Zobacz pełną wersję : Naziemna Telewizja Cyfrowa DVB-T
login_87
04-12-2011, 12:18
Ktos juz moze korzysta? Chcialem jakis tuner kupic i podpiac to do laptopa (monitora zew). Mozecie cos polecic?
My kupiliśmy z Wiwy.
W sumie fajny bajer, oprócz telewizji jest możliwe odtwarzanie filmów, muzyki, zdjęć z pendrive'a lub dysku zewn. przez USB, nagrywanie filmów z TV.
Ale.. głos czasami rozmija się z obrazem. Czytałam że nie tylko z naszym tunerem tak jest, to częsta przypadłość. Być może to kwestia słabego sygnału (czasami też obraz się tnie, ale rzadko), dopiero stopniowo uruchamiają nadajniki.
Ale mimo wszystko jesteśmy zadowoleni.
U mnie na antenie zwykłej zewnętrznej DVB-T nie łapie. I po co mi taki bajer w TV?
login_87 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=42737) sprawdź najpierw czy jesteś w zasięgu dvb-t, nadajników na razie jest mało ale powstając ciągle nowe. Ja wczoraj kupiłem jakoś zwykłą polską antenę zewnętrzną (ze wzmocnieniem) i mi to ładnie śmiga. Nie daj się nabrać na "specjalne" anteny do dvbt to to ściema, na siatkówce też działa :)
login_87
04-12-2011, 14:50
Nadajnik mam jakies 20 km ode mnie wiec mysle ze powinno lapac...
grudzinsky
04-12-2011, 14:54
kup przez internet (masz 7 dni na zwrot towaru) sprawdz czy dziala, jesli tak to zostawiasz, jesli nie to zwracasz ;) tylko ja bedziesz rozpakowaywac to rob to delikatnie zeby sladow uzywania nie zostawic ;)
Wystarczy że mieszkasz w dolince i juz może być problem z sygnałem. Ja tak mam, niby 30 km od nadajnika a musiałem czaszę kupić żeby przez satelitę tv oglądać, bo za nisko mieszkam.
Tuner do laptopa wygląda zwykle jak większy pendrive. Jeśli jest zapakowany w zgrzewany blister, to nie uda się go odesłać w ciągu 10 dni.
Ja mam sygnał DVB-T w kablówce, więc nie wypowiem się co do zasięgu. Ale najwięcej problemów miałem z dobrym programem do oglądania. Ten dołączony to jakaś kobyła, która zamulała kompa. Na windows 7 dobrze się sprawował wbudowany media player.
Nadajnik mam jakies 20km odemnie wiec mysle ze powinno lapac...
Pytanie, czy nadajnik nie nadaje póki co DVB-T "testowo", tzn. z małą mocą.
Gdzie można sprawdzić zasięg, bo jakoś nie mogę znaleźć?
Wejdź na stronę www.emitel.pl (http://www.emitel.pl) i tam szukaj wszystkiego. Masz podane zasięgi itp wiadomości.
Co do tunerów laptopowych to nie ma doświadczenia, ale zewnętrze powinny spełniać rozporządzenie ministerstwa, co nie wszystkie takie warunki spełniają. Nie wszystkie mają fonię EAC3, zwłaszcza te najtańsze nie mają, jak też i nie mają wyjścia cyfrowego fonii.
Anteny to temat dość obszerny, ja polecam anteny tupu "YAGA" na pasmo 21-60. Popularne siatki umożliwiają odbiór, ale czasem są problemy, bo siatki maja duży kąt "zbierania" fal.
eristoff
04-12-2011, 23:28
Tuner do laptopa wygląda zwykle jak większy pendrive. Jeśli jest zapakowany w zgrzewany blister, to nie uda się go odesłać w ciągu 10 dni.
Ja mam sygnał DVB-T w kablówce, więc nie wypowiem się co do zasięgu. Ale najwięcej problemów miałem z dobrym programem do oglądania. Ten dołączony to jakaś kobyła, która zamulała kompa. Na windows 7 dobrze się sprawował wbudowany media player.
W kablówce to chyba DVB-C ?? Jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Co do tunerów laptopowych to nie ma doświadczenia, ale zewnętrze powinny spełniać rozporządzenie ministerstwa, co nie wszystkie takie warunki spełniają. Nie wszystkie mają fonię EAC3, zwłaszcza te najtańsze nie mają, jak też i nie mają wyjścia cyfrowego fonii.
jeśli chodzi o możliwości tunera laptopowego, to o wszystkim decyduje software. W takich tunerach sprzętowy jest tylko demodulator (w "pendrive"), a całą resztą zajmuje się oprogramowanie i CPU komputera.
Ja mam jedno z najtańszych badziewi, a DD+ działa. :) Ba, technicznie rzecz biorąc cyfrowe wyjście fonii też jest, bo komp na optyka i HDMI.
Także akurat w tym przypadku kierowanie się wytycznymi ministerstwa może doprowadzić do błędnych wniosków.
W kablówce to chyba DVB-C ?? Jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Teoretycznie tak, w praktyce osiedlowa kablówka puszcza darmowy muliplex na kanale 10 i 11, a płatne powyżej 50 jako normalne DVB-T. Najważniejsze, że działa.
jeśli chodzi o możliwości tunera laptopowego, to o wszystkim decyduje software.
Absolutnie się z tym nie zgodzę. Ma tuner na USB do laptopa i testowałem wcześniej inny. Najważniejszą rzeczą w tunerach na USB jest chip na jakim się opierają. Soft tutaj jest rzeczą 2-go, a nawet trzeciorzędną (po antenie).
Różnica w chipsetach jest kolosalna. Mam akurat 2 dekodery na różnych chipsetach i muszę powiedzieć, że znacznie różnią się czułością. Jeden łapie sygnał doskonale nawet na tej śmiesznej, dołączonej do niego antence (ma jakieś 10cm - czysty drut), natimoast drugi na niej nic nie łapie. Jak dokupiłem antenę pokojową ze wzmacniaczem sygnał łapie, ale też tylko w niektórych miejscach pokoju. Także nich nikt nie mówi, że tutaj liczy się soft.
A.. tuner na USB mam na IT9135 - na tamte czasy jak kupowałem, był najlepszym z dostępnych chipsetów.
Absolutnie się z tym nie zgodzę. Ma tuner na USB do laptopa i testowałem wcześniej inny. Najważniejszą rzeczą w tunerach na USB jest chip na jakim się opierają. Soft tutaj jest rzeczą 2-go, a nawet trzeciorzędną (po antenie).
Różnica w chipsetach jest kolosalna. Mam akurat 2 dekodery na różnych chipsetach i muszę powiedzieć, że znacznie różnią się czułością. Jeden łapie sygnał doskonale nawet na tej śmiesznej, dołączonej do niego antence (ma jakieś 10cm - czysty drut), natimoast drugi na niej nic nie łapie. Jak dokupiłem antenę pokojową ze wzmacniaczem sygnał łapie, ale też tylko w niektórych miejscach pokoju. Także nich nikt nie mówi, że tutaj liczy się soft.
A.. tuner na USB mam na IT9135 - na tamte czasy jak kupowałem, był najlepszym z dostępnych chipsetów.
Ale to tylko potwierdza to, o czym pisałem - że w tunerze siedzi tylko demodulator (czyli to, co sygnał radiowy zamienia na transport stream), a dekoder (czyli to, co transport stream rozkodowuje na poszczególne kanały i ścieżki wideo, audio itd.) jest robiony programowo.
Przypominam, że pisząc o możliwościach tunera odpowiadałem na posta, zarzucającego tunerom USB niezgodność z wytycznymi Ministerstwa Infrastruktury - a te dotyczą tylko dekodera.
Ale to tylko potwierdza to, o czym pisałem - że w tunerze siedzi tylko demodulator (czyli to, co sygnał radiowy zamienia na transport stream), a dekoder (czyli to, co transport stream rozkodowuje na poszczególne kanały i ścieżki wideo, audio itd.) jest robiony programowo.
Przypominam, że pisząc o możliwościach tunera odpowiadałem na posta, zarzucającego tunerom USB niezgodność z wytycznymi Ministerstwa Infrastruktury - a te dotyczą tylko dekodera.
I dla ścisłości również odbiornika telewizyjnego.
A w tym co napisałeś jest 100% racji.
Nie rozbierałem tunera DVBT, ale moim zdaniem każdy ma jakąś głowice i czułość jego zależy od głowicy, reszta może być zależne od oprogramowania.
A przeczytaj mojego poprzedniego posta jeszcze raz ;)
A przeczytaj mojego poprzedniego posta jeszcze raz ;) Przeczytałem i to potwierdziłem, ale nie do końca to się zgadzam z tobą, albo inaczej do tego samego tematu podchodzimy.
W każdym tunerze (bez względu na to czy to tuner radiowy czy tv) jest głowica i ona zamienia sygnał w.cz. na inny sygnał, można ją nazwać "demodulatorem", ale można ja zawsze zmienić na inną bardzie czułą i od niej zależy odbiór (czułość) danego tunera.
Co do pozostałych rzeczy to obaj się zgadzamy więc chyba możemy iść na przysłowiowe piwo ;-).