PDA

Zobacz pełną wersję : Pixel king nikon kiedy?

manfred
08-12-2011, 10:03
Jak w temacie kiedy dla żółtych zjadaczy chleba?

Art Erie
10-12-2011, 12:10
Masz na myśli sterowanie mocą lamp w M ?

manfred
10-12-2011, 13:25
Mam na myśli to tylko dla Nikona http://www.optyczne.pl/4253-nowość-Pixel_King_-_bezprzewodowy_wyzwalacz_radiowy.html

Art Erie
10-12-2011, 15:52
No to ładnie :) miałem już kupić Pixel Opas, ale się wstrzymam.

karolo
10-12-2011, 16:50
Oj przydalaby sie wersja pod Nikona ehhh tylko kiedy to bedzie :(

prz3mo
10-12-2011, 18:58
Co ciekawe jest już też dla Sony..

sote
10-12-2011, 19:08
jak cenowo to wyglada?

manfred
10-12-2011, 19:09
Bardzo na TAK ok 530 zeta za komplet. Najpierw był problem z PW a teraz z Kingami. Tak dalej nie może być traktują nas po macoszemu ;-)

ov_darkness
10-12-2011, 23:36
Ciekawe, dlaczego tak jest. Czyżby system błysku Nikona był aż tak trudny w zaimplementowaniu?

hostman22
08-01-2012, 01:40
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=170

kredek
06-02-2012, 14:16
http://www.optyczne.pl/4514-nowo%C5%9B%C4%87-PIXEL_King_z_Nikon_i-TTL.html

Tak przy okazji zapytam - czy miał ktoś do czynienia z zestawem rf-602/603 i SB-600? czy to prawda, że to się gryzie? A jeżeli tak to może ktoś wie jak wygląda analogiczna sytuacja z Rookiem?
Chociaż biorąc pod uwagę to co powyżej to chyba i tak najrozsądniej będzie zaczekać do marca.

manfred
06-02-2012, 15:29
Jest obszerny watek o erefkach nie ma sensu aby tutaj znowu się o nich rozpisywać.

adolfik9501
07-02-2012, 01:02
http://www.optyczne.pl/4514-nowo%C5%9B%C4%87-PIXEL_King_z_Nikon_i-TTL.html

Tak przy okazji zapytam - czy miał ktoś do czynienia z zestawem rf-602/603 i SB-600? czy to prawda, że to się gryzie? (...)

SB600 jest "trudno wybudzalna" przez wyzwalacze. Wystarczy wyłączyć tę opcję w SB i będzie ok. Jak nie wyłączysz, to gdy lampa uśnie to jej nie wybudzisz.

kredek
28-02-2012, 15:13
SB600 jest "trudno wybudzalna" przez wyzwalacze. Wystarczy wyłączyć tę opcję w SB i będzie ok. Jak nie wyłączysz, to gdy lampa uśnie to jej nie wybudzisz.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Wiem, że wszystko już gdzieś tu zostało napisane. Przekopałem wiele wątków, zdobyłem dużo informacji, ale wciąż pozostają wątpliwości. Tym bardziej, że wiele z informacji jest bardzo rozproszonych, a niektóre wpisy wzajemnie je wykluczają.
W trakcie tych poszukiwań napotkałem wiele twoich rzeczowych i przydatnych wypowiedzi, za co jeszcze raz bardzo dziękuję i gratuluję umiejętności oraz cierpliwości ;-)

Vincente
13-03-2012, 16:04
Jeżeli chodzi o Kinga, to dzwoniłem dziś do foto-tip. Pan rozkłada ręce. Nie ma i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle bedzie.

Art Erie
13-03-2012, 16:10
Jeżeli chodzi o Kinga, to dzwoniłem dziś do foto-tip. Pan rozkłada ręce. Nie ma i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle bedzie.

http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=pixel+king+nikon&_sacat=See-All-Categories bezpłatna wysyłka do Polska.

manfred
14-03-2012, 16:34
Czy ktoś już zakupił i użytkuje.

