Zobacz pełną wersję : Zamiana D300 na Canona 5D...?
Chodzi mi po głowie zamiana D300 na 5D :)
Oczywiście D700 i szklarnia zostaje ale mam straszną ochotę zobaczyć jak to się sprawuje Canon. Ten osławiony obrazek itd ;) 5tka służyłaby głównie jako zapas. Mam znajomego, który siedzi od dawna w Canonie i mogę pożyć i sprawdzić sobie takie szkła jak 24-70, 35 1,4 czy 135 2. Gdyby się okazało, że jest fajnie to zastanawiam się naz zakupieniem 24-105 i zrobienie z 5tki takiego tańszego aparatu do wszystkiego - wakacje itd. np. jako aparat dla mojej małżonki :D
Co myślicie? Jakie uwagi?
Jak się sprawuje ten AF w 5D. Ale tak naprawdę ;) Wiem, że D700 jest lepszy ale czy ten z Canona da rady czy rzeczywiście jest totalna porażka? Zakładam, że będzie używany tylko z Lkami.
Jak ISO - ogarnie do 800-1250?
Ergonomia też chyba nie jest na + vs. nikon ale pobawiłem się ostatnio 7D i jakoś ogarną się to da ;)
MariuszJ
04-12-2011, 16:32
1. Wymieniasz jedną cegłę na drugą cegłę :)
2. 5d jako aparat do wszystkiego (bez jakichś dramatycznych zobowiązań, że coś musi być zrobione) to bardzo dobry pomysł.
3. AF jest ok, servo tylko beznadziejne i boczne punkty mało precyzyjne. Jakość środkowego czujnika może być, także pewnie zmienisz technikę na przekadrowywanie.
4. ISO pociągnie nawet do HI (3200), oczywiście nie wtedy gdy będziesz wyciągał z cieni. Ogólnie unikaj wyciągania z niedoświetleń, już na niższych ISO.
5. Ergonomia D700 jest lepsza, ale np. 5d trzymało mi się lepiej i wizjer też był lepszy.
Co do szkieł "do wszystkiego". 24-70 jest słabszy niż w N, ale 24-105L to świetny all-around, pomimo wad optycznych dalej pozostaje moim ulubionym z dawniej posiadanych (dlatego mam go w avatarze ;)).
Rok temu wpadłem na podobny. Co prawda nie pozbylem się Nikonów, a tylko dokupiłem 5DMk2. Bardzo sobie chwalę. Lżejszy niż moje nikonowskie puszki, a zdjęcia robi :wink:
Ja wymieniłem z D200 i jestem mega zadowolony, polecam dziadka :D
Pozdr
<| MICHAŁ |>
04-12-2011, 17:51
a ja odwrotnie - zamienilem 5d na d300, a pozniej d700
zaluje tylko wtedy gdy mi d700 spie... rzy balans bieli i pozniej musze rzezbic w miekkim :(
Poza tymi krotkimi chwilami nie zaluje ani przez moment zamiany puchy, choc czasami bardzo mi brakowalo 17-40L i bidaeLki 70-200.
AF w 5d - cala opinie napisal Mariusz :)
chcesz kupic 24-105, tez mialem, a do tego Lke 100-400. taki fajny set 24-400, a teraz... mam jedno szklo 28-300 i bardzo sie ciesze :)
AF w 5D nie jest beznadziejny, nie nadaje się do trybu ciągłego (tu faktycznie jest słaby) poza tym jest całkiem przyzwoity. Za MariuszJ:
3. AF jest ok, servo tylko beznadziejne i boczne punkty mało precyzyjne. Jakość środkowego czujnika może być, także pewnie zmienisz technikę na przekadrowywanie.
Prawie pełna zgoda, z wyjątkiem jakości środkowego czujnika, który jest bdb, nie "może być", 5D wymaga przekadrowania i już.
