PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - wyzwalanie wężykiem

MilekS
05-12-2011, 16:29
Zakupiłem zdalny, przewodowy wyzwalacz Hahnel - D90 był na liście kompatybilnych aparatów. Zdziwiło to mnie, bo nigdzie w instrukcji nie wspomniano o takiej możliwości, tylko o wyzwalaczu IR (który wcześniej nabyłem).
Spośród załączonych do wyzwalacza różnistych kabelków tylko jeden pasował do czegokolwiek w D90. Do gniazdka ...GPS! I to działa! Hahnel wyzwala dziewięćdziesiątkę przez gniazdko GPS. Nie trzeba przełączać trybu na zdalne wyzwalanie, działa od razu.

ad2122
05-12-2011, 16:49
Instrukcja obsługi str. 271 w wierszu "Gniazdo akcesoriów" oraz strona nikona D90 w zakładce akcesoria opcjonalne (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d90) coś tam o tym wspominają - o "wyzwalaczu kabelkowym" :).

MilekS
05-12-2011, 20:48
Nie mam książki (angielskiej) przy sobie, w wykazie akcesoriów opcjonalnych nie ma, w opisie GPS nie wspominają, bo to sprawdzałem już po kupienia wężyka.
W każdym razie cacy, że to działa, a że ukryli gdzieś w zakamarkach manuala - piszę ku pożytkowi zainteresowanych.

cry5t4l
05-12-2011, 20:57
Rowniez moge potwierdzic, sam mam jakis chinski wezyk i dziala w gniazdku od GPS w D90. Uzywam tego wezyka do robienia timelapse. No i do focenia gwiazd :)

wer
05-12-2011, 23:02
Działa też z rf-603. Podpina się jeden koniec kabelka do wyzwalacza, drugi pod gps i leci. Wygodniejsze niż kabelek.

dominikpl72
06-12-2011, 00:04
MilekS - czy możesz podać jakiś link do tego wężyka? Albo podaj dokładniej model czy coś do identyfikacji / googlowania -z góry dziękuję :)

jo44
06-12-2011, 01:05
Wg instrukcji (str 241) "aparat Nikon D90 jest wyposażony w gniazdo akcesoriów służące do podłączania wężyków spustowych i urządzeń GPS".
Nic dziwnego, że działają. :)

pioter m
06-12-2011, 05:12
Nikt tez tego nie ukrywa, ze dzialac powinien. Na zaslepce narysowany jest przeciez taki wyzwalacz obok napisu GPS.

MilekS
30-12-2011, 15:28
Działa też z rf-603. Podpina się jeden koniec kabelka do wyzwalacza, drugi pod gps i leci. Wygodniejsze niż kabelek.

Mam bezprzewodowy, ale do niektórych akcji przewodowy jest lepszy. Np. do astrofotografii ze statywu, do ...kolby od Fotosjanpera!

MilekS
30-12-2011, 15:32
MilekS - czy możesz podać jakiś link do tego wężyka? Albo podaj dokładniej model czy coś do identyfikacji / googlowania )
Hahnel - HRN 280

Działa (wg Hahnela) z następującymi korpusami:
D7000/5100/5000/3100/700/300/300s/200/100/90/80/70s/3s/3x/3/2X/2Xs/2H/2Hs/1/1X/1H

W komplecie są trzy różne wężyki przyłączeniowe (różnią się wtyczkami do aparatu) i przedłużacz do 2 metrów.

Zestaw jest tani!

Rafał_Sz
31-12-2011, 11:39
Działa nawet chiński chłam z Alle za 15 zł. Gniazdo jest "wspólne" jak już napisano.

Kundzior
31-12-2011, 12:50
Ale o co Wam chodzi??

Rafał_Sz
01-01-2012, 16:58
Ale o co Wam chodzi??
W sumie to o nieczytaniu instrukcji przez autora wątku i o tym, że krowie mleko jest przeważnie od krowy. ;)

Kundzior
01-01-2012, 21:34
W sumie to o nieczytaniu instrukcji przez autora wątku i o tym, że krowie mleko jest przeważnie od krowy. ;)

:))

MilekS
07-01-2012, 02:00
Może komuś przyda się ten Hahnel, dlatego założyłem wątek.
Skłamałbym mówiąc, że NIGDZIE SIĘ NIE RUSZAM BEZ INSTRUKCJI D90 z jej 278 stronami, w sklepie fotograficznym nigdy nie miałem książki ze sobą. Ale Najwybitniejsi Nikoniarze lubują się w odsyłaczach. Nigdzie nie ruszają się bez książki, a już na pewno nie do forum.