Kuba Borysko
14-03-2012, 17:42
http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=pixel+king+nikon&_sacat=See-All-Categories bezpłatna wysyłka do Polska.

Z ciekawości jak to później jest z gwarancją? Bo odsyłać do Chin to tak średnio :)

manfred
14-03-2012, 17:52
Poczekaj jak będą dostępne w Polsce i za zestaw 3+1 zapłacisz 1500 zł z gwarancją.

Kuba Borysko
22-03-2012, 11:49
Ponoć już dostępne: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1385-Pixel-King-Radiowy-Bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-i-TTL-TTL-do-Nikon-jak-Pixel-Knight-TR-331-HSS-1-8000s-.html

Art Erie
22-03-2012, 12:07
error ;)

Art Erie
22-03-2012, 13:26
Ponoć już dostępne: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1385-Pixel-King-Radiowy-Bezprzewodowy-wyzwalacz-lamp-blyskowych-i-TTL-TTL-do-Nikon-jak-Pixel-Knight-TR-331-HSS-1-8000s-.html

Zamówione 2+1, wysyłają za pobraniem kurierem gratis, do tego zdjeli mi 25zł z ceny choć nie miałem punktów lojalnościowych.

Kuba Borysko
22-03-2012, 14:13
Zamówione 2+1, wysyłają za pobraniem kurierem gratis, do tego zdjeli mi 25zł z ceny choć nie miałem punktów lojalnościowych.

Art Erie (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=16675) podziel się opinią co i jak jak już dotrą, pamiętam był jakiś stary wątek, były jakieś problemy z poprzednią wersją? Ale za cholerę nie pamiętam jaki i nie doszukałem się :)

marcz
22-03-2012, 14:57
Również chętnie poznam wrażenia z użytkowania - czy błyska za każdym razem, czy błyska przypadkowo, jak z zasięgiem, czy TTL działa prawidłowo, do jakiego czasu się synchronizuje? :)

Art Erie
22-03-2012, 15:24
Art Erie (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=16675) podziel się opinią co i jak jak już dotrą, pamiętam był jakiś stary wątek, były jakieś problemy z poprzednią wersją? Ale za cholerę nie pamiętam jaki i nie doszukałem się :)

To był wyzwalacz CLS made in home, w zasadzie wszystko działało, ale brakło $$ na finalny produkt; teraz nie ma już sensu odgrzewać kotleta.
Pixel King, to jest pierwsza wersja ( wzorowana na PW ) jak tylko dojdzie przesyłka i znajdę chwilę zrobię testy. Póki co możecie zrobić koncert życzeń w formie wypunktowanej listy co mam sprawdzić ( proszę kontynuować punktację w kolejnych postach ):

1. Zasięg
2. Działanie i powtarzalnośc TTL
3. Czas synchronizacji

Art Erie
26-03-2012, 13:59
Właśnie pomachałem kurierowi białą chusteczką na pożegnanie ;)
W pudełeczku komplecik 1+2 Pixel King zapakowany w dwa pokrowce zamykane na suwak z mocowniem do paska, wewnątrz przegródka na 3 urządzenia, o ile zrezygnujemy z kabelków do lamp studyjnych ( 2 szt na odbiornik - mały i duży Jack). Czyli komplecik 2+1 powędrował do jednego pokrowca, a kabelki do drugiego i do torby z lampami ;)
W pudełku jeszcze podstawka pod lampę, zaślepka na sanki instrukcja, gwara, foliowe woreczki i brak aku.
Pixel King - duże to bydle, znaczy się całkiem spore jakieś 3-4 razy większe od PT-04; wykonane z dobrej jakości tworzywa, plastikowa stopka z wewnętrznym metalowym gwintem statywowym; całość prezentuje się bardzo dobrze.
Zarówno odbiorniki, jak i nadajnik są zasilane ogniwami AA (wydawało mi się, że AAA - ale to chyba jakaś autosugestia ).
Narazie tyle, będę miał wolną chwilę to sprawdzę działanie :)

marcz
26-03-2012, 15:18
Zapowiada się bardzo ciekawie, czekamy na pierwsze testy :)
Przy okazji jeszcze kilka punktów:

4. Czy można regulować moc lamp?
Chodzi mi o regulację kompensacji w TTL i realnej mocy w M. W opisie jest "mozliwość sterowania lampami blyskowymi z menu aparatu, mozliwość definiwania kompensacji espozycji dla lamp błyskowych" - ciekaw jestem jak to odbywa się w praktyce.

