego aparat skutecznie odstraszyła.

Te dwa ogromne watki na tym forum, to na pewno robota ludzi z Pentaxa, która na dodatek zaczyna przynosić wymierne efekty w postaci wzrostu sprzedaży K-5 itp. ;)

laaval
12-12-2011, 19:21
Te dwa ogromne watki na tym forum, to na pewno robota ludzi z Pentaxa, która na dodatek zaczyna przynosić wymierne efekty w postaci wzrostu sprzedaży K-5 itp. ;)

eee tam :) O Pentaksie można powiedzieć wiele dobrego, ale na pewno nie to, że mają dobry "pi ar" (przynajmniej w Polsce) :)

krzysiek.81
12-12-2011, 19:29
eee tam :) O Pentaksie można powiedzieć wiele dobrego, ale na pewno nie to, że mają dobry "pi ar" (przynajmniej w Polsce) :)

nie mogłem załapac co to ten "pi ar"....szybko w google wrzucam i jeden z pierwszych wyników ładnie mi wytłumaczył:

cyt: "Mieć dobry PR to znaczy kłamać i oszukiwać tak dobrze że oszukani i okłamani tego nie zauważają i jeszcze bardzo lubią tego kto to im robi. "

;)

micz87
12-12-2011, 19:31
Chyba niektórzy zbyt mocno ulegli sloganowi "I am Nikon" :D:D

Popieram Pentaxa - zająć się robieniem dobrych puszek a nie PiaRem. Jakby K-5 był Pentaxem ale z mocowaniem szkieł Nikona to bym brał na ślepo:D mnie do Nikona przekonały tylko niektóre szkła ale teraz w sumie po czasie wiem że i Pentax by mi w tym względzie wystarczył.

krzysiek.81
12-12-2011, 20:13
Wracając do pytania autora wątku....moja sztuka także nie sprawia żadnych problemów wiec z mojej strony mogę śmiało polecić.
To super sprzęt tzw. wszystkomający ;)
W moim przypadku mogę tylko ponarzekac na nienajlepszą współprace z 35 1.8 af-s , na większe odległosci jest niezbyt celna, ale nie winie tu aparatu bo ten obiektyw z różnymi body płata figle. Niestety wiele osób ocenia kiepski AF D7000 na podstawie współpracy wałśnie z tym szkłem.
Oleju na matrycy tez nie mam ...przebieg 4000 fotek. Tak ,że z mojej strony powiem ,że warto.

Tylko teraz pojawia sie mały problem....obecne ceny nikona to jakaś masakra. Te 3500 zł które masz uzbierane już dawno nie wystarcza na zakup tej puszki.

Fatman
12-12-2011, 20:16
Niestety wiele osób ocenia kiepski AF D7000 na podstawie współpracy wałśnie z tym szkłem.

No szkoda. Tylko, że np. moja sztuka 35 1.8 ma problemy z trafianiem tylko z D7000. Magia cholera jasna.

krzysiek.81
12-12-2011, 20:23
No szkoda. Tylko, że np. moja sztuka 35 1.8 ma problemy z trafianiem tylko z D7000. Magia cholera jasna.

Wiem bo czytałem wcześniejsze wątki i ten w którym szczegółowo opisywałeś swoje problemy, natomiast nie można pominąć faktu ,ze 35 1.8 af-s nie jest obiektywem o jakiejś super powtarzalnej precyzji autofokusa.

Tak samo tez nie można pominąc faktu wielu uwalonych D7000 ....mimo to mysle ,ze warto kupic D7000 ( oczywiście sprawna sztuke ;) )

gadzeciarz
12-12-2011, 20:30

Cześć Rafał coś nie mogę na PW wysłać wiadomości to zapytam tutaj
- oglądałeś lub czytałeś na forum o tym programie- "Program fotograficzny bez nazwy" bo tam na ten temat AF d7000 było moje pytanie.
Chyba przypadkiem pokazali?
Ale i zaraz wstępnie odnieśli się do niego deklarując wstępnie rozmowę na ten temat z tobą lub co na to Nikon.

ArekZ
12-12-2011, 22:14
daj sobie spokój z tym śledzeniem, zmarnowałeś 3 lata na czytanie bzdet, zamiast robić zdjęcia i dalej nic nie wiesz, do robienia jpeg-ów nie musisz mieć "aż" lustrzanki, kup sobie hybrydę z zoomem x20 a odpadnie ci kłopot z obiektywami, z rodzajem systemu, matryca nie bedzie się kurzyć czy chlapac olejem.
Pijany jesteś? Czy nienormalny? Czytanie for, książek i czasopism to bzdury? Współczuje Ci.. Nic nie wiem? Śmieszny jesteś, o wszechwiedzący. Do robienia JPGów? Kto powiedział, że tylko JPG? Hybrydę z zoomem x20? Zauważ, że z pośród wszystkich obiektywów, które zamierzam kupić na start są same stałki... Kiedy tacy ludzie jak Ty znikną z sieci?

Wybaczcie, że karmie troli, ale po prostu nerwy mi puszczają jak takie coś czytam..

Zarazem dziękuję wszystkim, którzy dotychczas się wypowiedzieli.

Szczerze mówiąc nadal mam obawy zarówno do i Nikona d7k jak i Pentaxa K-5... I pewnie się ich nie pozbędę. Ale żeby kiedyś w końcu kupić jedną albo drugą puchę będę musiał rzucić monetą :P
Pentax - fajnie teraz, nie wiadomo jak będzie w przyszłości*
Nikon - nie wiadomo jak teraz, ale przyszłość* spokojna
*przyszłość jako mój rozwój w danym systemie.

Ale z racji tego, że dla mnie liczy się bardziej teraźniejszość, to póki co przychylam się bardziej do Pentaxa. Muszę się jeszcze dokładnie zorientować ze szkłami i akcesoriami.

Fatman
12-12-2011, 22:19
Owszem, 35 1.8 nie jest cudem jeśli chodzi o celność (powtarzalność trafień) jednak jak już wspomniałem w jakiś magiczny sposób sztuka którą posiadam (w sumie to miałem dwie jakiś czas) najwięcej (dużo więcej) problemów sprawiała z D7000.

gadzeciarz, witaj -skrzynkę mam pełną i przestałem już z tym walczyć, bo zapełniała się praktycznie od razu.... -program znam, jednak o wspomnianym na forum odcinku nie słyszałem dłuższy czas, dopiero niedawno nasz forumowy kolega podesłał mi linka.
Przyznam, że nie wyłapałem fragmentu, w którym deklarują rozmowę ze mną na ten temat. Nikt się ze mną nie kontaktował i................. chyba dobrze. Bo po pierwsze nie mam za bardzo aktualnie czasu, po drugie........... nie wiem czy mi się jeszcze chce ? Zdrowia mi to wszystko napsuło jak diabli, sprawę i tak przegrałem, w konfrontacji z przedstawicielami Nikona szans raczej i tak nie mam (nawet jeśli prowadzący będą po mojej stronie), w programie mogę jedynie uparcie twierdzić, że wszystkie D7000 są uwalone przez wadliwą konstrukcję lustra (a to, że są sztuki które działają sprawnie ? -cóż, kwestia czasu, o czym wielu już się przekonało prawda ?), do czego Nikon nigdy się nie przyzna.

Osobiście problem z D7000 rozwiązałem, "głosując" na następny aparat portfelem. Kupiłem dwa inne, jestem zadowolony (choć drugi z nich po 3 dniach od kupna trafił do serwisu i chyba będą kolejne "jazdy" ;-) ). Zawsze chętnie doradzę, przedstawię "za" i "przeciw" -decyzję zostawiając zadającemu pytanie.

Tak więc -nie wiem czy mi się jeszcze chce -przepraszam, jeśli zawiodłem czyjeś nadzieje, jednak za dużo mnie to wszystko kosztowało..........

ekonet
12-12-2011, 22:21
Pijany jesteś? Czy nienormalny? [...] Śmieszny jesteś
To są wycieczki personalne. Ostrzeżenie wzrokowe.

ArekZ
12-12-2011, 22:44
Owszem, 35 1.8 nie jest cudem jeśli chodzi o celność (powtarzalność trafień) jednak jak już wspomniałem w jakiś magiczny sposób sztuka którą posiadam (w sumie to miałem dwie jakiś czas) najwięcej (dużo więcej) problemów sprawiała z D7000.

gadzeciarz, witaj -skrzynkę mam pełną i przestałem już z tym walczyć, bo zapełniała się praktycznie od razu.... -program znam, jednak o wspomnianym na forum odcinku nie słyszałem dłuższy czas, dopiero niedawno nasz forumowy kolega podesłał mi linka.
Przyznam, że nie wyłapałem fragmentu, w którym deklarują rozmowę ze mną na ten temat. Nikt się ze mną nie kontaktował i................. chyba dobrze. Bo po pierwsze nie mam za bardzo aktualnie czasu, po drugie........... nie wiem czy mi się jeszcze chce ? Zdrowia mi to wszystko napsuło jak diabli, sprawę i tak przegrałem, w konfrontacji z przedstawicielami Nikona szans raczej i tak nie mam (nawet jeśli prowadzący będą po mojej stronie), w programie mogę jedynie uparcie twierdzić, że wszystkie D7000 są uwalone przez wadliwą konstrukcję lustra (a to, że są sztuki które działają sprawnie ? -cóż, kwestia czasu, o czym wielu już się przekonało prawda ?), do czego Nikon nigdy się nie przyzna.

Osobiście problem z D7000 rozwiązałem, "głosując" na następny aparat portfelem. Kupiłem dwa inne, jestem zadowolony (choć drugi z nich po 3 dniach od kupna trafił do serwisu i chyba będą kolejne "jazdy" ;-) ). Zawsze chętnie doradzę, przedstawię "za" i "przeciw" -decyzję zostawiając zadającemu pytanie.

Tak więc -nie wiem czy mi się jeszcze chce -przepraszam, jeśli zawiodłem czyjeś nadzieje, jednak za dużo mnie to wszystko kosztowało..........

Nie wiem co jest w Twoim poście, co teraz mnie totalnie odsunęło od Nikona :P Serio, z całym szacunkiem dla systemu, w którym pokładałem do tej pory nadzieję, ale po prostu akurat mam około 3500zł do wydania na lustrzankę i szkoda kupować coś typu Nikon D90 albo Nikon D5100, gdy w tej cenie mam odpowiednika D7k w postaci Pentaxa. Chyba, że jak pisałem wcześniej - po przejrzeniu szkieł i akcesoriów coś się nie spodoba, to wtedy albo będę zbierał na d300s, albo zdecyduję się na Nikona D90/D5100. Głupio będzie, jak zamiast wybrać coś, co jest wg mnie skrojone na potrzebę i możliwości finansowe będę musiał kupić coś starszego/uboższego albo po prostu płacić więcej niż bym chciał...

To są wycieczki personalne. Ostrzeżenie wzrokowe.
Rozumiem, przyjmuję. A tamtego posta przez którego mnie poniosło proponowałbym skasować za zaśmiecanie wątku, bo ma się on nijak do tematu - wręcz przeczy temu co napisałem w poście go otwierającym..

fafniak
12-12-2011, 23:21
ekonet - przy tak głupim poście jaki napisał barb - tego typu odpowiedź mu sie należała.

Co do wyboru - przejrzyj szklarnię - to podstawa

Emhyrion
13-12-2011, 01:32
Także odnoszę wrażenie, że ten wątek jak i kilka innych mają jedynie za zadanie dobrze sprzedawać Pentaxy :) Skoro wielkie pieniądze można płacić ludziom w sieci za promowanie na forach konkretnych podpasek czy odżywek do włosów, to czemu nie aparat? Jak wiadomo, nic tak dobrze nie robi jak obsmarowanie konkurencji :)

Mam D7K. Jak już tu parę razy pisałem - wcześniej miałem Sony. Z A300 byłem zadowolony, z A500 bardzo zadowolony. Ale kompletnie nie rozumiem idei SLT, jestem jej przeciwnikiem, nie trafiają do mnie argumenty o przyszłości dla elektronicznych wyświetlaczy i półprzepuszczalnych luster, przynajmniej nie w tej chwili, może za 10 lat jak wymyślą coś lepszego. Zapadła decyzja o zmianie systemu. Myślałem o Pentaxie, ale...

To świetne aparaty. Naprawdę. Rewelacja. Słoików nie ma do nich tyle co do Nikonów czy Canonów ale nie ma co panikować - dla 99% z nas te co są w zupełności wystarczą, czy to systemowe czy niezależnych producentów. Jest tylko jedno ale - niepewność co do systemu jako takiego. DLa przypomnienia: nie tak dawno właścicielem Pentaxa była Hoya. Teraz Ricoh. Życzę im jak najlepiej, ale ja się troszkę obawiam, że będzie jak z Minoltą. Firma legenda, fajne aparaty, a tu weszło Sony i bach - po paru latach i wypuszczeniu na rynek kilku ciekawych konstrukcji w przystępnej cenie wymyślili telewizor z dwoma wyświetlaczami w kształcie aparatu SLR. Bałem się, że z Pentaxem będzie podobnie, bo może i przez następne dziesięciolecia będą dalej robić fajne lustrzanki, ale moiże być tak, że zaczną cudować albo szefostwo Ricoha postanowi ich sprzedać, kupiec się nie znajdzie i kolejna firma stanie się legendą.
Zastanawiałem się też nad Canonami, bo to też fajne aparaty, ale tu kompletnie nie pasuje mi ergonomia i klawiszologia tych lustrzanek. Kwestia przyzwyczajenia, wiem, ale ja już mam swoje i nie chcę się ich wyzbywać :)

Został Nikon. O D300 słyszałem od znajomych wiele złego - że się psują, że serwis nie daje rady. D5000 czy D3100 przegrały w przedbiegach, podobnie jak leciwa już D90. Kupiłem D7000 i nie żałuję. Aparat po korekcie AF (sam osobiście ją wykonałem, korzystając z tego czego nie ma wiele konkurencyjnych konstrukcji, czyli z mikroregulacji) ostrzy w punkt. Nie ma żadnych plam po oleju, zresztą w te nie wierzę. Nie mieści mi się w głowie, żeby aparat przez rok co chwila chlapał olejem na matrycę, aż tyle tych smarów to tam nie ma w środku :)
Jestem zadowolony. Owszem, ma braki, nie pasuje mi sposób działania LV, brakuje mi sonowskiego Manual Check LiveView czy odchylanego ekranu kiedy robię zdjęcia macro albo ze statywu. Ale są inne fajne rzeczy, które działają tak jak się tego spodziewałem albo jeszcze lepiej. A jak przestaną działać to mam jeszcze gwarancję i serwis pod nosem.

Ktoś tu podnosił kwestię niepokoju, że nie kupi aparatu, który w każdej chwili może się zepsuć. Każdy może. To nie jest argument. Ja wolę mieć aparat który może się zepsuć niż pchać się w system, który w ciągu kilku lat dwukrotnie zmieniał właściciela a sam nie potrafi stać na nogach, bez pomocy finansowej. To jest dopiero skok na głęboką wodę. Uznałem, że nie stać mnie w ciągu najbliższych lat na kolejną zmianę systemu i wybrałem Nikona. Choć oczywiście Pentaxy czy Canony też są fajne :)

fafniak
13-12-2011, 09:18
Także odnoszę wrażenie, że ten wątek jak i kilka innych mają jedynie za zadanie dobrze sprzedawać Pentaxy :) Skoro wielkie pieniądze można płacić ludziom w sieci za promowanie na forach konkretnych podpasek czy odżywek do włosów, to czemu nie aparat? Jak wiadomo, nic tak dobrze nie robi jak obsmarowanie konkurencji :)

Poczekaj - może zajrzę na konto, powinno coś wpłynąć już od PR pentaxa ....

Co za bzdury

"Upadek" pentaxa wieszczą już "spece" od wielu lat ;)

Problemy z d7000 to nie mity tylko fakty. A mikroregulację wiele puszek ma w tym i pentaxy

laaval
13-12-2011, 09:38
Emhyrion, czytając takie teksty jak Twój nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jesteś na usługach Nikosia :) Serio. No pisz wymaluj idealny tekst opinii na jakimś ceneo promujący d7000.

BTW Życzę Ci z całego serducha, aby puszka nie musiała wracać na ul. Po(d)stępu w celu przywrócenia jej stanu normalności :)

Martinek
13-12-2011, 11:13
@Emhyrion.

Niezły jesteś fizol i fanatyk :D To ten co walczył w wątku "D7000 - opinie użytkowników"

Dobra, już mi się nie chce. Jak macie taką ochotę to narzekajcie sobie dalej, sprzedawajcie aparaty na Allegro, kupujcie Pentaxy, Wasza sprawa. Ja wolę robić zdjęcia niż piep...ć w koło Macieju o tym samym.

