PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż tablicy interaktywnej - na co zwrócić uwagę?

Vinci
08-12-2011, 21:25
Czy ktoś z koleżanek / kolegów ma jakieś doświadczenie z montażem tablicy interaktywnej. Ze względów oszczędnościowych podjąłem się tego wyzwania:razz: , sądzę, że poradzę sobie z samą instalacją, ale czy są jakieś pułapki na które mogę się natknąć (jakieś istotne szczegóły instalacji). Tablica została już powieszona, projektor z uchwytem czeka na swoja kolejkę (całość będzie w klasie szkolnej - ściślej w kilku klasach). Nie chciałbym sfuszerować roboty, a firmy nie stać na montaż za kilkaset złotych od stanowiska.

kronos28
08-12-2011, 22:19
1. tablica musi być powieszona na wysokości odpowiadającej wzrostowi jej użytkownikom (i nie mam tu na myśli nauczycieli)

2. rzutnik - wiadomo - odległość itp. ale kable lepiej puścić górą, pod sufitem, w relingu i dopiero koło stanowiska nauczyciela puścić wyjście w dół po ścianie (z doświadczenia wiem, że puszczenie tego od razu po ścianie w dół koło ławek uczniów poskutkuje szybką dewastacją). Kable a szczególnie wtyczki o zwiększonej trwałości.

3. Zasilanie - centralny wyłącznik rzutnika koło stanowiska nauczyciela.

4. Okablowanie (od tablicy i rzutnika) dać z "zapasem" - nigdy nie używałem zajechanych komputerow szkolnych. Podłączałem swojego laptopa i lubiłem mieć go na swoim biurku, zamiast gdzieś upchanego pomiędzy ścianą a monitorem szkolnego komputera, bo przewody miały po 30 cm długości.

5. Zwrócić uwagę na to jak słońce operuje w klasach - jeśli to możliwe zainstalować tablice w klasach, których okna wychodzą na północ. Makabrą jest użytkowanie takiego sprzętu w klasie, gdzie pożałowano na dobre zaciemnienie (bo wszystko poszło na sprzęt) i o 12 w słoneczne południe użycie takiego sprzętu jest prawie niemożliwe... (a projektory wiemy jakie się kupuje - tańsze ;) a te świecą tak jak świecą).

6. NAGŁOŚNIENIE! Nie te z projektora bo z takiego to słychać jedynie wiatrak chłodzenia - często się o tym zapomina a potem lipaaa na lekcjach języka i użytkowania softu do jego nauczania pod smarty... (byle jakie głośniki za 50zł nad/pod tablicą stykną)

7. Nie wiem jakie modele zostały zakupione ale są takie co łatwo się czyści jak się zasyfią (a się zasyfią błyskawicznie niestety) - taka mała podpowiedź.

A tak poza tym - super sprzęt jak się wie jak z go użyć, bo zastosowań ma z milion... ;)

Vinci
08-12-2011, 22:37
Dzięki za bardzo cenne wskazówki - przy okazji uświadomiłeś mi, że nie wziąłem pod uwagę jednej z właściwości multimedialnych, czyli dźwięku :-o, o ja nieszczęsny męczennik edukacji :razz: jutro muszę się rozejrzeć za głośniczkami :)
Właśnie będziemy "rozdziewiczać" sprzęt w szkole i mam nadzieję, że się przyjmie