Gratuluję dowcipu! Jest bardzo na temat.
Jeśli już to forum musi tryskać dowcipem, jak krowa mlekiem:
Faktycznie, wspomniano w książce o MC-DC2 a o tańszym Hahnelu ani słowa. Pewnie jest nielegalny albo może być przyczyną wielu groźnych uszkodzeń... ;)

Rafał_Sz
07-01-2012, 15:35
(...)
Faktycznie, wspomniano w książce o MC-DC2 a o tańszym Hahnelu ani słowa. Pewnie jest nielegalny albo może być przyczyną wielu groźnych uszkodzeń... ;)
Nie sądzisz chyba, że Nikon będzie polecał zamienniki. A czy zamiennik może być przyczyną wielu poważnych uszkodzeń, dodam bardzo kosztownych? Zapytaj niektórych posiadaczy D700 którzy chcieli zaoszczędzić kasę na gripie. Tanio nie było, oj nie...

Walenhovv
15-01-2012, 00:58
Ja zakupiłem wężyk spustowy do D90 właśnie za 15zł z "Alledrogo". Od zeszłej wiosny działa beż zarzutu, wprawdzie używam go sporadycznie jakieś kilkadziesiąt razy, ale czy jest sens kupowanie oryginalnego? Moim prywatnym zdaniem niet... ;)

Kundzior
15-01-2012, 14:17
Od zeszłej wiosny działa beż zarzutu, wprawdzie używam go sporadycznie jakieś kilkadziesiąt razy, ale czy jest sens kupowanie oryginalnego?

Słowo klucz.

kazwita
15-01-2012, 14:33
Nie popadajmy w paranoję. Jeżeli w wężyku spustowym jest tylko mikrowyłącznik zwierający w odpowiedniej sekwencji 3 przewody (1+2=uruchomienie AF, 1+2+3=wyzwolenie migawki – tak jest w D300), to chyba na ewentualne awarie nie pozostaje zbyt wiele miejsca. No chyba że źle wykonana wtyczka uszkodzi styki gniazda. Grip (jak pokazuje praktyka) to już inna sprawa.

Kundzior
15-01-2012, 14:58
Nie popadajmy w paranoję. Jeżeli w wężyku spustowym jest tylko mikrowyłącznik zwierający w odpowiedniej sekwencji 3 przewody (1+2=uruchomienie AF, 1+2+3=wyzwolenie migawki – tak jest w D300), to chyba na ewentualne awarie nie pozostaje zbyt wiele miejsca. No chyba że źle wykonana wtyczka uszkodzi styki gniazda. Grip (jak pokazuje praktyka) to już inna sprawa.

Jaki mikrowyłącznik???:) 3 blaszki się stykają w takiej sekwencji jak napisałeś. Wcale to nie takie mikro jak by się wydawało :P A teraz Cię zdziwię, to też się potrafi zepsuć :)

kazwita
15-01-2012, 17:29
Jaki mikrowyłącznik???:) 3 blaszki się stykają w takiej sekwencji jak napisałeś. Wcale to nie takie mikro jak by się wydawało :P

W mojej podróbce jest mikrowyłącznik, więc teraz już wiem, że mam wypasioną wersję. :)

A teraz Cię zdziwię, to też się potrafi zepsuć :)

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o to, że taki układ nie ma przesadnie dużych szans na uszkodzenie aparatu w przeciwieństwie do wspominanych w wątku niemarkowych gripów. Natomiast awarie samych styków są oczywiście możliwe. Wystarczy trochę brudu, wilgoci, utlenione powierzchnie czy zbyt mocne dociśnięcie i już pechowy wężyk może przestać działać, aparatu raczej jednak nie uwali.

Kundzior
15-01-2012, 19:25
Miejmy nadzieję że nie uwali, zwykle zależy co z czym się zewrze :) Ale tu szanse nikłe raczej.