Oj, zwłaszcza tym trzeba doradzić kupno Pentaxa. Ucieszą się, będą mieli zestaw słoików na grzybki marynowane :)

Fart. Lepiej dopracowany model. Lepiej wykonany egzemplarz. Nie wiem.
U mnie w punkt ostrzy D7000, a jak zdjęcie jest nieostre to na 99% jest poruszone. Jak widzisz mam dość pokory by zauważyć błąd po swojej stronie :)

Ja jednak wolałem kupić D7K. Wyszedłem z założenia, że albo będę miał farta, albo będę miał gwarancję. Po to kupuję aparat w sklepie, żeby oddać go do serwisu jeśli cokolwiek będzie się działo.

Fanatyzm aż po oczach bije heh. Licz na serwis...;)

Emhyrion
13-12-2011, 11:18
Pewnie, że tak. Przecież sprzedałem cały zespół body i szkieł Sony a Nikona z przyległościami dostałem za darmo. W dodatku wyselekcjonowany egzemplarz, ostry jak brzytwa. Teraz muszę go spłacać pisząc jak bardzo jest ostry i jak nie chlapie olejem.
Staram się tylko być na tyle uczciwy, że nie wchodzę z butami na obce podwórko - chwalę na forum Nikona aparat Nikona posiadając aparat Nikona. Do głowy by mi nie przyszło obrzydzać ludziom K5 na forum Pentaxa. Ale może to wszystko jest tylko kwestią ceny, jak mi Nikon Polska więcej sypnie to się przeniosę z pisaniem na forum konkurencji :)

A tak poważniej - ataku śmiechu dostaję jak czytam o tych wszystkich wspaniałych K5 i o tym, żeby rzucić system. Tylko na wymianie obiektywów na takie same lub równorzędne tylko z innym mocowaniem straciłem 1.5 tys zł - stare sprzedać, nowe kupić. No tak, wiem, teraz mam szkła z gwarancją która w Sony już mi się kończyła...
Zmiana systemu to spory koszt. Jeśli to zmiana z Nikona na Canona lub z Canona na Nikona to ryzyko jest małe. Co do Pentaxa ja już tej gwarancji bym nie dawał. Firmy upadają, już nie takie legendy upadły - Kodak nie robi aparatów, Minolty nie ma, Olympus robi jakieś śmieszne 4/3. Nie wytrzymali wyścigu z gigantami. Sony też nie - ich lustrzanki były super, wciąż tak twierdzę. A jednak postawili na SLT - sądzę, że ma to związek z tym, że te aparaty wciąż były porównywane z Canonami lub Nikonami i przegrywały. Stąd krok w bok, robią coś, czego nie robi ani Canon, ani Nikon. Tak jak Olympus czy Fuji...
Czy Pentax z pieniędzmi Ricoha nie dostanie zadyszki? Czas pokaże. Chciałbym, żeby trwał, bo nic tak nie robi dobrze poprawianiu jakości i niższym cenom jak oddech konkurencji na karku. Mnie jednak nie stać na eksperymenty i kolejną zmianę systemu. Tym bardziej, że jeśli Pentax się podda to ceny za szkła i body na allegro sięgną dna i strata będzie jeszcze większa niż ta którą przerabiałem sprzedając Sony.

joker333
13-12-2011, 11:58
Tym bardziej, że jeśli Pentax się podda to ceny za szkła i body na allegro sięgną dna.
bzdury, a zobacz ceny s5pro staroć jak się patrzy a ceny trzyma nastepcy nie widać....nie znasz specyfikacji systemu na P masa ludzi robi tam analogami cyfrowe puszki są wyłącznie DX a mimo to ludzie płacą np za pełnoklatkowe 31 1.8 niemałe pieniądze > I co myślisz że jak nagle przestaną produkować cyfrowe body Pentaksa, to wszyscy Ci fanatycy ze swoimi puchami wylądują na allegro sprzedając to za bezcen ? A może będą chcieli po prostu jak najdłużej robić zdjęcia i z racji tego że nowych puszek już nie będzie , te które pozostaną na rynku będą w cenie?

Tak żeby nie było mam d70s d700 chciałbym do kolekcji d7000 ale na takie ryzyko mnie nie stać aparat ma działać i robić zdjęcia tymczasem Nikon rżnie głupa mimo że duża grupa userów wie że z ich puszką coś jest nie tak.

laaval
13-12-2011, 12:13
Emhyrion naprawdę życzę Ci z całego serca, żebyś nigdy nie musiał stanąć po tej stronie barykady, po której stał swego czasu Fatman :) Fajnie się czyta fanatyka systemu, który jeszcze nie posmakował ciemnej strony mocy serwisu :) Mam nadzieję, że nigdy nie będziesz musiał i że będziesz tak zadowolony jak jesteś teraz. A najlepiej jakby Pentax zniknął z powierzchni ziemi razem z Canonem i Sony. "there can be only one" jak to mawiano w Nieśmiertelnym. ;)

Staram się tylko być na tyle uczciwy, że nie wchodzę z butami na obce podwórko - chwalę na forum Nikona aparat Nikona posiadając aparat Nikona. Do głowy by mi nie przyszło obrzydzać ludziom K5 na forum Pentaxa.

Sęk w tym, że to użytkownicy d7000 obrzydzają innym ten model. Fatman zaczął, a wielu innych przejęło pałeczkę. Na forum Pentaxa też pisze się nie zawsze dobrze na temat k-5 :) To też sprzęt z wadami jak cały system Pentaxa :)Jak już pisałem ja przez to forum wyleczyłem się z d7000. A to że mam k-5 o niczym nie świadczy. Wlazłem w P z pełną świadomością, że pewnie jak to wieszczy wielu Pentax lada dzień upadnie, albo przerzucą się na produkcję kosiarek do żywopłotu. Nikomu jednak tego aparatu nie będę wciskał na siłe, a wręcz przeciwnie, bo rynek używanych szkiełek przez wzrost popularności P się znacznie popsuł (mniejszy wybór, niższe ceny) :/ Pomimo, że nie jestem w N, to będę na tym forum, bo bardzo je lubię. Mądrzy i przeważnie otwarci ludzie, miła atmosfera to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)

Fatman
13-12-2011, 12:33
Emhyrion naprawdę życzę Ci z całego serca, żebyś nigdy nie musiał stanąć po tej stronie barykady, po której stał swego czasu Fatman :) Fajnie się czyta fanatyka systemu, który jeszcze nie posmakował ciemnej strony mocy serwisu :)

A ja przyznam, że wprost przeciwnie -nic tak nie otrzeźwia jak kubeł zimnej wody na głowę..........
I nie piszę tego z złośliwości.

ThomasGlasgow
13-12-2011, 20:19
Ja to musiałem mieć niezłego pecha, trafaiając na trzy puszki pod rząd z wadliwym focusem.
Na szczescie, w wielkiej brytani przysluguje 28 dni na zwrot lub wymiane towaru i nie musiałem jezdzic po serwisach.
W sklepie, manager tez przyznal ze cos nie tak z tymi puszkami bo duzo zwrotow maja.
Ostatecznie kupilem P.k-5 i jestem zadowolony.
Brałem też pod uwage Nikona d90 ale potrzebowałem puszki na zle warunki atmosferyczne ( deszcz, mróz, silne wiatry).

Nikt tego nie wie, co będzie z Pentaxem. tak samo może nagle nikon pasc, canon czy sony. Moze za tydzien wybuchnac 3 wojna swiatowa, kometa pierdyknac albo bog wie co jeszcze ;)

Obawiasz sie Pentaxa, bierz Nikona d90 lub uzywke d300.
Najlepiej to przejdz sie do jakiegos sklepu i poogladaj sobie rozne puszki, pomacaj, zobacz ktora lepiej ci lezy w rekach. Zrób kilka zdjeć i obejrzyj sobie w domu.

Albo rzuć monętą ;)

Jakkolwiek, pozdrawiam i zycze ci udanego wyboru :)

ekonet
13-12-2011, 20:25
Jakkolwiek, pozdrawiam i zycze ci udanego wyboru :)
Nie rób kalki z "whatever" - "jakkolwiek" tu wybitnie nie pasuje. ;)

ArekZ
13-12-2011, 23:24
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, oprócz oczywiście barb'owi, którego proszę o dalsze niewypowiadanie się w tym temacie..

Jak już pisałem wcześniej - zorientuję się jak to jest z wyposażeniem u Pentaxa, tylko jestem zawalony robotą i dopiero w weekend będę mógł to zrobić.

W międzyczasie jednak znalazłem dwie rewelacje dotyczące wadliwych partii N7k
Pierwsza: ktoś dzwonił do Nikona i tam pracownik odpowiedział, że obecnie sprzedawane N7k są pozbawione wady w postaci chlapania olejem.
Druga: w FJ zagadałem do faceta o N7k - choć trzeba brać poprawkę na to, że on jest od zachęcania, to powiedział, że z obecnie sprzedawanymi Nikonami nie ma problemu, powiedział też, że Nikon puścił nawet notę serwisową na ten temat, ale ja takiej noty znaleźć nie mogę (choć fakt, że pojawiła się nota nt. plam w czasie filmowania, ale to inny problem).

Właściwie, na chłopski rozum, to rzeczywiście, skoro się pojawiały te wady to istnieje prawdopodobieństwo, że zobaczyli, że leją tam za dużo tego oleju albo coś robią niedokładnie i w nowszych N7k problem mógł zostać naprawiony. Pan z FJ powiedział nawet, że sprzęt z tych "złych serii" został wycofany ze sklepów i dali w zamian nowy. I że pecha mieli ci, którzy kupili je przed tą wymianą. Choć znowu, na chłopski rozum, skoro Nikon by uznał wadę w N7k to nie robiłby tyle problemów osobom, które już go kupiły..

Co o tym sądzicie?

Ja to musiałem mieć niezłego pecha, trafaiając na trzy puszki pod rząd z wadliwym focusem.
Nikt tego nie wie, co będzie z Pentaxem. tak samo może nagle nikon pasc, canon czy sony. Moze za tydzien wybuchnac 3 wojna swiatowa, kometa pierdyknac albo bog wie co jeszcze ;)

Jasne, wszystko może się zdarzyć, ale jak ktoś tutaj słusznie zauważył, chodzi o kwestię prawdopodobieństwa. Z resztą nawet, gdyby teraz wszyscy producenci aparatów upadli, to rynek wtórny N i C są większe i spokojnie jeszcze przez jakiś czas można byłoby się rozwijać. A po wygraniu w lotka czy dostaniu spadku kupić nawet FF i szkła takie, że spokojnie można byłoby fotografować kratery księżyca. W przypadku P byłby większy problem :)
W weekend się przysiądę i trochę poczytam. Może przez ten czas też ktoś potwierdzi/zaneguje informacje, o których przed chwilą pisałem.

Fatman
13-12-2011, 23:27
Pierwsza: ktoś dzwonił do Nikona i tam pracownik odpowiedział, że obecnie sprzedawane N7k są pozbawione wady w postaci chlapania olejem.

Niemożliwe !!!!! A wiesz dlaczego ? Zadzwoń sam do Nikona, to się dowiesz, że nigdy nie słyszeli o problemie chlapania olejem i nigdy nie serwisowali takiej przypadłości.

fafniak
13-12-2011, 23:27
Wiesz co.... na ter rewelacje co do nowej "dobrej" partii to bym uważał. Duuuuuużo dystansu doradzam.

ThomasGlasgow
13-12-2011, 23:46
Jeszcze około miesiąc temu, w sklepach były wadliwe bo w tym okresie ja wymieniałem. Nie wiem jak w Polsce, ale w Szkocji w niektórych sklepach, nie maja już na stanie d7000, trzeba czekać. No i cena poszła w górę o około 200Ł, to jakieś 1000zł.

Emhyrion
14-12-2011, 12:35
To akurat raczej ma związek z powodziami na Taiwanie a nie z wadami body.

ArekZ
14-12-2011, 16:51
To akurat raczej ma związek z powodziami na Taiwanie a nie z wadami body.

Jasne, nikt nie posądzałby Nikona o troskę o klientów :P

Z tego co gdzieś czytałem, Nikon mówił, że poziom produkcji sprzed powodzi osiągną dopiero w marcu... + transport + zaspokojenie potrzeb rynku.. Stare ceny mogą wrócić dopiero gdzieś tak na maj dopiero..

Emhyrion
14-12-2011, 17:10
To stare jak świat prawo podaży i popytu. Jak jest duży popyt a mała podaż to rośnie cena. Jakoś tak jest, że są jeszcze spore ilości ludzi, którzy chcieliby kupić D7000, a nie ma ich na rynku bo zalało fabryki to cena rośnie. W Polsce trzeba dodać do tego jeszcze szalejący kurs euro i innych walut. W dodatku nadchodzą święta, co też zwyczajowo podbija ceny. Myślę, że ceny do normalności prędko nie wrócą.
Dotyczy to zresztą wszystkiego, niestety... Lampę kupiłem drożej, obiektyw drożej. Pół roku temu wydałbym mniej kasy, ale cóż... Jest potrzeba to się płaci, a nie zastanawia, czy za pół roku będzie taniej czy drożej :(

gadzeciarz
14-12-2011, 18:14
A takie tam przypomnienie w celach informacyjnych,warto się z tym zapoznać .

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=nikon+polska+nota+serwisowa++nikon+d7000&source=web&cd=6&ved=0CGAQFjAF&url=http%3A%2F%2Flodz.naszemiasto.pl%2Fartykul%2F8 98339%2Cmydlo-z-puszki-czyli-problem-lodzkiego-fotografa%2Cid%2Ct.html&ei=tsroTs-gLsqDOtm-7c8K&usg=AFQjCNGB52w7KydiBpYMOwbHa67pNk48LQ

soja
14-12-2011, 19:53
Niemożliwe !!!!! A wiesz dlaczego ? Zadzwoń sam do Nikona, to się dowiesz, że nigdy nie słyszeli o problemie chlapania olejem i nigdy nie serwisowali takiej przypadłości.

moze nie przez telefon, ale wg mnie slyszeli. Po oddaniu trzeci raz puszki z zabrudzona matryca i informacji, ze matryca jest ZAWSZE poplamiona w prawej gornej cwiartce, zostal wymieniony mechanizm podnoszenia lustra.
Na zadane pytanie czy teraz bedzie juz OK, odpowiedz byla: tak, powodem chlapania olejem byl wymieniony przez nas mechanizm podnoszenia lustra, ten zamontowany jest pozbawiony tej wady. Dodatkowo wyregulowano AF.
faktycznie nie chlapie, az dziwnie wygladaja zdjecia bez plamek, ostrzy tez dobrze. Moze jednak cos "odkryli" i teraz naprawiaja. Nie robia globalnej akcji wymiany puszek, ale jak ktos ich pomeczy to i zrobia. Mam nadzieje :-)

efix
14-12-2011, 21:28
Moze jednak cos "odkryli" i teraz naprawiaja. Nie robia globalnej akcji wymiany puszek, ale jak ktos ich pomeczy to i zrobia. Mam nadzieje :-)

Oby to była prawda.
Mimo wszystko to i tak nie zachowują się jak powinni. Powinno być to załatwiane zupełnie inaczej, sprawniej, z większą dbałością o klienta bo to przecież klient powinien być najważniejszy i przede wszystkim, dużo, dużo wcześniej.

Bechowiec
14-12-2011, 21:59
Czy Pentax z pieniędzmi Ricoha nie dostanie zadyszki? Czas pokaże. Chciałbym, żeby trwał, bo nic tak nie robi dobrze poprawianiu jakości i niższym cenom jak oddech konkurencji na karku. Mnie jednak nie stać na eksperymenty i kolejną zmianę systemu. Tym bardziej, że jeśli Pentax się podda to ceny za szkła i body na allegro sięgną dna i strata będzie jeszcze większa niż ta którą przerabiałem sprzedając Sony.