5. Czy jest dołączone jakieś oprogramowanie do konfiguracji przez USB?

Kuba Borysko
26-03-2012, 15:24
Zapomniałem o wątku :), pytania widzę wypunktowane, więc teraz poczekam cierpliwie....

Art Erie
26-03-2012, 15:37
[...]
5. Czy jest dołączone jakieś oprogramowanie do konfiguracji przez USB?

Oprogramowanie jest na stronie producenta ( z tego co wiem, ale jeszcze nie sprawdzałem ), w komplecie jest jeszcze kabelek USB do softu i sanki do mocowania odbiornika z taśmą samoprzylepną (do mocowania na lampach studyjnych); kabelki synchro Jack/PC są z gwintem, więc odbiornik może sobie bezpiecznie dyndać pod lampą studyjną (ale co kto woli).
Możecie punktować dalej, test zamieszczę w osobnym wątku w dziale "testy sprzętu", aby był łatwiejszy do znalezienia; tutaj oczywiście podlinkuję jak tylko się ukaże.

Art Erie
26-03-2012, 19:54
Trochę mnie Pixel zaskoczył ;) Sądziłem, że radio korzysta z ustawień CLS; niestety po ustawieniu kanału i grup ( body i King'ach) w trybie REMOTE nic się nie działo (King odmówił współpracy), w trybie SU-4 coś tam już zaczeło błyskać...
Dopiero po wyjściu do trybu iTTL radio zadziałało co zgodnie z prawem Murphy'ego potwierdziła załączona instrukcja obsługi :mrgreen:

manfred
26-03-2012, 20:45
A czy można pracować w manualu i korekty błysku dokonywać z body? Bo już się trochę gubię w tym wszystkim

Art Erie
26-03-2012, 21:07
A czy można pracować w manualu i korekty błysku dokonywać z body? Bo już się trochę gubię w tym wszystkim

Przestrzeliłem wstępnie wszystkie tryby pracy i-TTL, TTL, M, BL i FP i lampa reaguje na zmiany ustawione w body za wyjątkiem trybu M. W trybie M błysk jest wyzwalany, ale nie ma możliwości ustawienia jego mocy z poziomu body ( to co piszę w tej chwili należy traktować z pewnym marginesem błędu, w każdym razie ja na tą chwilę nie potrafię wprowadzić zmiany mocy błysku w trybie M ).

manfred
26-03-2012, 21:09
No to lipa.

Art Erie
26-03-2012, 21:31
Lipa w tym sensie, że trzeba się przespacerować do lampy by ustawić moc błysku (tylko w trybie M).
Nie mam żadnego pomysłu w jaki sposób tą moc w trybie M ustawić z poziomu body ?
Menu CLS nie ma tutaj zastosowania, ustawienia lampy wbudowanej nie są zczytywane przez King'a.
W pozostałych trybach info dotyczące ISO oraz przesłony są przekazywane poprawnie w czasie rzeczywistym bez konieczności naciskania spustu do połowy ( dziwne, komunikacja działa cały czas ).
Zoom niezmiennie tkwi na 24mm (SB 800), oczywiście można to zmienić ręcznie; dla mnie to nieistotne - rzadko błyskam gołą lampą.

Edit

A po co Ci M w Sabinach? Od tego są studyjne.

manfred
26-03-2012, 21:39
Dzięki za rozwiązanie problemu z zakupem Pixeli.

