PDA

Zobacz pełną wersję : Paproch na zdjęciu - jak usunąć?

katia77
07-12-2011, 11:16
Na obiektywie był niewidoczny dla mnie jakiś paproch. Teraz widać go na zdjęciu - na niebieskim niebie - jako szarą plamkę. Czy i jak można go usunąć w programie graficznym?
Proszę o pomoc, bo wygląda to okropnie a zdjęcia dla mnie ważne :(

Przemek Paśnik
07-12-2011, 11:18
Na obiektywie był niewidoczny dla mnie jakiś paproch. Teraz widać go na zdjęciu - na niebieskim niebie - jako szarą plamkę. Czy i jak można go usunąć w programie graficznym?
Proszę o pomoc, bo wygląda to okropnie a zdjęcia dla mnie ważne :(

Masz brudną matrycę, polecam przedmuchać

Co do usunięcia, jaki masz program? od biedy wyślij mi zdjecie na maila, występluję Ci ten syfek

barto28
07-12-2011, 12:21
Dokladnie tak jak pisze przedmowca , ale zle przedmuchanie komory moze spowodowac jeszcze wiecej syfow na matrycy ;)
Najlepiej usunac to w programie.

katia77
07-12-2011, 12:40
Nie, nie. Paproch był na szkle, na filtrze, bo na kilku następnych fotkach już go nie ma.

Mam photoshopa i dziękuję za propozycję usunięcia paprocha, ale chciałabym nauczyć się takie rzeczy robić sama ;)

artful
07-12-2011, 12:47
paprochów na szkle nie widać na zdjęciu

RomanZWrocławia
07-12-2011, 13:16
sposobów usunięcia "plam" ze zdjęcia jest kilka. pierwsze z brzegu narzędzie do wykonania tej operacji nazywa się path tool, w polskiej wersji zdaje się łatka

http://www.youtube.com/watch?v=MziWszlGwd4

Tak jak piszą koledzy najpewniej masz brud na matrycy - Sprawdź to w następujący sposób: skieruj obiektyw na jasne, jednorodne tło , biała gładka ściana równomiernie oświetlona, Ustaw AF na M i przekręć skalę ostrości na nieskończoność. Wybierz największą dostępną dla twojego obiektywu ogniskową (zoom) oraz przymnij obiektyw najmocniej jak się da. Tryb pomiaru ekspozycji może być M lub A. pamiętaj o poprawce w ekspozycji przy fotografowaniu jasnych obiektów. Obejrzyj wykonane zdjęcie
PS. Wcześniej wypucuj obiektyw, żeby mieć pewność, że plamki które zapewne zobaczysz są jednak brudami na matrycy

romano
07-12-2011, 23:29
http://www.flickr.com/photos/28177041@N03/sets/72157616647751423/
http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html

Powyżej 2 przykłady, że paproszki na obiektywie raczej nie wychodzą zbytnio na zdjęciach :) Zwłaszcza 2 link.

Jacenty Z.
08-12-2011, 01:16
Nie, nie. Paproch był na szkle, na filtrze, bo na kilku następnych fotkach już go nie ma.

Koledzy prawdę mówią - raczej nie na filtrze. Obstawiam dwa warianty: 1) albo ten paproch nadal tam gdzieś jest, natomiast do tego zdjęcia mocniej domknęłaś przysłonę i dlatego go widać, 2) albo był na matrycy i spadł (sam lub pod wpływem automatycznego czyszczenia), i gdzieś tam się buja po komorze lustra.

Gorzej jeśli to półprzeźroczysta plamka oleju z mechanizmu lustra - wtedy już raczej zostaje fachowe czyszczenie.

Mam photoshopa i dziękuję za propozycję usunięcia paprocha, ale chciałabym nauczyć się takie rzeczy robić sama ;)

No to do dzieła ;-) Narzędzie "stempel" albo "plasterek" i przy małej plamce powinno to potrwać raptem kilka sekund.

Motorniczy
08-12-2011, 01:34
Ja Cie naucze, fajna jestes ?;)

Jacenty Z.
15-12-2011, 23:53
Ja Cie naucze, fajna jestes ?;)

Oj, trochę "mocno" to zabrzmiało (mimo emotikonu). A chodziło chyba o to, żeby Koleżanka nauczyła się używać stempelka, a nie nauczyła się _nie_ pytać o takie sprawy osobników męskiego gatunku;-)

mus
17-12-2011, 01:38
Najłatwiej spot healing brushem - klikniesz i po kłopocie, szczególnie na jednolitym tle jakim jest niebo.