Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm czy Samyang 8mm
Młody_SS
07-12-2011, 23:32
Z góry przepraszam jeżeli dubluję temat ale szukam odpowiednich użytkowników ;
Zastanawiam się nad kupnem kolejnego obiektywu do mojej małej szklarni, a mianowicie ;
1. Nikkor 35mm 1.8G
2. Samyang 8mm
Nikkor jak wszyscy wiedzą ;bardzo ładny plastycznie, jedna z najlepszych stałek, jasny i polecany przez użytkowników itd.
Czy Samyang zachowuję się podobnie ? Jest równie jasny jak Nikkor i czy nada się w trudniejszych warunkach do pstrykania (ciemniejsze pomieszczenia) ?
Z góry dzięki za rady.
pioter m
08-12-2011, 08:26
Zacznij od ksiazki, bo nie wiesz, o co pytasz. To obiektywy do zupelnie roznych zastosowan. Czasem skrajnie roznych.
Samyang jest o dwie dzialki ciemniejszy (f1.8 vs. f3.5) - mowi ci to cos?
darkmajin
08-12-2011, 08:35
pal licho światło co z ogniskową, przecież samyang to fisheye - mówi Ci to coś? :D
Młody_SS
08-12-2011, 15:21
To że jestem nowy na forum to nie znaczy, że nie mam pojęcia o czymś takim jak przysłona lub fisheye.
Chcę (chciałem) tylko o prostą radę - które szkiełko będzie lepsze w użyciu i jak Samyang w M zachowuję się z D80. Czy da się ostrość ustawiać na 'czuja' czy trzeba się skupić na kazdym foto. .. światło f3.5 to, aż taka ciemnia w porównianiu do f1,8 ? ...
jednak zacznij od ksiazki.
darkmajin
08-12-2011, 15:30
ja tam nawet nie zwróciłem uwagi czy jesteś nowy tylko zadajesz dziwne pytanie bo strzeliłeś dwa obiektywy z różnej parafii i pytasz który lepszy?!
samyang nie jest równie jasny jak nikkor, a piszesz że się na przysłonie znasz...
podobno wiesz co to fisheye wiec jak można rozważać kupno tak różnych szkieł ( chyba że wstawiłeś tu losowe dwa obiektywy i pytasz się który kupić )
w samyangu ustawiasz ostrość na 0,5 m i strzelasz to jest taka ogniskowa że masz większość w głębi ostrości ale zaraz przecież Ty to wiesz ;)
nie obrażaj się..... trochę dogryzam, ale doczytaj trochę i koniecznie sprawdź jakiś symulator obiektywu/aparatu będziesz wiedział wszystko
jak 18-105 Ci wystarcza pod względem światła to kup fisheye fajna zabawa chociaż co za dużo fisheye to nie zdrowo ;)
Nie miałem w ręku tych szkieł, ale chętnie posłucham jak ktoś się rzeczowo o nich wypowie, bo jakiś obiekt bym sobie strzelił, ale w sumie nie wiem jaki i czy mi to naprawdę potrzebne (mam ultra-wszystko-wsiegda-szechstronnego spacerkowca).
Co do jasności - Nikkor na bank jaśniejszy, mówi nam o tym przysłona - im mniejsza wartość, tym jaśniej możemy pojechać po bandzie.
Nikkor to szerokokątny obiektyw, a drugi to fiszaj - czyli przekłamie.
Mam nadzieję, że powstrzymam dalsze zgryźliwe komentarze forumowców, którzy zamiast pomóc i doradzić wyżywają się psychicznie na łamach strony.
Nie miałem w ręku tych szkieł, ale chętnie posłucham jak ktoś się rzeczowo o nich wypowie, bo jakiś obiekt bym sobie strzelił, ale w sumie nie wiem jaki i czy mi to naprawdę potrzebne (mam ultra-wszystko-wsiegda-szechstronnego spacerkowca).
Od tego właśnie pytający powinien zacząć - od sprecyzowania swoich potrzeb, a potem zadawać pytanie.
Co do jasności - Nikkor na bank jaśniejszy, mówi nam o tym przysłona - im mniejsza wartość, tym jaśniej możemy pojechać po bandzie.
Jasność to nie jedyna rzecz wynikająca z przysłony, czyli ponownie wracamy do początku - czyli książki i sprecyzowania potrzeb.
Nikkor to szerokokątny obiektyw
A to ciekawostka...
Mam nadzieję, że powstrzymam dalsze zgryźliwe komentarze forumowców, którzy zamiast pomóc i doradzić wyżywają się psychicznie na łamach strony.
Nikt się tutaj nie wyżywa, po prostu staramy się uzmysłowić pewne rzeczy. Pytanie merytorycznie po prostu nie trzyma poziomu. To tak jakby powiedzmy na forum motoryzacyjnym zapytać: ejjjj, mam kupić lanosa czy lublina, który lepszy?
Młody_SS
08-12-2011, 17:09
w samyangu ustawiasz ostrość na 0,5 m i strzelasz to jest taka ogniskowa że masz większość w głębi ostrości ale zaraz przecież Ty to wiesz ;)
jak 18-105 Ci wystarcza pod względem światła to kup fisheye fajna zabawa chociaż co za dużo fisheye to nie zdrowo ;)
Chodziło mi o radę tego typu ;) Chociaż z tym dogryzaniem można się czasem powstrzymać.