Art Erie
26-03-2012, 21:58
Szkoda, że nie korzysta z CLS z wszystkimi jego dobrodziejstwami (w Pixel King nie ma możliwości wprowadzenia korekty mocy błysku dla poszczególnych grup lamp; wprowadzona korekta działa dla wszystkich lamp jednakowo i to boli najbardziej :( ) ale dla mnie wsparcie dla samego TTL wystarczy ( za te pieniądze ), jak jeszcze zrobią zewnętrzy kontroler do nadajnika będzie super.

DonAlberto
26-03-2012, 22:50
czyli nie ma szans aby przy 2 odbiornikach i 2 lampach sterować z nimi z poziomu aparatu z rozdzieleniem korekty innej dla 1 lampy a innej dla 2 -mam rację. A może jakby ustawić 2 różne grupy i dla jednej grupy +1 a dla drugiej -1 to to nie zadziała? Jeśli możesz to popróbuj bo w przeciwnym wypadku uważam ze niezasadne kupowanie więcej niż 1 odbiornika. A sterownik coś w rodzaju zone contloler może się ukaże a może nie.

marcz
26-03-2012, 23:00
Pixel King działa na właściwiej takiej samej zasadzie jak PocketWizard, więc nie ma co się dziwić, że nie działa CLS. Pixel King nie przenosi CLS'a a TTL'a. Ściślej mówiąc - każda lampa podpięta do odbiornika cały czasy myśli, że siedzi fizycznie w sankach aparatu.

PocketWizard dodał do tego możliwość podłączenia AC-3, który to właśnie ma za zadanie różnicować moc między poszczególnymi grupami - czyli w TTL umożliwia ustawienie różnych kompensacji a w M różnych mocy. Miejmy nadzieję, że Pixel też wypuści wkrótce zapowiadanego zone cotrollera - ten dodatek znacznie rozszerzy użyteczność tego rozwiązania.

W każdym bądź razie - za te pieniądze wygląda, że warto, chyba sam wezmę :)

Art Erie
26-03-2012, 23:21
czyli nie ma szans aby przy 2 odbiornikach i 2 lampach sterować z nimi z poziomu aparatu z rozdzieleniem korekty innej dla 1 lampy a innej dla 2 -mam rację. A może jakby ustawić 2 różne grupy i dla jednej grupy +1 a dla drugiej -1 to to nie zadziała? Jeśli możesz to popróbuj bo w przeciwnym wypadku uważam ze niezasadne kupowanie więcej niż 1 odbiornika. A sterownik coś w rodzaju zone contloler może się ukaże a może nie.

Z tego co testowałem i z lektury instrukcji, to możemy ustawić tylko ogólną korekcję dla wszystkich lamp, natomiast poszczególne grupy możemy jedynie włączać, lub wyłączać.
Jest to mniej niż oczekiwałem, ale być może ta funkcja zostanie wzbogacona w póżniejszym czasie ( nie znam jeszcze wpełni możliwości tego systemu, ale .
Przed zakupem obecnej wersji należy więc brać pod uwagę ograniczenia Pixel King w porównaniu do tego co oferuje CLS.
Do pewnych zastosowań King jest wystarczający, do innych lepszy jest CLS ale jeden nie zastąpi w pełni drugiego.
Jedno jest pewne Pixel King wymaga specyficznej filozofii ustawienia lamp, tak zrekompensować brak korekty błysku poszczególnych lamp.

marcz
26-03-2012, 23:34
Mnie najbardziej wkurza fakt, że do nadajnika nie można podłączyć lampy tak żeby było jako standardowa lampa na body...

Art Erie
26-03-2012, 23:34
Tutaj http://www.mega-pixel.pl/Test-wyzwalaczy-radiowych-lamp-blyskowych-Pixel-King-do-Canon-e-TTL-II-cinfo-pol-65.html macie test dla Canona, można w nim przeczytać o funkcjach o które pytaliście w tym wątku ( sterowanie mocą lamp w grupach w trybie M ), do których ja w wersji dla Nikona jeszcze nie dotarłem (?)

Art Erie
26-03-2012, 23:45
Mnie najbardziej wkurza fakt, że do nadajnika nie można podłączyć lampy tak żeby było jako standardowa lampa na body...