Prawdę mówiąc, to nigdy niczego nie możesz być pewnym :) Pamiętaj, że nie tak dawno niektórzy już na trumnie Nikona tańczyli, a tu... :)

soja
15-12-2011, 10:58
Oby to była prawda.
Mimo wszystko to i tak nie zachowują się jak powinni. Powinno być to załatwiane zupełnie inaczej, sprawniej, z większą dbałością o klienta bo to przecież klient powinien być najważniejszy i przede wszystkim, dużo, dużo wcześniej.

moze nie trzeba porownywac z producentami samochodow, tam straszakiem jest zagrozenie zycia klienta.
Jak lustrzanka nie dziala to najwyzej cisnienie Ci skoczy, ale wypadku nie spowodujesz, chyba ze trzasniesz puszka w serwisanta :grin:

krzall
15-12-2011, 11:51
moze nie przez telefon, ale wg mnie slyszeli. Po oddaniu trzeci raz puszki z zabrudzona matryca i informacji, ze matryca jest ZAWSZE poplamiona w prawej gornej cwiartce, zostal wymieniony mechanizm podnoszenia lustra.
Na zadane pytanie czy teraz bedzie juz OK, odpowiedz byla: tak, powodem chlapania olejem byl wymieniony przez nas mechanizm podnoszenia lustra, ten zamontowany jest pozbawiony tej wady. Dodatkowo wyregulowano AF.
faktycznie nie chlapie, az dziwnie wygladaja zdjecia bez plamek, ostrzy tez dobrze. Moze jednak cos "odkryli" i teraz naprawiaja. Nie robia globalnej akcji wymiany puszek, ale jak ktos ich pomeczy to i zrobia. Mam nadzieje :-)

Witam
byłoby to odkrywcze, ale to możliwe. Mamy przykład lampy 900 i 910, gdzie czekano na nowy model żeby podać info o grzaniu się oficjalnie poddając że nowy model nie jest w takim stopniu narażony na to. Cóż do błędów trzeba umieć się przyznawać. A mądrze zrobione może być*sukcesem. Wymiana w ramach gwarancji kosztuje nikona, wymiana w ramach zmiany modelu na nowszy kosztuje klienta. Tak pewnie też będzie z 7100 :) za jakiś czas. Oczywiście bedą inne zmiany ale głównie się pojawi mniej awaryjne body w podobnym kształcie - bez rewolucji ale zwiększy sprzedaż. Dziś kupujemy d7000 bo chyba już na d301s nie ma co liczyć w najbliższym czasie ;)
Pozdrawiam

Kasztan
15-12-2011, 22:43
Mam d7000 od kilku miesięcy, zrobiłem nim 8,5 tyś. zdjęć - sprawuje się koncertowo, polecam! Ludzie, nie ulegajcie irracjonalnej histerii, jaka zapanowała wokół d7k na tym forum, wykażcie trochę zdrowego krytycyzmu, gdy czytacie opinie domorosłych ekspertów o tajemniczych problemach z AF, których nie potrafią zdiagnozować "głupi" serwisanci Nikona z Warszawy i Europy, których jakimś cudem nie zauważyli żadni profesjonalni recenzenci, ani słynni nikoniarze focący tą maszynką. W pojedynczych przypadkach coś może być na rzeczy, jednak zazwyczaj problem leży po stronie użytkownika, czasem może szwankować obiektyw. Wahającym się polecam lekturę tego artykułu: http://mansurovs.com/nikon-d7000-review-follow-up

stefanbas
15-12-2011, 22:46
miałem do czynienia z D90 i uważam jest świetny jak na te pieniądze.

fafniak
15-12-2011, 22:54
Jakaś nowa fala ? ;)

krzysztof2297
15-12-2011, 23:37
Mam d7000 od kilku miesięcy, zrobiłem nim 8,5 tyś. zdjęć - sprawuje się koncertowo, polecam! Ludzie, nie ulegajcie irracjonalnej histerii, jaka zapanowała wokół d7k na tym forum, wykażcie trochę zdrowego krytycyzmu, gdy czytacie opinie domorosłych ekspertów o tajemniczych problemach z AF, których nie potrafią zdiagnozować "głupi" serwisanci Nikona z Warszawy i Europy, których jakimś cudem nie zauważyli żadni profesjonalni recenzenci, ani słynni nikoniarze focący tą maszynką. W pojedynczych przypadkach coś może być na rzeczy, jednak zazwyczaj problem leży po stronie użytkownika, czasem może szwankować obiektyw. Wahającym się polecam lekturę tego artykułu: http://mansurovs.com/nikon-d7000-review-follow-up

Ales zablysnal tym linkiem , poczytaj sobie posty pod artykulem , to sie dowiesz czy tylko w polsce sie skarza :))

Funky_Koval
15-12-2011, 23:55
Kolego Kasztan,
Tymi opiniami "domorosłych ekspertów o tajemniczych problemach z AF, których nie potrafią zdiagnozować "głupi" serwisanci Nikona z Warszawy i Europy" to się nie popisałeś....ładnie to tak obrażać ludzi na dzień dobry na forum? Skąd wiesz jakie doświadczenie mają ludzie którzy opisują swoje problemy z D7k? Wielokrotnie już wypowiadający się i cytowany kolega Fatman też jest taki laik wg. Ciebie? hmmm? Weźże się chłopie ogarnij zanim coś napiszesz...
Zaśśśś mi ręce opadły...

marcus777
16-12-2011, 00:08
Kasztan, kompromitacja na całego. Wrocław & cały Dln Śląsk wstydzi się za kasztana :D

laaval
16-12-2011, 09:38
Takie posty jak Kasztana utwierdzają mnie w przekonaniu, że producent od żółtego napisu (pewnie nie po raz pierwszy i ostatni) tak dba o swój "Pi Ar" :)

pil74
16-12-2011, 11:49
Kol Kasztan kiedyś Mark Twain powiedział:
"Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

decadent
16-12-2011, 12:28
Ludzie nie przesadzajcie - każdy ma prawo do opinii - czy ona jest głupia ?? Nie sądzę... Można się nie zgadzać, może nie jest trafna, ale głupia ???
Kto ma monopol na prawdę ?? Czy już na 100 % wiadomo, że wszystkie D7k są zwalone ??

Emhyrion
16-12-2011, 13:57
Jest grupa ludzi, którzy z różnych powodów nie kupili lub pozbyli się D7k. Teraz utwierdzają się przy każdej okazji w tej decyzji - że lepsze jest D90, że lepszy jest Pentax, że lepszy jest Canon. Nie przekonasz ich do tego, że są ludzie, którzy nie mają problemów z D7000 - "Oni" wiedzą lepiej.
I huk. Niech sobie wiedzą...

micz87
16-12-2011, 15:48
Jest grupa ludzi, którzy z różnych powodów nie kupili lub pozbyli się D7k. Teraz utwierdzają się przy każdej okazji w tej decyzji - że lepsze jest D90, że lepszy jest Pentax, że lepszy jest Canon. Nie przekonasz ich do tego, że są ludzie, którzy nie mają problemów z D7000 - "Oni" wiedzą lepiej.

I odwrotnie - są tez tacy, którzy nie wierzą że D7000 może mieć problemy, a jeżeli takowe występują to wina braku wiedzy/umiejętności ;-)

Ronol
16-12-2011, 16:10
Mam D90 od samego początku jak wyszedł - minusy to w skrócie - odklejająca sie guma pod palcem stary temat, plastikowa obudowa (dla powrownia jak wziąłem canona 40d to stwierdziłem,ze D90 to zabawka :) )
D7000 ma przod tył ze stopu magnezu - super - ma kilka opcji zaawansowanych wziętych z D300s (np AF ilość pól) , klawiszologia, ergonomia, jak to u nikona w tym polapie = taka sama - wiec ok

W d90 masz duzo opisow, duzo testow - jest długo i wieszej ftopy nie zaliczyła pucha.
Chyba,ze chcesz nagrywac wideo... no to średnio.

D7k - niby nowość, kilka sztuk D7k trafilo do serwisu a wszyscy trąbią, ze juz zachlapane wszystko - no najwyżej zareklamujesz...

Powiem tak - obawiam sie, ze gdbyśmy przedstawili test body d90 i d7k i te same szkła obrazek by był ten sam - wiec ??

Fatman
16-12-2011, 16:38
Powiem tak - obawiam sie, ze gdbyśmy przedstawili test body d90 i d7k i te same szkła obrazek by był ten sam - wiec ??

Nie będzie ten sam -z D7000 będzie wyraźnie lepszy (detal, szumy, rozpiętość tonalna).

Ronol
16-12-2011, 16:42
Spoko, ale wiesz obiektywnie patrząc na jpg prosto z puszki pokazane 1 obok drugiego. zresztą w obecnych czasach obróbki graficznej..to już chyba nie problem :)

laaval
16-12-2011, 16:58

ciekawe kiedy nadejdzie wielkopomna chwila kiedy bedziesz mial spotkanie z kurierem w celu przekazania mu pewnej paczuszki z adresem doreczenia w Wawie na Postepu :) Oczywiscie tego Ci nie zycze, bo poki co sprzet dziala dobrze, ale jak to sie mawia nigdy nie mow nigdy :)

Fatman
16-12-2011, 17:35
Spoko, ale wiesz obiektywnie patrząc na jpg prosto z puszki pokazane 1 obok drugiego. zresztą w obecnych czasach obróbki graficznej..to już chyba nie problem :)

Pewno, jak się rządzi w PSie, to można sobie "zdjęcie" namalować nawet -beż użycia aparatu. Czasem jednak chodzi o czas....... zasady -no nie wiem ?

Takie pytanie -bo kilka razy już czytałem, że w serwisie przy reklamacji D7k, został wymieniony mechanizm naciągu lustra. Wcześniej o czymś takim nie słyszałem (mam na myśli naprawę AF w pozostałych modelach Nikona).
Czy to Was nie dziwi ? Jak dla mnie bardzo to pasuje do teorii o wadliwym mechanizmie lustra, która to jako pierwszy zgłosił na naszym forum deep.

tot1977
18-12-2011, 00:03
...... ma kilka opcji zaawansowanych wziętych z D300s (np AF ilość pól) , klawiszologia, ergonomia, jak to u nikona w tym polapie = taka sama - wiec ok

Szkoda że wzięli tylko ilość pól a nie szybkość i celność AF ;)
Też mam chrapkę na D7000 ale spokojnie czekam ;)
Pozdrawiam

tinedclub
18-12-2011, 01:40
Jestem nowym na forum, choć czytam go już od jakiegoś czasu.

Do niedawna fociłem D40x i ... brakowało mi kilku ważnych dla mnie funkcji. Miałem trzy szkła do DX, więc mimo chętki na pełną klatkę i brak większych środków na stosowne szkła i mimo całej gadaniny nt. D7k odważyłem się i wziąłem. Chyba (jak to już nieraz bywało) jestem w czepku urodzony i trafiłem na niewadliwą puszkę (bez chlapnięć) pozostawiając moment przejścia na FX w późniejszym terminie. Nie zamierzam krytykować innych firm i widzieć czarno-żółty świat jako jedyny, bo tak nie jest. W moich dłoniach nikony dobrze leżą i dobrze mi się z nimi żyje. Inne miałem w rękach i coś było nie tak właśnie z tym "leżeniem" w dłoni. D7k mam już trzy miesiące i jestem zadowolony. To tyle. Tylko bez posądzania o kryptoreklamę i inne pijary. Chcę swoje życie spędzać na robieniu zdjęć niż na krytykowaniu bądź chwaleniu sprzętu, który ma działać. Współczuję tym, którzy mają z tymi puszkami problemy i wydreptywali ścieżki na Po(d)stępu (jak to dobrze, że to chociaż rzut beretu ode mnie, chyba znów mam szczęście) lub gdzie indziej. No cóż, uszy do góry i w plener. Pozdrawiam wszystkim i życzę wiele dobrych obrazów.

roman121
18-12-2011, 10:37
no to jeszcze ze 3 miesiące i tak jak u mnie szlag trafi AF i tak do bólu i decyzji sprzedaży. Więcej kłopotów niż radości mimo półrocznego pełnego zadowolenia ;-(

soja
18-12-2011, 21:21
Szkoda że wzięli tylko ilość pól a nie szybkość i celność AF ;)
Też mam chrapkę na D7000 ale spokojnie czekam ;)
Pozdrawiam

ja nie czekalem spokojnie, kupilem D7K pomimo ze D300s byl wtedy drozszy tylko o 100pln.
Kolega ze swoim D80 focil ostre foty, a ja kalibrowalem :mad:
No i bazujac na moim doswiadczeniu kupil D300s - bo po co ma kalibrowac, czyscic i nie cieszyc sie sprzetem.
Teraz moj D7K zachowuje sie tak jak powinien, ale z czystym sumieniem nie polece tej puszki. Tak jak jest teraz powinno byc od poczatku, a nie po kilku wizytach w serwisie. Moze po kilku miesiacach idealnej pracy nabiore zaufania, ale teraz ciesze sie z kazdej udanej fotki. Z drugiej strony Nikon wychowal mnie, kiedys nie zastanawialem sie czy wyjdzie ostro, to bylo w standardzie [oczywiscie jak ja cos nie skopalem], a teraz ciesze sie z dzialajacej poprawnie puszki.

Ronol
18-12-2011, 23:52
Była tylko 100zł różnicy miedzy D300s a D7k ?
Nie chciałeś/aś wybrac D300 ? dlaczego akurat D7k? czysta ciekawość czy ze "bo nowszy" ? tak pytam z ciekawości - obcowałem z D300s i to kawał dobrego body..

Fatman
19-12-2011, 00:54
Bo D7000 daje lepszy obrazek od D300s -jeśli chodzi o zdjęcia i film.

Greg77
19-12-2011, 01:17
Wcześniej myślałem o D90, jednak nie podoba mi się jej zabarwianie zdjęć na żółtawo.

??? co za bzdura....te etsty byly robione z Tamronem prawda?? Albo byly robione przez kogos kto pojecia nie ma o zdjeciach!

Ciekawe co powiedza Ci uzytkownicy 2009 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=89866), 2010 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127513), 2011 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170732)

Aaaa zerknij do mojej galerii i znajdz mi zolty zafarb:D:D:D
Chyba jakis Canoniarz naopowiadal Tobie takich bajek....

Szczerze moge Tobie doradzic, kup ten aparat, tego D7k i rob zdjecia, nie radz sie naforum, puszka sie Tobie podoba, powinienes zalozyc, ze bedzie dobrze i trafisz na dobra sztuke. Pamietaj, ze na forum nie znajdziesz zbyt wielu opinii o tym, ze sprzet jest idealny, zawsze pisza ci co maja problemy.....

soja
20-12-2011, 11:25
Bo D7000 daje lepszy obrazek od D300s -jeśli chodzi o zdjęcia i film.

dokladnie tak + dodatkowo troche lepiej lezy w moim reku.

Ronol
20-12-2011, 14:13
Ok dzięki za info - pytałem z ciekawości.
Co do wyboru brać nie brać ? co za różnica z takim pisaniem na 100 puszek możesz trafisz tą idealną na 100 puszek możesz trafić z jakimś felerem - w dzisiejszych czasach jest co raz więcej sytuacji w których kupno "czego kolwiek" to zaczyna się robić drobną kwestią loterii :)

Weź się zdecyduj :) kup co chcesz - a nie szukanie problemu na siłę.
Po za tym co Ci da jak 5 osób napisze za a 5 napisze "przeciw" :) trzeba się sugerować własnym rozumem i nie panikować za w czasu :)

ArekZ
22-12-2011, 00:10
Tak się zastanawiam... Oglądam zdjęcia z K-5 i N7k na http://www.pixel-peeper.com/ i mam wrażenie, że Nikon daje o wiele żywsze barwy, Pentax takie szarawe... Kwestia obróbki czy może aparat sam z siebie wyrzuca takie JPGi?

Bo jak ustawiam losową stronę na jednym i losową stronę na drugim aparacie, to od razu rozpoznaję z którego aparatu pochodzi, a nie mam tak wprawionego oka.

W weekend miałem poprzeglądać obiektywy, ale niestety też zostałem zawalony robotą. Udało mi się trochę zorientować w przerwach i to czego mi brakuje u Pentaxa to przede wszystkim jaśniejszej stałki dla 35mm (f/1.8 u Nikona, f/2.4 dla Pentaxa w podobnych cenach) i 50mm (Pentax 50mm f/1,4 za 1300zł, gdy Nikkor AF 50mm f/1.8 kosztuje 600zł).

Na start nie planuję niczego z dłuższą ogniskową, ale w niedługim czasie chciałbym też coś jeszcze portretowego kupić. Dla Nikona jest Nikkor 85mm f/1.8 za 1500zł, dla Pentaxa... nie znalazłem nic ciekawego w rozsądnej cenie (choć nie szukałem długo, a może coś by się znalazło).

Nie czytałem dokładnie o właściwościach optycznych, rzucałem okiem tylko na podsumowania testów, jak znajdę czas to poczytam więcej.

Z obiektywami zdecydowanie wygrywa póki co Nikon, choć biorąc pod uwagę tylko stałki 35mm i 50mm to akurat droższy obiektyw Pentaxa dla 50mm wyrównuje cenę droższego korpusu N7k.

laaval
22-12-2011, 09:33
JPG-i z Pentaxa nie powalają to prawda. Jednakże kupując taki sprzęt warto by się zaprzyjaźnić z RAW-em :) Tutaj sytuacja jest dużo lepsza :)

A szkła Pentaxowe są niestety drogie i nic się na to poradzić nie da. A rynek używek jest jaki jest, wzrost popularności Pentaxa spowodował wzrost cen :/

marcus777
22-12-2011, 09:57
Tak się zastanawiam... Oglądam zdjęcia z K-5 i N7k na http://www.pixel-peeper.com/ i mam wrażenie, że Nikon daje o wiele żywsze barwy, Pentax takie szarawe... Kwestia obróbki czy może aparat sam z siebie wyrzuca takie JPGi?

