PDA

Zobacz pełną wersję : Zgłupłem z nadmiaru "wiedzy" - MICRO NIKKOR 55/2.8 AIS vs MICRO NIKKOR105/2.8 AIS

Cold
05-12-2011, 15:43
MICRO NIKKOR 55/2.8 AIS vs MICRO NIKKOR 105/2.8 AIS
Potrzebuję wykonać serię zdjęć przedmiotów o dosyć szczegółowej i trudnej fakturze oraz różnorodnym kolorze (piaskowane i fakturowane szkło artystyczne w wielu kolorach - elementy ceramiki dekoracyjnej i statuetki). Zlecenie z rodzaju "charytatywnych", a jako, że nie posiadam szkła makro potrzebuję zakupić coś "w dobrej cenie". Nie chciałbym wydać więcej niż całkowity przychód z zlecenia czyli max 1500,00 zł. Szkiełko zostałoby mi po zleceniu jako gratyfikacja :) I tu pojawia się problem nie mogę zdecydować się, który z w/w obiektywów zakupić.
Może koledzy pomogą mi podjąć decyzję?

nickt
06-12-2011, 10:02
Oba świetne, oba się sprawdzą!! Jeżeli te przedmioty są dosyć duże, to IMHO 55mm

TOP67
06-12-2011, 10:15
Jak masz miejsce na odejście, to chyba lepiej 105. Ewentualne odbicia aparatu będą mniejsze. Do większości zdjęć produktowych będzie lepsza perspektywa (chociaż tu może akurat zagrać bardziej dynamiczna). Ale czy na pewno potrzebujesz szkła makro? Jak duże są te elementy? 35-70 ma skalę 1:4 czyli na DX masz kadr ok 7x10cm.

raider
06-12-2011, 11:27
Jak masz miejsce na odejście, to chyba lepiej 105. Ewentualne odbicia aparatu będą mniejsze. Do większości zdjęć produktowych będzie lepsza perspektywa (chociaż tu może akurat zagrać bardziej dynamiczna). Ale czy na pewno potrzebujesz szkła makro? Jak duże są te elementy? 35-70 ma skalę 1:4 czyli na DX masz kadr ok 7x10cm.

Podobnie stałka 35/2 - ma ok. 1:4 a po domknięciu ostry, kontrastowy itd. Być może nie potrzeba więc typowego szkła makro.

Cold
06-12-2011, 15:22
Hmmm.... Jakby to ująć... Nie chodzi tu o bezwzględną konieczność zakupu szkła. Chodzi o ułatwienie sobie pracy no i niestety obrazki teoretycznie maja iść do dość znacznego powiększenia A2 w druku więc wolałbym jak największy "scale factor" na matrycy . Poza tym w grę wchodzi "chciejstwo" i "chomikostwo" w sensie wytłumaczenia małżonce konieczności zakupu nowej zabawki :) Rozmiary elementów wahają się od 4 do 50 cm ale odejście jest.

marcin_G
06-12-2011, 20:08
...to bierz 105/2,8. Będzie bardziej unwersalny niż 55. Poza tym 55 jest mały i łatwiej będzie go dokupić w celach "chomikarko-chciejskich" bez popadania w konflikt z małżonką.
Baaaardzo dobry jest też Micro-Nikkor 105/4, sporo tańszy a optyka rewelacja. WIęcej kasy w kieszonce zostaje.

mArcoki
07-12-2011, 21:22
...to bierz 105/2,8. Będzie bardziej unwersalny niż 55. Poza tym 55 jest mały i łatwiej będzie go dokupić w celach "chomikarko-chciejskich" bez popadania w konflikt z małżonką.
Baaaardzo dobry jest też Micro-Nikkor 105/4, sporo tańszy a optyka rewelacja. WIęcej kasy w kieszonce zostaje.

Z tym bywa różnie ;)
Ale rozmiar tego szkła to jego ogromna zaleta.