Zobacz pełną wersję : funkcje aparatu - wpływ na jakość zdjęcia
artuss811
04-12-2011, 17:24
Witam ponownie od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem nikona D5100 no i jak to na początku dopiero się go uczę a pytanie mam następujące do fachowców z tej dziedziny. Jaki wpływ na ostrość zdjęcia, szczegóły, odwzorowanie kolorów, jego naturalność maja ustawienia w aparacie takie jak, picture control - jak ustawić, D-Lighting, redukcja szumów, wielokrotna ekspozycja, krok EV zmiany ekspozycji - jak bedzie najlepiej, sposób realizacji breketingu. Jakie wprowadzić zmiany w tych opcjach menu aby nie tracić na jakości zdjęcia wiem ze te parametry są indywidualne dla każdego i zależnie jaki efekt chcemy uzyskać, ale jak to ustawić dla żółtodzioba na początek a później będę eksperymentował. Góry dziękuje za pomoc
blackone
04-12-2011, 17:45
Cześć
poczytaj instrukcję i przeczytaj która funkcja do czego służy.
kroki EV niewiele mają do jakości zdjęcia...
szarakdorsz
04-12-2011, 18:18
Jak na żółtodzioba to niepotrzebnie zajmujesz się zbyt zaawansowanymi sprawami. Proponuje na początek po prostu robić zdjęcia, nawet na standardowych ustawieniach.
artuss811
04-12-2011, 18:36
ale ja mniej więcej znam działanie tych funkcji ale na przykład zwieszenie czytelności szczegółów dać wysokie czy umiarkowane redukcja szumów dać maksymalna czy umiarkowana itp. wiadomo ze każdy z tych bajerów jest przydatny w jakimś stopniu i każdy chce mieć jak najmniej szumów i żeby wszystko było ostre i szczegóły widoczne. to pewnie było by włącz i wyłącz a tu jest kilka opcji od bardzo wysoki po umiarkowane itp wiec jak się do tego odnosić
blackone
04-12-2011, 18:46
zapewne w JPG robisz, więc redukcję szumów możesz ustawić na umiarkowaną, D-Lighting możesz włączyć bo jak jesteś początkujący to zapewne nie wiele ingerujesz parametry i skupiasz się na kadrowaniu.
Jak przejdziesz na RAWy to wyłącz wszystko bo w komputerze się wszystko powyciąga podczas wywoływania ;)
artuss811
04-12-2011, 19:00
a jaki zrobić krok EV zmiany ekspozycji i raczej używam trybu A i S
szarakdorsz
04-12-2011, 19:02
Jak Ci wygodnie. Jak chcesz szybciej wybierać między skrajnymi wartościami to trzaśnij 1/2 jak chcesz dokładniej to 1/3. Na zdjęcie to nie ma żadnego wpływu.
Kolega blackone troche zle mowi odnosnie Rawow, ten plik jest surowy i ustawienia w puszcze nie maja na niego wplywu chyba ze wywolujemy je potem w Nikonowskim NXie. Jezeli nie korzystasz z bardzo dlugich czasow naswietlania to opcje redukcji szumow lepiej wylaczyc, bo aparat na sile bedzie szukal tych szumow i w rzeczywistosci moze wyjsc gorzej jak bez zaznaczonej tej opcji. Najlepszych odpowiedzi da Ci metoda prob i bledow. Ja kiedy zaczynalem pstkrykc jakies 2,5 roku temu to nie korzystalem z zadnych trybow automatycznych od poczatku M i tak zostalo do dzisiaj. Nie zawsze bylo latwo ale tak sie najszybciej i najwiecej nauczysz.
blackone
04-12-2011, 19:59
@bahuone, co źle powiedziałem? Bo troszkę nie zrozumiałem ;)
Plik NEF to taki "negatyw" tylko ze cyfrowy. Na niego nie maja wplywu takie ustawienia w aparacie jak ostrosc, kontrast czy wyostrzanie. Jest tylko jeden wyjatek od reguly, tylko soft nikona czyli np NX2 zczytuje te informacje odnoscnie ostrosc kontrastu etc. i stosuje je do pliku NEF. Inne wywolywarki Rawow nie maja takiej opcji i one widza tylko surowe zdjecie jak np Lightroom. Ustawienia wyrzej wymienione maja wplyw na fotki w formacie JPG.
blackone
04-12-2011, 20:36
W sumie to miałem na myśli, tylko nie sprecyzowałem że nikonowski wołacz czyta te parametry ;) my bad
artuss811
04-12-2011, 20:53
dzięki za podpowiedzi zgadza się że praktyka i uczenie się na błędach jest nie nieuniknione, tylko po co zaczynać od zera jak koledzy mogą coś nakreślić i podpowiedzieć. mam jeszcze jedno pytanie do punktów AF i pomiaru światła nikon daje możliwości chyba po 4 w każdym z tych opcji czy przy pejzażu wybierać automatyczny AF czy punktowy i umieścić go jak najdalej chcemy czy jak, bo robiłem zdjęcia wody i przy automatycznym doborze AF złapał go na zielonej trawie przy brzegu a woda już była nie ostra jak podejść do takich zdjęć albo powiedzmy do ludzi którzy stoją w kaskadę ze jeden jest 2 m od obiektywu a ostatni 6 i żeby byli wszyscy względnie ostrzy wiem ze tu tez jest istotny otwór przesłony ale chce sie skupic teraz na AF
artuss811
05-12-2011, 10:50
wiec drodzy państwo co z tym AF
Poczytaj o odleglosci hiperfokalnej. Duzo Ci wyjasni.