Bo jak ustawiam losową stronę na jednym i losową stronę na drugim aparacie, to od razu rozpoznaję z którego aparatu pochodzi, a nie mam tak wprawionego oka.

Nikon ma ogólnie problem z kolorystyką, co przerabialem przez ostatnie 4 lata mając d80,d90 D300s.

Niestety N w kiepskich warunkach np. kościoły z mieszanym światłem zaczyna robić nieciekawe rzeczy, tj skóra idzie w filoet/róż i specjalnie nie da się tego skorygować. Mówiąc inaczej: jeżeli canon w tych warunkach da swój firmowy zafarb czerwień/rudy to bez trudu w LR czy PS można to jednym suwaczkiem w ułamku sekundy sciągnać do narmalnej barwy skóry. Używajac tego samego manewru posiadacza nikona czeka przykra niespodzianka - otóż usuwając zafarb dochodzimy do czegoś ala barwa sino/grafiotowo/biała. Uwielbiam ergonomię Nikona, obsługę, ISO, AF, ale jakość pliku pozostawia wiele do życzenie. Brat bawiąc się na plikach źródłowych, to była klapa w (d700), po obróbce można dojść do (całkiem) normalnych barw. Stwierdził że nie chce mu się użerać i sprzedał d700 po 7mieś. użerania się z profilami a kupił 5D

pods.

Nikon - za dużo żółci, za głębokie czernie na wyjściu. I to nie takie proste że kilka ruchów suwakami czy profilowanie załatwia sprawę. Owszem w plikach dobrze naświetlonych może i tak, przy trudnym świetle dostajemy koszmarne zafarby i plamy w Nikonie i zazwyczaj zdjęcia nie dają się doprowadzić do stanu jak w Canonie, a nawet w tych dobrze naświetlonych walka z kolorami trawy czy skóry bywa koszmarem. krotko moge napisac tak - dobre, lub bardzo dobre rezultaty kolorystyczne uzyskuje sie, gdy raw'y wywolywane sa przez dedykowany soft NX2. W przypadku wywolywania w LR3 lub ACR wychodzi straszna papka... wszelkie proby zblizenia sie acr'em do nx'a byly nieudane... cale szczescie nx oferuje mozliwosc eksportowania wynikow w formie tif'a do cs'a. Jednym slowem nx2 jest niezbedny, aby dobrze wołac pliki z d300/d700, ale jest za to toporny. Już wolałbym pójść w system P,C

fafniak
22-12-2011, 10:31
Nikon ma ogólnie problem z kolorystyką, co przerabialem przez ostatnie 4 lata mając d80,d90 D300s.

Niestety N w kiepskich warunkach np. kościoły z mieszanym światłem zaczyna robić nieciekawe rzeczy, tj skóra idzie w filoet/róż i specjalnie nie da się tego skorygować. Mówiąc inaczej: jeżeli canon w tych warunkach da swój firmowy zafarb czerwień/rudy to bez trudu w LR czy PS można to jednym suwaczkiem w ułamku sekundy sciągnać do narmalnej barwy skóry. Używajac tego samego manewru posiadacza nikona czeka przykra niespodzianka - otóż usuwając zafarb dochodzimy do czegoś ala barwa sino/grafiotowo/biała. Uwielbiam ergonomię Nikona, obsługę, ISO, AF, ale jakość pliku pozostawia wiele do życzenie. Brat bawiąc się na plikach źródłowych, to była klapa w (d700), po obróbce można dojść do (całkiem) normalnych barw. Stwierdził że nie chce mu się użerać i sprzedał d700 po 7mieś. użerania się z profilami a kupił 5D

pods.

Nikon - za dużo żółci, za głębokie czernie na wyjściu. I to nie takie proste że kilka ruchów suwakami czy profilowanie załatwia sprawę. Owszem w plikach dobrze naświetlonych może i tak, przy trudnym świetle dostajemy koszmarne zafarby i plamy w Nikonie i zazwyczaj zdjęcia nie dają się doprowadzić do stanu jak w Canonie, a nawet w tych dobrze naświetlonych walka z kolorami trawy czy skóry bywa koszmarem. krotko moge napisac tak - dobre, lub bardzo dobre rezultaty kolorystyczne uzyskuje sie, gdy raw'y wywolywane sa przez dedykowany soft NX2. W przypadku wywolywania w LR3 lub ACR wychodzi straszna papka... wszelkie proby zblizenia sie acr'em do nx'a byly nieudane... cale szczescie nx oferuje mozliwosc eksportowania wynikow w formie tif'a do cs'a. Jednym slowem nx2 jest niezbedny, aby dobrze wołac pliki z d300/d700, ale jest za to toporny. Już wolałbym pójść w system P,C

Przyznam ze mam dokładnie odwrotne wrażenia, szczególnie jeśli chodzi o 2gi akapit.
Druga sprawa to to że każdy sprzęt w mieszanym świetle będzie dawał "dziwne" efekty.Natomiast koledze najprawdopodobniej bardziej pasuje różowa kolorystyka skóry - mi nie specjalnie.
Kwestia osobistyhc preferencji

decadent
22-12-2011, 10:44
Czernie, skóra ? Bzdura, nikon radzi sobie tutaj najlepiej, zwłaszcza d7000.

Ronol
22-12-2011, 10:56

szybkie zmiany :) i tak kupowałeś sprzedawałeś ..? bo to hm dość krótki okres czasu na 3 body - ale jak sie udało to ok.

Co do kolorystki - kwestia kalibracji monitora - typu matryc, później Twoich preferencji, wywoływania w labie, papieru, i na końcu tonerów w labie - chyba, że posiłkowałeś się tylko monitorem to znowu inna kwestia.

Ale tak szczerze kolego między nami.. jakoś hmm czy to nie szukanie dziury w całym?

Basso
22-12-2011, 13:17
A u mnie serwis zwróci kasę za aparat, bo na stanie nie mają, a tego nie da się naprawić. Dopiero w okolicach luty/marzec => pewno jak wyschnie fabryka :)

Dlatego biorę kasę i kupuję Pentax K5 + 35mm 2.4 AL .

Mam dość loterii, czy a może jak będę znów na cywilnym ślubie robił zdjęcia u siostry, to czy znów będzie pani z urzędu ostra a nie para młodych.
Mam nadzieje, że siostra drugi raz nie będzie wychodzić za mąż :) no ale mam dużo znajomych :)
Chcesz mieć pewność, bierz firmę z tradycją nie kogoś kto nie potrafi przyznać się do błędu. Poza tym aparat mi służy do pracy, nie mam czasu na CHYBIŁ TRAFIŁ.

Ja się przyznaję do błędu. Kupiłem Nikona D7000.

Dobrze, że to rodzina i dało się coś wybrać => bo tak to bym pewno odszkodowanie płacił z 10 - 50 tyś zł.

Funky_Koval
22-12-2011, 13:31
Eno nie popadajcie w paranoję...Też mam problemy z D7000, ale jakoś nie obraziłem się na Nikona i za jednym zamachem nie skreślam wszystkich produktów tej firmy z powodu problemu z jednym modelem aparatu i nagle nie zmieniam systemu z powodu tej wtopy. Trochę to jest przesada moim zdaniem...Nie samym D7k Nikon stoi. Poza tym jak chcesz robić śluby i mieć pewne fotki to powinieneś chyba zainwestować w co najmniej dwa korpusy i kilka jasnych szkieł?

Ronol
22-12-2011, 13:32
Lub w dwie osoby tak jak jest to w moim przypadku :) milion razy wygodniej :)

Basso
22-12-2011, 13:38
no wole ciemniej 2.4 BEZ MYDŁA i z kontrolą niż 1.8 jasno ze strzałami na ślepo :). No ja zmieniam, może sigmę 30mm 1.4 :) potem pentax 85mm 1.4 FA , no i może jakis Fish 10-14 mm :) i mam pełny zestaw bardzo jasny.

Ewentualnie Tamron 18-50 f2.8 :) czy tamron 28-75 f2.8 => świetne szkła, dorównujące stałką w testach.
Także cały zakres na luzaku przy 1.4 :), chyba że się cos zoomowatego pokusze no to wyżej wymieniony Tamronik. Jest teraz szkieł a szkieł. Po za tym Pentax sie rozwija, a NIkon stoi w wodzie. Na nowy rok ma być pełnka klatka, zatem wszystko idzie na + :)

Na pewno taniej i na pewno pewniej i na pewno lepsza jakość => bo nie bardzo będę porównywał K5 do N7K bo to inna półka, kazdy wie o co chodzi.

marcus777
22-12-2011, 13:40
szybkie zmiany :) i tak kupowałeś sprzedawałeś ..? bo to hm dość krótki okres czasu na 3 body - ale jak sie udało to ok.

d90 złoili mi :)

Co do kolorystki - kwestia kalibracji monitora - typu matryc, później Twoich preferencji, wywoływania w labie, papieru, i na końcu tonerów w labie - chyba, że posiłkowałeś się tylko monitorem to znowu inna kwestia.

o lcd się nie martwie. Więc przede wszystkim matryca potem lcd(z tym to nie ma problemu)

Ale ad rem, jak to mówili starożytni Rzymianie. Nikon ma lepszy AF, ISO a Canon ma lepszą matrycę. I to właściwie wszystkie najważniejsze różnice. Dlatego reporterka woli Nikona (tj. większa ich część) a artyści, którzy liczą na jakość pojedynczych zdjęć Canona

żeby nie było, że N się nie da :)

d50 + 50/1.8

Przed obróbką:

http://img375.imageshack.us/img375/8535/dsc34342.jpg

Po obróbce:

http://img401.imageshack.us/img401/9025/dsc34343web.jpg

Wszystko to też kwestia ustawienia odpowiedniego preset-u, który na starcie poprawia tak zdjęcie że potem tylko wystarczy pokorygować pędzlami

np taki testowy strzał z nikona d50 gdzie światło jest mizerne i cienie niezbyt ciekawe :

Przed:

http://img267.imageshack.us/img267/2501/dsc02533x.jpg

Po zastosowaniu preset-u

http://img820.imageshack.us/img820/7146/dsc0253q.jpg

Ale tak szczerze kolego między Nami.. jakoś hmm czy to nie szukanie dziury w całym ?

z ręką na sercu, NIE. Kupujmy taki sprzęt, jaki chcemy & róbmy zdjęcia :)

@Basso

ogniskowe 28-75 f2.8 na apsc to takie sobie. Piekielne ogniskowe (spacerzoom) to 17/18 do 55. Kup może lepiej Tamron AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD. (nie ma 18-50 :) ale pewnie literówke zrobiłeś. Nie widać kompletnie różnicy w jakości obrazka między nim a sigmą 17-50/2.8 za 3k. Różnica jest tylko w w szybkości AF po stronie sigmy(17-50) Nie opyla się dokładać do niej 1700. Do tego kup sigme 30/1.4 tylko sprawdź ją przed zakupem + do tego 70/2.4 a jak masz kase to 77/1.8 i możesz świat doganiać :) Może poczekaj z tą stałką tele. Kupować na raz na hurra to ślepa uliczka. Kup t17-50 + s30/1.4 i wstrzymaj się. Popatrz na świat tymi szkłami i będziesz wiedział czego ci brakuje. A co do sigmy, wiele osób to zauważyło, że potrafią się odwdzięczyć pięknymi zdjęciami, natomiast są zawodne (czasem AF błądzi)

btw Nie szkoda ci d7000 :) ?

Basso
22-12-2011, 14:05
Właśnie się na początku zastanawiam czy czasami na początek nie wziąć od razu 17-50mm tamrona zamiast stałki 35mm 2.4 => światło paraktycznie takie same a tutaj większy zakres. Tylko hmmm lepsza ostrość na stałce.

marcus777
22-12-2011, 14:16
Właśnie się na początku zastanawiam czy czasami na początek nie wziąć od razu 17-50mm tamrona zamiast stałki 35mm 2.4 => światło paraktycznie takie same a tutaj większy zakres. Tylko hmmm lepsza ostrość na stałce.

Jesli ty będziesz biegasz wokół obiektu to stałka, jeśli obiekt fotografowany biega wokół ciebie to zoom i po temacie :) Myślisz, że dasz rade samą stałką? Zależy co tam będziesz fotografował.

...o ile jasną stałką uda nam się zrobić fotę nawet w najgorszych okolicznościach - to zoomem nie zawsze. Mówię o fotach w których zależy nam na poprawnym doświetleniu tła przy świetle zastanym (które może pochodzić z różnych źródeł - co dodatkowo komplikuje wykonanie poprawnie naświetlonej foty). IMO warto mieć w zanadrzu i zooma i jasną stałkę. Jedno uzupełnia drugie. W miejscach słabo oświetlonych stałka RULEZ ! Można się rówież posiłkować zoomami mającymi sprawną stabilizację pozwalającą zejść do czasu 1/3 sekundy z ręki bez poruszenia - pod warunkiem, że fotografowany obiekt się nie poruszy w trakcie naświetlania, a z tym już bywa różnie (kwadratowo i podłużnie). No i o małej GO w zoomie to możemy raczej zapomnieć.

A co do ostrości, to prawda. W tamronie nie ujrzysz takiej ostrośći

http://www.optyczne.pl/221.11-Test_obiektywu-Pentax_smc_DA_35_mm_f_2.4_AL_Podsumowanie.html

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13175

Pawel Pawlak
22-12-2011, 15:01
Ja się przyznaję do błędu. Kupiłem Nikona D7000.

Dobrze, że to rodzina i dało się coś wybrać => bo tak to bym pewno odszkodowanie płacił z 10 - 50 tyś zł.

Proszę, napisz w jaki sposób wyliczenia wartość tego odszkodowania ? bo wydaje mi się ono tak samo bajkowe jak zwrot kasy przez serwis (który chyba raczej nie jest stroną, bo kasę to Ci może oddać sprzedawca a nie serwis) ?

Emhyrion
22-12-2011, 15:18
Proszę, napisz w jaki sposób wyliczenia wartość tego odszkodowania ? bo wydaje mi się ono tak samo bajkowe jak zwrot kasy przez serwis (który chyba raczej nie jest stroną, bo kasę to Ci może oddać sprzedawca a nie serwis) ?

To jakaś bzdura... Też pierwsze słyszę, żeby serwis zwracał kasę.
No i znów mamy wymianę D7K na Pentaxa :) Jak tak dalej pójdzie, to Pentax otworzy w Polsce fabrykę aparatów żeby nadążyć z podażą :)

Basso
22-12-2011, 16:12
No wejdźcie sobie na forum Pentaxa czy też coś marudzą o usterkach. 1 chyba sporadyczny przypadek => WSIO.

Z tym ubezpieczeniem to tak palnałem. Ale kto wie. Jak np. ktoś organizuje za 40tyś wesele i zależy mu na zdjęciach a tu NIC.

No to nie są już chumorki w stylu 2 , 3 tyś zł.

Emhyrion
22-12-2011, 17:02
To co? Zwrócisz mu koszt wesela? Bez żartów...

Nawet JEŚLI masz PECHA i AKURAT na weselu padnie Ci AF, to przede wszystkim zawsze możesz ostrzyć ręcznie albo korzystać z LV. W pierwszym wypadku będziesz wyglądał jak super profesjonalista, w drugim jak lamer. Ale przecież liczy się efekt a nie styl, prawda?

Co do Pentaxów - na forum Pentaxa masz 8 tysięcy zarejestrowanych użytkowników. Tu masz 30 tysięcy użytkowników zarejestrowanych. Działa efekt skali.

Zresztą - wszytko zależy od forum. Wypisałem się z Sony, bo juz miałem dość peanów na temat A65 i A77. Najlepsze na świecie, a głosy krytyczne są od razu zarzucane toną demagogii. Cóż, niemal każdy użytkownik lustrzanek czy półlustrzanek Sony jest wierny produktom tej firmy i nie marudzi, że coś tam się zepsuło. Owszem, czasem się psuje, ale aparat jedzie do serwisu i wraca znów zwarty i gotowy. Faktem jest, że serwis na Żytniej rzeczywiście działa szybko i sprawnie, ale nie w tym rzecz :)
Zauważyłem natomiast zupełnie inny trend na Nikoniarzach. Tu się nie chwali. Tu się gani, wytyka błędy, rozpisuje o nich w tasiemcowych wątkach. Nie tylko o D7K, każda wada czy usterka spotyka się z głosami oburzenia, narzekania na aparaty w szczególności i serwis w ogólności. Cóż, parafrazując znane powiedzenie, co forum to obyczaj :)

Basso
22-12-2011, 17:28
A77 się bawił => 400 fotek i bateria do ładowania -> BEZ FLASHA. Bajery są, ale niestety kosztem energii.

