Zobacz pełną wersję : FF/BF - z czym to się je B)
Panowie, jak poradzić sobie z takim fantem: w dzień szkła śmigają praktycznie w punkt(niektóre wymagają niewielkich korekt w body) w świetle zwykłej żarówki mam potworny FF z wszystkimi pięcioma szkłami. Na najszerszych końcach szkieł jest najgorzej, później mniejszy FF. W świetle energooszczędnych świetlówek widać delikatny FF. Szlag mnie trafia, przy 2.8 i odległości 3m cała postać jest nieostra B(
Czy w normalnym kościelnym foceniu też macie takie jazdy ze sprzętem, duże korekty tzeba wprowadzać, żeby było OK?
To są uroki AF, często wariują przy żarowym.
Art Erie
07-12-2011, 23:48
Prawdopodobnie chodzi o to, że światło o określonej długości fali załamuje się ( w soczewkach ) pod właściwym dla siebie kątem.
I stąd taka jazda z AF w różnym oświetleniu. Obiektywy Nikona?
Obiektywy Nikona?
Nie, to co w stopce ;-)
Dziwi mnie fakt, że takie rzeczy dzieją się przy najzwyklejszej żarówce starego typu, nie przy innych świetlówkach o różnych składowych widma, chywa, że rzeczywiście właśnie w takim oświetleniu są największe rozjazdy.
Najbardziej interesuje mnie jedna rzecz, bo nie wiem czego wymagac przy kalibracjach puszki od serwisu -czy przy FF/BF i rozjazdach ostrości normalną rzeczą w obiektywach zmiennoogniskowych jest bardzo duży FF na szerokim końcu, niewielki na długim, czy może bywają inne scenariusze B)
Interesowały by mnie również wielkości tych korekt w odniesieniu do ogólnie przyjętych korekt dla puszki uważanej za dobrą i wymagającą jedynie korekt wynikających z różnic temperatur barwowych.
Art Erie
08-12-2011, 13:24
[...]Dziwi mnie fakt, że takie rzeczy dzieją się przy najzwyklejszej żarówce starego typu, nie przy innych świetlówkach o różnych składowych widma, chywa, że rzeczywiście właśnie w takim oświetleniu są największe rozjazdy. [...]
Światło żarowe zawiera najwięcej światła czerwonego, z kolei świetlówki maja przewagę niebieskiego
[...]Najbardziej interesuje mnie jedna rzecz, bo nie wiem czego wymagac przy kalibracjach puszki od serwisu -czy przy FF/BF i rozjazdach ostrości normalną rzeczą w obiektywach zmiennoogniskowych jest bardzo duży FF na szerokim końcu, niewielki na długim, czy może bywają inne scenariusze B)
Interesowały by mnie również wielkości tych korekt w odniesieniu do ogólnie przyjętych korekt dla puszki uważanej za dobrą i wymagającą jedynie korekt wynikających z różnic temperatur barwowych.
Światło czerwone po przejściu przez pryzmat ulega odchyleniu w najmniejszym stopniu, kolejne skadowe mają większy kąt, aż do filoletu.
Jeśli wprowadzisz korektę, to będziesz miał błędny pomiar AF w świetle jarzeniowym i być może w świetle dziennym.
To chyba kwestia optyki na poziomie konstrukcji; po przejściu światła białego przez pryzmat otrzymujemy składowe (widmo), jeśli dołożymy drugi pryzmat, to ponownie otrzymamy światło białe. W obiektywach służą do tego soczewki anty dyspersyjne.
To tak na mój rozum, ale ja fizykę miałem wieki temu a na obiektywach też średnio się znam ;)
Reasumując: jeśli w świetle dziennym AF działa prawidłowo to nic bym nie regulował, a w świetle żarowym brał pod uwagę, że AF nie trafi.
Ale są puszki, które wymagają większych lub mniejszych korekt, czyli da się to w jakimś stopniu skorygowac.
Art Erie
08-12-2011, 17:50
Nie wiem jak w K5, ale w Nikonie w starszych puszkach można to regulować imbusem wewnątrz body ( w nowszych pewnie też ); od D300 wzwyż body umożliwiają taka korektę z poziomu menu aparatu, a dodatkowo można przypisać konkretną korekcję dla pojedyńczego obiektywu.