http://www.optyczne.pl/48-s%C5%82ownik-Odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87_hiperfokalna.html
dzięki za podpowiedzi zgadza się że praktyka i uczenie się na błędach jest nie nieuniknione, tylko po co zaczynać od zera jak koledzy mogą coś nakreślić i podpowiedzieć. mam jeszcze jedno pytanie do punktów AF i pomiaru światła nikon daje możliwości chyba po 4 w każdym z tych opcji czy przy pejzażu wybierać automatyczny AF czy punktowy i umieścić go jak najdalej chcemy czy jak, bo robiłem zdjęcia wody i przy automatycznym doborze AF złapał go na zielonej trawie przy brzegu a woda już była nie ostra jak podejść do takich zdjęć albo powiedzmy do ludzi którzy stoją w kaskadę ze jeden jest 2 m od obiektywu a ostatni 6 i żeby byli wszyscy względnie ostrzy wiem ze tu tez jest istotny otwór przesłony ale chce sie skupic teraz na AF
Zacznij od nauki interpunkcji. Tego nie da się czytać.
artuss811
06-12-2011, 09:05
Zacznij od nauki interpunkcji. Tego nie da się czytać.
dzięki, fajna porada fotograficzna.
"ja mniej więcej znam działanie tych funkcji"
Podstawy:
M - Manual - należy ustawić przysłonę i długość migawki
S - Ustawianie manualnie czasu migawki
A - Ustawianie ręczne przysłony
P - Ustawiona minimalna przysłona - zdjęcia portretowe
Jeżeli chcesz mieć ostry jeden element a resztę rozmytą ustawiasz maksymalny otwór przysłony - np 3,5F. Im mniej tym bardziej rozmyje tło dlatego są obiektywy też z 1,8F 1,4F i nawet mniejsze.
Drugim czynnikiem jaki wpływa na głębię ostrości (rozmycie tła) to długość ogniskowej - im dłuższa wym bardziej rozmywa się tło. Dla obiektywu nikkor KIT 18-55VR jest to 55mm i 5,6F
Natomiast aby wyostrzyć np widok górski najlepiej ustawić przysłonę większą niż F8 i minimalne zbliżenie, Dla nikkora nawet przy 18mm powinno się ustawiać F16 aby ostrość była wyłapana do nieskończoności.
Bardzo ładnie wszystkie ostrości symuluje strona http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
blackone
10-12-2011, 15:19
Cholera, u mnie ustawił na f/9, a podpięte mam f/2,8
Co do tej ostrości w nieskończoność - nie trzeba na 16, wystarczy 9-11 nawet ;)
Okej, ale to są podstawy podstaw mające na celu wprowadzenie do podstaw ;) Polecam tą książkę http://helion.pl/ksiazki/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-195-ujec-scotta-kelby-ego-scott-kelby,focwsv.htm
pozdrawiam
artuss811
11-12-2011, 11:00
"ja mniej więcej znam działanie tych funkcji"
Podstawy:
M - Manual - należy ustawić przysłonę i długość migawki
S - Ustawianie manualnie czasu migawki
A - Ustawianie ręczne przysłony
Jeżeli chcesz mieć ostry jeden element a resztę rozmytą ustawiasz maksymalny otwór przysłony - np 3,5F. Im mniej tym bardziej rozmyje tło dlatego są obiektywy też z 1,8F 1,4F i nawet mniejsze.
Drugim czynnikiem jaki wpływa na głębię ostrości (rozmycie tła) to długość ogniskowej - im dłuższa wym bardziej rozmywa się tło. Dla obiektywu nikkor KIT 18-55VR jest to 55mm i 5,6F
Natomiast aby wyostrzyć np widok górski najlepiej ustawić przysłonę większą niż F8 i minimalne zbliżenie, Dla nikkora nawet przy 18mm powinno się ustawiać F16 aby ostrość była wyłapana do nieskończoności.
Bardzo ładnie wszystkie ostrości symuluje strona http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
Ja to wszystko wiem, lecz nie do końca się zgodzę z przysłona, F16 bo mój obiektyw traci, na jakości F11, co wynika z testu na optyczne.pl TU (http://www.optyczne.pl/139.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html) Konkretnie chodzi o to jak parametry aparatu maja wpływ, na jakość foto szumy złe odwzorowanie kolorów itp. Jak działa np. podniesienie w aparacie redukcja szumów ma ona naprawdę takie działanie jak chcemy czy w wykonanie finalne może być gorsze jak z wyłączoną funkcją albo, jaki wpływ ma zastosowanie funkcji wyostrzania silne lub słabe a po prostu lepiej wyłączyć te funkcje i robić imany w programie komputerowym, bo na przykład efekt będzie lepszy niż z aparatu.