Nie będę narzekał. Bo już nie jestem posiadaczem D7K.

Ronol
22-12-2011, 17:33
marcus777 LR 3 coś w ten deseń też robi - też ma dostępne takie presety z których można wybierać - a Ty czym robiłeś ? :)

ArekZ
22-12-2011, 17:57
Z uwagi na brak N7k w rozsądnej cenie (gdzie nie spojrzę jest dostępny dopiero za ponad 4000zł - zazwyczaj około 4500zł..), porównywalnej jakości aparatów zdecyduję się na Pentaxa K-5. W dodatku fajnie, że jak się kupi aparat do końca roku dostaję się rok gwarancji gratis (łącznie 3 lata).

Szkoda, bo fajnie byłoby pisać z posiadaczami aparatów wspólnej marki na tym forum (cieszy mnie sporo rozsądnych i pomocnych postów). Ale cóż.. Na pewno zajrzę tutaj co jakiś czas i pochwalę się/pożalę jak sprawuje się mój aparat i ja w roli fotografującego :)

Mam nadzieję, że nie zostanę obdarty ze skóry :P

Mam jeszcze do Was pytanie: Najtaniej i najrozsądniej (wolałbym odebrać osobiście) wychodzi mnie Pentax K-5 w RTV Euro AGD (3380zł) - zastanawiam się jednak jaka opcja zakupu będzie dla mnie najlepsza?
Bo zamówienie przez Internet i umowa na odległość daje w razie problemów 10 dni na zwrot.
Zamówienie przez Internet i zawarcie umowy w samym sklepie daje szansę na sprawdzenie aparatu przed kupnem (czy z pikselami i AF wszystko w porządku).

Wg mnie druga opcja rozsądniejsza, bo sprawdzę sobie czy wszystko jest w porządku na miejscu, a nie jestem zobowiązany kupić w razie problemów. Opcja pierwsza zmusza do kupna, a co potem to inna kwestia. Ale może się mylę. A jak Wy myślicie?

Emhyrion
22-12-2011, 18:09
Masz 10 dni na rozwiązanie umowy? To czym się przejmujesz? Zamawiasz, a potem na spokojnie sobie kilka dni testujesz. ile zdjęć zdołasz wykonać w Euro, zanim sprzedawca Cie przeprosi bo nie ma czasu dla jednego klienta i zabierze aparat? A w domu w różnym świetle i na różne sposoby sprawdzisz sobie AF, to samo na dworze, ze statywem, bez statywu, jasno, ciemno - bez różnicy. Dodatkowo te zdjęcia możesz rzucić na komputer i sprawdzić czy szum jest taki jak powinien być...

fafniak
22-12-2011, 18:42
d90 złoili mi :)

o lcd się nie martwie. Więc przede wszystkim matryca potem lcd(z tym to nie ma problemu)

Ale ad rem, jak to mówili starożytni Rzymianie. Nikon ma lepszy AF, ISO a Canon ma lepszą matrycę.

Pracuję na obydwu korpusach i nie jestem fanem nikona - uwierz mi, ale to nie canon ma lepszą matrycę ;)

gadzeciarz
22-12-2011, 19:42
Pracuję na obydwu korpusach i nie jestem fanem nikona - uwierz mi, ale to nie canon ma lepszą matrycę ;)

Zresztą ten aparat nie tylko to ma fajne-jest po prostu doskonałym wypełnieniem luki między d300 a d90.

To dla tego ten D 7000 jest -JEST taki pożądany i tym bardziej żal że jednak te opisywane wady występują.
Dwie wady ,dwie ale bardzo istotne z punktu widzenia fotografa ,wady o których koniecznie trzeba mówić gdyż istnieją w realu a nie tylko w umysłach użytkowników .
Wadliwy AF oraz częste chlapanie olejem!

Pawel Pawlak
22-12-2011, 19:58
No wejdźcie sobie na forum Pentaxa czy też coś marudzą o usterkach. 1 chyba sporadyczny przypadek => WSIO.

Z tym ubezpieczeniem to tak palnałem. Ale kto wie. Jak np. ktoś organizuje za 40tyś wesele i zależy mu na zdjęciach a tu NIC.

No to nie są już chumorki w stylu 2 , 3 tyś zł.

Tak myślałem że palnąłeś, myślę że podbnie jak z tym zwrotem kasy za d7000 przez serwis, ale wolałem się upewnić.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Dla Twojego dobra - lepiej nie wykonuj żadnych zleceń, nie udzielaj się nawet w charakterze foto-wolontariusza, bo z taką świadomością jesteś łatwym frajerem do złupienia przez kogoś kto ma taką samą fantazję jak Ty, tylko spolaryzowaną odwrotnie. Dla dobra innych - w wypowiedziach skoncentruj się na faktach, nie na fantazjach :)

efix
22-12-2011, 20:02
Mam nadzieje, że siostra drugi raz nie będzie wychodzić za mąż :) no ale mam dużo znajomych :)
Chcesz mieć pewność, bierz firmę z tradycją nie kogoś kto nie potrafi przyznać się do błędu. Poza tym aparat mi służy do pracy, nie mam czasu na CHYBIŁ TRAFIŁ.
Czasem najlepszy sprzęt może Cię zawieść - "złośliwość rzeczy martwych".
Poniżej najlepsza porada na taki wypadek:

Poza tym jak chcesz robić śluby i mieć pewne fotki to powinieneś chyba zainwestować w co najmniej dwa korpusy i kilka jasnych szkieł?

Eno nie popadajcie w paranoję...Też mam problemy z D7000, ale jakoś nie obraziłem się na Nikona i za jednym zamachem nie skreślam wszystkich produktów tej firmy z powodu problemu z jednym modelem aparatu i nagle nie zmieniam systemu z powodu tej wtopy. Trochę to jest przesada moim zdaniem...Nie samym D7k Nikon stoi.
Bardzo mądre słowa.

Jeszcze bardziej mądre słowa - popieram.

Fatman
22-12-2011, 20:43
Zauważyłem natomiast zupełnie inny trend na Nikoniarzach. Tu się nie chwali. Tu się gani, wytyka błędy, rozpisuje o nich w tasiemcowych wątkach. Nie tylko o D7K, każda wada czy usterka spotyka się z głosami oburzenia, narzekania na aparaty w szczególności i serwis w ogólności. Cóż, parafrazując znane powiedzenie, co forum to obyczaj :)

Hmmm, z serwisem Nikona to chyba nie miałeś jeszcze "przyjemności" ? ;-)

ArekZ
22-12-2011, 21:29
Mam jeszcze do Was pytanie: Najtaniej i najrozsądniej (wolałbym odebrać osobiście) wychodzi mnie Pentax K-5 w RTV Euro AGD (3380zł) - zastanawiam się jednak jaka opcja zakupu będzie dla mnie najlepsza?
Bo zamówienie przez Internet i umowa na odległość daje w razie problemów 10 dni na zwrot.
Zamówienie przez Internet i zawarcie umowy w samym sklepie daje szansę na sprawdzenie aparatu przed kupnem (czy z pikselami i AF wszystko w porządku).

Wg mnie druga opcja rozsądniejsza, bo sprawdzę sobie czy wszystko jest w porządku na miejscu, a nie jestem zobowiązany kupić w razie problemów. Opcja pierwsza zmusza do kupna, a co potem to inna kwestia. Ale może się mylę. A jak Wy myślicie?

Skoro już wątek i tak dąży ku zamknięciu moglibyście mi jeszcze na koniec w tym doradzić? :) Byłbym wdzięczny.

joker333
22-12-2011, 21:51
Skoro już wątek i tak dąży ku zamknięciu moglibyście mi jeszcze na koniec w tym doradzić? :) Byłbym wdzięczny.

weż dostawę do domu takie testowanie w sklepie przy sprzedawcy to o kant tylka jesli można na spokojnie sprawdzić w domu ...co więcej Pentaks zdaje sie poradził sobie z wadami tej puszki i te oferowane teraz w sprzedaży są ich pozbawione

efix
22-12-2011, 22:14
weż dostawę do domu takie testowanie w sklepie przy sprzedawcy to o kant tylka jesli można na spokojnie sprawdzić w domu ...co więcej Pentaks zdaje sie poradził sobie z wadami tej puszki i te oferowane teraz w sprzedaży są ich pozbawione
Panowie, mamy czas do 10 dni na zwrot zakupionego towaru przez internet, ale w stanie nienaruszonym, co oznacza, że testowanie w domu odpada.

marcus777
22-12-2011, 22:53
Panowie, mamy czas do 10 dni na zwrot zakupionego towaru przez internet, ale w stanie nienaruszonym, co oznacza, że testowanie w domu odpada.

dokładnie ! Takie coś to tylko poza granicami Polski. Tu mamy nasze "cudowne" piekiełko.

olek
22-12-2011, 22:55

Nie koniecznie, ja kupowałem i testowałem. D5100 po testach odesłałem i nie było problemu ze zwrotem kasy. Oczywiście uważałem aby sprzęt nie został w żaden sposób uszkodzony. Celowo kupiłem w sklepie internetowym bo nie wiedziałem czy ta ergonomia mnie zadowoli.

ArekZ
22-12-2011, 22:56
Czyli chyba jednak lepiej kupić offline, pomacać, sprawdzić partyzancko AF/piksele?

Nie koniecznie, ja kupowałem i testowałem. D5100 po testach odesłałem i nie było problemu ze zwrotem kasy. Oczywiście uważałem aby sprzęt nie został w żaden sposób uszkodzony. Celowo kupiłem w sklepie internetowym bo nie wiedziałem czy ta ergonomia mnie zadowoli.
Ale raczej nie mieli raczej obowiązku się zgodzić.. Po prostu dobra wola, a w RTV Euro AGD może być z tym ciężko..

marcus777
22-12-2011, 23:04
ArekZ

Weź skontaktuj się z jakimś dobrym sklepem np. fotozakupy i zapytaj. Mieszkasz w 100licy, masz tam tego full

olek
22-12-2011, 23:09
Czyli chyba jednak lepiej kupić offline, pomacać, sprawdzić partyzancko AF/piksele?

Tak i nie, raz się naciąłem w FJ, nie zauważyłem bad pixela na lcd. Po powrocie dowiedziałem się, że jak wyjdziesz ze sklepu to już tylko serwis. W euro i mm jest lepiej bo dają czas na dokładne sprawdzenie. W sklepie dokładnie się nie sprawdzi.

marcus777
22-12-2011, 23:12
Tak i nie, raz się naciąłem w FJ, nie zauważyłem bad pixela na lcd. Po powrocie dowiedziałem się, że jak wyjdziesz ze sklepu to już tylko serwis.

ale w FJ jak jest zakup przez neta z dostawą do domu przez kuriera to ma się 14 dni na oddanie. ALe no właśnie...jak to działa w praktyce...

efix
22-12-2011, 23:16
Oczywiście, zawsze może zdarzyć się jakieś odstępstwo, lub najnormalniej sprzedawca nie zwracał na to uwagi, gdyż mu na tym nie zależało.
Z drugiej strony co innego jest wyjęcie body z kartonu (tu nikt nie powinien mieć problemów, czasem jest to nawet nie do zauważenia) w celu sprawdzenia jak puszka leży w dłoni a co innego pstrykanie i testowanie.
Radzę być ostrożnym w tego typu praktykach, ponieważ może się okazać, że sprzęt nam jednak nie odpowiada (z różnych względów) a pieniędzy sprzedawca nie zwróci - i będzie miał do tego pełne prawo.

W euro i mm jest lepiej bo dają czas na dokładne sprawdzenie. W sklepie dokładnie się nie sprawdzi.
Tak, ale masz na sprawdzenie i wykrycie ewentualnych nieprawidłowości, a nie czas na przemyślenia w domu, czy jednak chcesz to zatrzymać, czy może oddać.

ArekZ
22-12-2011, 23:26
Wezmę chyba laptopa, kartę pamięci, pójdę, pstryknę kilka fot i od razu sprawdzę czy wszystko z nimi w porządku na laptopie :P Zawsze lepszy taki test, niż żaden :P

soja
23-12-2011, 11:09
ja przewaznie kupuje w foto.it, mozesz podjechac i sprawdzic.
nie ma problemu z testowaniem, ceny calkiem niezle. Dodatkowo zawsze potwierdzali gotowosc wymiany jezeli sprzet nie jest uszkodzony, a wymiana bylaby w rozsadnym czasie. Nie korzystalem z tego, ale mozna zalozyc, ze nie naciagali.

KamilM
23-12-2011, 12:55
Tak naprawdę zależy od polityki sklepu oraz sprzedawcy. Co do body, to faktycznie, po testach (przecież mozna później sprawdzić przebieg) można nie uzyskać zwrotu kasy. O wiele prostsza jest sytuacja z obiektywami, można zobaczyć jak działa i oddać. To kest właśnie ta zaleta kupowania online.

Basso
23-12-2011, 12:59
ArekZ, AF zaczyna mieć problemy po ok. 1000 strzałach, zatem nic Ci to nie da. Ja też testowałem. Przyszło 1200 fotek i ZONK :)

Tak jak ktoś tutaj pisał, że mechanizm siada w tył i po pewnym czasie się dosuwa do ścianki i potem robi się ZONK z AF.

Odradzam GEHENNY.

lesiuc
23-12-2011, 16:04
ArekZ, AF zaczyna mieć problemy po ok. 1000 strzałach, zatem nic Ci to nie da. Ja też testowałem. Przyszło 1200 fotek i ZONK :)

Tak jak ktoś tutaj pisał, że mechanizm siada w tył i po pewnym czasie się dosuwa do ścianki i potem robi się ZONK z AF.

Odradzam GEHENNY.

Jakiej kurna ścianki?
Ludzie opamiętajcie się z tymi farmazonami...

Jak stare baby -jeden coś napisze, drugi nie zrozumie , trzeci bezmyślnie powtórzy,
rozdmucha i mamy kolejną rewelację...
O mechaniźmie dosuwającym się do ścianki :???:

Jak można wypisywać takie pierdoły, na jakby nie było opiniotwórczym forum,
skoro samemu się nie rozumie co przeczytało.
Jedna baba drugiej babie...

Święta idą, odepnijcie te klawiatury, odpocznijcie.
Niektórzy to chyba zmęczeni są dosyć...

Gehenna to czytanie takich postów.

Sebastian Woźniak
23-12-2011, 17:59
Mój aparat wrócił z serwisu.

Na protokole naprawy napisano: Naprawa autofocusa i kalibracja zgodnie z zaleceniami producenta.

Ciekawe co się kryję pod naprawą autofocusa ;-)

35mm trafia w punkt.
50mm po korekcie na -3 też trafia — więc następnie to poleci do kalibracji :>

d90
23-12-2011, 18:42
ja sie czasem zastanawiam po co wy sie swiadomie w klopoty pakujecie. Nie ma innych puszek na swiecie?

Fatman
23-12-2011, 18:44
Pewno, że są inne, tylko tak się składa, że D7000 ma bardzo dużo zalet. Do tego część wspomnianych zalet występuje jak na razie tylko w tym modelu (filmowanie FullHD + pełny manual).

Basso
23-12-2011, 19:03
"O mechaniźmie dosuwającym się do ścianki" => chłopie jakbyś wątki czytał całe a nie wybiórczo to byś wiedział o co chodzi.

Nikon D7000 => 4800zł -> półprofesjonalny plastik+ magnez + wybiórczo szczelny
Pentax K5 -> 3300zł -> profesjonalny + full magez + full uszczelnienia + ISO 512000 + HDR + stabilizacja w korpusie => jak dobry sklep to i lornetkę gratis dostaniecie PENTAXA

Zatem w cenie korpusu D7000 mamy Pentax K5 + super obiektyw za 1500zł => TWU bo przecież do D7000 też trzeba obiektyw, zatem dołóżmy jeszcze z 750zł taka zwykla stałka 35mm 1.8 G .

Więc zamiast D7000 można mieć Pentax K5 + obiektyw za 2250zł => Cenowo wyjdzie to samo. Jakościowo to chyba nie muszę tłumaczyć :)

Pawel Pawlak
23-12-2011, 21:40
"O mechaniźmie dosuwającym się do ścianki" => chłopie jakbyś wątki czytał całe a nie wybiórczo to byś wiedział o co chodzi.

Nikon D7000 => 4800zł -> półprofesjonalny plastik+ magnez + wybiórczo szczelny
Pentax K5 -> 3300zł -> profesjonalny + full magez + full uszczelnienia + ISO 512000 + HDR + stabilizacja w korpusie => jak dobry sklep to i lornetkę gratis dostaniecie PENTAXA

Zatem w cenie korpusu D7000 mamy Pentax K5 + super obiektyw za 1500zł => TWU bo przecież do D7000 też trzeba obiektyw, zatem dołóżmy jeszcze z 750zł taka zwykla stałka 35mm 1.8 G .

