PDA

Zobacz pełną wersję : Kalendarz Pirelli 2012

sznuras
09-12-2011, 09:31
Pirelli 2012 - Calendar by Mario Sorrenti

Autor - Mario Sorrenti

Modelki- Isabeli Fontana, Natasha Poly, Saskia de Brauw, Lara Stone, Joan Smalls, Guinevere van Seenus, Edita Vilkevicute, Kate Moss, Milla Jovovich, Margareth Made, Rinko Kikuchi i Małgosia Bela.

Miejsce - Korsyka

zdjęcia:
http://www.fotopolis.pl/index.php?g=440&kalendarz-pirelli-2012

film:
http://www.youtube.com/watch?v=gjjF5yQmVw4&feature=player_embedded#!

hellix
09-12-2011, 10:49
Bez szału. Duzo lepszy już jest nasz rodzimy Linder z trumienkami ;)

FajaR
09-12-2011, 11:04
Dokładnie. Kilka lat temu jak oglądałem zdjęcia z kalendarza Pirelli robiłem duże WOW, w tym momencie nie widzę nic specjalnego, ot, gołe baby. Sporo lepszych zdjęć (oczywiście subiektywnie) widziałem na forum. Kolejna produkcja dla snobów jedynie dla udowodnienie ich elitarności, gdzie sednem jest ilość egzemplarzy oraz nazwiska modelek i fotografa a nie rzeczywista jakość produktu finalnego. Coraz więcej i więcej takich wątków ostatnio, zdech jakości i bylejakość we wszystkim, ale w takim przypadku to się średnio spodziewałem :(

Amadeusz
09-12-2011, 11:17
Trochę bez sensu ten film. Ma się nijak do zdjęć.

laroc
09-12-2011, 21:08
Bez rewelacji. Połowa w ogóle mi się nie podoba. To nie to samo co kiedyś... :/

wesu
09-12-2011, 22:09
Mi się zdjęcia podobają. Klasyczne, naturalne bez udziwnień. Cycki się wam nie podobaja czy co? :D Czy efekt wow zawsze wymaga 10 lamp, plastikowego blura i nienaturalnych póz?

laroc
09-12-2011, 22:56
Mi się zdjęcia podobają. Klasyczne, naturalne bez udziwnień. Cycki się wam nie podobaja czy co? :D Czy efekt wow zawsze wymaga 10 lamp, plastikowego blura i nienaturalnych póz?

Modelki niczego sobie, ale uważam, że jak ktoś wstawiłby przykładowo takie zdjęcie (http://www.fotopolis.pl/galeria/2012-Pirelli-Calendar-9.jpg) na naszym forum to zostałby od góry do dołu zjechany, a najczęstszym pytaniem byłoby "Co ty, komórką to robiłeś?".

fafniak
09-12-2011, 23:01

Chyba nie wiesz o czym piszesz.... przejrzyj zdjęcia do kalendarza pirelli ale nie te z ostatnich kilku lat....

Amadeusz
10-12-2011, 12:10
Chyba nie wiesz o czym piszesz.... przejrzyj zdjęcia do kalendarza pirelli ale nie te z ostatnich kilku lat....

Jakoś nie mogę łatwo znaleźć zdjęć... właściwie jedyne co znalazłem w większej ilości to: http://info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/pirelli W moim odczuciu to najlepsze są lata '90. Podobają mi się w szczególności lata: '70,71,88,89,90,93,94,95,04. Chciałbym zobaczyć jeszcze lata: '91,96,99,05 - z pojedynczych fotek wydają się interesujące.