Też o tym myślałem i doszedłem do wniosku, że najwyższy czas zamówić bracket (http://reallyrightstuff.com/ProductDesc.aspx?code=WPF-QR&type=4&eq=&desc=WPF-QR%3a-Bracket-with-QR-Flash-Adapter&key=it).

piotr_wojcik
27-03-2012, 00:27
No to lipa, dopóki nie wyjdzie zone controler (a może nie wyjść wcale) to ten wyzwalacz niczym nie różni sie od TR-331 - ma dokładnie te same ograniczenia.
Szkoda, zapowiadało się super.

Art Erie
27-03-2012, 10:22
No to lipa, dopóki nie wyjdzie zone controler (a może nie wyjść wcale) to ten wyzwalacz niczym nie różni sie od TR-331 - ma dokładnie te same ograniczenia.
Szkoda, zapowiadało się super.

Dokładnie tak jak napisałeś. Funkcjonalność King'a jest ograniczona dopóki nie będzie dostępny zone controler. W tej chwili nie mam możliwości pełnego sterowania tym wyzwalaczem z poziomu menu, gdyż stworzone jest ono do obsługi jednej lampy.

bradley
27-03-2012, 11:36
Przyznam, że nie wiem dokładnie ale chyba podobnie jest PW. Tam też jest zone controler. Pozostaje mieć nadzieję, że Pixel go wypuści. W końcu przewidzieli dla niego miejsce w stopce nadajnika, która jak gdzieś czytałem tylko jemu mam służyć. Właśnie, czy to prawda, że tam lampki "wsadzić" nie można.
I drugie pytanko do Art Erie. Wg Ciebie, z obecną funkcjonalnością, na czym polega ew przewaga Kinga nad Knightem?
P.S.
Dodatkowy odbiornik kupowałeś jako "osobny", czy w zestawie "nadajnik + dwa odbiorniki"
Na e-bayu tak wychodzi ciut taniej

Art Erie
27-03-2012, 11:58
Nie mogę porównać Kinga z Knight'em, gdyż pierwszego mam drugi dzień, a drugiego widziałem tylko w necie; sama specyfikacja nie jest wystarczająca by opiniować te wyzwalacze.
Jeśli Pixel wypuści zone controler do King'a to będzie to bardzo użyteczne narzędzie, które będzie można stosować zamiennie z CLS w zależności od potrzeb i warunków. Na dzień dzisiejszy King jest mocno ograniczony brakiem odpowiednika Pocket Wizard AC3, coś jak sportowe auto stojące w korku, ale ten zapowiadany panel sterowania zmieni ten wyzwalacz w bardzo przydatne urządzenie dające ogromną kontrolę nad zewnętrznymi lampami.
Kupiłem komplet nadajnik + odbiornik oraz dodatkowy odbiornik, dostawa kurier za pobraniem gratis + upusty ( nie miałem zniżek w tym sklepie, dali mi na strat 3% upustu), za całość zapłaciłem 503zł.
Pewnie z HK można kupić nieco taniej, ale tutaj mam bliżej z wysyłką w razie awarii, czy też rezygnacji z zakupu ( nie zamierzam, mi King pasuje).
Sanki na nadajniku mają tyle wspólnego z lampą, że można ją tam zamocować; nie będzie ona tam działać podobnie jak w uchwycie do parasolki. Sanki na nadajniku są przeznaczone dla zone controler'a. Jeśli chodzi Ci po głowie lampa na aparacie, to ja kupuję bracket i jeszcze jeden odbiornik...