Więc zamiast D7000 można mieć Pentax K5 + obiektyw za 2250zł => Cenowo wyjdzie to samo. Jakościowo to chyba nie muszę tłumaczyć :)

Jasne,pentax j est tak pełnym systemem że mozna go w ciemno polecić każdemu.

lesiuc
23-12-2011, 21:53

Zabawne rzeczy piszesz :)
Jeśli przypadkiem chodzi ci o tą teorię :)
http://www.forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2625325&postcount=4479

-to racz zauważyć że piszesz o jej nieznajomości z jej autorem :lol: właśnie.
Tyle że ja ją płodząc rozumiałem co piszę, natomiast zdaje się kolega nie bardzo zrozumiał co przeczytał...

Świąt, wesołych co najmniej jak ten post życzę :)

efix
23-12-2011, 23:03
Staram się śledzić temat na bieżąco, co w ostatnim czasie skutecznie zakłóca mi P. "Basso".
Tak wiem, są Święta i powinniśmy być miłosierni dla wszystkich...,
Ale Panie Basso, skoro tak zatracasz się w uwielbieniu Pentaxa (nie mam Ci tego absolutnie za złe), to dlaczego marnujesz czas na forum poświęconym innej firmie, wytykając nie tylko jej samej błędy (w sposób bardzo prymitywny), ale co gorsza, ich użytkownikom.... podkreślając, że "chyba nie musisz nic tłumaczyć, albo wszyscy wiedzą o co chodzi", chcesz powiedzieć, że osoby, które wybrały Nikona popełniły błąd, a Ty chcesz ich wyleczyć??

Ja myślę wręcz odwrotnie drogi Kolego, że to Tobie właśnie, użytkownicy tego forum mogą wiele wytłumaczyć...
Więc jeśli Twoja wizyta w tym miejscu to chęć zgłębiania wiedzy i wyniesienia czegoś pozytywnego to super, ale jeśli masz zamiar tu prosperować z zamiarem opisywania Twoich rozterek na imprezach (nieudanych tylko i wyłącznie z Twojej własnej winy) zganiając na puszkę d7k, wciskając bajki z serwisem, który Ci płaci i ogólnego tutaj dziwnego zachowania... to proponuję faktycznie zmienić forum.

krzysztof2297
24-12-2011, 00:36
panowie , bez rekoczynow prosze ;) ja natomiast , czekam , kiedy w koncu nikon zrobi z tym porzadek ... mam k5 , ale chcialbym wiecej ( CLS , i *******y ... ) . Chociaz kusza obiektywy , ale cena mnie skutecznie odstrasza . Generalnie , jak tylko sie uporaja z tym AF , to sprzedaje pentaxa i wracam do nikona , wiec panowie ... O co ta wojna ? Jak nikon naprawi d7000 , to skonczy sie tylko w jeden sposob : wyprzedaz k5 i masowy powrot do d7000 ;) , czyli naprawde sie wam dziwie , nikon ma na na tyle fajnych udogodnien , ze obroni sie sam :) Oczywiscie , pod warunkiem ze zrobi cos z d7000 , bo inaczej to nikon , okazuje sie ostatnia szmata w dziedzinie fotografi ...

joker333
24-12-2011, 11:14
O co ta wojna ? Jak nikon naprawi d7000 , to skonczy sie tylko w jeden sposob : wyprzedaz k5 i masowy powrot do d7000 ;) ,
nie ma to jak poprawa humoru z rana :D

fafniak
24-12-2011, 11:58
Jak ma naprawić coś co jest według producenta sprawne?
To że jest "sprawne inaczej" nie zmienia w żaden sposób sytuacji.
Szkoda tylko użytkowników którzy władowali się ten korpus.

hijax_pl
24-12-2011, 12:58
Basso, widzę, że kolejne forum zaśmiecasz swoimi farmazonami :D

Basso
24-12-2011, 15:12
Ludzie wyluzujcie :) Temat wątku to obawy. Więc piszemy co w trawie piszczy. Nikoniarze boją się prawdy tak jak sama firma. Nie chcą żałować, że kupili D7siet i są w sytuacji bez wyjścia. Tak samo jest z firmą, tyle że oni w biały dzień oszukują.

"hijax_pl" => tak tak farmazony. Zwykle dodawanie i odejmowanie i wychodzi prawda. Wiem, że ciężko się z tym pogodzić. No ale liczby mówią same za siebie :). Za 2250zł można kupic stałkę 35mm 2.4AL + tamron 17-50mm f2.8 + lampa jakaś do 700zł. A w przypadku Nikona ... :) Pogódźcie się. I to, że tak to wygląda to nie jest farmazon tylko PRAWDA.

Fantastycznych i mroźnych Świąt Bożego Narodzenia, prawdziwej zimy za oknem i ciepła rodzinnego. Niepowtarzalnych wzruszeń i zaskakujących prezentów życzy Basso.

hijax_pl
24-12-2011, 15:27
Basso, ponoć się obraziłeś na nikona... I że ta firma udaje, że robi sprzęt profi. Coś się zmieniło w tym temacie?

Basso
24-12-2011, 16:37
hjax_pl => chłopaczku odejdź już od komputera. Wesołych Świąt Ci życzę :). Ja nie jestem baba ta jak TY, żeby się obrażać. A, że stwierdzam fakty no to cóż. Jestem po spowiedzi i jak coś gorszego kosztuje 1500zł (mowa o body K5(3300zł)i Nikon D7000 (4800zł)) to przykro mi ale nie mogę skłamać, że Nikon D7000 jest lepszy i kosztuje mniej bądź troszkę więcej.

Zatem chłopaczku proponuje odejść od komputera i świętować, lub jak już jesteś to zajmij się tematem, a nie osobami dotyczącymi tematu.

Zatem WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM.

krzall
24-12-2011, 17:16
hjax_pl => chłopaczku odejdź już od komputera. Wesołych Świąt Ci życzę :). Ja nie jestem baba ta jak TY, żeby się obrażać. A, że stwierdzam fakty no to cóż. Jestem po spowiedzi i jak coś gorszego kosztuje 1500zł (mowa o body K5(3300zł)i Nikon D7000 (4800zł)) to przykro mi ale nie mogę skłamać, że Nikon D7000 jest lepszy i kosztuje mniej bądź troszkę więcej.

Zatem chłopaczku proponuje odejść od komputera i świętować, lub jak już jesteś to zajmij się tematem, a nie osobami dotyczącymi tematu.

Zatem WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM.

Witam
proszę przystopuj ;) ... Znamy ceny. Ok K5 jest idealny i lepszy od D7000. To już wiemy. Ale to nie zmienia nic w temacie "obaw w Nikonie D7000".
Ciesze się że dziś Wigilia i co niektórzy przynajmniej w nocy będą mówili ludzkim głosem. ;) - wreszcie....
Pozdrawiam

hijax_pl
24-12-2011, 23:03

Zatem chłopaczku proponuje odejść od komputera i świętować, lub jak już jesteś to zajmij się tematem, a nie osobami dotyczącymi tematu.Ależ co ma K5 do Twoich problemów z D7000? Ja rozumiem, że miałeś pecha. Przykro. Ale przecież świat się nie zawalił.
Możesz pokazać jakieś zdjęcie pokazujące wadę Twojego (byłego już) egzemplarza?

Emhyrion
24-12-2011, 23:18
[QUOTE=Basso;2656030 (mowa o body K5(3300zł)i Nikon D7000 (4800zł)) [/QUOTE]

Najtańsze K5 znalazłem na ceneo za 3550. Najtańszego Nikona za 4530. Piszę o tych "dostępnych".
Porównywanie najtańszej oferty z najdroższą to nic innego jak manipulacja.
Podobnie zresztą jak twierdzenia, że każdy D7K jest wadliwy. Bzdura. Trzaskam te foty, i jak sam nie popełnię błędu to wciąż są ostre. Owszem - musiałem skalibrować sobie obiektywy, ale skoro mam takie narzędzie, to sama czynność jest i łatwa, i możliwa do wykonania.

Zaczynają mnie już wkurzać ludzie, co to proponują Pentaxa zamiast Nikona. To jakaś epidemia... :( Coś, co miało jakiś sens i posmak świeżości na początku dziś naprawdę wygląda na przemyślaną akcję marketingowców Pentaxa. To juz nawet nie jest śmieszne...

Jak komuś się nie podoba Nikon - wolna droga. Jak tylko D7000 to ta droga jest jeszcze wolniejsza. Tylko po co o tym tyle pisać? Ustalmy raz na zawsze, że Pentaxy są najlepsze na świecie, miejmy to już za sobą i skupmy się na robieniu zdjęć.

fafniak
24-12-2011, 23:22
Zaczynają mnie już wkurzać ludzie, co to proponują Pentaxa zamiast Nikona. To jakaś epidemia... :( Coś, co miało jakiś sens i posmak świeżości na początku dziś naprawdę wygląda na przemyślaną akcję marketingowców Pentaxa.

uhm...

soja
24-12-2011, 23:41
OK, niech beda najlepsze
Ale moj D7K dziala swietnie, wiec pozwole sobie zostac w tym systemie. Tym bardziej, ze tak przeplacilem:)

tot1977
24-12-2011, 23:42
Zaczynają mnie już wkurzać ludzie, co to proponują Pentaxa zamiast Nikona. To jakaś epidemia... :( Coś, co miało jakiś sens i posmak świeżości na początku dziś naprawdę wygląda na przemyślaną akcję marketingowców Pentaxa. To juz nawet nie jest śmieszne...

To żadna przemyślana akcja Pentaxa. Po prostu obecne ceny Nikona są wyżyłowane na maxa. Ludzie umieją liczyć i wiedzą co dostana u konkurencji za te same pieniądze. Zwróć uwagę na to że nie wiele użytkowników potem powiększa swój zakup. Idąc tym tokiem postępowania ( jeśli jest świadomy) to robią słusznie na dzień dzisiejszy.
Co innego jeśli wiemy że będziemy mocno wchodzić w system bo będzie nam to potrzebne, wtedy Pentax niestety odpada.
Pozdrawiam

olek
25-12-2011, 00:00
Najtańsze K5 znalazłem na ceneo za 3550. Najtańszego Nikona za 4530. Piszę o tych "dostępnych".

U mnie w FJ D7000 jest za 4444 zł i są dostępne, lecz ich jest na tyle mało że nie wystawiają na półki. Mówili że mają na sklepie ale zapakowane i jeśli się znajdzie kupiec to sprzedadzą, chyba że wcześniej centrala będzie kazała odesłać. Z nikonami niestety teraz należy się wstrzymać gdzieś do kwietnia, potem ceny myślę powrócą do w miarę normalnych. Co do wadliwych modeli, kupiłem D7000 z najnowszej serii lipcowej, niestety jak się okazało były to aparaty kradzione (świeżutkie prosto z tira jechały z Holandii do Polski). Usilnie szukałem wad z 35 1.8 lecz do oddania sprzętu i zrobienia nim 8000 zdjęć nie zauważyłem plam ,których na 100% nie było ani błędów af. Być może nowe modele faktycznie były już poprawione, lecz na rynku albo pojawiły się bardzo późno albo wcale.
Co do K-5 to fajny sprzęt, lecz brakuje tu tanich stałek, najtańsza jest 35 2.4 za 750 zł, optycznie fajna lecz wykonanie już nie. Następnie jest 50 1.4 ale już powyżej 1500 zł. Nikon ma 50 1.8 za 500-600 zł, 50 1.8 (silnik) za 800 zł, 35 1.8 za 800 zł, w wakacje 55-300 kosztował 999 zł i fajny 18-105 przed podwyżką za 800 zł, do tego sporo szkieł z rynku wtórnego. Także jest cały zestaw dla amatora, można kombinować, bawić się:)

Basso
25-12-2011, 11:43
"Emhyrion" => do pierwszego padnięcia AF :) potem pogadamy. Życzę Ci, że jak ma paść to żeby padło jeszcze na gwarancji :),bo późniejsza wymiana układu AF to nie 500-600zł + kurier tylko pewno coś 2000zł.

Moich komentarzy na ten temat dość. Tak kwota 2250zł jest mniejsza od 0 i tak wmawiajcie sobie Nikon D7000 jest lepszy i szczelniejszy od P K5 i w ogóle, sam napis NIKON to już jest lepsze. To samo ma się z Nikon 1 , wymyślają już, że lepsze od sony Nex 5N. Mimo tego, że wsadzili tam matrycę CX 13,2×8,8 mm zamiast APS-C ale i tak jest lepszy od wszystkich bo to NIKON i w sumie robi zdjęcia jak sobie chce :) -> zanim naciśniesz przycisk.
Z wady zrobili reklamę i super. Ciekawe co z tym AF będzie. Celujesz w panią młodą a tu płot ostry :).

Prawde mówiąc, apropo systemu i braku obiektywów. Jeśli chcecie się na poważnie zająć fotografią to obiektywy do NIkona w kwocie do 1500zł szału nie ma i nie są to obiektywy do pracy. Powyżej 2 tyś zaczynają się jakieś w miarę możliwe szkła. W Pentax jest prawie to samo. Tyle, że tutaj jest mniej amatorskich szkieł. Powyżej kwoty 2 tyś mamy to samo co u NIkona => ognisko i jasność , no i wiadome w optycznie lepsze nie dużo, ale lepsze i szczelne.

Wesołych Świąt.

Fatman
25-12-2011, 12:23
i tak wmawiajcie sobie Nikon D7000 jest lepszy i szczelniejszy od P K5

Jak na razie to nikt poza Tobą w tym wątku tego nie napisał.

Jeśli chcecie się na poważnie zająć fotografią to obiektywy do NIkona w kwocie do 1500zł szału nie ma i nie są to obiektywy do pracy.

Piszesz to jako praktyk czy teoretyk ? :-)

Ja jako praktyk (taki zarabiający za pomocą fotografii na utrzymanie domu, od kilku lat) napiszę, że ok 70% zdjęć wykonuję obiektywem za około 740 zł.

Emhyrion
25-12-2011, 12:33
do pierwszego padnięcia AF :) potem pogadamy. Życzę Ci, że jak ma paść to żeby padło jeszcze na gwarancji :),bo późniejsza wymiana układu AF to nie 500-600zł + kurier tylko pewno coś 2000zł.
Gdybasz, misiasz, kombinujesz. Ja się nie muszę utwierdzać w przekonaniu, że D7000 jest lepszy od konkurencyjnych aparatów za podobną kasę. Wyszedłem z Sony, mam Nikona, jakby Canon mi lepiej leżał w dłoni i miał to co mam w N to bym miał Canona. Nie jestem Talibem nikonowskim, cieszę się z tego co mam a za dwa lata pewnie będę miał coś jeszcze innego.
Tym musisz się przekonać, że każdy Nikon jest dużo droższy i gorszy od Pentaxa? Napisz sobie takie coś nad biurkiem, będzie Ci się utrwalać...

Moich komentarzy na ten temat dość.
Nareszcie :)

Tak kwota 2250zł jest mniejsza od 0
To teraz już 2550? Rany, jak te ceny szaleją...

i tak wmawiajcie sobie Nikon D7000 jest lepszy
No bo jest. Jeśli jest sprawny to działa o wiele lepiej i daje większe możliwości. Tak po prostu

i szczelniejszy od P K5
Nie musi być szczelniejszy, wystarczy co co jest.
Swego czasu miałem A300, i bez zejmowania obiektywu w Kenii po każdym dniu spędzonym w tym terenie w środku na matrycy było mnóstwo kurzu. Kolega właśnie wrócił z Namibii, gdzie kurzu jest tyle samo albo więcej. Też miał jedno szkło i jakoś nie musiał czyścić co wieczór matrycy, więc uznaję, że to co jest wystarczy...

i w ogóle, sam napis NIKON to już jest lepsze.
Ty masz jakieś kompleksy, czy co?

To samo ma się z Nikon 1 , wymyślają już, że lepsze od sony Nex 5N. Mimo tego, że wsadzili tam matrycę CX 13,2×8,8 mm zamiast APS-C ale i tak jest lepszy od wszystkich bo to NIKON i w sumie robi zdjęcia jak sobie chce :) -> zanim naciśniesz przycisk.
Z wady zrobili reklamę i super. Ciekawe co z tym AF będzie. Celujesz w panią młodą a tu płot ostry :).

