Zobacz pełną wersję : Obiektyw uniwersalny - priorytet architektura i jej detal
Witam użytkowników forum.
Nabyłem ostatnio aparat Nikon d3000 z ob. 18-55 vr ... Myślę jednak o jakimś dobrym obiektywie do zdjęć architektury... szczerze to jestem laikiem w świecie lustrzanek..zatem liczę na wasze sugestie...
Jeśli piszę o architekturze i uniwersalnym obiektywie - to chodzi mi o obiektyw i do szerokich kątów ale i zoom do detali architektonicznych - możliwość np. wykonania zdjęcia malowidła umieszczonego na sklepieniu gotyckiego kościoła i w ogóle samego sklepienia.
No i na koniec najgorsze - to ma być bardzo budżetowe szkło ... bardzo budżetowe...
zatem szukam czegoś co w ogóle pozwoli mi zrobić ostre zdjęcia wnętrz - głównie sklepień (wnętrz) oraz fasad kościołów i kamienic z ich detalami (samych detali też -zoom), szerokie perspektywy muszą zejść na dalszy plan ....
darkmajin
09-12-2011, 11:32
kup statyw i 70-300vr
blackone
09-12-2011, 11:40
Cześć :)
Zacznę od końca - od ceny. Podaj widełki budżetu, gdyż 'tanie szkło' to pojęcie względne ;-)
Do architektury ogólnie rzecz ujmując najlepiej spisują się obiektywy z możliwością korekcji osi optycznej, dzięki czemu na zdjęciach wychodzą proste budynki (nie zakrzywione w centrum kadru). Jedyna wada tych obiektywów - cena.
Jeśli chodzi o obiektywy nie PC-E to wystarczy w miarę szeroki kąt, który posiadasz pod postacią 18-55. Nie jest to ideał, ale w tej półce cenowej nie znajdziesz nic lepszego.
Do detali przyda się tele i tutaj zgodzę się z darkmajin - 70-300 VR i statyw.
Pozdrawiam
Nie ma takiego obiektywu. Zamiast 18-55, który nie jest zły możesz użyć 18-105 lub 16-85. 18-200 już nie jest tak dobry.
Do szerokich ujęć Sigma 10-20/4-5.6 (stara). Do zbliżeń 70-300VR lub 55-300VR (tańszy, ale ma spore dystorsje).
Dzięki za szybką reakcję... muszę wam powiedzieć, że spodziewałem się takiej odpowiedzi... tym bardziej dzięki...
Cena budżetowa to dla mnie ok 900 zł nowy... używany dobrej klasy 600 zł..
i myślałem faktycznie o zoomie.. stąd też rozterki czy nikon d3000 czy fuji finepix hs10
... ta moja wymyślona uniwersalność.. chodziło mi też o duże zbliżenia bez konieczności przepinania obiektywów do zdjęć powiedzmy standardowych.. (czyli mało ekwipunku i na stare miasto) człowiek na tle zabytku etc...
blackone
09-12-2011, 12:31
W takim budżecie to chyba tylko 18-105 pozostaje.
http://www.zadowolenie.pl/sigma-70-3004-56-macro-dg-nikon,26507?gclid=COaLn5nx9KwCFYVI3godP1ALSA
czy takim budżetem coś w ogóle da się zdziałać? Wiem, wiem.. przeczytaj testy etc.. coś tam czytałem.... ale wolałbym wasze opinie ....
http://fotozakupy.pl/obiektyw/nikon-nikkor-1-10-30mm-f-3-5-5-6,15524s
albo coś takiego?
Ale to nie jest obiektyw do lustrzanki
Najtańszy szeroki kąt to Tamron 11-18, ale nie ma on silnika i z D3000 nie będzie AF.
Najtańsze z silnikami to Tamron 10-24 (trudno kupić używany) i starsza Sigma 10-20.
Od tego jest wymiana obiektywów, aby to robić.
Nie ma uniwersalnego środka, chyba że nie interesuje Cię jakość. Tylko po co komu wtedy lustrzanka.
18-105 to też nie jakieś cudo, ale łapie się cenowo i robi przyzwoite fotki.
Dla mnie w wielu sytuacjach 18 będzie za wąski a znowu 105 do detali też bez szału.
Do tego co msz przyda się coś szerokiego i jakiś tele. W tym momencie bardziej brakuje Ci tele bo 55 to mało więc proponuję zacząć od tego zakresu.
blackone
09-12-2011, 13:50
Ta sigma jest znacznie gorsza optycznie od nikkora 18-105.