No i najlepszy tekst przy roku '95: "Zdjęcia robiono w Nowym Jorku, w prywatnym studiu Avedona. Z ciekawostek: kilka pudeł liści sprowadzono specjalnie z Nowej Zelandii. Nigdzie indziej nie znaleziono odpowiedniej czerwieni." :)

Już nie mogę edytować posta wyżej... Przekopałem sobie kalendarz po fotografach - http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,76494,1160767.html i takie cudo mnie się spodobało - http://www.bielsat.pl/pliki/27792745501okladka.jpg Zobaczcie jakie cięcia, po stopach a co :)

malita
13-12-2011, 12:31
jak by ktoś przejmował się że jest cięte po stopach to dawno oglądali byśmy kicz w fotografii :-)

fafniak
13-12-2011, 22:18
W moim odczuciu to najlepsze są lata '90.
dokładnie

donkiszot
14-12-2011, 00:31
O, naiwności!

Po obejrzeniu, naiwnie, pomyślałem: no, w końcu zwyczajne zdjęcia gołych bab, nie będzie lamentu na forum. A tu, niestety, pomyliłem się, po raz kolejny: gorsze niż tu widziałem na forum. Tylko zachodzę w głowę, czemu ci nasi forumowicze, tak genialni w swym fachu, nie spijają śmietanki na torcie (czy jak to tam się…).

Nic to, dla mnie, przykładowo te czarno-białe, to zdjęcia, na które im dłużej patrzysz, tym dłużej chcesz patrzeć, choć w pierwszej chwili wydają się zwyczajne. Myślę, że zacnie prezentowałyby się na ścianie, w formacie przynajmniej 60 cm na długi bok, bez oprawy (chyba).

FajaR
14-12-2011, 10:24
Zdjęcia są to właśnie zwykłe zdjęcia gołych bab. Fajne. Cycki też lubię. Fanem jestem nawet :)
Tyle że po tak ekskluzywnym wydawnictwie "tylko dla wybranych" spodziewałem się czegoś więcej niż zwykłych zdjęć gołych bab. Vide właśnie lata 90'te, czy np 2002 lub 2005. Oczywiście MZ :)

P.S. Pamiętasz jeszcze zdjęcia Sailora, dawne projekty Andy'ego O czy Bonzo'a? Bardziej do mnie te zdjęcia gadały, dużo bardziej. Piękno kobiecego ciała to dla mnie troszkę więcej niż tylko gołe cycki. A nie spijają śmietanki pewnie dlatego że nie mają "nazwiska", koneksji i nie są seksualni inaczej ;)

donkiszot
15-12-2011, 01:00
Mój przytyk o zwykłych zdjęciach tyczył się zjechanej tutaj edycji autorstwa T. Richardsona (i innych podobnie --ponoć -- niezasługujących na uwagę zdjęć), ale widać tak źle, i tak niedobrze. Inna sprawa, że kalendarz jest co roku i nie da się aby co roku był jeszcze lepszy i jednocześnie podobał się wszystkim. Moja lekka drwina nie ma na celu wywyższanie tych czy innych zdjęć. Każdemu może podobać się co innego i wedle własnego widzi mi się (oby tylko umiał o tym opowiedzieć). Uśmiecham się tylko na temat, że cokolwiek się nie dzieje w światowej fotografii (pomijając cukierkowe do bólu zębów zdjęcia z NG), to i tak okaże się, że to chłam, a na forum są lepsi.
Zresztą, może i są -- wielu zacnych ludzi się tu przewija -- ale świat nie kończy się na forum i na tym co tutaj bywa pokazywane. I nadal mam w sobie na tyle naiwności, aby przypuszczać, że następnym razem ten świat zostanie przynajmniej dostrzeżony na tyle, aby podjąć próbę jego zrozumienia.

Dyskusji na temat nazwiska i koneksji (choć sam ją sprowokowałem) nie pociągnę, bo ani to ma sens, ani nikt nikogo do swoich racji nie przekona. A co do seksualności, to albo o czymś nie wiem, albo z własnej ułomności nie przypominam sobie zbyt wielu sławnych fotografów o szczególnych upodobaniach w tej materii.

Motorniczy
15-12-2011, 02:10
Piekne i naturalne , niemalze zwykle cz/biale zdjecia. Wy niczego nie rozumiecie.