No chyba jednak masz jakieś kompleksy. Dla przypomnienia - nie rozmawiamy w tym wątku o N1, tylko o D7000. No tak w ogóle to o Pentaxie, wiem, ale już wytykanie wszystkich błędów do piątego pokolenia wstecz dla mnie przynajmniej wygląda na jakąś chorobliwą obsesję

Prawde mówiąc, apropo systemu i braku obiektywów. Jeśli chcecie się na poważnie zająć fotografią to obiektywy do NIkona w kwocie do 1500zł szału nie ma i nie są to obiektywy do pracy. Powyżej 2 tyś zaczynają się jakieś w miarę możliwe szkła. W Pentax jest prawie to samo. Tyle, że tutaj jest mniej amatorskich szkieł. Powyżej kwoty 2 tyś mamy to samo co u NIkona => ognisko i jasność , no i wiadome w optycznie lepsze nie dużo, ale lepsze i szczelne.

wow... No teraz to mnie powaliłeś...
Jeszcze kilka tygodni temu do Nikona można było w sklepie kupić jedno ze 169 szkieł aktualnie produkowanych. Do Penaxa było tylko 90. Licząc wszystkie, te dla amatorów i te dla profesjonalistów.
Ale ten czas pędzi... Twierdzisz, że dziś wybór jest juz taki sam? Rany, ale pogonili...

fafniak
25-12-2011, 13:04
Szkoda że takie posty jakie prezentuje Basso psują tak bardzo wizerunek pentaksiarzy

Basso
25-12-2011, 13:07
... tak tak, wmawiaj sobie i mniej te urojenia.

Jedź do Kenii, Sudanu czy na Saharę i sobie pstrykaj i czyść palcami, szmatkami czy jak tam chcesz, liż nawet tą matrycę. To jest właśnie amatorskie podejście do rzeczy. Polak potrafi, e tam, kurz jest to patyczkiem do uszu sięgnę. A potem płacz bo się zepsuło.

1 Nikon D7000 ma wyższe ISO niż K5 => TAK NIKON D7000 MA WYŻSZE
2.NIKON D7000 ma większe uszczelnienia niż K5 => TAK NIKON D7000 MA WIĘKSZE
3.NIKON D7000 mimo że nie jest cały z obudowy magnezowej ma lepszą obudowę niż K5 =. TAK NIKON D7000 MA LEPSZĄ
4.NIKON D7000 nie ma stabilizacji w korpusie mimo to robi bardziej nie poruszone fotki => TAK NIKON D7000 mimo tego że nie ma stabilizacji robi mniej poruszone fotki
....

TAK TAK TAK urajaj sobie, NIKON D7000 jest lepszy najlepszy. TKWIJ W TYM UROJENIU.
Widzę, że tutaj są już zaburzenia na poziomie tautologii.

To był mój ostatni komentarz w tym wątku, bo to nie ma sensu tłumaczyć, tłumaczyć i tłumaczyć ....

soja
25-12-2011, 13:31
Oby, juz raz byla informacja, ze wiecej komentarzy nie bedzie.

W tym watku piszemy co sie dzieje z D7000, takie informacje z pewnoscia pomagaja innym uzytkownikom. Maja mozliwosc skopiowac czyjes dzialanie wykorzystac doswiadczenie by samemu isc na skroty.
Dla wiekszosci to co teraz pisze to cos oczywistego, mam nadzieje, ze Ty tez to w koncu zrozumiesz i albo dasz sobie spokoj, albo wniesiesz cos przydatnego innym uzytkownikom.
Zeby wybrac inny system nie trzeba byc geniuszem, trzeba za to miec wystarczajacy poziom orientacji by zrozumiec, ze inni nie sa glupsi, czasem wrecz przewyzszaja. Dla jednych to oczywiste, dla innych nie.
Ale do rzeczy: maszynka nadal dziala jak talala, D7K po prostu wrocil do stanu jaki pamietam z zeszlego roku. Moze faktycznie dopracowali naciag lustra, wymieniaja na zmodernizowane (lub na wersje przed-oszczednosciawa jak sugerowal Fatman), a aktualnie produkowane sila rzeczy sa w koncu BEZAWARYJNE.
Pozdrawiam

fafniak
25-12-2011, 13:43
a aktualnie produkowane sila rzeczy sa w koncu BEZAWARYJNE.
Pozdrawiam

hmmm to mogą być tylko pobożne życzenia - wiesz o tym?

soja
25-12-2011, 14:16
Wiem, ale jak na razie moj dziala prawidlowo. Nieakceptowalne foty to tylko moja wina.
Mozna zakladac, ze N nie chce przyznac sie do wadliwego ukladu w D7000, jednak uwazam, ze wiedza o tym i pracuja nad naprawa sytuacji. Trzesienia, powodzie, elektrownie atomowe nie pomogly w szybkim rozwiazaniu problemu. Ciezko aplokowac samemu sobie cos na cierpliwosc gdy puszka nie dziala jak powinna, ale nie ma powodu dobijac firme, ktora zdecydowanie czesciej robi swietny sprzet niz buble.
Naciag lustra w lustrzance to nie to samo co uklad paliwowy w samochodzie, nie ma zagrozenia zycia i firma nie czuje sie zobowiazana do oficjalnej publikacji. Nie pisze, ze to dobrze, tak pewnie dzialaja. Jezeli w tej mojej teorii jest okolo 75% trafnosci to moze wyjdziemy (my posiadacze D7K na prosta.)

EveryOther
25-12-2011, 14:40
Mam problem z robieniem zdjęć seryjnych (szybkich 6kl/s) Nikonem D7000. Kiedy na pokrętle ustawie na CH i np. robię na trybie P, wychodzą, ale nie takie jak powinny - całe rozmazane. Na jakich ustawieniach próbować żeby ruszający obiekt był (w miare) ostry ?

Bechowiec
25-12-2011, 15:20
Basso, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego że zupełnie w niczym nie pomagasz.. Puknij się solidnie w głowę, najlepiej Pentaxem...; może przejdzie.. . To chyba jakaś reinkarnacja Sectora, w znacznie gorszym wydaniu. Niektórzy pamiętają... :P

krzall
25-12-2011, 16:40
Wiem, ale jak na razie moj dziala prawidlowo. Nieakceptowalne foty to tylko moja wina.
Mozna zakladac, ze N nie chce przyznac sie do wadliwego ukladu w D7000, jednak uwazam, ze wiedza o tym i pracuja nad naprawa sytuacji. Trzesienia, powodzie, elektrownie atomowe nie pomogly w szybkim rozwiazaniu problemu. Ciezko aplokowac samemu sobie cos na cierpliwosc gdy puszka nie dziala jak powinna, ale nie ma powodu dobijac firme, ktora zdecydowanie czesciej robi swietny sprzet niz buble.
Naciag lustra w lustrzance to nie to samo co uklad paliwowy w samochodzie, nie ma zagrozenia zycia i firma nie czuje sie zobowiazana do oficjalnej publikacji. Nie pisze, ze to dobrze, tak pewnie dzialaja. Jezeli w tej mojej teorii jest okolo 75% trafnosci to moze wyjdziemy (my posiadacze D7K na prosta.)

Witam
w 507 jest odkręcająca się nakrętka ramienia wycieraczki... też nikt nie zginie a jest ogólna akcja i peugeot wzywa do wymiany ;). W sumie nerwica ;) Fatmana może mieć inne podłoże :) - Fatman wybacz - ale to nie jest ok jeśli wiemy że znaczny odsetek (tak uważam) wykazuje odchyłki od zawartej umowy... Ale ogólnie to fajny sprzęt
Pozdrawiam

Emhyrion
25-12-2011, 20:19
Kiedy na pokrętle ustawie na CH i np. robię na trybie P, wychodzą, ale nie takie jak powinny - całe rozmazane. Na jakich ustawieniach próbować żeby ruszający obiekt był (w miare) ostry ?

Wszystko zależy od tego, jak szybko porusza się obiekt. I nie ma tu znaczenia, czy robisz pojedyncze zdjęcie czy serię - jak źle dobierzesz czas ekspozycji to będzie rozmazane i tyle.

Emhyrion
25-12-2011, 20:29
1 Nikon D7000 ma wyższe ISO niż K5 => TAK NIKON D7000 MA WYŻSZE
Akceptowalne ma takie samo. A podbite softem ma niższe. Tylko wskaż mi tu kogoś, kto z tego korzysta, może dowiem się wreszcie po co to robi....

2.NIKON D7000 ma większe uszczelnienia niż K5 => TAK NIKON D7000 MA WIĘKSZE
Większe co? Jeśli coś jest szczelne to jest szczelne. Nie może być szczelniejsze...
Zakładam, że nikt z aparatem nie nurkuje, w normalnych zastosowaniach sprawdzi się takie uszczelnienie jakie jest.

3.NIKON D7000 mimo że nie jest cały z obudowy magnezowej ma lepszą obudowę niż K5 =. TAK NIKON D7000 MA LEPSZĄ
Ty jednak masz jakąś fobię, manię prześladowczą. Czy ktoś tu kiedykolwiek pisał o obudowie aparatu?

4.NIKON D7000 nie ma stabilizacji w korpusie mimo to robi bardziej nie poruszone fotki => TAK NIKON D7000 mimo tego że nie ma stabilizacji robi mniej poruszone fotki

No i tu wyłazi Twoje totalne lamerstwo...
Zdjęć nie robi body. Zdjęcia robi fotograf. Do oddawania rzeczywistości jest obiektyw. Puszka z matrycą tylko to rejestruje...
Wyobraź sobie, że większość dziś sprzedawanych obiektywów ma stabilizację optyczną. Nooo, chyba, że to jest Tamron 70-300, który dla Sony i Pentaxa tego nie robi. Przykład nie bez znaczenia, bo mimo tego, że obiektyw nie ma stabilizacji to kosztuje tyle samo, więc płacąc tyle samo dostajesz mniej. Dobre, nie?
To co, wyobraziłeś już sobie? To teraz wyobraź sobie jeszcze, że stabilizacja matrycy to 2-3 Ev, podczas gdy optyczna 3-4 Ev. Słabo? No to wyobraź sobie, że aparat upadł Ci albo stuknąłeś nim o skałkę w górach i delikatny mechanizm stabilizacji poszedł się kochać. Już sobie wyobraziłeś taką sytuację? To odpowiedz sobie, co zrobisz... Ja zmienię obiektyw, a Ty?

EveryOther
25-12-2011, 20:41
No to powiedzmy że ktoś idzie, jaki mniej więcej czas naświetlania ustawić i co z AF ?

Emhyrion
25-12-2011, 20:59
Polecam ten artykuł: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4265&ruch-jak-go-fotografowac

Wiele rzeczy i tak wychodzi w praniu - jeden chodzi szybciej niż inny biega. Tu masz ogólne zasady :)

Ja ustawiam czas 125 albo 250. Jak to spacerowy krok to czasem 1/60 też będzie dobra. Wiele zależy od scenerii, od światła, od spodziewanego efektu. Czasem rozmycie jest porządane, czasem do kitu.
Co do AF - ustawiam punktowy AF-A albo AF-C. Jeśli obiekt szybko się przemieszcza to ustawiam śledzenie 3D, ale z tego w Nikonie nie jestem do końca zadowolony (albo nie umiem się tym posługiwać, co na jedno wychodzi póki co). Obszar punktowego pomiaru ostrości ustawiłem najmniejszy z możliwych - 6.

pil74
25-12-2011, 21:13
No to powiedzmy że ktoś idzie, jaki mniej więcej czas naświetlania ustawić i co z AF ?

Ustaw puchę tak żeby pokazywała Ci czas otwarcia migawki na 1/8000s i powinno być ok :)

krzysztof2297
25-12-2011, 21:13
To co, wyobraziłeś już sobie? To teraz wyobraź sobie jeszcze, że stabilizacja matrycy to 2-3 Ev, podczas gdy optyczna 3-4 Ev. Słabo? No to wyobraź sobie, że aparat upadł Ci albo stuknąłeś nim o skałkę w górach i delikatny mechanizm stabilizacji poszedł się kochać. Już sobie wyobraziłeś taką sytuację? To odpowiedz sobie, co zrobisz... Ja zmienię obiektyw, a Ty?

Raczej trudno stuknac k5 , tak zeby mu stabilizacja wypadla ;) W tanich szklach , to wszystko jedno , czy stabilizacja jest w body , czy w obiektywie . Roznica pojawia sie dopiero wtedy , gdy wypadnie ci kupic np. 70-200/2.8 z stabilizacja , lob bez ;) I nie zaczynajcie znow nowej wojny , opinie na temat stabilizacji w obiektywach tez sa sprzeczne . Nikon nie daje stabilizacji w body , co jest minusem , ale jak juz da w obiektywie , to znow jest lepsza niz ta w body ...
Nie znudzilo sie wam jeszcze , przeciez do amatorki , to wszystko jedno czy k5 , d7000 , czy eos60 ... Ciocia na urodzinach i tak pochwali nasz super sprzet ;)

krzysztof2297
25-12-2011, 21:15
Ustaw puchę tak żeby pokazywała Ci czas otwarcia migawki na 1/8000s i powinno być ok :)

Dobre , wpadlem pod stol ;)

hijax_pl
25-12-2011, 21:34
Basso, czyż ten D7000 nie był Twoją pierwszą w życiu lustrzanką? Mówiąc o pracy - jakie masz doświadczenie? Może coś zaprezentujesz? ;)

laaval
26-12-2011, 22:53
Basso,

zlituj się waść :) Pentax bez wad nie jest i w wielu aspektach Nikon jest po prostu lepszy (choćby w systemie błysku). Cóż, naciąłeś się na wadliwego d7000 i teraz idealizujesz Pentaxa. Z psychologicznego punktu widzenia reakcja jak najbardziej normalna :) Pozdrawiam dla wszystkich normalnych użyszkodników obu systemów :)

114
27-12-2011, 00:01
Witam
Pentaxy mam dwa analogi i nikon F 70 . Cenie jednego - PENTAXA. Prawda jest okrutna polubiłem Nikona D7000 mimo BF.

Basso
29-12-2011, 17:18
Odebrałem Pentax K5 i Sigma 30mm 1.4 => powiem tak: Chyba od samego zakupu mój Nikon D7000 był zepsuty, bo to nie możliwe, żeby była taka przepaść w jakości i działaniu. Czuć magnezową obudowę (tego nie brałem pod uwagę, ale sztywność czuć), czuć, że to jest coś porządnego. Plastik jednak się gnie. Chwile się ścigałem w kolarstwie szosowym i każdy kto wie co to jest gięcie ramy lub miękka rama wie o co chodzi. W sklepie jak macałem to nie czułem tego. Ale jak poszedłem w teren, no to NIEBO a ZIEMIA. Po drugie, miałem do NIkona założony 35mm 1.8 DX => oj biedactwo wolne, bardzo wolne w porównaniu do tej sigmy (która jest bez silnika). Zdjęcia seryjne => inna bajka, lustro tak zapierdziela. AF-> 3 zdjęcia na około 200 miałem niecelnych. Balans bieli miód. Pomiar światła => ojjj tutaj przepaść. K5 nie robi tak jak NIKON D7000 -> czyli przepalanie zdjęcia w jaśniejszych punktach.
I co najważniejsze => NIKON TAK BIŁ LUSTREM, że aż "ramionami" ruszało, na początku to moja żona wychwyciła, a ja ją wyśmiałem. W Pentax K5 => inna bajka. Lustro cicho klapie i żadnego szarpania aparatem.

1 minus znalazłem w Pentax K5 -> brak ustawienia czasów dla danego ISO. Czyli w AV ISO trzeba z buta ustawiać => W Nikon się to ustawiało jako minimalny czy maksymalny czas do jakiego ma ISO ustawiać.
W Pentax K5 jest też to rozwiązane przez ustawienie zakresów. Uważam, że Nikon w tym względnie ma lepsze rozwiązanie. Chociaż, opcja ta w Pentax jest w układzie TAV -> tyle że wiadomo, priorytet przysłony z nastawą czasu.

Ogólnie widać, że Nikon D7000 jest półkę niżej. Teraz dopiero to zrozumiałem. Jeśli ktoś chce kupić siostrze/bratu na urodziny Nikon D7000 to tak, no ale gdzieś do warsztatu czy w teren do pracy => no to nieee.
I jeszcze jedno: 3 lata gwarancji na korpus, 3 lata na sigmę bo to EX (możliwość przedłużenia o 2 lata, 200zł chyba). A nie po roku i to jeszcze takie jaja się dzieją z tym NIKONEM D7000.

Emhyrion
29-12-2011, 18:01
Odebrałem Pentax K5 i Sigma 30mm 1.4

Gratulacje

=> powiem tak: Chyba od samego zakupu mój Nikon D7000 był zepsuty, bo to nie możliwe, żeby była taka przepaść w jakości i działaniu.

To fakt - niemożliwe

Czuć magnezową obudowę (tego nie brałem pod uwagę, ale sztywność czuć), czuć, że to jest coś porządnego. Plastik jednak się gnie.