Art Erie
27-03-2012, 14:01
Przepraszam za błąd w poprzenim poście, oczywiście za komplet 2+1 zapłaciłem nie 503zł, a 803zł ;)

Art Erie
27-03-2012, 14:56
Obiecany test King'a http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548 ciąg dalszy wkrótce.

marcz
27-03-2012, 15:46
Zamiast kolejnego odbiornika ja pewnie zastosuję taki kabelek: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-152-Uniwersalny-Kabel-Synchronizacyjny-Phottix-Duo-dlugosc-1m-.html

adolfik9501
27-03-2012, 15:54
Zamiast kolejnego odbiornika ja pewnie zastosuję taki kabelek: http://www.mega-pixel.pl/product-pol-152-Uniwersalny-Kabel-Synchronizacyjny-Phottix-Duo-dlugosc-1m-.html

Tylko na takim kabelku w przypadku TTL tylko jeden odbiornik może być. Jak założysz dwa (nadajnik i lampa) nic z tego nie będzie.

marcz
27-03-2012, 16:32
Tylko na takim kabelku w przypadku TTL tylko jeden odbiornik może być. Jak założysz dwa (nadajnik i lampa) nic z tego nie będzie.

Dlaczego nie? Jeżeli dobrze rozumiem, to ten kabel rozdziela sygnał TTL z 1 stopki aparatu na 2 stopki na kablu. W związku z tym do jednej stopki na kablu wpinamy lampę (np. do tej która będzie na body) a do drugiej stopki montujemy nadajnik. Trzeba sprawdzić w praktyce, ale w teorii, powinno działać.

adolfik9501
27-03-2012, 16:52
Dlaczego nie? Jeżeli dobrze rozumiem, to ten kabel rozdziela sygnał TTL z 1 stopki aparatu na 2 stopki na kablu. W związku z tym do jednej stopki na kablu wpinamy lampę (np. do tej która będzie na body) a do drugiej stopki montujemy nadajnik. Trzeba sprawdzić w praktyce, ale w teorii, powinno działać.

A czytał opis?

EDYTA: Jeśli mnie pamięć nie myli to nawet wykorzystując nikonowskie kabelki SC i odpowiednie kostki mamy TTL tylko w przypadku jednej lampy.

marcz
27-03-2012, 17:01
A czytał opis?

EDYTA: Jeśli mnie pamięć nie myli to nawet wykorzystując nikonowskie kabelki SC i odpowiednie kostki mamy TTL tylko w przypadku jednej lampy.

Faktycznie, po dokładnym przeczytaniu, okazało się, że jak 2 lampy to w M.
Ciekaw jestem jeszcze co się dzieje jakby drugą lampę podłączyć przez przewód typu SC-27. Niektóre opisy pozwalają mieć nadzieję, że obie lampy będą działały w TTLu: http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-sc-27-przewod-ttl-do-lamp-blyskowych-p-10717.html

Nikon SC-27 umożliwia połączenie dwóch lamp SB, przy zachowaniu pomiaru błysku przez obiektyw (TTL) oraz wszystkich pozostałych funkcji lampy błyskowej.

Słyszałem gdzieś opinię, że to (2 lampy w TTLu) działało w analogu, a w cyfrze już nie działa. Ciekawe ile w tym prawdy. Może ktoś sprawdzał?

adolfik9501
27-03-2012, 17:04
(...)

Słyszałem gdzieś opinię, że to (2 lampy w TTLu) działało w analogu, a w cyfrze już nie działa. Ciekawe ile w tym prawdy. Może ktoś sprawdzał?

Bardzo możliwe, że to o czym piszesz, to to o czym ja nie za bardzo pamiętam (patrz mój post wyżej) ;)

EDYTA: Mam taki kabelek ino szary, czyli SC19, lecz brak drugiej lampy z iTTL by wypróbować.

marcz
27-03-2012, 17:08
Szkoda :( No nic, może w Łodzi na targach będzie okazja przetestować...

Art Erie
27-03-2012, 17:55
[...]Słyszałem gdzieś opinię, że to (2 lampy w TTLu) działało w analogu, a w cyfrze już nie działa. Ciekawe ile w tym prawdy. Może ktoś sprawdzał?

Też coś takiego czytałem i to chyba pisał ktoś, kto zna się na rzeczy. Do tego lampa to jedno, a nadajnik Pixela może być zupełnie coś innego.