Fajna zajawka popstrykać czasem kilka fotek w stylu fisheye jest jakaś 'inność' od klasyki jaką dają normalne obiektywy... i zależało mi na opinii, która pomoże mi się zdecydować .. z góry chciałem Nikkora ale rozmyślałem też na Samyangiem aby mieć tą 'inność' i zastanowić się czy warto dopłacić 200-300zł dla rybiego oka.
darkmajin
08-12-2011, 18:08
zależy co lubisz gdybym miał twój sprzęt to kupił bym 35 bo jeszcze nie zaznałeś płytkiej GO chyba że przypinałeś coś obcego do body, a to jest to na co się jarają wszyscy .....chociaż studyjni może trochę mniej ;)
Michaelius
08-12-2011, 18:24
Hmm chyba jednak fisheye.
35/1,8 da ci glownie jasniejsze szklo niz te ktore masz.
Fiszka otworzy przed toba zupelnie nowa perspektywe, a od biedy moze przy okazji robic za szeroki kat (po wyprostowaniu fotki).
PS. Tylko wez tego nowego ze stykami. Manualne ustawianie czasu i iso jest fajne conajwyzej na krotka mete.
krzysiekn
08-12-2011, 18:51
nie obraź się,ale to pytanie w stylu,co kupić.fiata 126 czy kampera.w sumie i to i to jeździ.tylko do czego ma służyć.pozdrawiam
To bardziej w stylu: "kupić pralkę, czy lodówkę?" - to i to sprzęt AGD.
To są obiektywy do zupełnie rożnych celów, całkiem inne bajki. Rada ode mnie: jeżeli nie wiesz, czy dany obiektyw jest ci potrzebny, nie kupuj go.
Zgadzam się z drdln. :) Lepiej go wypożyczyć na jeden dzień z jakiegoś sklepu, albo od kolegi, który go ma niż wtopić większą gotówkę. :) Ogniskowa 8mm jest fajna, ale szczerze jeśli chodzi o mnie, pewnie bym jej użył do 50 zdjęć, a potem szukał kupca na nią.
Racja, z szerokokątnym to przegiąłem. Przepraszam.
Z jasnością - też racja, nie powiedziałem o wszystkim. Bo nie o wszystkim umiem. Ale uważam, że jak ktoś umie, to powinien powiedzieć. Bo czymże wiedza zakopana w jednym człowieku ^^?
O masakra. Może najpierw napisz co chcesz fotografować?
Może Samyang'iem portrety? Czy może 35 krajobrazy? :D
Faktycznie specyficzne pytanie.
Generalnie jednak przed zakupem warto zastanowić się do czego nam to potrzebne.
Myślę, że na początek lepiej 35.
1. Nauka kadrowania stałką.
2. W miarę uniwersalna ogniskowa.
3. Zabawa GO daje przyjene efekty.
4. Światło 1.8 daje całkiem spore możliwości.
Ogólnie jeśli interesuje Cię zdanie amatora to ja miałem z tym szkłem masę zabawy... i nadal mam.
Ogólnie jeśli interesuje Cię zdanie amatora to ja miałem z tym szkłem masę zabawy... i nadal mam.
I tu też się zgodzę. :) Również mam i będę miał długo. A jak będziesz chciał szerszy kąt, to proponuję odłożyć na choćby Sigmę 10-20. ;)
Ps222. Chyba, że zajmujesz się astrofotografią, wówczas Samyang 8mm daje pokaz. :)
Pawlus86
08-12-2011, 22:32
Mając taki zestaw jak masz w stopce i fotografując już jakiś czas... Znając swoje możliwości i potrzeby, po co zadajesz bezsensowne pytanie ? Skąd My mamy wiedzieć co Ty chcesz porównując dwa różne obiektywy.
samson09
08-12-2011, 22:34
kolejny bez sensu wątek typu co lepsze pralka czy mikrofalówka.
Pomyśl też o pomiarze światła z D80 i Samyangiem... a właściwie o jego braku :)
Michaelius
10-12-2011, 09:14
Pomyśl też o pomiarze światła z D80 i Samyangiem... a właściwie o jego braku :)
Przeciez niedawno wyszla wersja ze stykami?
lukaskov
10-12-2011, 13:29
Przeciez niedawno wyszla wersja ze stykami?
dokładnie tak.. tyle ze jest droższy o ok 300zł od tego "starszego" a to juz plus minus polowa 35ki 1.8G. co lepiej kupic? hmm najlepiej oba. samyang 8mm fajowe szkiełko ale rzadko używam. nikkor 35 1.8G mialem okazje sie pobawic.. fajowe jasne szkło ale wolałem kupić nikkor 50 1.8G. obrazek z tego szkiełka jakoś bardziej mi sie podoba poza tym jest szybszy i pewniej trafia w punkt.
obrazek z samyanga
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/525/dsc0012qu.jpg)
obrazek z nikkora 35 1.8G
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img542.imageshack.us/img542/5113/dsc0124f.jpg)
jak widac to sa rozne szkla :)
astramus
12-12-2011, 15:45
Dwa różne obiektywy, ale 35 wydaje mi się bardziej uniwersalny, dodatkowo jaśniejszy jest. Ładny bokeh. No ale zależy własnie do czego ten obiektyw ma być.