Rany, to dobre... Fakt, trochę się chwieje klapka kart pamięci, ale całość jak dla mnie jest sztywna. Ty gwoździe wbijasz tymi aparatami, czy jak?

Chwile się ścigałem w kolarstwie szosowym i każdy kto wie co to jest gięcie ramy lub miękka rama wie o co chodzi.

A może jeździsz na tych aparatach?

W sklepie jak macałem to nie czułem tego. Ale jak poszedłem w teren, no to NIEBO a ZIEMIA.

Aaaa, już wiem - rzucasz nimi do góry?

Po drugie, miałem do NIkona założony 35mm 1.8 DX => oj biedactwo wolne, bardzo wolne w porównaniu do tej sigmy (która jest bez silnika).

oj, to dobre... Ostatnio mnie tak ubawił kolega który się dziwił, że Tamron 70-300USD nie jest tak szybki jak Tamron 17-50 2.8
Porównujesz jaśniejsze szkło z krótszą ogniskową z ciemniejszym i dłuższym. Nie bardzo wiem, co chcesz tym udowodnić. Nie wiem, kiedy stawiałeś pierwsze kroki w fotografii i ile ich juz postawiłeś, ale chyba jeszcze długa droga przed Tobą :)

Zdjęcia seryjne => inna bajka, lustro tak zapierdziela.

7kl/s przeciwko 6 kl/s. Róznica jest, ale nie podniecaj się tak bardzo, Sony A77 ma 12 i w dodatku nie klapie lustrem :)

AF-> 3 zdjęcia na około 200 miałem niecelnych.

No to pochwal się takim celnym :)

Balans bieli miód.

Przeczytaj:
http://www.optyczne.pl/153.5-Test_aparatu-Pentax_K-5_Balans_bieli.html
http://www.optyczne.pl/150.5-Test_aparatu-Nikon_D7000_Balans_bieli.html

a potem zastanów się nad odpowiedzią: porównywalny, lepszy czy gorszy niż w D7000?

Pomiar światła => ojjj tutaj przepaść. K5 nie robi tak jak NIKON D7000 -> czyli przepalanie zdjęcia w jaśniejszych punktach.

Taaaa.... jasne. To na pewno dlatego, że ma 77 segmentów a nie 2016 punktów :)

I co najważniejsze => NIKON TAK BIŁ LUSTREM, że aż "ramionami" ruszało, na początku to moja żona wychwyciła, a ja ją wyśmiałem. W Pentax K5 => inna bajka. Lustro cicho klapie i żadnego szarpania aparatem.

Na rowerach jeździłeś a jesteś tak delikatny, że dostawałeś drgawek?

Ogólnie widać, że Nikon D7000 jest półkę niżej.

WOW!!! Ale całą półkę, czy może tylko pół półki?

Teraz dopiero to zrozumiałem.

Ja też już zrozumiałem. Życzę zadowolenia ze sprzętu, niech Ci służy jak najdłużej.

Basso
29-12-2011, 18:06
ehhh widzę, że Pan Emhyrion nie może się pogodzić, że kupił bubla :).
Pozdrawiam, pisz sobie co chcesz => prawdy nie zmienisz.

Fatman
29-12-2011, 18:15
bardzo wolne w porównaniu do tej sigmy (która jest bez silnika).

To, że obiektyw ma silnik (nawet zwany szybkim i cichym) nie znaczy, że jest szybszy od tego bez silnika (dobrym przykładem jest N50 1.4D i N50 1.4G).

Emhyrion
29-12-2011, 18:17
Mój aparat robi ostre zdjęcia i nie dostaję drgawek podczas pracy, więc trudno mi uznać go za buel. Owszem, ma kilka wad i niedostatków konstrukcji, ale też nie jest pierwszą użytkowaną przeze mnie lustrzanką, każda miała coś fajnego a coś mniej. Jakby skompilować te cechy które mi się podobają to wyszedł by aparat marzeń, ale takie rzeczy to chyba tylko w Erze
U ciebie działa syndrom nowości. Masz nową zabawkę w miejsce znienawidzonej starej zabawki, więc wszystko jest piękne i wspaniałe. Poczekaj trochę, ochłoń i wtedy porównuj ze sprawnym aparatem, a nie zepsutym. Póki co ubawiłeś mnie tylko porównaniem obiektywów i tekstem o ramie rowerowej...
A co do prawdy - wiele czytałem juz porównań K5 do D7000. W jednym teście wypadł lepiej Pentax, głównie własnie za sprawą pełnej magnezowej obudowy. Oprócz tego Nikon wygrywał a uwierz mi - zanim wszedłem w nowy system wieeeeeleeeee czytałem o Pentaxie i Nikonie, o Canonie trochę mniej. Nigdy nie były to spektakularne zwycięstwa, ot - parę punktów procentowych więcej, tu jest troszkę lepszy, tu troszkę gorszy. Dlatego zajadów ze śmiechu dostaję jak ktoś pisze o różnych półkach tak jak Ty.
Miałeś pecha i kupiłeś wadliwy aparat. Zdarza się - jak zresztą wielu w tym wątku. ale to jeszcze nie znaczy, że sprawny nie robi zdjęć. Nie wiem, czy mój będzie niezawodny do 150 tys klatek czy też zapoznam się z serwisem Nikona. Ty też nie masz gwarancji, że w ciągu najbliższych lat aparat będzie działał. Może szansa na to, że mój się zepsuje jest większa, ale też problem jest znany, zdiagnozowany i jak doświadczenie paru tu kolegów wskazuje - da się naprawić.

Ciesz się aparatem, rób zdjęcia, pochwal sie nimi. ale nie przesadzaj z tym wynoszeniem na piedesłał K5, bo tylko mu krzywdę robisz. I sobie, bo trudno Twoje posty traktować poważnie...

efix
29-12-2011, 20:31
Słuchajcie, nie wiem jak Wam, ale mnie poważnie już nudzą wypowiedzi Basso.
Oczywiście, każdy ma prawo do swojego poglądu, czy opinii, ale w tym wątku nie chodzi o podniecenia kolegi Basso spowodowane zakupem Pentaxa.
Basso, cieszę się Twoim szczęściem, ale nie rozumiem jaki masz w tym cel siedzenie tu i uparte podejmowanie śmiesznych prób udowodnienia, że jakiś model jest lepszy od d7000??
Już wiemy o Twoim szczęściu, już też dzięki Tobie wiemy, że masz coś lepszego więc dalsze Twoje opinie w tym temacie chyba nie mają już najmniejszego sensu.
Zawsze możesz, patrząc na swego Pentaxa "onanizować" w innym miejscu....

micz87
29-12-2011, 20:42
Słuchajcie, nie wiem jak Wam, ale mnie poważnie już nudzą wypowiedzi Basso.
Oczywiście, każdy ma prawo do swojego poglądu, czy opinii, ale w tym wątku nie chodzi o podniecenia kolegi Basso spowodowane zakupem Pentaxa.

A jak dla mnie bomba - fajnie usłyszeć że ktoś ma puszkę i jest z niej zadowolony :) Dla mnie Nikon to nie religia i jeżeli inna forma wypuszcza coś co jest dobre to dlaczego o tym głośno nie mówić? To powinno zachęcić Nikona do dalszego udoskonalania swojego sprzętu.

Ja nie kwestionuje tego że K-5 jest lepszy, tylko że to odpowiednik naszego D300s ale 2 tys. tańszy. Jakbym miał teraz wybierać system od zera to body to bym wziął właśnie K-5 i jako amator zadowoliłbym się Tamronami 17-50 i 70-200 oraz sigmą 85 1.4 :)

gadzeciarz
29-12-2011, 20:59
Tak K-5 to fajna puszka i obecnie biorąc po uwagę kłopoty Nikona jest to bardzo rozsądny i ciekawy wybór bardzo dobrego aparatu ale ,
no właśnie ale wątek to "Obawy-kupno Nikona D 7000"
Ni jak mi nie pasuję temat o k-5 bo co nie kupię d7000 bo obawiam się że K-5 mnie skusi ???
Co jest powodem do obaw przed zakupem nikona d7000 -plamy na matrycy i niestabilna praca AF i tego się trzymajmy-jak z nowymi korpusami-czy wady dalej występują a może już bez obaw można kupić sobie d7000?

Fatman
29-12-2011, 21:04
Niestety w jednym K-5 bardzo Nikonowi D7000 ustępuje, ma mniej zaawansowane filmowanie.

micz87
29-12-2011, 21:07
Niestety w jednym K-5 bardzo Nikonowi D7000 ustępuje, ma mniej zaawansowane filmowanie.

Prawda, jednak nie każdemu na tym aspekcie tak zależy... Ale co prawda to prawda :) I tak chyba zmienię niedługo cały sprzęt Nikona na Panasonica GH2 :)

Fatman
29-12-2011, 21:19
Oooooo to jako posiadacz GH2 zapraszam przed zmianą na PW (kontakt znajdziesz ;-) ), bo możesz źle trafić....... i będzie jak z D7000 ;-)

robert.michal
29-12-2011, 21:24
Basso - też mam K-5 i powiem, że twój aparat ani się umywa do mojego , po prostu Romet przy moim Ridley'u .
A tak poważnie to dorośnij , to co piszesz jest po prostu szczeniackie.
Wystarczy, że w stopce napiszesz , że masz najwspanialszy aparat pod słońcem i wtedy każdy się uśmiechnie, a tak po prostu odstręczasz od forum.
A K-5 obroni się zdjęciami - zrób i pokaż. (mi jakoś na razie wychodzi odwrotnie).

Basso
29-12-2011, 21:50
Tak K-5 to fajna puszka i obecnie biorąc po uwagę kłopoty Nikona jest to bardzo rozsądny i ciekawy wybór bardzo dobrego aparatu ale ,
no właśnie ale wątek to "Obawy-kupno Nikona D 7000"
Ni jak mi nie pasuję temat o k-5 bo co nie kupię d7000 bo obawiam się że K-5 mnie skusi ???
Co jest powodem do obaw przed zakupem nikona d7000 -plamy na matrycy i niestabilna praca AF i tego się trzymajmy-jak z nowymi korpusami-czy wady dalej występują a może już bez obaw można kupić sobie d7000?

NOWYCH KORPUSÓW NA RAZIE (moim zdaniem 6 miesięcy to minimum) NIE BĘDZIE => widzieliście zdjęcia fabryki? Po prostu tylko tam były produkowane te aparaty. Stworzenie nowego parku maszynowego w nowym miejscu, to nie jest kwestią tygodnia dwóch. Kalibracja maszyn, odwzorowania, testy... Pracowałem na obrabiarkach numerycznych CNC w tym frezarkach numerycznych CNC i wiem z czym to się je. Te maszyny oparte są o takie precyzje, że taka powódź powoduje, że same podstawy maszyn i obudowy będą się nadawały do użycia -> reszta nie. Sama gęstość oleju który nie jest wymieniany, powoduje odchyłki przy obróbce materiału, a co mówić o błocie itd.

I trzeba to powiedzieć : TO co było do powodzi wyprodukowane i jest w magazynach, to będzie sprzedawane. Nie będzie nowej popowodziowej serii bo nie ma na czym zrobić i nie ma gdzie.

Ja osobiście mogłem wybrać nowy korpus tylko musiałbym czekać długo, gdyż NIKON POLSKA ściąga sztuki, nie z głównego magazynu NIKONA, a z magazynów pośrednich w których zostały ostatnie sztuki. Stąd też cena z 3500zł na 4400-4800zł -> przewalutowywanie, prowizje, i też popyt na puszkę przy wizji braku produktu.

Jedyną zaletą jest to, że jak za wyprodukują nową puszkę D7000 to będzie ona już z deka poprawiona.

A pisałem o Pentax K5, bo wcześniej napisałem, że wymieniam Niona D7000 na Pentax K5. Dlatego jak ktoś ma obawy niech się nie boi i niech kupi Pentaxa bo na serio szkoda się użerać.

Emhyrion
29-12-2011, 22:32
-jak z nowymi korpusami-czy wady dalej występują a może już bez obaw można kupić sobie d7000?

Mój wciąż działa, od września do teraz, jakieś 6.5 tys klatek już mam na rozkładzie. Poza delikatną korekcją globalną AF na początku nic się nie rozjeżdża. Jeśli się zepsuje dam znać.

Z tego co czytam na forum wychodzi mi, że te kupione po wakacjach działają. Bez plam oleju i problemów a AF. Ale może tylko mi się wydaje.

Pawel Pawlak
30-12-2011, 14:28
Odebrałem Pentax K5 i Sigma 30mm 1.4 => powiem tak: Chyba od samego zakupu mój Nikon D7000 był zepsuty, bo to nie możliwe, żeby była taka przepaść w jakości i działaniu. Czuć magnezową obudowę (tego nie brałem pod uwagę, ale sztywność czuć), czuć, że to jest coś porządnego. Plastik jednak się gnie. Chwile się ścigałem w kolarstwie szosowym i każdy kto wie co to jest gięcie ramy lub miękka rama wie o co chodzi. W sklepie jak macałem to nie czułem tego. Ale jak poszedłem w teren, no to NIEBO a ZIEMIA. Po drugie, miałem do NIkona założony 35mm 1.8 DX => oj biedactwo wolne, bardzo wolne w porównaniu do tej sigmy (która jest bez silnika). Zdjęcia seryjne => inna bajka, lustro tak zapierdziela. AF-> 3 zdjęcia na około 200 miałem niecelnych. Balans bieli miód. Pomiar światła => ojjj tutaj przepaść. K5 nie robi tak jak NIKON D7000 -> czyli przepalanie zdjęcia w jaśniejszych punktach.

1 minus znalazłem w Pentax K5 -> brak ustawienia czasów dla danego ISO. Czyli w AV ISO trzeba z buta ustawiać => W Nikon się to ustawiało jako minimalny czy maksymalny czas do jakiego ma ISO ustawiać.
W Pentax K5 jest też to rozwiązane przez ustawienie zakresów. Uważam, że Nikon w tym względnie ma lepsze rozwiązanie. Chociaż, opcja ta w Pentax jest w układzie TAV -> tyle że wiadomo, priorytet przysłony z nastawą czasu.

Ogólnie widać, że Nikon D7000 jest półkę niżej. Teraz dopiero to zrozumiałem. Jeśli ktoś chce kupić siostrze/bratu na urodziny Nikon D7000 to tak, no ale gdzieś do warsztatu czy w teren do pracy => no to nieee.
I jeszcze jedno: 3 lata gwarancji na korpus, 3 lata na sigmę bo to EX (możliwość przedłużenia o 2 lata, 200zł chyba). A nie po roku i to jeszcze takie jaja się dzieją z tym NIKONEM D7000.

No, no... po kilkunastu godzinach z nowym aparatem masz z pewnością komletną wiedzę na temat sprzętu. brawo, brawo... A robiłeś już jakieś zdjęcia ?

krzysztof2297
30-12-2011, 16:17
1 minus znalazłem w Pentax K5 -> brak
ustawienia czasów dla danego ISO. Czyli w AV
ISO trzeba z buta ustawiać => W Nikon się to
ustawiało jako minimalny czy maksymalny czas
do jakiego ma ISO ustawiać.
W Pentax K5 jest też to rozwiązane przez
ustawienie zakresów. Uważam, że Nikon w tym
względnie ma lepsze rozwiązanie. Chociaż, opcja
ta w Pentax jest w układzie TAV -> tyle że
wiadomo, priorytet przysłony z nastawą czasu.

A to bardzo ciekawe , ale lepiej przeczytaj dokladniej instrukcje obslugi , bo to tak nie dziala .

laaval
30-12-2011, 16:35
Basso, jako użytkownikowi k-5 jest mi wstyd za Ciebie. Po prostu wstyd. Na razie masz klapki na oczach, a co będzie jak zobaczysz wady Pentaxa? Bo zaświadczam Ci, że ten sprzęt nie jest pozbawiony wad. Ja póki co jestem zakochany w k-5, ale nie odważyłbym się po tak krótkim czasie użytkowania na tak bezkrytyczną opinię.

Emhyrion
30-12-2011, 16:39
Zażąda od serwisu zwrotu pieniędzy i kupi Canona.

soja
30-12-2011, 18:26
Zażąda od serwisu zwrotu pieniędzy i kupi Canona.

jak sprawdza na forach te "objektywne" recenzje, to moga mu nie sprzedac :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
zostana kredki i papier.

soja
30-12-2011, 18:30
gadrzeciarz
jak Twoja puszka? dalej jest OK?

gadzeciarz
30-12-2011, 19:49
gadrzeciarz
jak Twoja puszka? dalej jest OK?

Heja,się nie odzywam ale o dziwo jeszcze działa-działa prawidłowo ???

soja
30-12-2011, 20:30
:smile: oby tak dalej!!!
jak nic rozwiazali problem, ale siedza cicho, bo przeciez problemu nie bylo :smile: