Zobacz pełną wersję : żarówki LED - jakie kupić?
mam od kilku lat w większości pomieszczeń żarówki LED
jednak mają słabą wydajność, mam trochę półmrok
potrzebuje oświetlić pokój 24m2, w żyrandolu 3 żarówki E14
mam jeszcze lampę podłogową na 2xGU10
Megazordon
08-12-2011, 19:35
Dobry pytanie. Sam też chciałem oświetlić czymś takim kuchnię, bo teraz mam halogeny. Kuchnię mam otwartą na pokój i często zostawiam w kuchni zapalone światło, żeby w pokoju było nie za ciemno nie za jasno podczas oglądania filmów. Zastanawiałem się już kilka razy nad zakupem żarówek za 40 zł, ale wolałbym najpierw spytać, czy się opłaca i czy po prostu nie będzie za ciemno.
Jest tu gdzies mój watek o oswietleniu chyba. Tam troche o LEDach bylo. Ja sam mam teraz kilka roznych LEDow i korzystam z nich tylko w kuchni. Barwa swiatla to dla mnie dramat. Jednak poniewaz mieszkanie wynajmujemy to juz zostawilem te LEDy. Jednak docelowo do mieszkania w Polandzie LEDow pewnie nie bedzie a zamiast tego halogeny 20W. Mamy sporo punktow zrobionych w sufitach wiec powinno być OK. W lazience i wc juz sa te 20stki i nic wiecej nie potrzeba. W sypialni mamy swietlowki Osram na GU10 7W i swieca bardzo cieplo, milo dla oka. Nie sa mega jasne ale to sypialnia wiec nie potrzeba tam robiz dnia z nocy :)
Ostatnio jednak u mnie w pracy wymieniali halogeny 111stki bodajze (te duze takie) na LEDy Philipsa. Swieca ********** - cieplutko jak zarnik lub halogen. I tak jasno jak halogeny ktore byly przed nimi. A halogeny mialy 75W. Jak sie dowiem co to za LEDy to zadryndam do Philipsa i podpytam czy sa ich odpowiedniki na GU10 (cale mieszkanie w GU10 mamy). Minusem bedzie tu na pewno cena bo nie spodziewam sie żeby sztuka byla ponizej 50zl.
Takze najlepsza jest tu metoda prob i bledow. Raz ze producenci kantuja i na barwie i na jasnosci a dwa ze to troche indywidualna sprawa w przypadku LEDow. Mam np 4,5watowego Osrama za bodajze 60zl. Zachwalany w Castozlomie ze taki cieply, jasny i w ogole jak halogen. Jasny jest, owszem. Ale daje czyste biale swiatlo. Dla mnie nieakceptowalne.
Przed ewentualnymi zakupami warto pojsc do sklepu i wziac ze 2 na probe. ja tak kilka przetestowalem. Pytalem czy moge oddac jak mi sie nie spodoba.
Dobry pytanie. Sam też chciałem oświetlić czymś takim kuchnię, bo teraz mam halogeny. Kuchnię mam otwartą na pokój i często zostawiam w kuchni zapalone światło, żeby w pokoju było nie za ciemno nie za jasno podczas oglądania filmów. Zastanawiałem się już kilka razy nad zakupem żarówek za 40 zł, ale wolałbym najpierw spytać, czy się opłaca i czy po prostu nie będzie za ciemno.
Mam podobny układ i tak samo chętnie poznam opinie na temat energooszczędnych led oraz które warto nabyć. Kiedyś czytałem opinie niepozytywne na temat tego oświetlenia. Może coś się zmieniło na plus, podobnie jak w przypadku nowych adapterków do (m.in) przesyłania danych siecią elektryczną w domu
<| MICHAŁ |>
08-12-2011, 22:11
ostatnio kupilem kilka
13 do oswietlenia domu z zewnatrz i na probe jedna do lampki na biurku zamiast standardowego G9
te do oswietlenia domu z zewnatrze sa z aukcji (http://allegro.pl/led-zarowka-diodowa-80-smd-e27-4w-80w-b-mocna-k020-i1932143351.html). Daja jasne, ale zimne swiatlo, mimo informacji mowiacej, ze to zarowki cieple - ten napis jest i w aukcji i na zarowce i na opakowaniu.
Zarowka na biurko byla dokladnie taka (http://allegro.pl/show_item.php?item=1913249704)- daje piekne, jasne i cieple swiatlo - praktycznie identyczne jak standardowe bańki :)
Generalnie allegro = loteria.
Mozna namierzyc sklepy w realu i sprawdzic przed zakupem, bo inaczej nie zawsze mozna dostac co sie chce.
Mi akurat nie przeszkadza fakt, ze zadeklarowane cieple jest w rzeczywistosci zimne, bo wydaje mi sie, ze te zarowki lepiej sie sprawdza niz zdecydowanie cieple, ale gdybym kupil je do oswietlenia domu w srodku... to dramat...
Art Erie
08-12-2011, 22:14
Używam oświetlenie LED już od dłuższego czasu (barwa ciepła), więcej w wątku o którym wspomniał Struś.
Jestem zadowolony, będę kupował kolejne.
<| MICHAŁ |>
08-12-2011, 22:26
Jestem zadowolony, będę kupował kolejne.
gdzie?
Art Erie
08-12-2011, 22:28
Główne światło nad biurkiem (halogeny pod sufitem) miałem na myśli, choć mam też LEDy w innych miejscach.
<| MICHAŁ |>
08-12-2011, 22:45
:)
gdzie bedziesz kupowac?
Z tego co pamietam Art ma raczej biale swiatlo, typowe obecnie dla LEDow. Ma to niewiele wspolnego z barwa halogenow
Art Erie
08-12-2011, 22:56
To co mam kupiłem na Allegro, zwracałem uwagę na cenę żeby nie była zbyt niska i na temperaturę barwową ( mam chyba 3400, albo 3500K). Ważna też jest jasność w lumenach ( trudno się w tym zoreintować, ale wybrałem wartości "realne", bo co niektórych sprzedawców fantazja poniosła...).
Oprawy 3x1W świecą "na oko" jak halogeny 35W.
Zależy jak takie LEDy mają też świecić, u mnie jest 14 LEDów na 9m² więc kąt świecenia jest mały i oświetla małą powierzchnię 14/9m² = 1,5 LEDa na m²
EDIT
Z tego co pamietam Art ma raczej biale swiatlo, typowe obecnie dla LEDow. Ma to niewiele wspolnego z barwa halogenow
Te białe "zimne" nie nadają się do pokoju, wpadają w niebieski odcień; jak dla mnie bardzo nieprzyjemny.
Biale cieple w wiekszosci też sa zimne tylko nie maja niebieskiego czy trupiego zafarbu. Ciezko o ladne swiatlo z LEDow za przystepna kwote
Z żarówek ostatnio kupiłem takie http://allegro.pl/zarowka-globe-108-smd-e27-70w-600-lumenow-i1943821902.html i po 70w spodziewałem się czegoś więcej. Niestety na razie siedzą w lampce i dają półmrok akurat do nocnego siedzenia przy kompie ;) Jeśli chodzi o oświetlenie pomieszczenia to niestety jeśli żyrandol ma klosz, to będzie to światło za słabe na pokój.
Inna sprawa się ma z halogenami na GU10 to posiadam coś takiego http://allegro.pl/zarowka-60-led-smd-gu10-220v-3-5w-diodowa-hit-i1967846136.html
Nie pamiętam, czy u tego gościa kupowałem, ale mam w jednej oprawie 4 szt i wystarczają choć bardzo często włączam oprawę obok gdzie mam kolejne 3.
Świecą fajnie i mnie satysfakcjonują choć pomieszczenie do oświetlenia spore.
Art Erie
09-12-2011, 11:45
Z żarówek ostatnio kupiłem takie http://allegro.pl/zarowka-globe-108-smd-e27-70w-600-lumenow-i1943821902.html i po 70w spodziewałem się czegoś więcej. [...]
Jest tak jak piszesz, ale gdy porównasz sobie moce LEDów z pierwszego i drugiego linku jaki podałeś, a następnie zrobisz takie zestawienie dla lumenów, to okaże się że Twoje oczekiwania w stosunku do "70W żarówki" były słuszne.
Jak pisałem wcześniej niektórych sprzedających ponosi fantazja.
Wczoraj w jednej z aukcji widziałem takie dane
moc deklarowana przez producenta 270Lm
moc zmierzona przyrządem 240Lm
moc podawana u konkurencji 300Lm
Dokładnych mocy nie pamiętam, ale proporcje zostały zachowane :)
Philips Master LED 2700k sa drogie jak cholera ale swieca lepiej niż halogen. Wystepuja bodajze w wersji 4W, 7W i 10W gdzie 10 jest odpowiednikiem halogena 50tki. Barwa cieplutka ze aż sie chce korzystac.