Celtix wybacz małą dygresję. Takie problemy pojawiają się, jak kupuje się bez świadomości ograniczeń, zagrożeń ale także możliwości sprzętu.
...Cena budżetowa to dla mnie ok 900 zł nowy... używany dobrej klasy 600 zł...
Powiem brutalnie: dobrej klasy bez szans. Jedyny rozsądny zoom dla Ciebie to 55-200AF-S/4-5,6VR Nowy ok 800pln, używane ok 600-650pln.
Moja rada jest taka: Zainwestuj w wiedzę. Zamiast zakupu tego szkła zacznij fotografować tym co masz, poznaj sprzęt jego wady i zalety, a w zamian za szkło kup literaturę?
Widzę po Twoich wypowiedziach, że przede wszystkim brakuje Ci wiedzy a nie nowego obiektywu.
marek2004
wybaczam wielkodusznie... choć jestem dotknięty do żywego.. oczywiście,że nie mam wiedzy... zasadniczo niewiele się orientuję w świecie fotografii.. znam jednak posiadaczy lustrzanek..o zgrozo lepszych modeli.. którzy wiedzą jeszcze mniej niż ja.. zabawne prawda...
znalazłem 55-300 vr za 1150 zł.. a na amazon...250 dolarów....
Oczywiście,że najpierw wiedza .. później teleobiektyw.. aż tak ograniczony nie jestem... (wiedzę można nabyć zadając też niedorzeczne pytania).....
Tak więc, wiesz już czego potrzebujesz najbardziej ;) i świetnie, że jesteś tego świadomy.
Ja pisałem o obiektywie 55-200 za 800pln. 200mm a 300mm to różnica. Nie tak duża jak wynika z cyferek, ale jednak....
marek2004 wybacz małą dygresję... w mojej subiektywnej ocenie nie czujesz architektury..... widziałem galerię... cóż wiedza to nie wszystko....
wybaczam wielkodusznie ;) , tylko nie o mojej "architekturze", tu mowa, a doborze szkła, szukasz dobrego, wysokiej klasy - szerokiego i jednocześnie tele no i musi być tanie... bardzo tanie...
Ale ad rem - w tych pieniądzach polecam 55-200AF-S/4-5,6VR z 18-55. Stworzy dobry tandem z d3000.
Tyle ode mnie.
a to była taka żartobliwa uszczypliwość... a to szkiełko 55-300 vr nikona... nie warte zachodu...?
Przecież ja wiem, że takiego szkła nie ma.. sam wiesz że chodzi mi o szkło optymalne według tych kryteriów gdzie decyduje jednak cena ....
czyżbym bym był zbyt uszczypliwy.....?
maciey75
09-12-2011, 15:29
Jest i 55-200 i 55-300. Na forum byly gdzies watki porownujace te dwa szkla.
...Przecież ja wiem, że takiego szkła nie ma.. sam wiesz że chodzi mi o szkło optymalne według tych kryteriów gdzie decyduje jednak cena ....
Do Architektury optymalne szkło to PC + statyw, ale budżet niestety musi być inny.
Optymalnie to zrobiłbym tak: dokupił bym używany 55-200 i zaczął robić zdjęcia. Wtedy zobaczysz czego brakuje i co używasz najczęściej. Jak juz będziesz wiedzial co i jak sprzedasz to co masz, dołożysz i kupisz szkło specjalistyczne do architektury. PC masz wybór od 24mm do 85mm.
...a to szkiełko 55-300 vr nikona... nie warte zachodu...?
Podałeś budżet 600pln używane, 900pln nowe. 55-300 jest droższe, ale oczywiście może być ;)
....czyżbym bym był zbyt uszczypliwy.....?
Absolutnie nie ;)
Cena budżetowa to dla mnie ok 900 zł nowy... używany dobrej klasy 600 zł..
18-55 się nada, 55-200 jako uzupełnienie być może.
Jeśli się da, pomyśl o kupieniu używanego starego PC albo innego szkła (radzieckiego?) z możliwością kontroli perspektywy. 18-105 omijaj szerokim łukiem, nic Ci to nie da. 18-55 warto ewentualnie zamienić na 18-70, bo jest lepszy (najlepszy "amatorski" standardowy zoom), ale to też w zasadzie niczego Ci nie zmieni.
Jedyne, co Ci może coś zmienić, to albo znacznie dłuższa ogniskowa (właśnie wspomniane 200mm na przykład) i/lub możliwość zmiany perspektywy. Z tym budżetem... trzeba kombinować, albo po prostu zarabiać i odkładać na coś innego.