PDA

Zobacz pełną wersję : Działanie CLS z Metzem i D700

Michaelg
10-12-2011, 01:07
Ustawiłem w body i w lampie tak że błyska Metz poprawnie z tym że teraz jest taka możliwość, żeby lampa wbudowana nie błyskała? Można to jakoś ustawić?

Pioter_
10-12-2011, 01:17
tak, po prostu ustawiasz lampę zdalną jako slave, tę na body jako "--"
przy takich ustawieniach lampa aparatu wysyła tylko błysk sterujący.

Michaelg
10-12-2011, 01:24
No tak właśnie mam, czyli - jako że dopiero poznaję ten system świecenia- ten błysk z lampy wewn. MUSI być?

NBA
10-12-2011, 01:32
ten błysk z lampy wewn. MUSI być?

Tak. Żeby zaszczepić zewnętrzną...:) CLS tak działa...

Michaelg
10-12-2011, 01:36
:) Dzięki.
Szkoda trochę bo w tym wypadku robiąc portret i ustawiając Metza po jednej stronie i robiąc zdjęcie oświetli mi twarz modelki Metzem i walnie w oczy wewnętrzną. . . Jak sobie z tym radzić? Kiedyś widziałem taką zasłonkę czy coś że ona nie przepuszczała tego światła wewn lampy- jak to się nazywa?

W ten sposób mógłbym pozbyć się wyzwalacza Photix Aster i błyskać CLS , prawda?

mateo912
10-12-2011, 01:52
:) Dzięki.
Szkoda trochę bo w tym wypadku robiąc portret i ustawiając Metza po jednej stronie i robiąc zdjęcie oświetli mi twarz modelki Metzem i walnie w oczy wewnętrzną. . . Jak sobie z tym radzić? Kiedyś widziałem taką zasłonkę czy coś że ona nie przepuszczała tego światła wewn lampy- jak to się nazywa?

W ten sposób mógłbym pozbyć się wyzwalacza Photix Aster i błyskać CLS , prawda?

http://allegro.pl/nikon-sg-3ir-panel-filtr-podczerwieni-oryginal-i1987539175.html
O to Ci chodzi.
W większości przypadków lampa wbudowana nie będzie przeszkadzać. Chyba że będziesz:
a) bardzo blisko
b) robił zdjęcia błyszczącym powierzchnia

Michaelg
10-12-2011, 14:58
Dzięki Mateo - dokładnie o to mi chodziło! Poczytałem trochę o tym i o alternatywach i opcja dobra, także rozwiązanie jest. teraz jeszcze kwestia czasów- bo testuję działanie mojego D700 i Metza ze szkłem Zeniatara- nie wiem czy to ma znacznie w tym wypadku ale chyba nie. Na trybie M. I co z krótkimi czasami? Bo robiąc zdjęcie w pokoju i odpalając lampa wbudowaną mojego Metza- póki co bez przysłaniania tym panelem czy czymkolwiek- mogę spokojnie ustawić czas np 1/4000 i nie widzę czarnego paska na zdjęciu. Źle patrzę, niepoprawnie rozumuję czy działa to tak jak sobie wymarzyłem? w menu ustawień osobistych e1 czas synchr błysku dałem na 1/250 (Auto FP) .

mateo912
10-12-2011, 15:03
Dzięki Mateo - dokładnie o to mi chodziło! Poczytałem trochę o tym i o alternatywach i opcja dobra, także rozwiązanie jest. teraz jeszcze kwestia czasów- bo testuję działanie mojego D700 i Metza ze szkłem Zeniatara- nie wiem czy to ma znacznie w tym wypadku ale chyba nie. Na trybie M. I co z krótkimi czasami? Bo robiąc zdjęcie w pokoju i odpalając lampa wbudowaną mojego Metza- póki co bez przysłaniania tym panelem czy czymkolwiek- mogę spokojnie ustawić czas np 1/4000 i nie widzę czarnego paska na zdjęciu. Źle patrzę, niepoprawnie rozumuję czy działa to tak jak sobie wymarzyłem? w menu ustawień osobistych e1 czas synchr błysku dałem na 1/250 (Auto FP) .

jeśli masz ustawiony tryb AutoFP możesz korzystać w cls z lampy z czasami nawet 1/8000.
Tylko lampa wbudowana musi być ustawiona na "--" oraz moc lampy bardzo mocno spada(musi błysnąć kilka/kilkanaście razy podczas jednego zdjęcia)

Michaelg
10-12-2011, 15:12
Moc lampy odpalanej- czyli Metza- znacząco spada tak?

Jeśli tak no to tak czy siak się jaram niemiłosiernie. Bo wreszcie będę mógł działać z czasami krótszymi niż 1/250 do tego bez kabeli :)

Powiedzcie mi jeszcze jedno. Czy mając ustawione to jak mam teraz i jak opisaliście i np ustawię jednak czas 1/250 lub dłużej to wtedy moc lampy- sama wróci do jakby ten swojej nominalnej (czyli jej moc nie spadnie) czy muszę w menu ustawić ponownie czas. synchr błysku na 1/250 bez auto FP i wtedy będzie "normalnie" ?

mateo912
10-12-2011, 15:20
Moc lampy odpalanej- czyli Metza- znacząco spada tak?

Jeśli tak no to tak czy siak się jaram niemiłosiernie. Bo wreszcie będę mógł działać z czasami krótszymi niż 1/250 do tego bez kabeli :)

Powiedzcie mi jeszcze jedno. Czy mając ustawione to jak mam teraz i jak opisaliście i np ustawię jednak czas 1/250 lub dłużej to wtedy moc lampy- sama wróci do jakby ten swojej nominalnej (czyli jej moc nie spadnie) czy muszę w menu ustawić ponownie czas. synchr błysku na 1/250 bez auto FP i wtedy będzie "normalnie" ?

jeśli masz czasy pomiędzy bulb a 1/250 masz pełną moc lampy 1/320- 1/8000 moc spada im krótszy czas tym bardziej.
to sie dzieje samo, nie musisz nic przestawiać ;)

Michaelg
10-12-2011, 15:29
W tym momencie technologia mnie już zadziwiła doszczętnie. Uh, oh , ah. Dobra dzięki, chyba wiem wszystko co potrzebuję!