Osobiście mam chyba fuksa, bo na 3 puszki i kilka szkieł wszystkie pracują dobrze i nie wymagają żadnej regulacji w dowolnych konfiguracjach.
Jeśli jednak w Twoim przypadku przy oświetleniu naturalnym jest OK, a problem FF/BB pojawia się dopiero przy świetle żarowym, to jak to chcesz wyregulować ? W sensie dla jakiego oświetlenia ?
Bo jeśli teraz jest dobrze w świetle dziennym, to każda regulacja zmieni tą sytuację.
Nie znam systemu Pentax'a, ale może przy świetle żarowym trzeba spróbować doświetlić AF diodami wspomagania ( z zewnętrznej lampy) ?
Art Erie
08-12-2011, 19:42
Trochę poczytałem na ten temat i moje wcześniejsze domysły nie do końca były zgodne z prawdą.
Faktem jest, że żródłem problemu jest kąt załamania światła inny dla każdej długości fali. Jednak w przypadku obiektywu jest on żródłem aberacji, przy czym faktycznie jedna z nich (jest kilka typów) może przyczynić się do nieprawidłowego działania AF.
Problem zaś dotyczy najprawdopodobniej samego układu AF, który może działać błędnie w oświetleniu żarowym (wspomniana wcześniej temperatura barwowa i różne kąty załamania światła). Rozwiązaniem może byc jak wspomniałem wyżej oświetlacz lampy zewnętrznej, lub aktualizacja firmware puszki.
Dla K5 taki cytat:"Jeśli chodzi o AF, a przede wszystkim jego zależność od barwy światła z firmware 1.03, to jestem ciekawy, jaki macie nr. seryjny puszki - bo rzeczywiście u kilku osób ten firmware nie rozwiązał sprawy. U mnie, mimo wczesnego nr. puszki i kłopotów w żarowym na wcześniejszym firmware teraz jest bardzo celnie w dowolnym świetle. Obawiam się, że jeśli po zmianie firmware puszka nadal ma odchyłkę w żarowym, to nadaje się do kalibracji w serwisie, bądź wymiany".
Żródło: http://www.optyczne.pl/153.10-Test_aparatu-Pentax_K-5_Komentarze_czytelnik%C3%B3w_%28164%29_.html
Art Erie, dzięki za podpowiedzi.
Przypuszczam, że problem może generować jakiś błąd softu. Chciałbym korzystać głównie z AWB, ale tutaj są rozjazdy. Jeżeli zmienię WB na dedykowane dla żarówek jest prawie dobrze, więc pod to ustawienie korekta jest przypisana. Dokładniej podglądam pracę AF z użyciem 77/1.8, tutaj z uwagi na głębię lepiej widać. Firmware wrzuciłem najnowsze, więc to już nic nie zmieni.
Porobię trochę zdjęć w różnych warunkach i zobaczę dokładniej jak to wygląda. Problemem może być zapanowanie nad szkłem zmiennoogniskowym(DUŻY FF na szerokim końcu), nad stałką da się łatwiej zapanować ;-)
Art Erie
08-12-2011, 21:31
Z tego co wyczytałem to dość powszechny problem i przyczyna jest jasna. Nie rób więc żadnych korekt na szkłach.
W innych tematach o propozycjach zestawów ślubnych pisze się o dwóch korpusach: główny i awaryjny, ale nie jest to czasami metoda na pracę w oświetleniu żarowym i dziennym? Mam na myśli ustawienia AF w posiadanych puszkach ;-)
To, że celność AF zależy od rodzaju światła, warunków oświetlenia(ilości światła), ogniskowej, odległości, kontrastu sceny, kierunku najazdu na obiekt(od przodu lub od tyłu) oraz innych przypadłości już wiem, ale nadal trudno mi uwierzyć w fakt, że fotografowie pracujący głównie w świetle zastanym(nie używają lampy zew.) ciągle wprowadzają korekty pracując z jasnymi obiektywami. Ujęcia w kościołach bywają różne, w zależności od kierunku fotografowania, proporcje rodzaju żwiatła w kadrze też, nie przeszkadza to w używaniu jasnych szkieł?
Puszka po dwóch reklamacjach bezpośrednio w Apollo ostatecznie wylądowała we francuskim serwisie B) Nie wiem jak to się skończy, mam nadzieję, że chociaż dokładniej ją dostroją niż te z seryjnej produkcji ;-)