Zobacz pełną wersję : Powiększanie zdjęcia do dużego formatu
A więc znajomy prosił mnie o powiększenie zdjęcia do dużego formatu. Wyjściowy rozmiar to 1100x3000px (wycinek zdjęcia z D70s). Ma to zostać wydrukowane w formacie około 86cm x 235cm.
Pobawiłem się trochę w iteracyjne skalowanie w PS, później w programie Perfect Resize i mam wątpliwości czy cokolwiek z tego będzie.
Fizyki nie oszukasz, więc się zastanawiam czy jest jakiś prosty sposób na zrobienie z tego zdjęcia odbitki w tak dużym formacie, czy od razu mogę sobie odpuścić.
de Fresz
06-12-2011, 16:45
1. Krokowe powiększanie w Szopie od jakichś 5 wersji jest mitem.
2. Wszelkie magiczne pluginy do upsamplu są howno warto – owszem, przeskalują inaczej niż Szop, ale w cudowny sposób szczegółów nie dorysują.
3. Dużo zależy od tego, CO jest na zdjęciu (ile drobnego detalu itp.).
4. Upewnić się na czym to będzie drukowane, jak jakiś średni ploter lub solvent (a wielkość raczej na takie rozwiązania wskazuje), to realnie przenoszą one obraz do góra ~150 ppi.
5. Albo dać se spokój albo wypuścić i powtarzać sobie, że już z circa 2 metrów nie będzie widać mydła/pikselozy, byle tylko oglądacze nie podłazili za blisko. Czy wyjdzie "pięknie", czy "badziewnie", to już zależy od progu oczekiwań patrzącego – jak będzie z Tobą, czy Twoim znajomy, tego nikt nie zgadnie.
Zobaczymy, może da się próbnie to wydrukować.
To ma być na folii samoprzylepnej, potem zalaminowane.
de Fresz
06-12-2011, 17:17
Przy większych zleceniach nie ma zwykle problemów z wydrukowaniem próbnym fragmentu pokroju A4 i wtedy można się przekonać organoleptycznie.
Z doświadczenia - laminacja może trochę pomóc :P
Ale bez powiększanego wycinka ciężko szacować jak to wyjdzie.