Ktoś na forum napisał a propos AF w 5D i D700 zdanie , z którym się zgadzam w 100%: AF w D700 nie jest taki super jak to się często opisuje, a AF w 5D nie jest taki beznadziejny jak to się opisuje. Choć niewątpliwie D700 AF ma znacznie lepszy.
Obrazek z 5D jest znakomity, bez uwag, nawet wysokie ISO (problemem może byc tylko zakres do 1600 , rozszerzony 3200 - o ile potrzebujemy więcej).
Pytanie tylko po co Ci ten zakup? Zostawiasz D700 ze szklarnią, i jako aparat do wszystkiego dodatkowo kupujesz wyjątkowo surową puszkę? To jest trabant ze znakomita matrycą, ale jednak dość cięzki, z ciężkimi szkłami, nie jest do końca ani uniwersalny ani lekki np na wakacje. To oczywiście Twoja sprawa, jednak przemyślałbym sprawę ze 2 razy.
Dla mnie to, że jest większy i cięższy nie robi problemu. Spory ze mnie chłopak (190/100) ;)
Ja wiem, że nie jest to do końca w 100% sensowny ruch ale:
1) zamiast cropa mam FX tylko, że z "C"
2) tak jak pisałem - ciekawość mnie ostatnio zżera :) Szkła mogę pożyczyć całkiem fajne pod "C" a jak stwierdzę, że nie tędy droga to zawsze przecież mogę sprzedać 5tkę i kupić znowu D300 czy powiedzmy przy dobrej kondycji finansowej drugie D700.
jak zżera to działaj, przy kupnie i ewentualnej odsprzedazy starcisz (o ile w ogóle) zapewne niewiele.
Pożycz 35L, ciekaw jestem reakcji. To bardzo mocny duet.
jak zżera to działaj, przy kupnie i ewentualnej odsprzedazy starcisz (o ile w ogóle) zapewne niewiele.
Pożycz 35L, ciekaw jestem reakcji. To bardzo mocny duet.
Dokladnie tak. Dokupisz jakąś, ja pisze Mikie_001, bidaeLkę typu 70-200/4 IS (lub nie IS) i sam zobaczysz.
Efekty mogą być np. takie (http://lech.zenfolio.com/p1013070454).
Jeżeli Ci się się nie spodoba, to sprzedasz i poza czasem i energią wiele nie stracisz :wink:
A 35L sam bym się chętnie pobawił...
<| MICHAŁ |>
04-12-2011, 20:01
ja sie bawilem, ale mnie nie zauroczyla :)
85L tez nie.
No ale to trzeba nie tyle umiec, co miec powod, aby takie szkla uzywac.
Jak dla takiego niedzielnego pstrykacza jak ja... zumy to lepsza rzecz
ja sie bawilem, ale mnie nie zauroczyla :)
85L tez nie.
No ale to trzeba nie tyle umiec, co miec powod, aby takie szkla uzywac....
Ciekawe... Muszę to jakoś sprawdzić. Najlepiej organoleptycznie :wink:
BugsBunny
04-12-2011, 21:30
Jeżeli tylko dla korpusu to bym nie zmieniał - D300 jest bardziej uniwersalny, o jakości obrazu mozna dyskutować ale na pewno nie jest to przepaść w żadną stronę.
Ja z 5d jestem bardzo zadowolony ale zmieniłem głównie ze względu na szkła - canonowskie 24-105 + 70-200/4 to jest dużo bardziej poręczny zestaw niż nikonowskie odpowiedniki o f/2.8, a nic porównywalnego nie ma.
Środkowy punkt AF nie ustępuje Nikonom, reszta jest gorsza; z servo nie korzystam więc nie powiem.
Minusem 5d jest brak wbudowanej lampy.
tymancjo
06-12-2011, 13:28
Dla mnie to, że jest większy i cięższy nie robi problemu. Spory ze mnie chłopak (190/100) ;)
Ja wiem, że nie jest to do końca w 100% sensowny ruch ale:
1) zamiast cropa mam FX tylko, że z "C"
2) tak jak pisałem - ciekawość mnie ostatnio zżera :) Szkła mogę pożyczyć całkiem fajne pod "C" a jak stwierdzę, że nie tędy droga to zawsze przecież mogę sprzedać 5tkę i kupić znowu D300 czy powiedzmy przy dobrej kondycji finansowej drugie D700.
