PDA

Zobacz pełną wersję : DK-21m vs KPS U-13C do D5000

wrzesientomek
04-12-2011, 10:31
Witam. Zastanawiam się nad zakupem jednego z powyższych. Przeczytałem już chyba wszystko co dało się znaleźć na ten temat i teraz skłaniam się do DK-21m. Ponoć różnic w powiększeniu tych dwóch modeli nie widać (1,17 w DK-21m i 1,35 w U-13C), a cena przemawia za produktem nikona. Zamierzam ją przerobić tak jak opisał to pepe2k więc problem małej wygody DK-21m też odpada. I w tym miejscu wszystko by się rozwiązało gdyby nie to że posiadam nikona D5000, a raczej, że on posiada uchylny ekranik. I to w zasadzie jest meritum. Czy ktoś używał którejś z tych "lup" z nikonem D5000? Jak wygląda sprawa z używaniem uchylnego LCD? Często go używam przy makro lub po prostu przy przeglądaniu zdjęć i żal się z tym rozstawać :smile:

ov_darkness
05-12-2011, 12:28
Podobno lepsze od oryginałów są nakładki Tenpa.

darkmajin
05-12-2011, 13:11
Używałem z dk5 tego u13c żeby ekranik działał musisz przykręcić to cudo ciut wyżej niż da się nałożyć, inaczej ekranik przestanie być uchylny ;)

Trochę ciężko dojrzeć dolny pasek z informacjami ( nosze okulary ) dało radę się przyzwyczaić, ale zależy od osoby... w każdym razie w późniejszym okresie nie mogłem patrzeć bez tego ustrojstwa, a teraz mam d700 i nie mogę zrozumieć jak w ogóle mogłem coś w tym malutkim wizjerze widzieć ;)