Art Erie
28-03-2012, 20:53
Może niektórych zniechęciłem w tym watku, tutaj trwa pełny test http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548
I powiem tak: jest bardzo dobrze, ale jak będzie do tego jeszcze control zone to będzie prawidziwa rakieta za 30% ceny :)

Motorniczy
28-03-2012, 21:57
"Dalszy spacer chyba nie ma już sensu " - nie poddawaj sie :) i dzieki za tescik !

Art Erie
29-03-2012, 08:24
300m zasięgu na aku nie będących już pierwszej świeżości to super wynik; pewnie doszedłbym do 500-set, ale na drodze stały mi krzaczory i rzeczka. Sądzę, że na nowych bateriach 1,5V zasięg może się kończyć w okolicach 1km, albo dalej ;)
W każdym razie dla Pixel Kinga żaden filar, ściana czy kupa żelastwa nie stanowi problemu.

Sławek W-wa
01-04-2012, 01:26
Przepraszam za błąd w poprzenim poście, oczywiście za komplet 2+1 zapłaciłem nie 503zł, a 803zł ;)

No to kolego delikatnie przepłaciłeś :) -ale tak zazwyczaj bywa kupując nowości.
W dniu dzisiejszym można kupić komplet (nadajnik + odbiornik) w kwocie 450zł + dodatkowo odbiornik za 255zł.
Jedna z krakowskich firm oferowała takie ceny podczas targów w Łodzi.
Powodzenia w testach -sam przymierzam się do kupna tego zestawu.

Art Erie
01-04-2012, 07:25
Jestem jak najbardziej za spadkiem cen, zwłaszcza że mam ochotę na dodatkowe odbiorniki :)
Jednak chyba szybko to nie nastąpi, werscje dla Canona i Sony są w podobnych cenach a sam King nie jest jeszcze kompletnym zestawem. Dopiero gdy pojawi się control zone - Pixel stanie się naprawdę super atrakcyjny.
MZ ceny mogą spaść dopiero wtedy gdy nasyci się rynek po premierze dodatkowego sterownika.

Edit

Widzę już wersje odbiornika dla Canona po 265zł -jest taniej, ale jeśli do tego doliczyć jak w moim przypadku kuriera - różnica nie jest duża, w każdym razie trend mi się podoba ;)

andrzejp
04-04-2012, 19:52
Panowie dwa słowa,
do Kinga można na nadajnik zapiąć lampę i będzie:lol:8-) błyskać !!!!
Sprawdzone, a więc już jest dobrze!!
Jak jeszcze dojdzie Zone to już będzie wypas!!

Art Erie
04-04-2012, 19:59
Panowie dwa słowa,
do Kinga można na nadajnik zapiąć lampę i będzie:lol:8-) błyskać !!!!
Sprawdzone, a więc już jest dobrze!!
Jak jeszcze dojdzie Zone to już będzie wypas!!

Sprawdzone!
Lampa na nadajniku, druga na odbiorniku i wszystko działa wbrew temu co jest napisane w instrukcji.

manfred
04-04-2012, 20:05
A w czy takim przypadku można korekcję błysku stosować na lampie która jest po za body? Mam na myśli ittl bo w M nie można

andrzejp
04-04-2012, 20:07
Art i jakie efekty,supcio pewnie.
Myślę, iż w początkowej fazie wzięli instrukcję z Kinga dla "C"
a tu Nikon znowu górą :lol:

Art Erie
04-04-2012, 20:15
A w czy takim przypadku można korekcję błysku stosować na lampie która jest po za body? Mam na myśli ittl bo w M nie można

Można w lampie ( z poziomu menu lampy), która jest na nadajniku; nie wiem jak z dodatkową lampą ale na razie nie mogę zrobić dodatkowych testów. Opublikuję tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=3

Jestem bardzo zadowolony z współpracy z body Nikona i z lampami reporterskimi oraz studyjnymi; problem jest z Fuji S5Pro działa dokładnie na 50% :(

EDIT

manfred jeszcze tak do końca tego co można, a czego się nie da, nie przyjmuj tak bezkrytycznie. Dopiero poznajemy możliwości, więc to wszystko nie jest takie na 100% ;)

manfred
04-04-2012, 20:20
Póki nie będzie controlera to raczej słaba pozycja na rynku

Art Erie
04-04-2012, 20:24

Z kontrolerem to już będzie bajka! Teraz jest iTTL i synchro do 1/8000s.

andrzejp
04-04-2012, 20:25
oj chyba przesadziłeś i to mocno,
to kup PW i zobaczysz jakie są możliwości,weź jeszcze relację ceny do jakości no i ceny do PW.

