PDA

Zobacz pełną wersję : Nie działa reset w D5000

riva
05-12-2011, 22:32
Witam wszystkich serdecznie.
Mój problem polega na tym że nie mogę zresetować ustawień w d5000. Nie jestem specem tylko amatorem to zaznaczam aby nie było że jestem głą...Dzisiaj zauważyłam że moje zdjęcia nie mają koloru rzeczywistego czerwony podchodzi pod pomarańcz turkus to niebieski. Resetuje ustawienia dwoma przyciskami i nic się nie zmienia nie wraca do ustawień fabrycznych zostaje bez zmian. Co robię źle. Proszę o pomoc.

zgera
06-12-2011, 16:55
Reset dwoma przyciskami prawdopodobnie nie resetuje ustawień przetwarzania obrazu.
Z Twojego opisu wynika że w opcjach przetwarzania obrazu zmieniłeś odcień na +.
Sprawdź ustawienia w opcjach przetwarzania obrazu, zmodyfikowane ustawienia w stosunku do domyślnych są oznaczone *.

amirez
07-12-2011, 18:30
Restart 2 przyciskami nie przywraca wszystkiego do ustawień fabrycznych.

Soserious
07-12-2011, 18:47
Reset dwoma przyciskami prawdopodobnie nie resetuje ustawień przetwarzania obrazu.
Z Twojego opisu wynika że w opcjach przetwarzania obrazu zmieniłeś odcień na +.
Sprawdź ustawienia w opcjach przetwarzania obrazu, zmodyfikowane ustawienia w stosunku do domyślnych są oznaczone *.

To zdecydowanie załatwi sprawę. Prawdopodobnie musiałeś zmienić przetwarzanie obrazu. Wybierz jakieś inne, może być krajobraz/portret/neutralne i porównaj efekty. Tam gdzie zmieniłeś ustawienia przetwarzania obrazu, wyświeli Ci się gwiazdka (*).

Poza tym, zawsze można robić w RAWach :D