A ja myślę, że nie ma co się zastanawiać. Masz na to ochote i możłiwośći to "nigdy nie jest za późno żeby zrobić sobie dobrze". Sam nie mam C ale często sie nim bawiłem (teraz Mariusz z którym pracuje ma tylko 5dmkII i 1dMkII) i to jest naprawdę wdzięczy aparat.
Pozdrawiam,
Tomek
pawelpiotrm
06-12-2011, 14:14
Tylko jak człowiek zmienia parametry to dwa systemy czasami wprowadzają chaos ;-)
Luźna gumka
06-12-2011, 15:21
Ktoś na forum napisał a propos AF w 5D i D700 zdanie , z którym się zgadzam w 100%: AF w D700 nie jest taki super jak to się często opisuje, a AF w 5D nie jest taki beznadziejny jak to się opisuje. Choć niewątpliwie D700 AF ma znacznie lepszy.
Chyba ja to napisałem :) w kolejnym wątku o 5D2 i D700. Dokładnie brzmiało to tak:
"W D700 AF jest bardzo dobry, ale nie aż tak dobry jak o nim piszą, a w 5d2 AF jest w porządku, ale nie aż tak zły jak o nim piszą."
W każdym bądź razie chłopaki chyba już wszystko napisali. Ja dodam może jeszcze jak wygląda sprawa w kwestii AF. Mam 5D2, do pary miałem 1D III, 1Ds II i bawiłem się gęsto i często 5D I. Środkowy w obu "5" moim zdaniem (zastrzegam sobie prawa do tej wypowiedzi) wypada tak samo. I co ciekawe, tak jak w 1D III AF na środkowym jest lepszy, tak 1Ds II na środkowym jest nieco słabszy od "5". Teraz przymierzam się do zakupu 5D I.
Tak więc, do środkowego punktu nie można mieć zastrzeżeń.
5D ma jeszcze jedną zaletę: można do niego podpiać Nikorry. Oczywiście cała zabawa robi się "manualna", ale przyjemności jest sporo a i rezultaty mogą być sympatyczne.
Dla (potencjalnie) zainteresowanych, mała zgadywanka: N180/2.8 AIS, CZ21/2.8 ZF2 i N105/2.5 AIS tutaj (http://lech.zenfolio.com/p588226027) :smile: Dobrej zabawy.
lukaszD1x
07-12-2011, 15:42
Ja zieniłem D300 na 5D i jestem zadowolony, z tym że AF nie jest demonem prędkości . Obrazek naprwdę bardzo fajny z 17-40L stał się ulubionym zestawem. Robiłem wiloma szkłami klasy L i jakoś właśnie 17-40L wpadło mi w oko. Zawsze chciałem mieć 16-35 Nikkora ale jakoś z kasą się nie ukłądało . Pozatem magiczne Canonowskie 70-200 zawarzyło a wyborze właśnie 5D . Daw FF fajna sprawa i dobra para 5D z D700 zazdroszcze :)
przemo_k
13-12-2011, 23:53
Ja zieniłem D300 na 5D i jestem zadowolony, z tym że AF nie jest demonem prędkości . Obrazek naprwdę bardzo fajny z 17-40L stał się ulubionym zestawem. Robiłem wiloma szkłami klasy L i jakoś właśnie 17-40L wpadło mi w oko. Zawsze chciałem mieć 16-35 Nikkora ale jakoś z kasą się nie ukłądało . Pozatem magiczne Canonowskie 70-200 zawarzyło a wyborze właśnie 5D . Daw FF fajna sprawa i dobra para 5D z D700 zazdroszcze :)
Pleeeaseeee, literówki i ortografia!
To nie boli przeczytać tekst przed naciśnięciem "zatwierdź odpowiedź".