Zobacz pełną wersję : Problem z AF w d7000
Witam.
Czy spotkał się ktoś z takim problemem?
Zdjęcia z D 7000 przy ostrzeniu przez wizjer są mniej ostre niż ostrzone przez ekran Lv.
Aparat oczywiście na statywie a ustawienia jednakowe.
jest na ten temat najdluzszy watek na forum. przedstawie Ci go w skrocie. af w d7000 to bubel. najpierw sie szuka, pozniej pisze post. pierwszy i gafa...
Sory.
To, że bubel to się często pojawia ale dokładnie takiego problemu jak mój nie znalazłem.
taki problem jak Twoj to podstawowy problem tej skrzynki.
Masz do przeczytanie 4662 posty na ten temat tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224)
Jest też jeszcze archiwalny wątek, ale ten powyżej powinien Ci wystarczyć.
Nie wiem dlaczego robicie Koledze "wodę z mózgu".
To nie jest przypadłość D7000 - to może się zdarzyć w każdej lustrzance cyfrowej.
Ale w tej zdarza się nad wyraz często. Fatman pisał, że osobiście sprawdził SIEDEM modeli i w każdym coś było nie tak, jak być powinno.
I na tej wypowiedzi oparło się kilka tysięcy innych wypowiedzi - nawet takich osób, które na oczy nie widziały D7000.
A tak BTW - problem innej ostrości przy LV i ostrzeniu przez wizjer jest znany i nie ma potrzeby doczepiana go
tylko do D7000. Tak może być w każdej lustrzance - no zabawniej może być w Sony. :)
Kolego jo44, taki problem może się zdarzyć każdej - racja. Z tym że w D7000 zdarza się częściej niż w innych co nie znaczy ze w każdej sztuce. Wielu użytkowników jest ponadto nieświadomych problemu bo ich przygoda z fotografią skończyła się na etapie kupna D7000 z kitem 18-105 i robieniu jpg w trybie automatycznym, Jak im się zachce zajrzeć do instrukcji żeby próbować bawić się z trybem priorytetu przesłony lub kupić jakieś jasne szkło to wtedy nagle budzą się z "ręką w nocniku" i dziwią się że ich D7000 nie ostrzy.
Mimo wszystko pozdrawiam tych którzy kupili D7000 i nadal im ładnie śmiga- zazdroszczę bo puszka świetna ale sam nie byłem gotów do wzięcia udziału w tej ruletce, wybrałem D90 i czekam na następcę D7000 ;-)
marekwwwww
05-12-2011, 20:41
szkoda ze najwięcej znawców d 7000 jest w sród tych, co nawet go wręce nie mieli
szkoda ze najwięcej znawców d 7000 jest w sród tych, co nawet go wręce nie mieli
Jeżeli to się tyczy mojej wypowiedzi to miałem okazje potestować gruntownie D7000 kolegi na moich szkłach. Po teście aparat poleciał do serwisu bo na jasnych stałkach ewidentnie nie trafiał. Aktualnie czekamy co z nim zrobią żeby zaczął działać. Na kitowych obiektywach kolega nie widział problemu.
Jeżeli sam trafiłeś dobrą sztukę to nie neguj problemu innych. To że ja sam dotarłem do złej nie zmienia faktu że są i sprawne. Dziwi mnie tylko podejście Nikona że nie potrafią przyznać się i naprawić problemu. Tak samo dziwią mnie inni użytkownicy którzy ubóstwiają swój aparat i jeleni ktoś na ten model psioczy to taktują to jako krytykę ad personam. Uważam że każdy zasługuje na sprawny sprzęt, tym bardziej jeżeli jest to body semi-pro za 4k PLN. Sam miałęm długo dylemat na co zmienić D5000 ale jednak nie chciałem ryzykować jeżeli Nikon bagatelizuje problem, a fanboye marki im przyklaskują z zamkniętymi oczami. Płace to wymagam - prosta zasada.
marekwwwww
05-12-2011, 20:54
no właśnie zawsze jest jakis kolega albo znajomy, a jak tych niema to oczywiscie zawsze jest pod reką Fatman
no właśnie zawsze jest jakis kolega albo znajomy, a jak tych niema to oczywiscie zawsze jest pod reką Fatman
Okej, nie dyskutuje. Sam nie kupiłem D7000 bym nie musiał testować w ten sposób swojego sprzętu. Może jakbym wpisał w stopkę jaki mam sprzęt to byłbym bardziej wiarygodny dla onanistów sprzętowych wyznających religię Nikon.
Dziękuję i pozdrawiam trzeźwo myślących.
panoramix
05-12-2011, 21:27
Okej, nie dyskutuje. Sam nie kupiłem D7000 bym nie musiał testować w ten sposób swojego sprzętu. Może jakbym wpisał w stopkę jaki mam sprzęt to byłbym bardziej wiarygodny dla onanistów sprzętowych wyznających religię Nikon.
Dziękuję i pozdrawiam trzeźwo myślących.
A kto myśli inaczej jest...
I to jest właśnie to o czym pisałem (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2629787&postcount=11) w innym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196816&page=2)
Czy napisałem że nie ma sprawnych egzemplarzy D7000? Jeżeli tak to proszę mi to pokazać. Ja widzę że kilkukrotnie napisałem na tym forum że to bardzo dobra pucha i sam się do niej przymierzałem bo matryca, doskonały wizjer w tej klasie aparatów, świetnie mi leży w ręce i ma rozmyślną kalwiszologię, pomiar światła z manualami itp.
Denerwuje mnie tylko ta krucjata w obronie uciśnionego D7000 - dla mnie po prostu ten model w zbyt dużej cześć egzemplarzy ma wady fabryczne, co mnie dziwi w tak przemyślanym aparacie. Nie rozumiem podejścia że jeżeli mi puszka śmiga to znaczy że każdemu musi tak chodzić albo sobie coś wymyśla i powinien lepiej iść do lekarza z tym problemem. Dla meni to bagatelizowanie innych bo mają jakiś problem. Specyfika internetu jest taka ze tu ludzie zazwyczaj szukają informacji bo mają określony problem. Można by polemizować ile na prawdę jest uwalonych D7000 bo pewnie jeżeli ktoś nie czyta tego forum (lub podobnych) i ma tylko jakiś ciemny zoom to nawet nie wie że coś nie gra i cieszy się zdjęciami ;-)
To trochę jak z samochodami Renault: jeden chwali Lagunę a inny by ją spalił pod siedzibą producenta i jeden drugiemu się dziwi i nie dowierza jego opinii.
BASTA, idę na piwo bo nie usnę po takiej zażartej dyskusji :-D Bez sensu się spierać, każdy z z nas ma trochę racji i zazdroszczę że macie w pełni sprawne egzemplarze, oby takich jak najwięcej to może zmienię puszkę szybciej niż myślę ;-)
marekwwwww
05-12-2011, 22:28
za jakiś czas moze ja będe miał problemy dlatego obserwuje watek o d7000 zamiast cos ciekawego czytam ze kolega ma zrąbany af abo kup k5 i testy przy czasach 1/10
obserwuje watek o d7000 zamiast cos ciekawego czytam ze kolega ma zrąbany af abo kup k5 i testy przy czasach 1/10
Ech tak to jest, zarabiamy więcej, każdego stać na sprzęt który kiedyś był nieco bardziej powiedzmy "elitarny". Teraz jak ktoś kupi sprzęt za 2 wypłaty to myśli że jest fotografem i potem są takie kwiatki jak tu piszesz o delikwentach ;-) Lepiej by coś najpierw przeczytali z literatury, która jest ogólnodostępna.
panoramix
05-12-2011, 22:58
Denerwuje mnie tylko ta krucjata w obronie uciśnionego D7000
A mnie odwrotnie. Irytuje mnie nieuznawanie istnienia sprawnych egzemplarzy. Generalizowanie i na dodatek przez tych, którzy mieli kupić... ale się naczytali o AF w d7000 i teraz to już wiedzą i jeszcze innych ostrzegą...
Nie miej mi tego za złe drogi kolego, ale co innego wiedzieć z autopsji, a co innego słyszeć o czymś.
Poza tym peace :)
Edit: Jestem oczywiście posiadaczem i użytkownikiem d7000 - dla jasności.
Witam.
Czy spotkał się ktoś z takim problemem?
Zdjęcia z D 7000 przy ostrzeniu przez wizjer są mniej ostre niż ostrzone przez ekran Lv.
Aparat oczywiście na statywie a ustawienia jednakowe.
Spróbuj ustawić AF dla obiektywu, którego używasz - MENU ->menu ustawień ->Precyzyjna korekta AF.
Strona 246 instrukcji.
Tydzień z korektą walczyłem i niestety rozjeżdżało mi się i tak.
Czy na 0 czy na -13 to taki sam by odsetek trafionych zdjęć.
Tylko Wojtka Pijanowskiego jeszcze brak w tym autofocusie... :(
Funky_Koval
06-12-2011, 13:25
A czy miał ktoś z Was problem z "łapaniem" przez AF ostrości w słabym świetle (żarowym i zastanym)? Bardzo często nawet na centralnym punkcie AF mój D7K z 17-55 odmawia współpracy i walczy z ustawianiem ostrości, lecz bezskutecznie...Dla porównania w tych samych warunkach Canon 400D z kitem łapie ostrość bez problemu...Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z AF w aparacie :(
Mario__S
06-12-2011, 15:52
Próbowałeś wspomagania AF ? U mnie jak tylko trochę błądzi włączam i po problemie. Takie zachowanie mam tylko w naprawdę kiepskim świetle żeby nie napisać ciemności. Głównie korzystam z tamrona. Nie wiem jak w takich warunkach zachowują się inne szkła a wiele może zależeć właśnie od niego choć Twój 17-55 do kiepsich nie należy.
Właśnie dostałem odpowiedź na priv. Kolega miał to samo co ja. Oddal do serwisu i naprawili w jeden dzień.
Mówi, że teraz mu śmiga i nie ma żadnych problemów. Miał na gwarancji i nic nie płacił.
A czy miał ktoś z Was problem z "łapaniem" przez AF ostrości w słabym świetle (żarowym i zastanym)? Bardzo często nawet na centralnym punkcie AF mój D7K z 17-55 odmawia współpracy i walczy z ustawianiem ostrości, lecz bezskutecznie...Dla porównania w tych samych warunkach Canon 400D z kitem łapie ostrość bez problemu...Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z AF w aparacie :(
No pierwsze słyszę ;-)
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Funky_Koval
07-12-2011, 00:16
no dobraaaaaaaaaaa...wiem że wyskoczyłem z tym jak filip z konopii indyjskich, ale rozbraja mnie AF w tej puszce i mi ruki opadają :/
Nie miałem problemów, specjalnie testowałem na 85/1.8. Ostrzy znacznie szybciej i pewniej niż D90. Gdy D90 jeździ i nie może złapać D7000 łapie szybko. 12 grudnia będzie następny test, nocny, w warunkach polowych.
gadzeciarz
07-12-2011, 18:06
Nie miałem problemów, specjalnie testowałem na 85/1.8. Ostrzy znacznie szybciej i pewniej niż D90. Gdy D90 jeździ i nie może złapać D7000 łapie szybko. 12 grudnia będzie następny test, nocny, w warunkach polowych.
Też nie miałem problemów z AF w ciemnościach,przy słabym świetle czy w dobrych warunkach oświetleniowych ,szkła to nikkor 50mm1.8 ,tamron 90mm 2.8 0raz moje zoomy.
Wszystko nagle zgłupiało około 10 -X-2011 kiedy nagle AF lub co tam powoduje rozmydlone zdjęcia.
D7000 dostał bzika obecnie druga wizyta w serwisie ,"mydło","mydło","mydło" na całej wielkości zdjęcia
-a było tak pięknie ....
A mi wmawiali ze to prymitywne, tanie i stare szklo, ktore nie moze byc wyznacznikiem celnosci AF w d7000 jak wstawialem nietrafione zdjecia z takiego zestawu.
Sebastian Woźniak
14-12-2011, 12:10
Od siebie dodam, że po cyknięciu 20k zdjęć d7000 doskonale wiem gdzie występuje problem. Mój nikon ostrzy jak żyleta w przypadku zdjęć które robione są z bliska, problemy zaczynają się gdy chcę zrobić zdjęcie na odległóść to jest około 2 metrów ode mnie. Praktycznie nigdy nie trafia w punkt ostrząc na drugi plan a nie w punkt ostrości AF.
Postanowiłem napisać do serwisu nikona • oto odpowiedź:
Jeżeli jest to możliwe proponowałbym również wykonać zdjęcia testowe używając do tego innego obiektywu firmy Nikkor. Pozwoli to nam sprawdzić czy problem back czy front focusa występuje z pozycji aparatu czy też obiektywu.
Chciałem również zaznaczyć, że w sytuacji gdy zdjęcia robione są w scenerii z dość dużą dominatą kolorów, lecz z punktu widzenia monochromatycznego nie są zbyt kontrastowe (np dużo zieleni i czerwieni) ustawienie ostrości z użyciem AF może być nie trafione w punkt, który Pan ustawił.
Dlatego w takich warunkach zaleca się do ustawienia ostrości użycia podglądu na żywo (Live View) jest to wolniejsza metoda ale bardziej dokładniejsza
W sytuacjach gdy monochromatycznie scena jest kontrastowa można używać AF.
---------------------------
Kupujesz lustrzanke za niemałe pieniądze, żeby używać*jej jak kompaktu. Czy to się nie kwalifikuje pod zasadę rękojmi?
szacun dla serwisu :) Rozwiązanie problemu to LV. To są normalnie kpiny jakieś :(
Sebastian Woźniak
14-12-2011, 16:49
Po wysyłce zdjęć do serwisu taka odpowiedź:
Ze zdjęcia, które wysłał Pan do nas wyraźnie widać, że aparat nie ostrzy w punkt, dlatego zalecane jest wysłanie aparatu do serwisu w celu wykonania kalibracji.
Procedurę wysyłki aparatu do serwisu podałem Panu w poprzednim mailu.
---------------------
zobaczymy ;-)
gadzeciarz
14-12-2011, 18:15
TU też dla informacji wielu użytkowników
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=nikon+polska+nota+serwisowa++nikon+d7000&source=web&cd=6&ved=0CGAQFjAF&url=http%3A%2F%2Flodz.naszemiasto.pl%2Fartykul%2F8 98339%2Cmydlo-z-puszki-czyli-problem-lodzkiego-fotografa%2Cid%2Ct.html&ei=tsroTs-gLsqDOtm-7c8K&usg=AFQjCNGB52w7KydiBpYMOwbHa67pNk48LQ
Aż bardzo się dziwię, że na zadane pytanie (użytkownika tego forum) odnośnie problemów z AF i "chlapania olejem" w programie "Fotograficzny program bez nazwy" emitowanym 8 grudnia panowie byli lekko zdezorientowani.
Odniosłem wrażenie, jakby zadane pytanie nie było im specjalnie na rękę lub faktycznie totalna niewiedza.
Dopiero pod koniec programu (już inni panowie, gdyż zawsze występuje kilku a nie pamiętam już, kto w której jego części) padło stwierdzenie, że przyjrzą się problemowi i zbadają temat.
Obiecywano, że w następnym odcinku postarają się jakoś ustosunkować do pytania - odcinek będzie wyemitowany na początku stycznia.
Zobaczymy....
Swoją drogą brawa dla autora tego pytania, że je zadał, a mało brakowało, by to pytanie nie zostało odczytane.
Sebastian Woźniak
14-12-2011, 20:45
Dam znać jak mój wróci z serwisu. Zobaczymy czy sytuacja się*poprawi, liczę że tak, bo uważam tę puszkę za bardzo dobrą, super się jej używa, moja przestała trafiać*w tym miesiącu, wcześniej wszystko działało pięknie.
Aż bardzo się dziwię, że na zadane pytanie (użytkownika tego forum) odnośnie problemów z AF i "chlapania olejem" w programie "Fotograficzny program bez nazwy" emitowanym 8 grudnia panowie byli lekko zdezorientowani.
Odniosłem wrażenie, jakby zadane pytanie nie było im specjalnie na rękę lub faktycznie totalna niewiedza.
Dopiero pod koniec programu (już inni panowie, gdyż zawsze występuje kilku a nie pamiętam już, kto w której jego części) padło stwierdzenie, że przyjrzą się problemowi i zbadają temat.
Obiecywano, że w następnym odcinku postarają się jakoś ustosunkować do pytania - odcinek będzie wyemitowany na początku stycznia.
Zobaczymy....
Swoją drogą brawa dla autora tego pytania, że je zadał, a mało brakowało, by to pytanie nie zostało odczytane.
Witam
fajny program - oglądałem - cóż może padną*pierwsze słowa ze strony serwisu. Ale i tak jak wcześniej się wypowiedziałęm - załatwią to nowym body ... chyba żeby coś po cichu ;)
Pozdrawiam
Witam
fajny program - oglądałem - cóż może padną*pierwsze słowa ze strony serwisu. Ale i tak jak wcześniej się wypowiedziałęm - załatwią to nowym body ... chyba żeby coś po cichu ;)
Pozdrawiam
jezeli to problem z oprogramowaniem to mozna po cichu, kolejna nakladka i po krzyku
ale co z "olejem"? tu nowy soft nie zalatwi tematu.
Jak u mnie po kolejnych 4000 zdjec nie bedzie plam to uwierze, ze to wlasnie ten wymieniony mechanizm podnoszenia lustra byl przyczyna. Pozyjemy - zobaczymy
Miałem dwie sztuki d7000 jedna pracowała tydzień , a druga ok 3 miesięcy szkła podpinane te co w stopce. Na przysłonach 1,4 do 2,8 bardziej nie przymykam kicha i tyle.