Art Erie
04-04-2012, 20:30
PW to zupełnie inna półka i inne możliwości, których King pewnie nigdy mieć nie będzie, a mi osobiście są zbędne ( mam na myśli programowanie ). Co do control zone, to dla konstruktorów zwykły "Pikuś" - to nie jest dorabianie urządzenia do kilku innych systemów obwarowane patentami i dokumentacji technicznej, tylko prosty panel projektowany do własnego urządzenia, a to spora różnica.

manfred
04-04-2012, 20:32
Do andrzejap Tak zgadza się ale jeśli popracujesz na Kingach i pobiegasz od jednej lampy do drugiej co chwile zmieniając parametry błysku to dla mnie cena schodzi na drugi plan. Na pierwszym pojawia się komfort pracy z PW.

Art Erie
04-04-2012, 22:12

Ale numer :) Nie wytrzymałem i tak na szybko sprawdziłem kombinacje dwu lamp zdalna w M, ta w nadajniku w TTL i wygląda na to, że King synchronizuje nawet w takiej "dziwnej" konfiguracji.

andrzejp
04-04-2012, 23:33
Ja to sprawdziłem, a pokombinuj więcej opcji a zobaczysz, że warte to jest tej mamony.
Pewnie wyjdzie jeszcze jakiś sofcik,coś poprawią,dodadzą i będzie jeszcze lepiej.

Art Erie
05-04-2012, 08:38
MZ KING przy tej cenie i możliwościach (zwłaszcza gdy ukaże się jeszcze control zone ) pozamiata na rynku.

uppersilesian
08-05-2012, 09:36
Witam wszystkich, choć nie wiem, czy wątek nie wygasł - dawno nie było nowych wpisów.
Mam ochotę na Pocket Wizarda TT5+TT1+AC3, ale po tym, co przeczytałem powyżej zastanawiam się nad finansowym sensem tego zakupu.
Szczególnie zainteresowała mnie wiadomość o tym, że Pixel King działa w konfiguracji: lampa zdalna w M, lampa na nadajniku w i-TTL.
Chyba dobrze zrozumiałem?
Czyli nastawy lampy zdalnej zmieniam ręcznie, a tej na nadajniku - ewentualnie- kompensacja błysku z menu lampy? Czy tak?
Czy współdziałanie w tej konfiguracji jest przewidywalne=powtarzalne?
A tak w ogóle, ArtErie i andrzejp, czy nadal, generalnie, działają bez zarzutu?
Jak nadajnik wytrzymuje ciężar lampy?
Nie trzeszczy, nie rozpada się?
Próbował ktoś może z SB910? Ze specyfikacji wynika, że powinno działać, ale ...
Pozdrawiam.

Art Erie
08-05-2012, 10:40
Nic nie trzeszczy, lampa w sankach nadajnika jest bezpieczna ( w moim przypadku SB 800 ); wszystko działa również w konfiguracji o które pytałeś.
Tutaj mały test; jedyna wada jest taka, że wciąż musimy czekać na Control Zone.

uppersilesian
08-05-2012, 12:54
Dzięki za dobre wieści. To teraz będę miał nad czym myśleć.
Czyli u Ciebie OK.
Ciekawe jak u andrzejap?
Może się odezwie.
A tak swoją drogą, to tylko dwie osoby mają Kingi?

Tutaj mały test; jedyna ....

Tutaj, czyli ... gdzie?

Art Erie
08-05-2012, 13:18
Przepraszam, jeszcze chodzę "do tyłu" ;) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548

uppersilesian
09-05-2012, 07:41
Art Erie, ale robotę odwaliłeś, wyrazy szacunku.